Oogaandoeningen: rood oog/rode ogen; jeuk/afscheiding/tranen

Oogaandoeningen: rood oog/rode ogen; jeuk/afscheiding/tranen Stel je voor dat je op een stralende dag door het park wandelt, maar elke keer dat je om je heen kijkt, voelt het alsof je door een mistige lens kijkt. Je ogen jeuken, tranen rollen over je wangen en je ziet die vervelende roodheid in de spiegel. Rood oog, rode ogen – het is een veelvoorkomende klacht die miljoenen mensen overkomt en de meesten van ons hebben het wel eens ervaren. Deze symptomen, zoals jeuk, afscheiding en tranen, ontstaan vaak door de verwijding van de bloedvaten in de conjunctiva of sclera. Hoewel een rood oog een verontrustende aanblik kan zijn, is de meeste tijd de oorzaak onschuldig. Toch is het belangrijk om alert te zijn en de symptomen serieus te nemen, want onder die felgekleurde slijmvliezen kunnen verschillende oogaandoeningen schuilgaan. Laten we samen de wereld van oogaandoeningen verkennen en ontdekken hoe je je ogen gezond kunt houden!
Rode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.comRode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.com

Oogaandoeningen

Stel je voor: je zit gezellig met vrienden aan tafel, genietend van een heerlijke maaltijd en het lachen gaat vanzelf. Terwijl je je vrienden aankijkt, merk je dat het gezicht van de persoon aan de andere kant van de tafel vervaagt in een mistige waas. Dit overkwam Thomas, een 62-jarige grafisch ontwerper, die altijd met veel plezier naar de wereld om hem heen keek. Maar naarmate de weken verstreken, merkte hij dat het steeds moeilijker werd om te focussen. De woorden op zijn computerscherm dansten voor zijn ogen en kleuren leken niet meer zo levendig als voorheen.

Na een bezoek aan de oogarts kwam de schokkende diagnose: Thomas had beginnen van maculadegeneratie, een aandoening die de centrale zichtcapaciteit aantast en uiteindelijk kan leiden tot verlies van zicht. Wat begon als een klein ongemak, groeide al snel uit tot een grote angst: hij maakte zich niet alleen zorgen over zijn zicht, maar ook over zijn toekomst als ontwerper. Het idee dat hij misschien zijn passie voor kunst en creativiteit moest opgeven, bracht hem in een diep dal.

Oogaandoeningen zoals de aandoening van Thomas kunnen iedereen treffen, op elk moment van je leven. Van bijziendheid en verziendheid tot ernstigere aandoeningen zoals glaucoom en diabetische retinopathie – de impact kan variëren van mild ongemak tot levensveranderende gevolgen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van oogaandoeningen, van symptomen en diagnose tot behandeling en prognose. Laten we samen ontdekken wat deze aandoeningen inhouden en hoe je ze kunt herkennen, zodat je de controle over je zicht kunt behouden en volop van het leven kunt genieten!

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van rode verkleuring van (een deel van) het oog. Meestal is de oorzaak van roodheid van het oog onschuldig, maar er zijn enkele aandoeningen die een bedreiging zijn voor het gezichtsvermogen. De betreffende aandoeningen worden dikwijls ingedeeld naar het aangedane deel van het oog:

Deze indeling wordt goeddeels ontleend aan dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.), 2003.¹

Jeuk en rood oog door ontstoken slijmvlies van de ogen

Conjunctivitis

Conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies van het oog, is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. De belangrijkste oorzaak is een virus infectie. Een bacterie, een allergie, het zogenaamde 'droge ogen' syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen ook een rood oog veroorzaken.

Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rood oog door virus

Een rood oog dat veroorzaakt wordt door een virus, wordt meestal geassocieerd met een waterige geel-groene afscheiding (pus). Het bekende "rode oog" gaat in geval van een virusinfectie vaak gepaard met een rauwe keel en loopneus, zoals bij een verkoudheid ook het geval is. Vaak duren deze verschijnselen zo'n 1-2 weken. Het is zeer besmettelijk. De huisarts zal in sommige gevallen een ontstekingsremmende medicijn om te druppelen voorschrijven.

Rood oog door bacterie

De bacteriën die de meest voorkomende rode ogen veroorzaken zijn staphylococcus, pneumokokken, en streptococcus. Symptomen zijn onder meer pijn aan de ogen, zwelling, roodheid, en een matige tot grote hoeveelheid afscheiding, meestal geel of groenachtig van kleur. De afscheiding hoopt zich vaak op tijdens het slapen. De oogleden kunnen hierdoor aan elkaar vastplakken. Met warme vochtige handdoek kan dit verwijderd worden. Bij een bacteriële conjunctivitis wordt een antibioticum gegeven in de vorm van druppels, zalf of een gel.

Allergische rode oog

Het allergische rode oog gaat vaak gepaard met hevige jeuk en sterke waterige afscheiding (tranend oog) en zwelling. Frequente oorzaken zijn seizoengebonden pollen (hooikoorts), huidschilfers van dieren, en stof. Het is vaak seizoensgebonden en gaat samen met andere typische "allergie" symptomen zoals niezen, jeukende neus, of kriebelende keel. Oogdruppels kunnen verlichting geven. De huisarts kan medicatie voorschrijven, als deze middelen niet toereikend zijn.

Rood oog door irritatie

Het oog kan ook rood worden ten gevolge van een irriterende substantie (chemisch van aard) die in de ogen terecht komt, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Maar ook rook, smog, en industriële verontreiniging kan het oog irriteren. Het direct en grondig wassen van de ogen met zeer grote hoeveelheden water is in deze gevallen erg belangrijk.

Aanhoudende klachten

Persistente conjunctivitis kan een teken zijn van een onderliggende ziekte. Meestal zijn dit reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en systemische lupus erythematosus (SLE) - een zeldzame chronische auto-immuunziekte die verschillende organen van het lichaam kan aantasten, in het bijzonder de huid, de gewrichten, het bloed en de nieren. Conjunctivitis wordt ook gezien bij de ziekte van Kawasaki (een zeldzame ziekte die vooral zuigelingen en jonge kinderen onder de vijf jaar treft) en bepaalde inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa (een langdurige ontsteking van de dikke darm) en de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel).

Subconjunctivale bloeding / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Subconjunctivale bloeding / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bloeduitstorting onder het slijmvlies van het oog

Een subconjunctivale bloeding is een bloeduitstorting onder het slijmvlies van het oog, ook wel conjunctiva of bindvlies genoemd, en het oogwit, sclera geheten. In veel gevallen is de oorzaak onduidelijk en treedt het spontaan op. Het kan ook veroorzaakt worden door:
  • Hevig persen tijdens een zwangerschap of in geval van obstipatie (verstopping);
  • Een klein trauma;
  • Hypertensie (hoge bloeddruk);
  • Bepaalde vormen van bacteriële conjunctivitis (zie boven);
  • Een stoornis in de normale bloedstolling, bv. door het slikken van bloedverdunners waardoor makkelijker bloedingen ontstaan.
  • Door verhoogde druk in het hoofd (bijvoorbeeld na krachtig lachen of braken, duiken onder water, of soms zelfs tijdens het vooroverbuigen).

Een subconjunctivale bloeding kan heel indrukwekkend lijken, maar het is over het algemeen ongevaarlijk.

