Hoe ontstaat keelpijn?

Hoe ontstaat keelpijn? Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op andere momenten is de keelpijn zo heftig dat je pijn bij het slikken, pijn bij het eten en drinken en soms zelfs pijn bij het ademhalen hebt. Er zijn verschillende oorzaken van keelpijn.

Hoe ontstaat keelpijn?

Keelpijn kan diverse oorzaken hebben. In veel gevallen is een ontsteking de veroorzaker. Ook irritaties in de keel kunnen keelpijn veroorzaken. In een aantal gevallen is keelpijn besmettelijk. Wanneer je hoest, verspreid je vochtdruppeltjes met de ziekteverwekker in de lucht. Wanneer een ander deze vochtdruppeltjes inademt, kan deze ook last van keelpijn krijgen.

Keelpijn door een ontsteking

In circa 70% van de gevallen van keelpijn wordt de keelpijn veroorzaakt door een virus dat een ontsteking veroorzaakt. Keelpijn en een keelontsteking kan echter ook veroorzaakt worden door een bacterie. Op het moment dat de keelpijn heel plots en hevig op komt zetten, is er vaak sprake van een infectie.

Keelontsteking door een virus

Het verkoudsheidsvirus is degene die in veel gevallen de oorzaak van keelpijn is. Het verkoudsheidsvirus gaat in de slijmvliezen van de keel en neus zitten en veroorzaakt daar vervolgens een ontsteking. Deze keelpijn gaat vaak gepaard met een verkoudheid en hoesten. De ziekte van Pfeiffer en het griepvirus zijn andere voorbeelden van veroorzakers van een keelontsteking.

Keelontsteking door een bacterie

Er is sprake van een bacteriële keelontsteking wanneer de keel en amandelen ontstoken geraakt zijn door de streptokokbacterie. Deze vorm van keelontsteking wordt soms ook wel angina genoemd. Deze keelinfectie komt zeer plotseling op en kent een aantal typerende verschijnselen:
  • Keelpijn
  • Roodheid
  • Pus op de amandelen
  • Een gezwollen keel
  • Hoofdpijn

Keelpijn door irritatie van de keel

Naast bacteriën en virussen kan keelpijn ook veroorzaakt worden door irritatie van de keel. Keelpijn door irritatie van de keel kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een droge of verontreinigde lucht, verkeerd stemgebruik (veel praten, zingen of schreeuwen), veelvuldig schrapen van de keel en roken. Dit kan allen heesheid tot gevolg hebben.

Heesheid

Heesheid wordt dikwijls veroorzaakt door verkeerd stemgebruik. Heesheid kan echter ook veroorzaakt worden door een poliep of keelontsteking. Er worden een onderscheid gemaakt tussen twee soorten heesheid:
  • Hypertone heesheid: de ademstroom ondervindt teveel weerstand in de stemspleet, waardoor de stem geknepen klinkt
  • Hypotone heesheid: de stemspleet is door spierzwakte niet volledige gesloten, wat een zwak stemgeluid geeft met veel ademruis en 'lucht'

Wanneer je last hebt van heesheid is het verstandig je stem zo min mogelijk te gebruiken, door niet of amper te praten. Zo kan je stemspleet zich herstellen, waardoor de heesheid zal verdwijnen. Wanneer je regelmatig last van heesheid hebt zonder aanwijsbare oorzaak, is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Pijn in keel, uitstralend naar oorPijn in keel, uitstralend naar oorKeelpijn is pijn in de keel en vaak een rauw en droog gevoel. Daarnaast kan keelpijn uitstralen naar één of beiden oren.…
Keelpijn en tipsKeelpijn en tipsKeelpijn komt vaak voor, een kleine groep patiënten gaat met keelpijn ook naar de huisarts. Bij deze groep is er sprake…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Nierbekkenontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingNierbekkenontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingAcute nierbekkenontsteking symptomen zijn rillingen, koorts, pijn onder in de rug, aan beide zijden, en misselijkheid en…
Wat is neurofeedback?Neurofeedback is een behandelmethode waarbij men de hersenactiviteit direct stimuleert en daarmee de hersenen andere her…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.