Oogaandoeningen: rood oog/rode ogen; jeuk/afscheiding/tranen

Oogaandoeningen: rood oog/rode ogen; jeuk/afscheiding/tranen Oogaandoeningen: rood oog, rode ogen; jeuk, afscheiding, tranen. Roodheid, of een rode verkleuring van (een deel van) het oogwit, ontstaat vaak door verwijding van de bloedvaten van de conjunctiva, het bindvlies van het oog, of van de sclera, de buitenste witte laag van het oog bestaande uit stevig bindweefsel, of door een bloeding. Het rode oog is de meest voorkomende klacht van mensen die met oogaandoeningen bij de huisarts aankloppen. Meestal is de oorzaak onschuldig.

Oogaandoeningen

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van rode verkleuring van (een deel van) het oog. Meestal is de oorzaak van roodheid van het oog onschuldig, maar er zijn enkele aandoeningen die een bedreiging zijn voor het gezichtsvermogen. De betreffende aandoeningen worden dikwijls ingedeeld naar het aangedane deel van het oog:


Deze indeling wordt ontleend aan dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.), 2003.¹

Jeuk en rood oog door ontstoken slijmvlies van de ogen

Conjunctivitis

Conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies van het oog, is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. De belangrijkste oorzaak is een virus infectie. Een bacterie, een allergie, het zogenaamde 'droge ogen' syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen ook een rood oog veroorzaken.

Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rood oog door virus

Een rood oog dat veroorzaakt wordt door een virus, wordt meestal geassocieerd met een waterige geel-groene afscheiding (pus). Het bekende "rode oog" gaat in geval van een virusinfectie vaak gepaard met een rauwe keel en loopneus, zoals bij een verkoudheid ook het geval is. Vaak duren deze verschijnselen zo'n 1-2 weken. Het is zeer besmettelijk. De huisarts zal in sommige gevallen een ontstekingsremmende medicijn om te druppelen voorschrijven.

Rood oog door bacterie

De bacteriën die de meest voorkomende rode ogen veroorzaken zijn staphylococcus, pneumokokken, en streptococcus. Symptomen zijn onder meer pijn aan de ogen, zwelling, roodheid, en een matige tot grote hoeveelheid afscheiding, meestal geel of groenachtig van kleur. De afscheiding hoopt zich vaak op tijdens het slapen. De oogleden kunnen hierdoor aan elkaar vastplakken. Met warme vochtige handdoek kan dit verwijderd worden. Bij een bacteriële conjunctivitis wordt een antibioticum gegeven in de vorm van druppels, zalf of een gel.

Allergische rode oog

Het allergische rode oog gaat vaak gepaard met hevige jeuk en sterke waterige afscheiding (tranend oog) en zwelling. Frequente oorzaken zijn seizoengebonden pollen (hooikoorts), huidschilfers van dieren, en stof. Het is vaak seizoensgebonden en gaat samen met andere typische "allergie" symptomen zoals niezen, jeukende neus, of kriebelende keel. Oogdruppels kunnen verlichting geven. De huisarts kan medicatie voorschrijven, als deze middelen niet toereikend zijn.

Rood oog door irritatie

Het oog kan ook rood worden ten gevolge van een irriterende substantie (chemisch van aard) die in de ogen terecht komt, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Maar ook rook, smog, en industriële verontreiniging kan het oog irriteren. Het direct en grondig wassen van de ogen met zeer grote hoeveelheden water is in deze gevallen erg belangrijk.

Aanhoudende klachten

Persistente conjunctivitis kan een teken zijn van een onderliggende ziekte. Meestal zijn dit reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en systemische lupus erythematosus (SLE) - een zeldzame chronische auto-immuunziekte die verschillende organen van het lichaam kan aantasten, in het bijzonder de huid, de gewrichten, het bloed en de nieren. Conjunctivitis wordt ook gezien bij de ziekte van Kawasaki (een zeldzame ziekte die vooral zuigelingen en jonge kinderen onder de vijf jaar treft) en bepaalde inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa (een langdurige ontsteking van de dikke darm) en de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel).

