Wat is een verkoudheid?

Wat is een verkoudheid? Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige gevallen dagen lang op bed liggen. Maar wat houdt nu een verkoudheid precies in? Hoe ontstaat een verkoudheid in je lichaam? Wat moet je doen bij een chronische verkoudheid?

Wat is verkoudheid?

Veel mensen hebben vaker dan 2 keer per jaar last van een verkoudheid. Verkoudheid is een infectie aan de luchtwegen. Hierdoor heb je vaak last van keelpijn, hoofdpijn, loopneus en veel hoesten. Iedereen heeft wel eens last van een verkoudheid. De mate waarin je last kan hebben verschilt bij iedereen. Je kunt er dagen of weken ziek van zijn of je bent een beetje snotterig. Een verkoudheid duurt meestal enkele dagen, maar kan in sommige gevallen soms weken duren. Helaas zijn er geen medicijnen die de verkoudheid verdringen.

Als je vaker (chronisch) verkouden bent kan dit duiden op:
 • een allergie
 • Astmatische reactie
 • Een zwakke weerstand

Symptomen bij verkoudheid

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Hoofdpijn
 • Hoestbuien
 • Keelpijn
 • Tranen in de ogen
 • Minder reuk of smaak

Hoe ontstaat een verkoudheid?

Het is een virus dat verkoudheid veroorzaakt en veelal is het erg makkelijk overdraagbaar. Via de lucht, door middel van hoesten en niezen, wordt dit gemakkelijk overgedragen. Maar een besmetting kan ook via huidcontact voorkomen, dit gebeurt via bijvoorbeeld zoenen en handcontact. Dit gebeurd meestal op dichtbevolkte plekken, zoals school, trein, bus etc. Je heb niet direct last van de besmetting. Het moment dat je echt verkouden wordt duurt ongeveer 2 dagen. Een verkoudheid begint veelal met pijn in de keel, gevolgd door hoofdpijn, niezen, hoesten enzovoorts.

Hoe gaat je lichaam om met verkoudheid?

Het slijmvlies wordt aangetast door de verkoudheid, waardoor het minder bescherming kan geven. Het slijmvlies raakt ontstoken en zal meer slijm gaan produceren. Dit slijm wordt ook wel snot genoemd. Hierdoor krijg je veelal een verstopte neus. Het slijmvlies is door de gehele ontsteking geïrriteerd geraakt. Hierdoor ontstaan kriebelprikkels. Dus hoestprikkels in de keel en niesprikkels in de neus. Hevige keelpijn tot gevolg, wat weer kan ontstaan van een ontsteking van het keelslijmvlies en heesheid door stembanden die ontstoken kunnen zijn.

Wat te doen bij een verkoudheid?

Voor een verkoudheid bestaan geen medicijnen. Je zult dan ook niet altijd naar de huisarts moeten als je hier last van hebt. Mocht je toch naar de huisarts willen, is dit enkel nodig bij:

 • Last van ademhaling
 • Piepende ademhaling
 • Koorts
 • sufheid
 • Benauwd voelen

Algehele voorkoming van een verkoudheid is niet mogelijk. Raadpleeg apotheek of drogisterij voor producten die een verkoudheid kunnen bestrijden. Er zijn diverse neussprays die de klachten al snel doen laten afnemen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Zelfzorg bij verkoudheid: handige tipsZelfzorg bij verkoudheid: handige tipsEen verkoudheid is op zich onschuldig, maar het kan erg vervelend zijn. Je kunt je er beroerd bij voelen vanwege een dic…
Ui, knoflook en verkoudheidUi, knoflook en verkoudheidWe maken het allemaal wel eens mee. Het begint met vermoeidheid, niezen en af en toe hoofdpijn. Niet veel later krijg je…

Verklevingen in de darmenVerklevingen in de darmenEen verkleving is een verbinding tussen weefsels in het lichaam, die normaliter niet aan elkaar vast horen te zitten. He…
Frozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalFrozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalEen frozen shoulder of letterlijk vertaald bevroren schouder is een aandoening waarbij de schouder en arm alleen beperkt…
Bronnen en referenties
 • www.kring-apotheek.nl
 • www.kno.nl
 • www.wikipedia.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.