Keelpijn en stemproblemen

Keelpijn en stemproblemen Iedereen heeft weleens keelpijn gehad. Dit kan in verschillende maten voorkomen. Van een simpel hoestje tot aan ernstigere aandoeningen. Bij aanhoudende klachten is er altijd aan te raden om een huisarts te raadplegen. Toch zijn er nog een hoop dingen die je zelf kunt doen om de pijn in je keel te verminderen.

Oorzaak van keelpijn

Veel mensen hebben wel eens keelpijn. Dit kan variëren van een kriebelhoestje tot pijn met eten slikken en praten, waarbij zelfs ademhalingsproblemen voordoen. Wat is nu de oorzaak van keelpijn? Er zijn meerdere oorzaken bekend waardoor keelpijn ontstaat. In vele gevallen betreft het een ontsteking van het keelslijmvlies, welke met pijnscheuten doortrekt via je hals naar de oren. Het belangrijk om te weten waardoor je pijn in je keel hebt, zodoende is het makkelijker om de pijn te bestrijden. De pijn zo bijvoorbeeld ook kunnen ontstaan door een verkeerd gebruik van je stem of het teveel roken.

Keelpijn door ontsteking

In de meeste gevallen (2 op de 3) wordt keelpijn veroorzaakt door een virus. De ontsteking begint dan vaak in de mond, amandelen of in de luchtpijp. In de overige gevallen heb je te maken met een bacteriële infectie. Dit gaat dan ook vaak gepaard met koorts.

Keelpijn door irritatie

Keelpijn kan ook simpelweg door een irritatie van je keel veroorzaakt worden. Het slijmvlies in je keel kan dan door verschillende factoren geïrriteerd worden, waardoor keelpijn onvermijdelijk is. Door deze irritatie op het keelslijmvlies kun je last krijgen van kriebel in de keel of een verhoogde slijmvliesproductie krijgen. In sommige beroepen is kan keelpijn voor grote problemen zorgen. Je kunt stemproblemen krijgen door keelpijn en dat kan in beroepen als leerkracht, zanger of verkopers een serieus probleem zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je stem werkt en hoe je hiermee het beste kan omgaan. Hieronder een aantal factoren die irritatie kunnen veroorzaken in je keel:
 • stemproblemen
 • te droge lucht
 • roken
 • verontreinigde lucht
 • allergische reactie
 • schreeuwen of veel praten

Wat kun je zelf doen tegen keelpijn?

Het is altijd raadzaam om even langs je huisarts te gaan als de keelklachten aanhouden. Toch kun je zelf ook wat doen om de pijn te verzachten, zoals:
 • waterijs eten
 • jezelf wat rust geven
 • zo min mogelijk praten
 • minder of niet roken
 • zorg voor een goede luchtvochtigheid
 • kamillethee drinken
 • gorgelen met zout water

Hoe werkt je stem?

Het geluid van je stem ontstaat als er lucht uit je longen langs de stembanden gaat en deze doen trillen. Je stembanden zijn bedekt met een stukje slijmvlies en gaan met behulp van spieren open en dicht. Met ademhalen staan deze stembanden bijvoorbeeld open, zodat er voldoende lucht kan langs stromen. Bij het praten zullen je stembanden gaan versmallen, zodat de lucht, die langs je stembanden stroomt, de banden doet trillen. Hierdoor ontstaat een geluid. Door je keel-, mond-, en neusholte wordt het geluid versterkt en met de mond kun je verschillende klanken maken.

De oorzaken bij stemproblemen

Wanneer je stem anders klinkt en vreemder aanvoelt dan anders dan praat je over een stemprobleem. Er zijn verschillende oorzaken te noemen bij stemproblemen, de belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:
 • irritatie van de stembanden door irriterende stoffen, zoals droge lucht, roken, of prikkelde gassen.
 • ontsteking van de stembanden door een infectie als verkoudheid.
 • Spanning in kaken, tong of de keel door bijvoorbeeld nekklachten.
 • Afwijking in de stembanden.