Subconjunctivale bloeding / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Subconjunctivale bloeding / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bloeduitstorting onder het slijmvlies van het oog

Een subconjunctivale bloeding is een bloeduitstorting onder het slijmvlies van het oog, ook wel conjunctiva of bindvlies genoemd, en het oogwit, sclera geheten. In veel gevallen is de oorzaak onduidelijk en treedt het spontaan op. Het kan ook veroorzaakt worden door:
  • Hevig persen tijdens een zwangerschap of in geval van obstipatie (verstopping);
  • Een klein trauma;
  • Hypertensie (hoge bloeddruk);
  • Bepaalde vormen van bacteriële conjunctivitis (zie boven);
  • Een stoornis in de normale bloedstolling, bv. door het slikken van bloedverdunners waardoor makkelijker bloedingen ontstaan.
  • Door verhoogde druk in het hoofd (bijvoorbeeld na krachtig lachen of braken, duiken onder water, of soms zelfs tijdens het vooroverbuigen).

Een subconjunctivale bloeding kan heel indrukwekkend lijken, maar het is over het algemeen ongevaarlijk.

Corpus alienum op of in de conjunctiva

Corpus alienum duidt op een voorwerp op een plek waar het oorspronkelijk niet thuishoort, in dit geval op of in de conjunctiva - het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt. Dit kan gepaard gaan met een plaatselijk bloeding en een vaatinjectie, dat is het verschijnsel waarbij de bloedvaatjes bovenmatig met bloed gevuld zijn. De huisarts kan het voorwerp verwijderen. De medicamenteuze behandeling na verwijdering corpus alienum bestaat uit: Chlooramfenicol-oogzalf.

Pterygium / Bron: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Pterygium / Bron: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Pterygium

Een pterygium is als de conjunctiva in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het gezichtsvermogen belemmerd worden en in sommige gevallen zelfs dubbelbeelden geven. Meestal doet het zich aan de neuskant van het oog voor. Er is nog geen oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV licht en chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving een rol spelen in de totstandkoming van de aandoening. Het wordt vooral gezien bij mensen die jarenlang in zonnige landen hebben geleefd. De gebruikelijke behandeling is een operatie. Wanneer dit niet afdoende blijkt te zijn en het vliesje weer aangroeit, kan het nodig zijn om de patiënt daags na de operatie te bestralen.

Conjunctivitis secundair aan ooglidaandoening of traanklier/buisontsteking

Secundair aan de volgende ooglidaandoeningen, kan de conjunctiva geïrriteerd raken:
  • Blefaritis.
  • Chalazion.
  • Hordeolum.

Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Blerafitis

Blefaritis is een ontsteking van de randen van de oogleden rondom de wimpers dat wordt veroorzaakt door bacteriën. Mogelijke symptomen van blefaritis zijn:
  • Roodheid en zwelling.
  • De randen van de oogleden aan de basis van de wimpers zijn rood en soms gezwollen (gezwollen en rode randen 'om het oog').
  • Schilfertjes en korstjes tussen de wimpers.
  • Pusvorming.
  • Droge en branderige ogen.
  • Jeukende oogleden.
  • Hinder van fel daglicht (lichtschuwheid).
  • Zweertjes en korstjes.
  • Na het slapen zijn de oogleden vaak plakkerig en zijn de wimpers aan elkaar geplakt door de pus (’s morgens dichtgeplakt zitten van de ogen);
  • Op de ooglidranden ontstaan soms zweertjes waaruit vocht of bloed komt.

De behandeling bestaat uit het consequent reinigen en schoonmaken van de oogleden. De huisarts kan antibiotische oogdruppels of oogzalf voorschrijven.