Corpus alienum op of in de conjunctiva

Corpus alienum duidt op een voorwerp op een plek waar het oorspronkelijk niet thuishoort, in dit geval op of in de conjunctiva - het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt. Dit kan gepaard gaan met een plaatselijk bloeding en een vaatinjectie, dat is het verschijnsel waarbij de bloedvaatjes bovenmatig met bloed gevuld zijn. De huisarts kan het voorwerp verwijderen. De medicamenteuze behandeling na verwijdering corpus alienum bestaat uit: Chlooramfenicol-oogzalf.

Pterygium / Bron: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Pterygium / Bron: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Pterygium

Een pterygium is als de conjunctiva in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het gezichtsvermogen belemmerd worden en in sommige gevallen zelfs dubbelbeelden geven. Meestal doet het zich aan de neuskant van het oog voor. Er is nog geen oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV licht en chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving een rol spelen in de totstandkoming van de aandoening. Het wordt vooral gezien bij mensen die jarenlang in zonnige landen hebben geleefd. De gebruikelijke behandeling is een operatie. Wanneer dit niet afdoende blijkt te zijn en het vliesje weer aangroeit, kan het nodig zijn om de patiënt daags na de operatie te bestralen.

Conjunctivitis secundair aan ooglidaandoening of traanklier/buisontsteking

Secundair aan de volgende ooglidaandoeningen, kan de conjunctiva geïrriteerd raken:
  • Blefaritis.
  • Chalazion.
  • Hordeolum.

Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Blerafitis

Blefaritis is een ontsteking van de randen van de oogleden rondom de wimpers dat wordt veroorzaakt door bacteriën. Mogelijke symptomen van blefaritis zijn:
  • Roodheid en zwelling.
  • De randen van de oogleden aan de basis van de wimpers zijn rood en soms gezwollen (gezwollen en rode randen 'om het oog').
  • Schilfertjes en korstjes tussen de wimpers.
  • Pusvorming.
  • Droge en branderige ogen.
  • Jeukende oogleden.
  • Hinder van fel daglicht (lichtschuwheid).
  • Zweertjes en korstjes.
  • Na het slapen zijn de oogleden vaak plakkerig en zijn de wimpers aan elkaar geplakt door de pus (’s morgens dichtgeplakt zitten van de ogen);
  • Op de ooglidranden ontstaan soms zweertjes waaruit vocht of bloed komt.

De behandeling bestaat uit het consequent reinigen en schoonmaken van de oogleden. De huisarts kan antibiotische oogdruppels of oogzalf voorschrijven.

Chalazion / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Chalazion / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Chalazion

Een chalazion is een bultje of zwelling aan de binnenkant van het ooglid, hetgeen wordt veroorzaakt door een afsluiting van een van de talgklieren in het ooglid (de klieren van Meiboom). De verschijnselen zijn:
  • Een pijnloze zwelling in het ooglid.
  • De zwelling is eerst rood, later grijs en voelt hard aan.
  • Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter groot worden.
  • Een groot chalazion kan het zicht belemmeren.

Een chalazion hoeft op zich niet behandeld te worden. Bij pijn of hinder kan het verwijderd worden. Een injectie met corticosteroïden in het chalazion kan de klachten verminderen. Het vervelende is dat na verwijdering van een chalazion, er op een andere plaats een nieuwe kan ontstaan. In een aantal gevallen gaat een klein chalazion vanzelf over, maar meestal is een chalazion blijvend.

Hordeolum  / Bron: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hordeolum / Bron: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hordeolum

Een hordeolum wordt in de volksmond 'een strontje' genoemd. Het is een acute ontsteking van een van de kliertjes in het ooglid. Een strontje is een klein pijnlijk rood knobbeltje op de rand van het boven- of onderooglid, ofwel aan de buitenkant van het ooglid (uitwendig hordeolum) of ook aan de binnenkant (inwendig hordeolum), soms met een geel kopje - het lijkt een beetje op een steenpuistje. Nadat het gerijpt is, zal het plekje openbarsten waarna zich wat pus ontlast en de ontsteking meestal spontaan verdwijnt. Behandeling is in de meeste gevallen niet nodig. Er kan antibiotische zalf worden voorgeschreven.

Secundair aan een traanklier- of traanbuisontsteking, kan de conjunctiva geïrriteerd raken. Tranen smeren de ogen en tevens hebben tranen een afweerfunctie en voeren ze vuil af. Bij een verstopt systeem, kunnen ziektekiemen een ontsteking veroorzaken.

Episcleritis / Bron: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Episcleritis / Bron: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Episcleritis en scleritis

Episcleritis

Het oogwit is van buiten bedekt met een dun bindvlies, ook wel conjunctiva genoemd. Onder dat vlies ligt nóg een doorzichtig vlies, namelijk de episclera. Bij episcleritis is de episclera ontstoken. De ontsteking ontstaat acuut en aan één oog. Het is een vrij milde ontsteking die meestal weinig klachten geeft. In het oogwit ontstaat een dieprode vlek en het oog kan een beetje pijn doen. Ook is er vaak sprake van lichtschuwheid. De gezichtsvermogen is in de meerderheid van de gevallen normaal. De oorzaak is meestal onduidelijk en het gaat meestal vanzelf over, zonder behandeling.

Scleritis

Scleritis is een zeldzame, ernstige aandoening waarbij de harde oogwand (de witte buitenkant van het oog) ontstoken is, hetgeen gepaard gaat met een diepere roodheid van de sclera. De ontsteking wordt veroorzaakt door het immuun- of afweersysteem. De belangrijkste verschijnselen zijn heftige pijn in het oog, roodheid van het oogwit en hevig tranen. Er kunnen ernstige complicaties ontstaan, zoals staar of glaucoom. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers, druppels of tabletten en bij reumatoïde artritis middelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Perforatie van de sclera

De sclera of het oogwit is de buitenste witte laag van het oog en bestaat uit stevig bindweefsel. De sclera kan doorboord worden door een trauma of een klein voorwerp dat met hoge kracht in het oog terechtkomt. In veel gevallen is er een lokale bloeding zichtbaar. Het risico op een infectie ligt op de loer.

Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Rode ogen en tranen door erosie van de cornea

Bij erosie van de cornea is er sprake van een oppervlakkige verwonding van het hoornvlies. Een hoornvliesbeschadiging ontstaat vaak door tegen een takje aan te lopen of door met een vinger(nagel) in het oog te prikken. De symptomen zijn:
  • Matige pijn.
  • Roodheid van het oog.
  • Het gevoel dat er iets in het oog zit bij knipperen.
  • Tranen.
  • Soms enigszins wazig zien.

Indien er geen vreemd materiaal of vuil in het oog is achtergebleven, zal de genezing doorgaans vlot verlopen.

Corpus alienum op/in de cornea

Corpus alienum duidt op een voorwerp op een plek waar het oorspronkelijk niet thuishoort, in dit geval op of in de cornea - het hoornvlies, het doorzichtige heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt. In enkele dagen leidt ijzer in het oog al tot de vorming van een roestringetje.

Keratitis / Bron: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Keratitis / Bron: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Keratitis (hoornvliesontsteking)

Wat is het?

