Wat zijn antibiotica?

Wat zijn antibiotica? Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens antibiotica gehad voor het een of ander. Maar wat weten we nu eigenlijk van dit medicijn? Tegen welke ziektes wordt antibiotica ingezet? En wat zijn de bijwerkingen van antibiotica? Welke levensmiddelen of medicijnen gaan niet samen met antibiotica?

Antibiotica wordt veel gebruikt, maar tegen welke ziektes?

De meest voorkomende ziektes of infecties worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica helpt daar niet echt tegen. Antibiotica wordt vaak tegen ernstige infecties ingezet, in het bijzonder de bacteriële infecties. Bacteriën zitten in ieder menselijk lichaam, en deze miljoenen bacteriën doen goed werk in je lichaam. Ze verteren bijvoorbeeld al het voedsel in de darmen en houden schadelijke stoffen op afstand. Soms kunnen deze bacteriën ook zelf infecties veroorzaken. Denk aan een longontsteking of blaasontsteking. De meeste infecties, die worden veroorzaakt door bacteriën, gaan vanzelf over. Deze worden opgeruimd door het lichaam. Mocht dit niet lukken, dan is het gevolg dat de infectie alsmaar erger wordt en biedt antibiotica de uitkomst. De antibiotica zorg ervoor dat de deze bacteriën worden gedood of worden afgeremd, zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica?

Normaal is je lichaam volledig in balans. Daarmee wordt bedoeld de balans tussen de (goede) bacteriën en schimmels in je lichaam. Op het moment dat antibiotica wordt ingezet in het lichaam gaan er ook goede (onschuldige) bacteriën verloren in de strijd. Hierdoor wordt de balans tussen de schimmels en de bacteriën verstoord en is deze niet meer in evenwicht. De schimmels zullen dan vervolgens de overhand krijgen. Hierdoor ontstaan bijwerkingen, zoals schimmelinfecties bij de mond of vagina. Daarentegen kan bij een verstoring in het evenwicht in de darmen weer diarree ontstaan. Al deze bijwerkingen zijn goed te behandelen.

Vlees en antibiotica gaan niet altijd samen

Antibiotica wordt niet alleen gebruikt bij de mens, maar ook bij dieren. Zo worden bijvoorbeeld dieren in de veeteelt al jarenlang met antibiotica volgestopt, puur uit voorzorg. Hierdoor worden veel van de bacteriën in een dier resistent voor de antibiotica. Doordat wij dit vlees eten krijgen wij deze resistente bacteriën ook binnen. In de meeste gevallen kan dit allemaal niet veel kwaad. Zolang de mensen maar gezond en divers blijven eten zal deze bacterie niet verder muteren naar een infectie. Mocht dit toch gebeuren wordt de bestrijding wel een stuk lastiger dan normaal. Gelukkig is wel besloten in Nederland om het gebruik van de antibiotica in de veeteelt per 2013 met 50% te reduceren.

Heeft de pil nog wel een werking met antibiotica?

Jarenlang werd er gedacht dat de pil niet zijn werk zou doen als er tegelijkertijd antibiotica werd geslikt. Dit blijkt toch niet waar te zijn. Toch zijn er wel medicijnen die absoluut niet samengaan met antibiotica. Sommige middelen tegen maagzuur bijvoorbeeld. Of middelen tegen een te hoog cholesterol. Het is altijd verstandig om je huisarts of apotheek te raadplegen met het gebruik van meerdere medicijnen tegelijkertijd.

Lees verder

© 2012 - 2020 Mayorfrits, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zijn antibiotica wel echt zo goed voor je?Zijn antibiotica wel echt zo goed voor je?Heb je een blaasontsteking? Dan ga je naar de dokter voor een antibioticumkuur. Jaarlijks zijn er ongeveer 4 miljoen Ned…
De waarheid over antibioticaDe waarheid over antibioticaIedereen heeft wel eens antibiotica gekregen voor een aandoening of een infectie. Antibiotica zijn zelfs de meest voorge…
Medicijnen: medicijngebruik  antibioticaMedicijnen: medicijngebruik antibioticaWanneer u een infectie heeft dat veroorzaakt wordt door een bacterie dient u een antibiotica in te nemen. Deze remmen de…

Schizofrenie, bordeline, ADHD, bipolaire stoornisSchizofrenie, bordeline, ADHD, bipolaire stoornisEen groot aantal medemensen kampt met psychische klachten. Voor degenen die daar niet direct mee te maken hebben is het…
De oorzaken van dementieDementie kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit komt omdat er veel verschillende vormen van dementie zijn met elk h…
Bronnen en referenties
  • www.rivm.nl
  • www.apotheek.nl
  • www.dokterdokter.nl

Reageer op het artikel "Wat zijn antibiotica?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mayorfrits
Laatste update: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!