Chalazion / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Chalazion / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Chalazion

Een chalazion is een bultje of zwelling aan de binnenkant van het ooglid, hetgeen wordt veroorzaakt door een afsluiting van een van de talgklieren in het ooglid (de klieren van Meiboom). De verschijnselen zijn:
  • Een pijnloze zwelling in het ooglid.
  • De zwelling is eerst rood, later grijs en voelt hard aan.
  • Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter groot worden.
  • Een groot chalazion kan het zicht belemmeren.

Een chalazion hoeft op zich niet behandeld te worden. Bij pijn of hinder kan het verwijderd worden. Een injectie met corticosteroïden in het chalazion kan de klachten verminderen. Het vervelende is dat na verwijdering van een chalazion, er op een andere plaats een nieuwe kan ontstaan. In een aantal gevallen gaat een klein chalazion vanzelf over, maar meestal is een chalazion blijvend.

Hordeolum  / Bron: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hordeolum / Bron: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hordeolum

Een hordeolum wordt in de volksmond 'een strontje' genoemd. Het is een acute ontsteking van een van de kliertjes in het ooglid. Een strontje is een klein pijnlijk rood knobbeltje op de rand van het boven- of onderooglid, ofwel aan de buitenkant van het ooglid (uitwendig hordeolum) of ook aan de binnenkant (inwendig hordeolum), soms met een geel kopje - het lijkt een beetje op een steenpuistje. Nadat het gerijpt is, zal het plekje openbarsten waarna zich wat pus ontlast en de ontsteking meestal spontaan verdwijnt. Behandeling is in de meeste gevallen niet nodig. Er kan antibiotische zalf worden voorgeschreven.

Secundair aan een traanklier- of traanbuisontsteking, kan de conjunctiva geïrriteerd raken. Tranen smeren de ogen en tevens hebben tranen een afweerfunctie en voeren ze vuil af. Bij een verstopt systeem, kunnen ziektekiemen een ontsteking veroorzaken.

Episcleritis / Bron: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Episcleritis / Bron: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Episcleritis en scleritis

Episcleritis

Het oogwit is van buiten bedekt met een dun bindvlies, ook wel conjunctiva genoemd. Onder dat vlies ligt nóg een doorzichtig vlies, namelijk de episclera. Bij episcleritis is de episclera ontstoken. De ontsteking ontstaat acuut en aan één oog. Het is een vrij milde ontsteking die meestal weinig klachten geeft. In het oogwit ontstaat een dieprode vlek en het oog kan een beetje pijn doen. Ook is er vaak sprake van lichtschuwheid. De gezichtsvermogen is in de meerderheid van de gevallen normaal. De oorzaak is meestal onduidelijk en het gaat meestal vanzelf over, zonder behandeling.

Scleritis

Scleritis is een zeldzame, ernstige aandoening waarbij de harde oogwand (de witte buitenkant van het oog) ontstoken is, hetgeen gepaard gaat met een diepere roodheid van de sclera. De ontsteking wordt veroorzaakt door het immuun- of afweersysteem. De belangrijkste verschijnselen zijn heftige pijn in het oog, roodheid van het oogwit en hevig tranen. Er kunnen ernstige complicaties ontstaan, zoals staar of glaucoom. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers, druppels of tabletten en bij reumatoïde artritis middelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Perforatie van de sclera

De sclera of het oogwit is de buitenste witte laag van het oog en bestaat uit stevig bindweefsel. De sclera kan doorboord worden door een trauma of een klein voorwerp dat met hoge kracht in het oog terechtkomt. In veel gevallen is er een lokale bloeding zichtbaar. Het risico op een infectie ligt op de loer.

Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Rode ogen en tranen door erosie van de cornea

Bij erosie van de cornea is er sprake van een oppervlakkige verwonding van het hoornvlies. Een hoornvliesbeschadiging ontstaat vaak door tegen een takje aan te lopen of door met een vinger(nagel) in het oog te prikken. De symptomen zijn:
  • Matige pijn.
  • Roodheid van het oog.
  • Het gevoel dat er iets in het oog zit bij knipperen.
  • Tranen.
  • Soms enigszins wazig zien.

Indien er geen vreemd materiaal of vuil in het oog is achtergebleven, zal de genezing doorgaans vlot verlopen.