Keratitis of hoornvliesontsteking komt meestal voor in 1 oog. Het slijmvlies is rood en in het hoornvlies is een wit ontstekingsgebied zichtbaar. Dit ziet er uit als een onscherp begrensd wittig vlekje dat allerlei vormen kan aannemen. Er kan ophoping van vocht ontstaan (oedeem), waardoor het hoornvlies gaat zwellen. De symptomen zijn:
  • Pijn,
  • Roodheid van het slijmvlies rond het hoornvlies;
  • Lichtschuwheid;
  • Tranenvloed, tranende ogen;
  • Gezichtsvermogen wordt minder.

Oorzaken keratitis

Keratitis kan onder andere worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, een virale infectie, een infectie met schimmels, gisten en parasieten, een ontsteking door chemicaliën, langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling (meestal UV-straling), een trauma of ooglidafwijkingen (zoals krassende oogharen of niet goed sluitende oogleden).

Behandeling keratitis

Behandeling bestaat vaak uit oogdruppels zoals antibiotica, antivirale middelen en/of steroïden (prednison). Na genezing kan er een troebele plek achterblijven en als dit litteken voor het pupil zit, dan kan dit van invloed zijn op het gezichtsvermogen. Een hoornvliestransplantatie kan dan uitkomst bieden.

Keratoconjunctivitis sicca (droge ogen)

Wat zijn droge ogen?

Keratoconjunctivitis sicca ofwel ‘droge ogen’ ontstaat bij een tekort aan traanvocht, waardoor het hoornvlies en het bindvlies van het oog ontstoken raken. Het kan door tal van factoren veroorzaakt worden. Met 'droge ogen' bestaat een verhoogde kans op ooginfecties. De verschijnselen van 'droge ogen' zijn:
  • Geïrriteerde ogen;
  • Voortdurend het gevoel alsof er zand of een stofje in de ogen zit, of een brandend gevoel;
  • Droogheid;
  • Stekende of vermoeide ogen;
  • Pijn, roodheid, een trekkend gevoel, en druk achter het oog;
  • Overgevoeligheid voor fel licht.

Behandeling droge ogen

Normaal gesproken zijn beide ogen aangedaan met deze aandoening. Het is bij deze aandoening belangrijk dat de lucht in huis niet te droog wordt. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming en vul deze regelmatig bij. Vermijd ruimtes met airconditioning, aangezien deze apparaten een droge luchtstroom produceren die de ogen irriteert. Voorts kunnen kunsttranen verlichting bieden. Arbomeer ooggel of hypromellose oogdruppels worden veel gebruikt. Deze druppels zijn op recept verkrijgbaar.

Uveïtis anterior (iridicyclitis)

Uveïtis anterior (iridicyclitis) is een inwendige ontsteking van het voorste gedeelte van het oog - van de iris en het corpus ciliare. Het kan veroorzaakt worden door een infectie met een ziekteverwekker in het oog, bijvoorbeeld een bacterie; een infectie elders in het lichaam die zich via de bloedbaan naar het oog uitzaait; een auto-immuunproces waarbij lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd worden aangezien en het lichaamantistoffen tegen de eigen weefsels gaat vormen. De symptomen zijn:
  • Een diepe pijn in het oog.
  • Lichtschuwheid;
  • Verminderde gezichtsscherpte.

Deze aandoening wordt vaak behandeld met ontstekingsremmende middelen en pupilverwijdende oogdruppels.

Acuut glaucoom

Acuut glaucoom is een plotselinge blokkering van de vochtafvoer in het oog, met als gevolg een pijnlijke, snelle stijging van de druk. De kenmerkende verschijnselen zijn:
  • Snel verminderend gezichtsverlies.
  • Hevige, felle pijn in het oog.
  • roodheid en tranen van het oog.
  • Gevoeligheid voor fel licht, lichtschuwheid;
  • Lichtkransen rondom lichtpunten;
  • Misselijkheid en braken.

Deze aandoening vereist onmiddellijke behandeling in het ziekenhuis.

Roodheid, tranen en irritatie door stomp oogletsel

Een stomp oogletsel, contusio bulbi, is een trauma met flinke geweldsinwerking - bijvoorbeeld een klap op het oog. Het kan een contusie (kneuzing) van de oogbol veroorzaken. De aangerichte schade kan variëren van een gevoelig oog (roodheid, tranen, irritatie) tot behoorlijk inwendige schade met (soms blijvende) vermindering van het gezichtsvermogen.

Cataract / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cataract / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overige oogaandoeningen

Staar (cataract)

staar kan zich ontwikkelen zonder dat je het in de gaten hebt. De lens van je oog wordt troebel, waardoor je steeds waziger gaat zien. Het kan zo zijn dat je moeite hebt met autorijden in het donker of dat je steeds meer je ogen moet knijpen om te focussen. Het goede nieuws? Staar is behandelbaar en veel mensen ondergaan een succesvolle operatie waardoor ze weer helder kunnen zien!

  • Kijk naar Martin, een enthousiaste fotograaf. Zijn passie voor het vastleggen van de schoonheid van de natuur werd belemmerd door staar. Na een simpele ingreep kan hij weer met volle teugen genieten van zijn hobby, en zijn camera is weer zijn beste vriend!

Retinopathie

Retinopathie, vooral diabetische retinopathie, is als een stille dief die je zicht kan afnemen. Het is een aandoening waarbij de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken. Regelmatige oogcontroles zijn cruciaal voor iedereen met diabetes, omdat vroegtijdige behandeling het verschil kan maken tussen goed en slecht zicht.

Tip: Houd je bloedsuikerspiegel onder controle! Dit is een sleutel tot het beschermen van je ogen.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie kan je wereld op z’n kop zetten. Deze aandoening treft het centrale zicht, waardoor je moeite hebt met het lezen van teksten of het herkennen van gezichten. Vooral oudere volwassenen kunnen hierdoor worden getroffen, en het is essentieel om alert te zijn op de symptomen.

  • Denk aan Gerda, een gepensioneerde lerares die altijd van lezen hield. Toen ze merkte dat haar favoriete boeken steeds moeilijker te lezen waren, ging ze naar de oogarts. Met de juiste begeleiding en hulpmiddelen kan ze nu weer volop genieten van haar boeken.

Oogmigraine

oogmigraine kan je ineens verrassen met flitsen van licht of gekleurde vlekken in je gezichtsveld. Het kan verontrustend zijn, vooral als je niet weet wat er aan de hand is. Vaak gaat het gepaard met een hoofdpijn, maar de symptomen kunnen ook vanzelf weer verdwijnen.

Tip: Houd een dagboek bij om je triggers te identificeren. Soms kan het veranderen van je dieet of levensstijl al een wereld van verschil maken!

Aangeboren afwijkingen

Sommige mensen worden geboren met oogaandoeningen zoals scheelzien of een lui oog. Deze aandoeningen kunnen variëren in ernst en vereisen vaak vroege interventie om de ontwikkeling van het gezichtsvermogen te optimaliseren.

  • Lisa, een jonge meisje, kreeg al vroeg de diagnose scheelzien. Dankzij tijdige behandeling en oefeningen heeft ze haar zicht kunnen verbeteren en haar zelfvertrouwen teruggewonnen.

Uveïtis

Uveïtis is een ontsteking van de middelste laag van het oog en kan plotseling optreden. Het gaat vaak gepaard met pijn, roodheid en gevoeligheid voor licht. Het is essentieel om snel medische hulp te zoeken, omdat onbehandelde uveïtis ernstige gevolgen kan hebben.

Tip: Neem meteen contact op met je arts als je last hebt van deze symptomen. Vroegtijdige behandeling is cruciaal voor een snel herstel!

