Hoe herken je een kinderziekte

Kinderziektes gaan vaak gepaard met vlekjes. Niet alle kinderziekten zijn ernstig, van sommige ziekten zijn zelfs bijna niks te merken en gaan dan ook vanzelf weer over. Maar hoe weet je welke ziekte je kind heeft?

Meningitis (hersenvliesontsteking)

Dit is een ernstige ziekte die altijd gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn, misselijk, braken en geen licht kunnen verdragen. Als er niks gedaan wordt kan het kind zelfs in coma raken. Vaak krijgt het kind ok last van nekstijfheid, de kin kan dan moeilijk of helemaal niet op de borst worden gebracht, draaien van het hoofd is wel mogelijk. Ook kan het kind kleine vlekjes over het hele lichaam krijgen, de vlekjes zijn niet weg te drukken. Deze vlekjes zijn erg kleine bloedinkjes onder de huid. Dit wordt veroorzaakt oordat de kleinste bloedvaatjes onder de huid ontstoken raken en op die manier bloed doorlaten. In het begin zijn de vlekjes één tot twee mm, later kunnen de vlekjes in mekaar vervloeien en groter worden. Je spreekt dan van een sepsis (bloedvergiftiging). De oorzaak van hersenvliesontsteking kan zowel door virussen als door bacteriën ontstaan worden. De virusinfecties verlopen over het algemeen goedaardig. tegenwoordig bestaan voor enkele virussen vaccinaties.

Rode hond (rubella)

Meestal begint deze ziekte met opgezette klieren achter de oren. De roze rode vlekjes ontstaan na ongeveer een dag en zitten in het gezicht en achter de oren. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het hele lichaam, soms zijn er zoveel vlekjes dat het kind helemaal roze/rood eruit ziet. Ook branderige en pijnlijke ogen komen voor. Sinds 1974 worden alle kinderen hiervoor geënt en is de ziekte zeldzaam geworden.

Roodvonk

Deze ziekte begint met koorts en keelpijn. De tong wordt vaak eerst wit en gaat er na een paar dagen rood en dik uitzien, dit wordt de frambozentong genoemd. Op ongeveer de derde dag van de ziekte begint de huid roze te zien en worde rode, ruwe puntjes op de borst zichtbaar. De uitslag verspreid zich over het hele lichaam en verdwijnt vanzelf weer na een paar dagen. Na twee tot drie weken gaat de huid, voornamelijk op de handpalmen en voetzolen er schilferig uitzien. Een antibiotica is vaak niet nodig omdat de ziekte vanzelf weer overgaat.

De vijfde ziekte (erythema infectiosum)

Deze ziekte begint vaak met rode wangen met roze, grillige vlekjes. De uitslag verspreid zich over het hele lichaam en kan erg jeuken. Er kunnen zoveel vlekjes ontstaan dat de hele huid er rozig uit gaat zien. In sommige gevallen komt er ook wat koorts bij. De vlekjes verdwijnen vanzelf na ongeveer 10 dagen. Het komt veel voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar en gaat vanzelf weer over.

De zesde ziekte (exanthema subitum)

Hierbij zetten de klieren chter de oren en in de hals op. Er ontstaat ook plotseling hoge koorts. De koorts zakt af na ongeveer drie tot vijf dagen en dan ontstaan lichtrode vlekjes over gezicht dat zich later uitbreidt naar de romp. Deze uitslag verdwijnt binnen een paar dagen vanzelf weer. Het kind heeft hier geen last van, het jeukt niet en doet ook geen pijn. Deze ziekte komt eigenlijk alleen voor als het kind tussen een half jaar en drie jaar oud is.

Waterpokken

Meestal worden kinderen eerst verkouden, dan komt de koorts opzetten en krijgen ze eerst enkele rode plekjes op de huid. Later verspreiden de rode plekjes en worden ze blaasjes, sommige kinderen hebben maar een paar plekjes en anderen zitten helemaal onder. In de blaasjes zit vocht waarin het besmettelijke virus zit. Door het kapot krabben kan het virus zich makkelijk verspreiden en nog meer plekjes veroorzaken. na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. Na ongeveer twee weken zijn de korstjes weer verdwenen. Waterpokken krijgt over het algemeen iedereen en is niet ernstig.

Lees verder

© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes: oorzaken en gevolgenKinderziektes: oorzaken en gevolgenDe meeste mensen kennen ze wel, de zes kinderziektes: mazelen, rode hond, waterpokken, bof, de vijfde en de zesde ziekte…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindKinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindRode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symp…
De kinderziektesDe kinderziektesElk ouder maakt weleens een ziek kind mee. De nachten kunnen dan lang en vermoeiend zijn. De weerstand van kinderen zijn…

Wat is een koortslipMeer als de helft van de inwoners van Nederland is drager van het herpesvirus en krijt 1 keer of vaker per jaar een koor…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Mirjam (91 artikelen)
Laatste update: 09-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.