Corpus alienum op/in de cornea

Corpus alienum duidt op een voorwerp op een plek waar het oorspronkelijk niet thuishoort, in dit geval op of in de cornea - het hoornvlies, het doorzichtige heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt. In enkele dagen leidt ijzer in het oog al tot de vorming van een roestringetje.

Keratitis / Bron: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Keratitis / Bron: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Keratitis (hoornvliesontsteking)

Wat is het?

Keratitis of hoornvliesontsteking komt meestal voor in 1 oog. Het slijmvlies is rood en in het hoornvlies is een wit ontstekingsgebied zichtbaar. Dit ziet er uit als een onscherp begrensd wittig vlekje dat allerlei vormen kan aannemen. Er kan ophoping van vocht ontstaan (oedeem), waardoor het hoornvlies gaat zwellen. De symptomen zijn:
  • Pijn,
  • Roodheid van het slijmvlies rond het hoornvlies;
  • Lichtschuwheid;
  • Tranenvloed, tranende ogen;
  • Gezichtsvermogen wordt minder.

Oorzaken keratitis

Keratitis kan onder andere worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, een virale infectie, een infectie met schimmels, gisten en parasieten, een ontsteking door chemicaliën, langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling (meestal UV-straling), een trauma of ooglidafwijkingen (zoals krassende oogharen of niet goed sluitende oogleden).

Behandeling keratitis

Behandeling bestaat vaak uit oogdruppels zoals antibiotica, antivirale middelen en/of steroïden (prednison). Na genezing kan er een troebele plek achterblijven en als dit litteken voor het pupil zit, dan kan dit van invloed zijn op het gezichtsvermogen. Een hoornvliestransplantatie kan dan uitkomst bieden.

Keratoconjunctivitis sicca (droge ogen)

Wat zijn droge ogen?

Keratoconjunctivitis sicca ofwel ‘droge ogen’ ontstaat bij een tekort aan traanvocht, waardoor het hoornvlies en het bindvlies van het oog ontstoken raken. Het kan door tal van factoren veroorzaakt worden. Met 'droge ogen' bestaat een verhoogde kans op ooginfecties. De verschijnselen van 'droge ogen' zijn:
  • Geïrriteerde ogen;
  • Voortdurend het gevoel alsof er zand of een stofje in de ogen zit, of een brandend gevoel;
  • Droogheid;
  • Stekende of vermoeide ogen;
  • Pijn, roodheid, een trekkend gevoel, en druk achter het oog;
  • Overgevoeligheid voor fel licht.

Behandeling droge ogen

Normaal gesproken zijn beide ogen aangedaan met deze aandoening. Het is bij deze aandoening belangrijk dat de lucht in huis niet te droog wordt. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming en vul deze regelmatig bij. Vermijd ruimtes met airconditioning, aangezien deze apparaten een droge luchtstroom produceren die de ogen irriteert. Voorts kunnen kunsttranen verlichting bieden. Arbomeer ooggel of hypromellose oogdruppels worden veel gebruikt. Deze druppels zijn op recept verkrijgbaar.

Uveïtis anterior (iridicyclitis)

Uveïtis anterior (iridicyclitis) is een inwendige ontsteking van het voorste gedeelte van het oog - van de iris en het corpus ciliare. Het kan veroorzaakt worden door een infectie met een ziekteverwekker in het oog, bijvoorbeeld een bacterie; een infectie elders in het lichaam die zich via de bloedbaan naar het oog uitzaait; een auto-immuunproces waarbij lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd worden aangezien en het lichaamantistoffen tegen de eigen weefsels gaat vormen. De symptomen zijn:
  • Een diepe pijn in het oog.
  • Lichtschuwheid;
  • Verminderde gezichtsscherpte.

Deze aandoening wordt vaak behandeld met ontstekingsremmende middelen en pupilverwijdende oogdruppels.