Syndroom van Sjögren

Dit auto-immuunprobleem leidt tot een gebrek aan tranen en speeksel, wat resulteert in droge ogen. Voor mensen die lijden aan deze aandoening kan het dagelijkse leven behoorlijk uitdagend zijn. Gelukkig zijn er manieren om de symptomen te verlichten.

  • Neem het verhaal van Frank, die met deze aandoening leeft. Met speciale druppels en aanpassingen in zijn levensstijl heeft hij leren omgaan met zijn droge ogen en kan hij weer zonder zorgen zijn hobby's uitoefenen.

Herpes simplex virus

Een infectie met het herpes simplex virus kan ernstige gevolgen hebben voor je ogen, zoals keratitis. Het is cruciaal om symptomen zoals pijn en roodheid serieus te nemen en snel te handelen.

Tip: Blijf alert op je ogen en neem contact op met je arts als je denkt dat je een infectie hebt.

Allergieën

Allergieën voor pollen, huisstofmijt of huisdieren kunnen ook leiden tot jeukende en rode ogen. Deze aandoeningen kunnen je dagelijkse leven beïnvloeden, vooral tijdens het allergieseizoen.

  • Denk aan Sophie, die altijd een doosje oogdruppels bij de hand heeft tijdens het hooikoortsseizoen. Met de juiste maatregelen kan ze haar symptomen onder controle houden en volop van de lente genieten.

Veroudering: de natuurlijke vijand

Naarmate we ouder worden, neemt de kans op oogaandoeningen toe. Dit maakt regelmatige oogcontroles en een gezonde levensstijl essentieel. Zorg voor je ogen, en ze zullen je blijven dienen!

Onderzoek en diagnose

Wanneer je met oogaandoeningen bij de huisarts of oogarts aanklopt, kan het onderzoek en de diagnose een echte reis zijn naar helderheid. Je wilt niet alleen weten wat er aan de hand is, maar ook waarom je ogen zich zo gedragen. Laten we dieper ingaan op de verschillende onderzoeken en tests die je kunt verwachten, zodat je goed voorbereid bent en alles weet over wat er gaat komen!

Het eerste gesprek: jouw klachten staan centraal
Het begint altijd met een goed gesprek. De arts vraagt naar je symptomen, zoals de duur en ernst ervan. Dit is jouw kans om alles te delen. Denk aan de momenten waarop je ogen het meest irriterend zijn, of als er andere symptomen zijn, zoals hoofdpijn of vermoeidheid.

  • Voorbeeld: “Ik merk dat mijn ogen vooral jeuken na het werken achter de computer,” vertelt Jeroen. “En ze zijn vaak rood als ik wakker word.” De arts noteert alles en kan gerichter verder onderzoek doen.

Visuscontrole: scherpte van je zicht
Een van de eerste tests die je waarschijnlijk zult ondergaan, is de visuscontrole. Je staat een paar meter van een oogtestkaart en probeert de letters te lezen. Dit geeft de arts een duidelijk beeld van je gezichtsvermogen en of er mogelijk een refractieafwijking is.

Tip: Wees niet bang om eerlijk te zijn als je iets niet goed kunt zien. Het doel is om de juiste diagnose te stellen!

Oogdrukmeting: de druk van je ogen
Een andere belangrijke test is de oogdrukmeting, die helpt bij het opsporen van glaucoom. Dit gebeurt meestal met een apparaat dat de druk in je ogen meet. Je kunt een luchtpufje voelen, maar het is snel gedaan en geeft waardevolle informatie.

  • Als je last hebt van verhoogde oogdruk, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je zicht. Regelmatige controles zijn cruciaal om je ogen gezond te houden.

Ooginspectie: een kijkje in je ogen
Met behulp van een spleetlamp inspecteert de arts de voorste segmenten van je ogen. Dit helpt hen om te kijken naar de gezondheid van je ogen en om eventuele aandoeningen zoals cataract of hoornvliesbeschadigingen op te sporen.

Tip: Tijdens deze inspectie kan de arts je vragen om naar verschillende lichtbronnen te kijken. Dit helpt hen om een beter beeld te krijgen van de conditie van je ogen.

Allergietests
Als allergieën worden vermoed, kan je arts aanbevelen om allergietests uit te voeren. Dit kan huidpriktests of bloedonderzoek inhouden, waardoor de specifieke allergenen worden geïdentificeerd die je symptomen veroorzaken.

  • Voorbeeld: Misschien ben je allergisch voor pollen of huisstofmijt. Door deze allergieën te identificeren, kun je gerichte maatregelen nemen om je symptomen te verlichten.

Tears test of Schirmer-test
De Tears test, ook wel Schirmer-test genoemd, wordt uitgevoerd om te controleren of je ogen voldoende traanvocht produceren. De arts plaatst een klein papieren stripje in je oog om te meten hoeveel tranen er worden geproduceerd.

Tip: Droge ogen kunnen leiden tot ongemak en zijn vaak een signaal van een andere onderliggende aandoening. Het is belangrijk om deze test serieus te nemen.

Fundusonderzoek: de achterkant van je oog bekijken
Met behulp van een oftalmoscoop bekijkt de arts de achterkant van je oog, inclusief het netvlies en de oogzenuw. Dit is cruciaal om aandoeningen zoals diabetische retinopathie of maculadegeneratie op te sporen.

  • Het bekijken van het netvlies geeft de arts inzicht in je algehele ooggezondheid. Problemen hier kunnen vaak wijzen op andere gezondheidskwesties, zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Corneatest: de toestand van je hoornvlies
Deze test beoordeelt de gezondheid van je hoornvlies. Het kan inhouden dat er een speciaal kleurstof wordt gebruikt om eventuele beschadigingen of zweren op het hoornvlies zichtbaar te maken.

Tip: Als je regelmatig last hebt van irritatie of roodheid, kan deze test helpen om te begrijpen wat er aan de hand is.

Diagnose: het grote plaatje
Na het uitvoeren van al deze onderzoeken kan je arts een diagnose stellen. Dit kan variëren van milde irritaties tot ernstigere aandoeningen zoals glaucoom of maculadegeneratie. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat er aan de hand is, zodat je samen met je arts een behandelplan kunt opstellen.

Follow-up: blijf alert
Afhankelijk van de diagnose kan een follow-up afspraak nodig zijn om je voortgang te controleren. Dit is je kans om eventuele nieuwe symptomen te bespreken en ervoor te zorgen dat je op de juiste weg bent naar herstel.

Behandeling van oogaandoeningen

Wanneer je met oogaandoeningen te maken krijgt, kan het een uitdaging zijn om de juiste behandeling te vinden. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar die je kunnen helpen om weer volop van het leven te genieten. Laten we eens kijken naar de verschillende behandelingen die je ogen kunnen verlichten en je zicht kunnen herstellen.

Medicatie

Voor veel oogaandoeningen zijn medicijnen de eerste stap in de behandeling. Afhankelijk van de oorzaak kunnen er verschillende soorten medicatie worden voorgeschreven. Dit kan variëren van oogdruppels met antihistaminica voor allergieën tot antibiotica voor infecties. Corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten. Het is essentieel om je arts te raadplegen over de juiste medicatie die past bij jouw specifieke aandoening.

