Wat te doen bij keelpijn

Iedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en soms een abcteriële infectie. Er is ook een deel van de mensen dat keelpijn heeft als gevolg van roken, hoesten of het vaak schapen van de keel.

Keelpijn (zowel bacterieel als viraal)

Bij keelpijn heb je voornamelijk pijn bij het slikken. Vaak zijn de klieren in de hals ook opgezet. De keel ziet er rood uit en er kunnen soms wat witte stippen te zien zijn. Meestal komen de klachten langzaam opzetten en zijn ze de tweede, derde en vierde dag het ergst, daarna zakken normaal gesproken de klachten langzaam weer af. Hier hoeft meestal niks aan te gebeuren, het gaat meestal vanzelf weer over binnen zeven dagen. De kans op complicaties is dan ook klein. De oorzaak is meestal een virus, hier zijn geen medicijnen voor. Bij milde bacteriële infecties is tegenwoordig ook geen antibiotica meer voor nodig. Je kan het beste zorgen dat je keel gesmeerd blijft, drink dus vaak kleine beetjes, zuig op een ijsblokje of snoepje. Je kan om de klachten te verminderen paracetamol gebruiken.

Ernstige keelontsteking

Dit komt niet zo heel vaak voor, en als het voor voelt men zich vaak ook erg ziek, heeft koorts en wordt belemmerd in zijn dagelijkse bezigheden. Er is een heftige keelpijn en er zijn problemen met het slikken. Een huisarts zal in de keel kijken en bepalen of een antibiotica nodig is, want soms is in dit geval een antibiotica ook niet zinvol.

Peritonsillair abces (abcesvorming achter in de keel)

Een peritonsillair abces is een abces achter in je keel rond je amandelen. Meestal begint het als gewoon keelpijn. Alleen verloopt dit veel heftiger als een onschuldige keelpijn. Als het abces groter wordt krijg je meer keelpijn en wordt het slikken op den duur erg moeilijk en pijnlijk. Het kan zover komen dat je het speeksel niet meer wegslikken kan en dat je uitspugen moet. Ook het openen van de mond kost moeite en pijn. De arts zal je keel onderzoeken en bepalen of er eerst met een antibiotica zal moeten begonnen. Soms is het nodig om het abces open te snijden zodat het etter eruit kan.

Het beloop van keelpijn

Meestal gaat keelpijn van zelf over binnen 4 tot 7 dagen, ook als het om een bacterie infectie gaat. Wanneer de klachten langer als een week duren of na 4 dagen erger worden in plaats van minder kun je beter even naar de dokter gaan.

Mensen die een verminderde weerstand hebben bv bij chronisch zieken of chemotherapie kan de keelpijn soms gecompliceerd verlopen en is het handig om wat eerder de dokter te raadplegen.

Ziekte van Pfeiffer

Dit is een infectieziekte en komt veel voor bij jonge mensen. De klachten zijn vaak koorts, heftige keelpijn en opgezette en pijnlijke klieren in de hals. Ook kan Pfeiffer zich uiten in het algemeen ziek en heel erg moe zijn. Hier is geen behandeling voor en zul je het gewoon moeten uitzieken.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Hoe kan tandabces levensbedreigend zijn?Hoe kan tandabces levensbedreigend zijn?Een infectie aan het tandvlees kan leiden tot tandabces, welke tot in de toplaag van het bot kan doordringen. Acute tand…
Ludwig’s angina: Zwelling van luchtwegen door tandproblemenLudwig’s angina: Zwelling van luchtwegen door tandproblemenLudwig’s angina (angina van Ludwig) is een zeldzame agressieve bacteriële infectie op de mondoppervlakte onder de tong d…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…

Hoe herken je een kinderziekteKinderziektes gaan vaak gepaard met vlekjes. Niet alle kinderziekten zijn ernstig, van sommige ziekten zijn zelfs bijna…
Soorten hoofdpijnIedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enk…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.