Acuut glaucoom

Acuut glaucoom is een plotselinge blokkering van de vochtafvoer in het oog, met als gevolg een pijnlijke, snelle stijging van de druk. De kenmerkende verschijnselen zijn:
  • Snel verminderend gezichtsverlies.
  • Hevige, felle pijn in het oog.
  • roodheid en tranen van het oog.
  • Gevoeligheid voor fel licht, lichtschuwheid;
  • Lichtkransen rondom lichtpunten;
  • Misselijkheid en braken.

Deze aandoening vereist onmiddellijke behandeling in het ziekenhuis.

Roodheid, tranen en irritatie door stomp oogletsel

Een stomp oogletsel, contusio bulbi, is een trauma met flinke geweldsinwerking - bijvoorbeeld een klap op het oog. Het kan een contusie (kneuzing) van de oogbol veroorzaken. De aangerichte schade kan variëren van een gevoelig oog (roodheid, tranen, irritatie) tot behoorlijk inwendige schade met (soms blijvende) vermindering van het gezichtsvermogen.

Noot:
  1. Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.255-269; Het rode oog; H. de Vries, M.E. Tjia, M.J.W. Zaal, A.H. Blankenstein.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Entropion en EctropionEntropion en EctropionAls mensen ouder worden kunnen ze ook last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Eén van die kwaaltjes zijn entropion of ectro…
Gezondheidsproblemen bij honden: oogaandoeningenOogaandoeningen bij honden zoals hoornvliesbeschadigin, cataract,retina atrofie en een droog oog vormen een belangrijke…
Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandelingTraanoog bij konijnen: oorzaken en behandelingTraanoogjes en andere oogaandoeningen komen bij konijnen vaak voor. De uitvloei uit het oog kan gepaard gaan met andere…

Wat te doen bij een verkoudheid?Wat is een verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. binne…
Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cessna152/Shutterstock.com
  • Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.255-269; Het rode oog; H. de Vries, M.E. Tjia, M.J.W. Zaal, A.H. Blankenstein.
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/ongevallen_oogletsels_trauma/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte
  • http://www.gezondvgz.nl/%7Bcca9a0bd-945d-4cb9-990c-5834f5dd1c29%7D
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Keratoconjunctivitis_sicca
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5d.htm
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/hoornvlies_ontsteking_keratitis_infectie/
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&ziektebeelden=ziektebeeld_item&item_id=290&letter=H
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornea-erosie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sclera
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/hoornvlies_beschadiging_erosie/
  • http://www.medicinfo.nl/%7B51fd3714-c18b-4c2c-8245-f05a99f7116e%7D
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/Hordeolum.htm
  • http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/episcleritis/scleritis/kosmos/
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5g.htm
  • http://www.gezondiza.nl/%7B808097f8-c6b9-4155-b2e0-9c358781d6bb%7D
  • http://www.oogheelkunde.com/html/conjunctivitis.html
  • http://www.printo.it/pediatric-rheumatology/information/Belgio_fle/2.htm
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&ziektebeelden=ziektebeeld_item&item_id=304&letter=P
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/ongevallen_oogletsels_trauma/
  • http://duiven.startpagina.nl/prikbord/4160653/rode-randen-om-oog
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M57_svk.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=2822
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1499
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B554530c6-f15f-4764-8f47-dadad3d88641%7D
  • Afbeelding bron 1: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Anne Schempp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 4: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: Michal Klajban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Asagan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 9: Jkokavec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Moniek, 04-04-2016
Ik heb al een jaar of 4 last van episcleritis wat na een paar jaar verergerd is. Van de eerste oogarts kreeg ik alleen kunst tranen en dit had geen enkel effect. Na 2 jaar iedere 2 weken ontstoken ogen te hebben gehad loop ik nu inmiddels alweer zo'n 2 jaar bij een andere oogarts en druppel is al zo'n 1,5 jaar predforte. Iedere keer als ik af ga bouwen dan komt het weer terug. Ik word er knettergek van. Moet ik mijn immuunsysteem nader laten onderzoeken? Ben in het begin getest op reuma en schildklier problemen en daar is niets uit gekomen. Reactie infoteur, 09-07-2016
Pred Forte behoort tot een groep van geneesmiddelen die aangeduid worden als bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Deze middelen onderdrukken ontstekingsreacties en overgevoeligheidsreacties. Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Bespreek met uw oogarts welke onderzoeken zinvol zouden kunnen zijn voor het stellen van een diagnose.