Zalven en crèmes

Naast medicijnen kunnen zalven en crèmes een waardevolle aanvulling zijn in de behandeling van oogaandoeningen. Deze producten helpen de huid rondom de ogen te hydrateren en te beschermen, vooral als je last hebt van droge ogen of irritatie. Ze creëren een barrière die je ogen beschermt tegen schadelijke invloeden uit de omgeving en zorgen ervoor dat ze optimaal kunnen functioneren.

Lichttherapie

Lichttherapie kan een effectieve behandeling zijn voor bepaalde oogaandoeningen, zoals uveïtis of andere ontstekingen. Hierbij worden specifieke golflengten van licht gebruikt om de symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen. Het kan een veilige en niet-invasieve manier zijn om je ogen te behandelen, waarbij de genezende kracht van licht wordt benut.

Lichttherapie is perfect voor die gevallen waarin je ogen een beetje extra liefde nodig hebben. Heb je last van ontstekingen of irritaties, zoals bij uveïtis of keratitis? Dan is lichttherapie een geweldige optie! Het maakt gebruik van specifieke golflengten van licht om de ontsteking te verminderen en je ogen te laten herstellen, zonder dat er snijwerk aan te pas komt.

  • Voordelen: Deze behandeling is niet-invasief en laat je vaak met een gerust hart de praktijk verlaten. Geen angst voor naalden of operatiekamers! Het kan ook prima worden gecombineerd met medicatie voor een extra boost naar herstel.
  • Wanneer? Lichttherapie is ideaal als je symptomen hebt die je dagelijkse leven niet al te ernstig verstoren, maar die wel wat extra aandacht verdienen. Heb je al van alles geprobeerd, maar zonder veel succes? Dan kan dit de kans zijn die je ogen verdienen!

Chirurgische ingrepen

In sommige gevallen is een chirurgische ingreep noodzakelijk om oogaandoeningen aan te pakken. Dit kan variëren van het verwijderen van staar tot het corrigeren van hoornvliesproblemen. Chirurgie kan een levensveranderende oplossing bieden en ervoor zorgen dat je weer helder kunt zien. Je arts zal je adviseren over de meest geschikte procedure op basis van jouw specifieke situatie.

Chirurgische ingrepen komen vaak in beeld als je oogaandoeningen ernstiger zijn en snel moeten worden aangepakt. Denk aan staar, waarbij de lens van je oog troebel is geworden, of glaucoom, waarbij je oogdruk verlaagd moet worden. In deze gevallen is het tijd om de handen uit de mouwen te steken!

  • Voordelen: Chirurgie kan je leven radicaal veranderen en zorgt ervoor dat je weer volop kunt genieten van je zicht. Veel mensen ervaren na de ingreep een enorme verbetering van hun kwaliteit van leven, wat een echte opluchting is!
  • Wanneer? Als je symptomen zo ernstig zijn dat ze je dagelijks leven in de weg staan, of als je arts heeft aangegeven dat andere behandelingen niet genoeg resultaat opleveren, dan is het tijd om de stap naar een chirurgische ingreep te overwegen.

Oogtherapie: herstel en training

Oogtherapie kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van oogaandoeningen, vooral als je te maken hebt met strabismus (scheelzien) of amblyopie (lui oog). Deze therapieën helpen je ogen te trainen en hun samenwerking te verbeteren. Het doel is om de visuele vaardigheden te versterken en je algehele zicht te verbeteren.

Preventie en levensstijl: een gezonde basis

Naast medische behandelingen is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een gezonde leefstijl, eet voeding rijk aan vitamines en mineralen die goed zijn voor je ogen, en bescherm ze tegen UV-straling met een goede zonnebril. Regelmatige oogcontroles zijn essentieel om problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

Prognose van oogaandoeningen

Het oog is een bijzonder complex orgaan, een meesterwerk van biologie en optica. Helaas zijn onze ogen niet immuun voor aandoeningen die het zicht kunnen beïnvloeden. Gelukkig is er in veel gevallen hoop, dankzij vroege diagnose en geavanceerde behandelingen. Laten we een gedetailleerde blik werpen op enkele veelvoorkomende oogaandoeningen en hun prognoses, ondersteund door recente cijfers.

Cataract: de sluipende troebeling
Cataract is een aandoening waarbij de ooglens geleidelijk troebel wordt, waardoor het zicht wazig wordt. Dit komt vaak voor bij oudere volwassenen, maar kan ook het gevolg zijn van diabetes, langdurige blootstelling aan UV-straling of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Prognose: De vooruitzichten voor mensen met cataract zijn doorgaans uitstekend. Chirurgische ingrepen waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens hebben een succesratio van maar liefst 95%, met een herstel van het zicht binnen enkele dagen tot weken. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 20 miljoen cataractoperaties uitgevoerd, en de verwachting is dat dit aantal in 2030 met 30% zal stijgen, dankzij de vergrijzing .

Glaucoom: de stille dief van het zicht
Glaucoom is een groep oogaandoeningen die de oogzenuw aantasten, vaak veroorzaakt door verhoogde oogdruk. Omdat het zichtverlies geleidelijk en pijnloos is, wordt glaucoom vaak pas in een vergevorderd stadium opgemerkt.

Prognose: Zonder behandeling kan glaucoom leiden tot onomkeerbaar gezichtsverlies. Echter, bij vroege detectie kunnen oogdruppels, lasertherapie en chirurgie de ziekte vertragen of stoppen. De behandeling slaagt in 85% van de gevallen om het zicht te stabiliseren. Helaas blijft 10% van de patiënten na verloop van tijd blind in minstens één oog, zelfs met behandeling .

Maculadegeneratie: het verlies van centraal zicht
Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstig gezichtsverlies bij mensen boven de 60 jaar. De aandoening tast de macula aan, het centrale deel van het netvlies dat scherp zien mogelijk maakt. Het komt in twee vormen: de droge en de natte variant.

Prognose: De droge vorm vordert langzaam en leidt niet altijd tot ernstig gezichtsverlies, terwijl de natte vorm sneller verloopt maar behandelbaar is met injecties en laserbehandelingen. Met name de natte vorm heeft de laatste jaren betere vooruitzichten dankzij nieuwe therapieën. Ongeveer 80% van de patiënten ervaart stabilisatie of verbetering van het zicht na behandeling . Tegen 2050 zullen naar schatting wereldwijd meer dan 288 miljoen mensen aan maculadegeneratie lijden, maar de behandelopties blijven zich uitbreiden .

Diabetische retinopathie: suiker en zicht
Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes die de bloedvaten in het netvlies beschadigt, wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden als het onbehandeld blijft.

Prognose: Met een strikte controle van de bloedsuikerspiegel en regelmatige oogonderzoeken kan diabetische retinopathie vaak in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. Laserbehandelingen en injecties van medicijnen hebben een succespercentage van 90% om de progressie van ernstige gevallen te stoppen. Toch zal ongeveer 10% van de mensen met ernstige diabetische retinopathie op den duur blind worden .

Droge ogen: meer dan een ongemak
Droge ogen ontstaan wanneer de traanproductie onvoldoende is of van slechte kwaliteit, wat leidt tot irritatie en soms verminderd zicht.

Prognose: Droge ogen zijn meestal goed beheersbaar met kunsttranen, oogdruppels en aanpassingen in de levensstijl. In 90% van de gevallen is verlichting van symptomen mogelijk, hoewel ongeveer 15% van de patiënten te maken blijft houden met chronische klachten . Met de toenemende blootstelling aan schermen en kunstmatige omgevingen, wordt verwacht dat dit probleem wereldwijd zal toenemen.

