Wat te doen bij een verkoudheid?
Wat is een verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. binnen in Een verkoudheid is makkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Een verkoudheid is een relatief onschuldige aandoening, mocht de verkoudheid gepaard gaan met koorts, raadpleeg dan altijd even de huisarts. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten en het herstelproces te stimuleren. Meer hierover in het onderstaande artikel.
Wat is een verkoudheid?
Wat is een
verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus van buitenaf. Wanneer de patiënt geen goede weerstand heeft is hij vatbaarder voor virussen en bacteriën. De bacterie of het virus kan dan gemakkelijk binnendringen in het lichaam en zo een verkoudheid veroorzaken. Adolescenten met de ziekte van pfeiffer en ouderen hebben een vergrote kans op een verkoudheid. Een verkoudheid kan herkend worden aan een aantal symptomen.
Symptomen
- Snotterig
- Last van de keel
- Last van de oren
- Verminderd gehoor
- Moeite met slikken
- Moeite met ademhalen (neus)
Wat te doen tegen een verkoudheid?
Een verkoudheid is een relatief onschuldige aandoening. Het lichaam heeft er meestal geen moeite mee om het virus weer kwijt te raken. Soms ontstaan er door de verkoudheid keelontstekingen, oorontstekingen en in sommige gevallen oogontstekingen. Wanneer iemand lijdt aan een ontsteking is het altijd aangeraden om even langs de huisarts te gaan. Mocht je lijden aan een verkoudheid, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het herstelproces te versnellen en de pijn te verzachten.
Wat kun je zelf doen?
- Veel water drinken (bij koorts)
- Snuiten
- Neusspray (drogist)
- Warme douche nemen
Het is belangrijk veel water te drinken wanneer er koorts ontstaat, dit brengt deze omlaag en helpt het lichaam om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Koorts komt zelden voor bij verkoudheid. Om de luchtwegen weer vrij te krijgen is het verstandig om vaak de neus te snuiten. Kleine kinderen kunnen hier veel moeite mee hebben dus is het verstandiger dit met neusspray (voor kinderen) te doen. Verder kan er bij de drogist speciale neusspray gekocht worden die de slijmvliezen weer kalmeert. Als laatste kan een warme douche genomen worden, deze helpt het snot er makkelijker uit te snuiten.
Wat kan de huisarts doen?
- Neusspray voorschrijven
- Oordruppels voorschrijven
- Proppen uitspuiten
- Antibiotica voorschrijven
Wanneer de ziekte na een week nog steeds niet is genezen is het verstandig een huisarts te raadplegen. De huisarts zal dan onderzoeken of het echt om een onschuldige verkoudheid gaat. Meestal krijgt men dan speciale neusspray mee naar huis, deze spray is sterker dan de spray van de drogist. Verder raken de oren soms verstopt door het snot en gaat een klont vormen. Deze kan de dokter met een speciale spuit uitspuiten. Dit kan samen gaan met het voorschrijven van oordruppels. Mocht er toch een ontsteking ontstaan als gevolg van de verkoudheid, dan zal de huisarts zeer waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de ontsteking te genezen.