Willem, 28-06-2015
In de paragraaf over Persistente Conjunctivitis is het woord auto-immuunziekte veranderd in het woord "auto-muziekje". Reactie infoteur, 02-07-2015
Bedankt! De fout is gecorrigeerd.

John, 1-09-2011, 01-09-2011
Sinds een paar jaar heb ik last van traandende ogen meestal het rechter oog maar ook vaak alle bij mijn ogen.mijn ogen zijn niet rood het is vaker als ik buiten loop maar ook wel als ik binnens huis ben en het is knap vervelend ik ben er als eens voor bij de dokter geweest maar die gaf een ontwijkend antwoord.wat kan ik hier aan doen, graag uw antwoord.en zeer bedankt.John. Reactie infoteur, 05-09-2011
Ik heb over tranende ogen een apart artikel geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79122-tranende-ogen-epifora-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html

U hebt frequent last van een tranend oog. Ik raad u aan hier een oogarts naar te laten kijken. Verwijzing kan plaatsvinden via uw huisarts.

Paradoxaal genoeg zijn droge ogen vaak de oorzaak van tranende ogen. Droge ogen kunnen behandeld worden door de oorzaak weg te nemen en als dat niet lukt, wordt de bron van irritatie zo veel mogelijk weggenomen. Dit kan door bijvoorbeeld door traanvervangers, welke kunnen bestaan uit kunsttranen.

Patrick, 27-07-2011
Hallo, bedankt voor deze informatieve site. Toch heb ik nog een vraag.
Ik heb sinds een paar jaar steeds in het zomerseizoen last van vooral mijn rechteroog. De ene dag is het wat erger dan de andere dag maar op sommige dagen wordt mijn oog dan rood en bij het geringste zonlicht begint het te tranen. Hiervoor hoeft de zon dan niet eens heel fel te schijnen. De enige verlichting is dan een zonnenbril.
Een paar weken terug kon ik het oog niet eens meer openhouden in de zon. Hiervoor heb ik bij de dokter antibiotica -zalf en druppels gekregen. Na een week was alles weg, maar een paar dagen later begon de ontsteking weer op te spelen. En zo gaat het al de hele zomer. Ik heb inmiddels een verwijskaart voor een oogarts gekregen maar ik kan pas over 2,3 maanden terrecht in het ziekenhuis. Als ik uw site hier lees lijkt mij het meest waarschijnlijk dat ik last heb van hooikoorts maar ik vind het raar dat ik de ontsteking steeds maar aan 1 en hetzelfde oog hebt. Mijn vraag is dan ook of dit uberhaupt hooikoorts kan zijn dan? Ook draag ik contactlenzen dus daar zou de irritatie ook vandaan kunnen komen maar als ik daar niet tegen zou kunnen dan zou ik toch last moeten hebben van beide ogen lijkt me.
Ik wil over enkele maanden mijn ogen laten laseren om van de contactlenzen af te zijn maar wou u bij deze vragen of dit wel verstandig is nadat u mijn verhaal hebt gelezen.
Alvast bedankt voor de eventuele reactie! Reactie infoteur, 30-07-2011
Het ene oog kan gevoeliger zijn dan het andere oog. Wat het laseren betreft: vaak kan men bij de kliniek een vrijblijvend en gratis oogonderzoek ondergaan, wat meestal zo'n 20 minuten duurt. Dit test uw geschiktheid voor ooglaseren. Uw ogen worden op hoofdlijnen onderzocht en u verkrijgt ongeveer 80% zekerheid of de ooglaserbehandeling bij u doorgang kan vinden. Een medisch vooronderzoek geeft u de volledige zekerheid omtrent uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling.