Complicaties bij oogaandoeningen

Oogaandoeningen kunnen variëren van licht ongemak tot ernstige problemen die het dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Hoewel veel aandoeningen goed te behandelen zijn, kunnen complicaties soms optreden, vooral wanneer ze te laat worden ontdekt of inadequaat worden behandeld. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende complicaties, ondersteund door voorbeelden en feiten.

Cataract: na-staar
Na een succesvolle cataractoperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen, kan in sommige gevallen na-staar optreden. Dit is een vertroebeling van het kapsel waarin de kunstlens zich bevindt en kan het zicht opnieuw vertroebelen.

  • Feit: Ongeveer 20-30% van de mensen die een cataractoperatie ondergaan, ontwikkelt binnen 2 tot 5 jaar na de operatie na-staar. Gelukkig kan dit snel en effectief worden behandeld met een eenvoudige laserprocedure die meestal slechts enkele minuten duurt.
  • Voorbeeld: Een 67-jarige man onderging een succesvolle cataractoperatie, maar meldde zes maanden later opnieuw wazig zicht. Na een YAG-laserbehandeling was zijn zicht binnen een dag weer helder .

Glaucoom: verlies van perifeer zicht
Bij glaucoom is het grootste risico dat mensen onherstelbaar gezichtsverlies ervaren, vaak te beginnen met het verlies van het perifere zicht. Zonder behandeling kan dit leiden tot tunnelvisie en uiteindelijk volledige blindheid.

  • Feit: Wereldwijd zijn er naar schatting 76 miljoen mensen met glaucoom, en 10% van hen zal uiteindelijk blind worden, zelfs met behandeling .
  • Voorbeeld: Een 52-jarige vrouw met een familiegeschiedenis van glaucoom werd te laat gediagnosticeerd en verloor haar perifere zicht aan één oog. Ze kon niet langer autorijden, maar dankzij behandeling met oogdruppels bleef het zicht in haar andere oog stabiel.

Maculadegeneratie: onomkeerbaar centraal gezichtsverlies
Bij natte maculadegeneratie kan de opbouw van abnormale bloedvaten onder de macula leiden tot littekens op het netvlies. Dit veroorzaakt onomkeerbaar verlies van het centrale zicht, wat essentieel is voor taken zoals lezen en gezichten herkennen.

  • Feit: Wereldwijd hebben meer dan 170 miljoen mensen maculadegeneratie, en de verwachting is dat dit aantal tegen 2040 zal stijgen tot bijna 288 miljoen .
  • Voorbeeld: Een 70-jarige vrouw merkte dat ze moeite had met het lezen van de krant. Na een diagnose van natte maculadegeneratie kreeg ze injecties die de ziekte stabiliseerden, maar het beschadigde centrale zicht keerde niet terug.

Diabetische retinopathie: netvliesloslating
Een gevreesde complicatie van onbehandelde diabetische retinopathie is netvliesloslating, waarbij het netvlies loskomt van de onderliggende weefsels, wat snel tot blindheid kan leiden als het niet onmiddellijk wordt behandeld.

  • Feit: Ongeveer 50% van de mensen met onbehandelde diabetische retinopathie ontwikkelt uiteindelijk een ernstige complicatie, zoals netvliesloslating, die onmiddellijke chirurgische interventie vereist .
  • Voorbeeld: Een 45-jarige man met slecht gereguleerde diabetes merkte plotseling zwarte vlekken en lichtflitsen in zijn zicht. Hij werd met spoed geopereerd om het netvlies opnieuw te hechten, maar het herstel van zijn zicht was slechts gedeeltelijk.

Droge ogen: cornea-schade
Chronische droge ogen kunnen leiden tot erosies van de cornea, wat op de lange termijn tot littekenvorming en verlies van het zicht kan leiden.

  • Feit: Ongeveer 15% van de mensen met chronische droge ogen loopt risico op ernstige complicaties, zoals cornea-erosies of -infecties, als hun aandoening niet goed wordt beheerd.
  • Voorbeeld: Een 40-jarige vrouw die dagelijks uren achter een computerscherm werkte, ontwikkelde ernstige droge ogen. Ondanks het gebruik van kunsttranen ontwikkelde ze een pijnlijke cornea-erosie, die met een speciale contactlens moest worden behandeld om verdere schade te voorkomen.

Oogontstekingen: secundair glaucoom
Chronische oogontstekingen, zoals uveïtis, kunnen leiden tot verhoogde oogdruk en uiteindelijk secundair glaucoom. Deze vorm van glaucoom kan vaak moeilijker te behandelen zijn dan primaire vormen en kan sneller leiden tot zichtverlies.

  • Feit: Secundair glaucoom komt voor bij ongeveer 20% van de mensen met chronische uveïtis. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op blindheid als gevolg van hun ontstekingsziekte.
  • Voorbeeld: Een 35-jarige man met een auto-immuunziekte ontwikkelde uveïtis en merkte pas na enkele maanden verhoogde oogdruk. Ondanks intensieve behandeling bleef hij met ernstig gezichtsverlies kampen in zijn linkeroog.

Laserbehandeling: dubbelzien
Hoewel laserbehandelingen voor veel oogaandoeningen vaak zeer effectief zijn, kunnen complicaties zoals dubbelzien optreden na ingrepen, vooral als de patiënt al last had van refractieve fouten zoals scheelzien.

  • Feit: Bij ongeveer 2-4% van de mensen die een laserbehandeling ondergaan voor oogcorrecties, kunnen symptomen van dubbelzien (diplopie) optreden, vooral als er onderliggende oogafwijkingen aanwezig zijn .
  • Voorbeeld: Een 28-jarige vrouw onderging LASIK-chirurgie voor bijziendheid, maar ontwikkelde na de ingreep dubbelzien in het donker. Dit probleem werd gecorrigeerd met een tweede ingreep.

Preventie van oogaandoeningen: jouw zicht, jouw toekomst

Het gezegde “ogen zijn de spiegel van de ziel” krijgt een nog diepere betekenis als we beseffen hoe kostbaar ons zicht is. Onze ogen openen ons letterlijk de wereld, en net zoals we goed zorgen voor onze algemene gezondheid, verdienen ook onze ogen de beste bescherming. Met enkele slimme gewoonten en preventieve stappen kun je oogaandoeningen op afstand houden en je zicht jarenlang scherp houden. Laten we de weg verkennen naar gezonde, stralende ogen.

Regelmatige oogcontroles: de sleutel tot vroege ontdekking
De basis van preventie is eenvoudig: laat je ogen regelmatig controleren, zelfs als je denkt dat alles in orde is. Veel oogaandoeningen, zoals glaucoom en maculadegeneratie, kunnen in stilte toeslaan zonder dat je het merkt. Een jaarlijkse oogcontrole kan afwijkingen in een vroeg stadium opsporen, waardoor tijdige interventie mogelijk is.

Wist je dat? Glaucoom wordt vaak pas opgemerkt wanneer al 40% van het zicht verloren is. Vroege opsporing kan dit drastisch verminderen!