Stemproblemen voorkomen

Het is belangrijk om je stem in een goede conditie te houden. Je voorkomt stemproblemen door o.a.:
 • niet te lang praten op een adem
 • meer te ademen door je neus
 • Voldoende te drinken
 • Geen sterke drank te gebruiken
 • niet te roken
 • niet in lawaaierige ruimtes te zijn
 • je stem niet te forceren
 • ontspannen te praten
 • niet te luid te spreken, niet te schreeuwen
 • een airconditioning te vermijden

Lees verder

© 2012 - 2020 Mayorfrits, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Keelpijn, hoesten en stem kwijt (heesheid): oorzakenKeelpijn, hoesten en stem kwijt (heesheid): oorzakenDe klachten keelpijn, hoesten en je stem kwijt zijn, kan worden veroorzaakt door laryngitis. Dit is een ontsteking van h…
Stemproblemen bij docentenHelft van de leerkrachten heeft stemproblemen. Zo luidt de conclusie van Piet Kooyman, logopedist bij het UMC st Radboud…
Beginnende keelpijn: wat te doen bij opkomende pijn in keel?Beginnende keelpijn: wat te doen bij opkomende pijn in keel?Beginnende keelpijn of opkomende keelpijn kun je vaak nog in de kiem smoren. Keelpijn zijn klachten over pijn in de keel…

Antidepressiva: bijwerkingenAntidepressiva: bijwerkingenIn Nederland wordt steeds vaker antidepressiva voorgeschreven. Het aantal mensen dat antidepressiva slikt, is inmiddels…
Klapvoet met hanentredKlapvoet met hanentredEr is sprake van een zogenaamde klapvoet als de voorvoet niet goed kan worden opgetild. Daardoor kan bij het lopen de vo…
Bronnen en referenties
 • www.kring-apotheek.nl
 • Nhg.artsennet.nl
 • www.zelfzorg.nl

Reageer op het artikel "Keelpijn en stemproblemen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Siega, 05-11-2018 17:29 #5
Ik ben 44 jaar, vrouw en van nature een hoge maar zachte stem. Indien ik niet luider praat dan mijn normale stem, ben ik moeilijk verstaanbaar, ook al ben je dichtbij. Ik ga hierdoor naar mijn voelen mijn stembanden erg overbelasten.

Ik articuleer goed, adem goed en doe allerlei oefeningen met de buik om luider over te komen, maar in de afgelopen 20 jaar begon ik na een normaal middelmatig gesprek pijn en vermoeidheid te krijgen. soms moet ik van stemvermoeidheid gaan fluisteren. een heel lichte hoofdpijn gaat ermee gepaard. iemand een oplossing?

Joyce, 27-01-2018 10:48 #4
Helaas heb ik keelgriep, dus alleen keelpijn en slijm, maar wel al week. Ik zit aan de gember thee, veel fruit, rust en praat niet. Zodra ik ga praten krijg ik keel pijn… moet over een week zingen, optreden, hoe krijg ik mijn stem weer optimaal. Baal echt van!

H. A. Oedzes, 12-12-2016 14:16 #3
Mijn stembanden heb ik niet onder controle. Bv. zingen kan ik niet meer. Vaak spreek ik te zacht. Ook heb ik nekklachten al langer dan 1 jaar. Welk medicijn kan hiertegen verlichting brengen?

Fritsella, 17-09-2013 22:22 #2
Hey

Ik heb onlangs drie weken last gehad van hoesten en keelpijn en slijmen enzo ben daarmee 2-3 keer naar de dokter geweest die zei onder andere dat mijn stem geirriteert was. Nu ben ik genezen maar heb nog last van mijn stem. Mijn stem klinkt anders maar ik heb niet echt keelpijn. Wat zou dit kunnen zijn? En wat kan ik best doen? Reactie infoteur, 18-09-2013
Het zou geen kwaad kunnen om je te laten door verwijzen naar een keelarts. Vraag een doorverwijzing van je huisarts.

De Zutter Luc, 04-08-2012 11:53 #1
Hello,
ik ben zanger van beroep en heb plots abnormale stem problemen,
ik heb een specialist laten zien naar mijn stem, die geeft mij cortizone (medrol) voorgeschreven+Pantomed 40 mg tegen reflux van de maag.Maar helaas geen resultaat dit duurt reeds 1 maand en heb enorme heesheid op mijn stem+ik zeg wel dat ik regelmatig alcohol drink&rook.Kunt gij mij hierbij helpen.Alvast hartelijk dank bij voorbaat! Reactie infoteur, 05-08-2012
Hoi,

Ik ben geen specialist, maar ik weet wel dat roken en drinken niet goed is voor je stem. Een goed begin zou zijn om daarmee te stoppen.

MVg,

Infoteur: Mayorfrits
Gepubliceerd: 14-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!