Sas, 02-07-2011
Alleerst wil ik u bedanken voor deze zeer informatieve en overzichtelijke website. Momenteel ben ik in dubio. Een paar maanden geleden begon ik last te krijgen van mijn rechteroog: erg rood, droog gevoel, soms pijnlijk, gevoelig, en in de ochtend soms viezigheid. Het kwam en ging. Ik ging toen maar naar mijn huisarts, die kon niets vinden of zien, ik kreeg druppeltjes om de irritatie te verzachten (volgens haar kwam het door het weer waarschijnlijk). De druppeltjes heb ik nauwelijks gebruikt want het rood ging weer weg (uiteraard), maar na een paar weken kwam het weer terug. Zo gaat het de hele tijd: het komt en gaat maar als het er is, is het een paar (lange) dagen of weken. Nu heb ik het bij mijn linker oog. Het rechter is nu weer wit, maar links doet nu pijn, is heel erg rood (net een kers), wat viezigheid in de ochtend etc. Eigenlijk moet ik naar de dokter (alweer) maar ik zie er tegenop omdat ze waarschijnlijk weer gaat zeggen dat er niets aan de hand is. Ik ben niet allergisch, verder gezond denk ik, misschien iets met mijn immuunsysteem? Wat zou ik kunnen doen om iets serieuzer genomen te worden door mijn huisarts? Ik heb er iedere keer wel last van, en zie er niet bepaald 'aangenaam' uit op deze manier. Ik zie trouwens ook minder goed. Mijn vriend zegt dat ik echt naar de dokter moet, maar ik twijfel en denk dat het wel weer vanzelf over zal gaan. Reactie infoteur, 02-07-2011
Het is belangrijk dat u wel naar de huisarts gaat en zonodig verwezen wordt naar een oogarts voor nader onderzoek. Desgewenst kan uw huisarts telefonisch met de oogarts overleggen of verwijzing nodig is en op welke termijn dit moet gebeuren.

Filiz, 29-06-2011
Kan ik zonder voorschrift een zalfje krijgen bij de apotheker? Reactie infoteur, 30-06-2011
In Nederland mogen relatief veel medicijnen zonder doktersvoorschrift worden verkocht. Bij klachten aan de ogen kan het verstandig zijn om de huisarts er naar te laten kijken.

Ingrid, 10-04-2011
Mijn zoon is op een vrijdagmorgen wakker met een dikke, rode linkeroog. De huisarts heeft gentamicine voorgeschreven. Ik heb 3x daags zalf gesmeerd in het oog en dichtgeplakt. 2 dagen erna is de zwelling gezakt, maar hij heeft nog steeds last van roodheid (wel minder rood) van die oog. 's Morgens na het opstaan, niest hij zeker 10x achter elkaar en de linkeroog traant. Is het soms een vorm van allergie? Reactie infoteur, 13-04-2011
In geval van een allergie is vooral het bindvlies of slijmvlies van het oog aangedaan. Allergische reacties treden meestal gelijktijdig in beide ogen op. Vaak treden ook elders in het lichaam overgevoeligheidsreacties op. Afhankelijk van het allergeen, kunnen er bijvoorbeeld neus- en keelklachten ontstaan, zoals een verstopte neus, loopneus, hoesten of niezen, enz. Vraag uw huisarts om advies.

Kees Slagter, 23-03-2011
Ik heb een rode vlek op mijn linker oog, op het oogwit. Ik heb er voor de rest geen last van ofzo, maar ik ben toch wel benieuwt naar wat het is. Ik heb het al heel wat jaar. Reactie infoteur, 25-03-2011
Een subconjunctivale bloeding (bloeduitstorting) geneest vanzelf, vaak binnen enkele weken. Wellicht is het een pterygium (zie artikel). Meestal doet het zich aan de neuskant van het oog voor. U kunt het beste de huisarts raadplegen. Hij kan de plek onderzoeken en een diagnose stellen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 35
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.