Zonbescherming: zonnebril, meer dan een accessoire
UV-straling kan je ogen net zo goed beschadigen als je huid. Het dragen van een goede zonnebril is dus niet alleen modieus, maar essentieel voor de gezondheid van je ogen. Kies voor een bril met 100% UV-bescherming om aandoeningen zoals cataract en maculadegeneratie te voorkomen. Zelfs op bewolkte dagen kunnen schadelijke UV-stralen je ogen bereiken.

Wist je dat? Langdurige blootstelling aan UV-stralen kan de kans op cataract met 60% verhogen. Een goede zonnebril is dus meer dan een mode-statement!

In walnoten zit zink / Bron: LubosHouska, PixabayIn walnoten zit zink / Bron: LubosHouska, Pixabay
Voeding voor de ogen: wat je eet, zie je terug
Je ogen hebben baat bij een dieet rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral Vitamine A, C en E, samen met zink en omega-3 vetzuren, kunnen de gezondheid van je ogen aanzienlijk verbeteren. Groenten zoals spinazie, boerenkool en wortelen, evenals vette vis zoals zalm, zijn allemaal rijk aan voedingsstoffen die je ogen helpen beschermen.

Wist je dat? Mensen die regelmatig donkere bladgroenten eten, hebben 20% minder kans om maculadegeneratie te ontwikkelen dan degenen die dat niet doen!

Digitale detox: geef je ogen een pauze
In de huidige digitale wereld zijn onze ogen vaak urenlang gericht op schermen, wat kan leiden tot digitale oogstress. Symptomen zoals droge ogen, wazig zicht en hoofdpijn komen vaak voor. De 20-20-20 regel kan helpen: elke 20 minuten 20 seconden wegkijken naar iets dat 20 voet (ongeveer 6 meter) van je verwijderd is. Dit geeft je ogen de broodnodige rust.

Wist je dat? Ongeveer 65% van de mensen ervaart regelmatig symptomen van digitale oogstress. Neem pauzes en knipper bewust om droge ogen te voorkomen!

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Stop met roken: goed voor lichaam én ogen
Roken verhoogt niet alleen het risico op longziekten en hartproblemen, maar heeft ook een aanzienlijke impact op je ogen. Roken vergroot de kans op cataract, maculadegeneratie en zelfs droge ogen. De giftige stoffen in sigarettenrook beschadigen de bloedvaten die de ogen van voedingsstoffen voorzien. Stoppen met roken is daarom zeer verstandig als je ogen je lief zijn!

Wist je dat? Rokers hebben vier keer zoveel kans op maculadegeneratie als niet-rokers. Stoppen met roken kan dit risico aanzienlijk verlagen.

Bescherm je ogen bij gevaarlijk werk
Als je werkt in omgevingen waar kleine deeltjes, chemische dampen of scherpe voorwerpen voorkomen, is het cruciaal om beschermende oogkleding te dragen. Veiligheidsbrillen kunnen oogletsels zoals hoornvliesbeschadiging of netvliesloslating helpen voorkomen. Beschermende kleding is niet alleen voor bouwvakkers – hobbyisten die werken met gereedschap of chemische stoffen moeten ook alert zijn.

Wist je dat? Ongeveer 90% van alle oogletsels kunnen worden voorkomen door het dragen van geschikte veiligheidsbrillen.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com
Hydratatie: geef je ogen genoeg vocht
Voldoendewater drinken is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar ook voor je ogen. Het helpt om uitdroging van de ogen te voorkomen, vooral als je vaak in droge of airconditioned omgevingen bent. Kunsttranen kunnen ook helpen bij het voorkomen van droge ogen, vooral als je last hebt van vermoeidheid of irritatie.

Wist je dat? Het drinken van acht glazen water per dag helpt je ogen goed gehydrateerd te blijven, wat essentieel is voor een helder zicht.

Noot:
  1. Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.255-269; Het rode oog; H. de Vries, M.E. Tjia, M.J.W. Zaal, A.H. Blankenstein.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Entropion en EctropionEntropion en EctropionAls mensen ouder worden kunnen ze ook last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Eén van die kwaaltjes zijn entropion of ectro…
Gezondheidsproblemen bij honden: oogaandoeningenOogaandoeningen bij honden zoals hoornvliesbeschadigin, cataract,retina atrofie en een droog oog vormen een belangrijke…
Aandoeningen en problemen van in en rond de ogenAandoeningen en problemen van in en rond de ogenOgen zijn één van onze belangrijkste zintuigen waarmee we alles kunnen waarnemen. Daarom zijn deze ook zo belangrijk en…

Wat te doen bij een verkoudheid?Wat is een verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. binne…
Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cessna152/Shutterstock.com
  • Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.255-269; Het rode oog; H. de Vries, M.E. Tjia, M.J.W. Zaal, A.H. Blankenstein.
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/ongevallen_oogletsels_trauma/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte
  • http://www.gezondvgz.nl/%7Bcca9a0bd-945d-4cb9-990c-5834f5dd1c29%7D
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Keratoconjunctivitis_sicca
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5d.htm
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/hoornvlies_ontsteking_keratitis_infectie/
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&ziektebeelden=ziektebeeld_item&item_id=290&letter=H
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornea-erosie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sclera
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/hoornvlies_beschadiging_erosie/
  • http://www.medicinfo.nl/%7B51fd3714-c18b-4c2c-8245-f05a99f7116e%7D
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/Hordeolum.htm
  • http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/episcleritis/scleritis/kosmos/
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5g.htm
  • http://www.gezondiza.nl/%7B808097f8-c6b9-4155-b2e0-9c358781d6bb%7D
  • http://www.oogheelkunde.com/html/conjunctivitis.html
  • http://www.printo.it/pediatric-rheumatology/information/Belgio_fle/2.htm
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&ziektebeelden=ziektebeeld_item&item_id=304&letter=P
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/ongevallen_oogletsels_trauma/
  • http://duiven.startpagina.nl/prikbord/4160653/rode-randen-om-oog
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M57_svk.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=2822
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1499
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B554530c6-f15f-4764-8f47-dadad3d88641%7D
  • Oogvereniging. Oogziektes. https://www.oogvereniging.nl/oogziektes/ (ingezien op 5-10-2024)
  • Afbeelding bron 1: Cessna152/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 5: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 9: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 10: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 11: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 12: LubosHouska, Pixabay
  • Afbeelding bron 13: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 14: Luminast/Shutterstock.com
Reacties

Moniek, 04-04-2016
Ik heb al een jaar of 4 last van episcleritis wat na een paar jaar verergerd is. Van de eerste oogarts kreeg ik alleen kunst tranen en dit had geen enkel effect. Na 2 jaar iedere 2 weken ontstoken ogen te hebben gehad loop ik nu inmiddels alweer zo'n 2 jaar bij een andere oogarts en druppel is al zo'n 1,5 jaar predforte. Iedere keer als ik af ga bouwen dan komt het weer terug. Ik word er knettergek van. Moet ik mijn immuunsysteem nader laten onderzoeken? Ben in het begin getest op reuma en schildklier problemen en daar is niets uit gekomen. Reactie infoteur, 09-07-2016
Pred Forte behoort tot een groep van geneesmiddelen die aangeduid worden als bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Deze middelen onderdrukken ontstekingsreacties en overgevoeligheidsreacties. Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Bespreek met uw oogarts welke onderzoeken zinvol zouden kunnen zijn voor het stellen van een diagnose.

Willem, 28-06-2015
In de paragraaf over Persistente Conjunctivitis is het woord auto-immuunziekte veranderd in het woord "auto-muziekje". Reactie infoteur, 02-07-2015
Bedankt! De fout is gecorrigeerd.

