Wat zijn Waterpokken

Bijna alle kinderen krijgen waterpokken. Meestal gebeurd dit in de winter of vroeg in de lente. In bijna alle gevallen krijgen kinderen geen tweede keer de waterpokken. In zeer zeldzame gevallen krijgt een kind het tweekeer. De waterpokken veroorzaken lastige, pijnlijke en jeukende met vocht gevulde blaasjes. Voor kinderen is het soms erg moeilijk om er van af te blijven.

Wat zijn waterpokken

Waterpokken zijn met rode vlekjes met vocht gevulde blaasjes verspreid over het hele lichaam. De waterpokken komen ook vaak in de mond, behaarde hoofdhuid en in de schaamstreek voor. De waterpokken kunnen jeuken en soms zelfs pijnlijk zijn. Ook kan er lichte koorts bij aanwezig zijn. Kinderen zijn vooraf vaak verkouden. Na een aantal dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. Deze korstjes zijn vaan na 10 dagen weer verdwenen.

Hoe ontstaat het

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgedragen door het hoesten, praten en druppeltjes vocht in de lucht. Ook het vocht in de blaasjes is besmettelijk en kan door aanraking worden overgedragen.
Het duurt vaak twee tot drie weken voordat de eerste symptomen ontstaan, de vlekjes.
Vanaf één dag voordat er vlekjes ontstaan totdat de blaasjes zijn ingedroogd is een kind besmettelijk voor anderen.

Adviezen bij waterpokken

Echt voorkomen dat een kind ziek wordt lukt bijna niet. Zodra ze ook eenmaal de ziekte hebben doorgemaakt zijn ze voor de rest van hun leven beschermt tegen de waterpokken. Een enkeling krijgt op latere leeftijd nogmaals de waterpokken.

Adviezen voor kinderen met waterpokken

  • houd nagels kort en schoon
  • voorkom dat het kind gaat krabben, hierdoor wordt de jeuk erger en kunnen er infecties en lelijke littekens ontstaan.
  • het kind mag gewoon in bad of onder de douche
  • als het kind pijnlijke blaasjes in de mond heeft kan een waterijsje of koele drank tijdelijk de klachten verzachten.
  • meestal zijn kinderen niet erg ziek, wel wat hangerig.
  • kinderen met waterpokken mogen gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Kinderen hebben anderen al besmet voordat de ziekte zichtbaar is. Soms hebben andere ouders of leraren wel bezwaar hiertegen, dus meld het wel even.

Medicijnen tegen de waterpokken

Voor waterpokken is het niet nodig dat het kind medicijnen krijgt. Ook zonder medicijnen gaat de ziekte vanzelf over.
Als het kind erg last van de jeuk heeft of als de blaasjes pijnlijk zijn kunt u een koelende gel ( lotio alba) bij de drogist of apotheek halen. Dit kunt u op de vlekjes aanbrengen. Het verzacht de pijn en vermindert de jeuk. Ook drogen de blaasjes wat sneller in.

Hoe gaat het verder

Het kind is meestal binnen tien dagen weer genezen. Meestal is het kind de rest van zijn/haar leven beschermd tegen waterpokken. Een enkele keer komt het voor dat iemand een tweede keer waterpokken krijgt, maar dit is zeer zeldzaam.
Wel kan het virus in het lichaam aanwezig blijven, en jaren later, vaak als de weerstand wat minder is een pijnlijke uitslag (gordelroos) veroorzaken.

Mocht een kind met waterpokken toch een ernstig zieke indruk maken, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Waterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken is een infectie. Deze infectie veroorzaakt koorts en zorgt ervoor dat er blaasjes ontwikkeld worden over het…
Gordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesGordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesRode huidvlekken met pijnlijke blaasjes op het lichaam kan gordelroos zijn. Heeft u als kind waterpokken gehad dan bent…
Infectieziekten bij kinderen WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…

Wat zegt een bloedtest over je gezondheid?Wat zegt een bloedtest over je gezondheid?Ons bloed is een afspiegeling van onze gezondheid. Een bloedtest kan aanwijzingen geven voor veel verschillende ziektes.…
Wat is Q koortsQ-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Me…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.