John, 1-09-2011, 01-09-2011
Sinds een paar jaar heb ik last van traandende ogen meestal het rechter oog maar ook vaak alle bij mijn ogen.mijn ogen zijn niet rood het is vaker als ik buiten loop maar ook wel als ik binnens huis ben en het is knap vervelend ik ben er als eens voor bij de dokter geweest maar die gaf een ontwijkend antwoord.wat kan ik hier aan doen, graag uw antwoord.en zeer bedankt.John. Reactie infoteur, 05-09-2011
Ik heb over tranende ogen een apart artikel geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79122-tranende-ogen-epifora-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html

U hebt frequent last van een tranend oog. Ik raad u aan hier een oogarts naar te laten kijken. Verwijzing kan plaatsvinden via uw huisarts.

Paradoxaal genoeg zijn droge ogen vaak de oorzaak van tranende ogen. Droge ogen kunnen behandeld worden door de oorzaak weg te nemen en als dat niet lukt, wordt de bron van irritatie zo veel mogelijk weggenomen. Dit kan door bijvoorbeeld door traanvervangers, welke kunnen bestaan uit kunsttranen.

Patrick, 27-07-2011
Hallo, bedankt voor deze informatieve site. Toch heb ik nog een vraag.
Ik heb sinds een paar jaar steeds in het zomerseizoen last van vooral mijn rechteroog. De ene dag is het wat erger dan de andere dag maar op sommige dagen wordt mijn oog dan rood en bij het geringste zonlicht begint het te tranen. Hiervoor hoeft de zon dan niet eens heel fel te schijnen. De enige verlichting is dan een zonnenbril.
Een paar weken terug kon ik het oog niet eens meer openhouden in de zon. Hiervoor heb ik bij de dokter antibiotica -zalf en druppels gekregen. Na een week was alles weg, maar een paar dagen later begon de ontsteking weer op te spelen. En zo gaat het al de hele zomer. Ik heb inmiddels een verwijskaart voor een oogarts gekregen maar ik kan pas over 2,3 maanden terrecht in het ziekenhuis. Als ik uw site hier lees lijkt mij het meest waarschijnlijk dat ik last heb van hooikoorts maar ik vind het raar dat ik de ontsteking steeds maar aan 1 en hetzelfde oog hebt. Mijn vraag is dan ook of dit uberhaupt hooikoorts kan zijn dan? Ook draag ik contactlenzen dus daar zou de irritatie ook vandaan kunnen komen maar als ik daar niet tegen zou kunnen dan zou ik toch last moeten hebben van beide ogen lijkt me.
Ik wil over enkele maanden mijn ogen laten laseren om van de contactlenzen af te zijn maar wou u bij deze vragen of dit wel verstandig is nadat u mijn verhaal hebt gelezen.
Alvast bedankt voor de eventuele reactie! Reactie infoteur, 30-07-2011
Het ene oog kan gevoeliger zijn dan het andere oog. Wat het laseren betreft: vaak kan men bij de kliniek een vrijblijvend en gratis oogonderzoek ondergaan, wat meestal zo'n 20 minuten duurt. Dit test uw geschiktheid voor ooglaseren. Uw ogen worden op hoofdlijnen onderzocht en u verkrijgt ongeveer 80% zekerheid of de ooglaserbehandeling bij u doorgang kan vinden. Een medisch vooronderzoek geeft u de volledige zekerheid omtrent uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling.

Sas, 02-07-2011
Alleerst wil ik u bedanken voor deze zeer informatieve en overzichtelijke website. Momenteel ben ik in dubio. Een paar maanden geleden begon ik last te krijgen van mijn rechteroog: erg rood, droog gevoel, soms pijnlijk, gevoelig, en in de ochtend soms viezigheid. Het kwam en ging. Ik ging toen maar naar mijn huisarts, die kon niets vinden of zien, ik kreeg druppeltjes om de irritatie te verzachten (volgens haar kwam het door het weer waarschijnlijk). De druppeltjes heb ik nauwelijks gebruikt want het rood ging weer weg (uiteraard), maar na een paar weken kwam het weer terug. Zo gaat het de hele tijd: het komt en gaat maar als het er is, is het een paar (lange) dagen of weken. Nu heb ik het bij mijn linker oog. Het rechter is nu weer wit, maar links doet nu pijn, is heel erg rood (net een kers), wat viezigheid in de ochtend etc. Eigenlijk moet ik naar de dokter (alweer) maar ik zie er tegenop omdat ze waarschijnlijk weer gaat zeggen dat er niets aan de hand is. Ik ben niet allergisch, verder gezond denk ik, misschien iets met mijn immuunsysteem? Wat zou ik kunnen doen om iets serieuzer genomen te worden door mijn huisarts? Ik heb er iedere keer wel last van, en zie er niet bepaald 'aangenaam' uit op deze manier. Ik zie trouwens ook minder goed. Mijn vriend zegt dat ik echt naar de dokter moet, maar ik twijfel en denk dat het wel weer vanzelf over zal gaan. Reactie infoteur, 02-07-2011
Het is belangrijk dat u wel naar de huisarts gaat en zonodig verwezen wordt naar een oogarts voor nader onderzoek. Desgewenst kan uw huisarts telefonisch met de oogarts overleggen of verwijzing nodig is en op welke termijn dit moet gebeuren.

Filiz, 29-06-2011
Kan ik zonder voorschrift een zalfje krijgen bij de apotheker? Reactie infoteur, 30-06-2011
In Nederland mogen relatief veel medicijnen zonder doktersvoorschrift worden verkocht. Bij klachten aan de ogen kan het verstandig zijn om de huisarts er naar te laten kijken.

Ingrid, 10-04-2011
Mijn zoon is op een vrijdagmorgen wakker met een dikke, rode linkeroog. De huisarts heeft gentamicine voorgeschreven. Ik heb 3x daags zalf gesmeerd in het oog en dichtgeplakt. 2 dagen erna is de zwelling gezakt, maar hij heeft nog steeds last van roodheid (wel minder rood) van die oog. 's Morgens na het opstaan, niest hij zeker 10x achter elkaar en de linkeroog traant. Is het soms een vorm van allergie? Reactie infoteur, 13-04-2011
In geval van een allergie is vooral het bindvlies of slijmvlies van het oog aangedaan. Allergische reacties treden meestal gelijktijdig in beide ogen op. Vaak treden ook elders in het lichaam overgevoeligheidsreacties op. Afhankelijk van het allergeen, kunnen er bijvoorbeeld neus- en keelklachten ontstaan, zoals een verstopte neus, loopneus, hoesten of niezen, enz. Vraag uw huisarts om advies.

Kees Slagter, 23-03-2011
Ik heb een rode vlek op mijn linker oog, op het oogwit. Ik heb er voor de rest geen last van ofzo, maar ik ben toch wel benieuwt naar wat het is. Ik heb het al heel wat jaar. Reactie infoteur, 25-03-2011
Een subconjunctivale bloeding (bloeduitstorting) geneest vanzelf, vaak binnen enkele weken. Wellicht is het een pterygium (zie artikel). Meestal doet het zich aan de neuskant van het oog voor. U kunt het beste de huisarts raadplegen. Hij kan de plek onderzoeken en een diagnose stellen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 02-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 41
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.