Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kind

Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kind Rode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symptomen van deze kinderziekten en waarin ze van elkaar zijn te onderscheiden, worden in een overzicht weergegeven. In de 19e eeuw werden de kinderziekten met vlekjes van een nummer voorzien. Nummer één was mazelen, roodvonk de tweede, rode hond de derde, erythema infectiosum de vijfde en als zesde exanthema subitum. Nummer vier was de ziekte van Filatow-Dukes (rubeoloa scarlatinosa), maar tegenwoordig wordt deze niet meer als een aparte entiteit beschouwd, maar een variant van staphylococcal scarlatina of het staphylococcal scalded-skin syndrome, een variant van impetigo bullosa. Aan deze grote vijf kan waterpokken worden toegevoegd.

Kinderziekten met vlekjes

Welke kinderziekten die kunnen leiden tot vlekjes of blaasjes op de huid, zijn er? Bijna ieder kind krijgt vroeg of laat te maken met zo'n ziekte. Het gaat om de volgende ziekten:
 • Mazelen (morbilli)
 • Roodvonk (scarlatina)
 • Rode hond (rubella)
 • De vijfde ziekte (erythema infectiosum)
 • De zesde ziekte (exanthema subitum, roseola infantum of driedaagse koorts)
 • Waterpokken (Varicella)

DiagnoseIncubatietijdVoortekenenSymptomenBijzonderheden
Mazelen8-14 dagenDe eerste ziekteverschijnselen lijken op een flinke griep of verkoudheid, met koorts, hoesten, loopneus en ontstoken ogen.Na de prodromale fase zullen de kenmerkende symptomen van de mazelen zich uiten. De typische huiduitslag ontwikkelt zich binnen twee tot vier dagen na de verschijning van de eerste symptomen. Er verschijnt een rode huiduitslag die begint op het gezicht en de oren en zich daarna uitbreidt naar de rest van het lichaam, waarbij de vlekken in elkaar overlopen. De huiduitslag geeft geen klachten van jeuk.
Voorkeursleeftijd: 0,5-4 jaar
Roodvonk2-7 dagenPlotselinge koorts en keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken.Op de tweede dag dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan op de romp donkerrode spikkels die soms jeuken op een witte achtergrond (kippenvelaspect). Verder opvallend rode wangen, roodvonkmasker, witte driehoek rond de mond en onder de neus. Na vijf dagen verdwijnen de vlekjes en de koorts. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood, dik en bobbelig (frambozentong). Andere bijkomende symptomen: geen eetlust en veel transpireren.
Komt het meest frequent voor in de leeftijd van 3-12 jaar.
Rode hond14-20 dagenKlachten als bijbovensteluchtweginfectie.De ziekte kenmerkt zich door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag met confluerende rode vlekjes op romp en gelaat. Tevens is er vaak twee dagen koorts, soms oogbindvliesontsteking en (bij oudere kinderen) gewrichtsklachten.Voorkeurleeftijd is 6-12 jaar. Door vaccinatie zeldzaam. Riskant voor zwangeren.
Vijfde ziekte /
erythema infectiosum
7-14 dagenGedurende de eerste dagen lichte ziekteverschijnselen, daarna felrode wangen, temperatuur verhoogd tot 38°C. Het kind krijgt kleine en grote rozerode vlekjes door elkaar, soms iets verheven boven de normale huid, opstrekzijde ledematen, soms billen. Eerst zijn de plekjes scherp begrensd, later confluerend met centrale verbleking, rode wangen, neusgebied vrij. De huid gloeit en voelt warm aan. Het kind kan hangerig en lusteloos zijn. Vlekjes verbleken in vier tot zes dagen, maar kan onder invloed van warmte (heet bad, zonlicht), kou, inspanning of stress weer terugkomen.Voorkeursleeftijd 4-10 jaar.
Zesde ziekte /
exanthema subitum
5-14 dagenGedurende de eerste drie dagen hoge koorts zonder bijkomende verschijnselen.Na het dalen vande temperatuur treden plotseling uitslag op, welke soms gepaard gaat met keelontsteking, oorontsteking en/of vergroting van de lymfeklieren in hals en nek.Voorkeursleeftijd: 3 maanden tot 3 jaar. Meest voorkomende vlekjesziekte in deze leeftijdsgroep.
Waterpokken10-20 dagenKoorts en hangerig.De prodromale fase wordt meestal binnen een dag gevolgd door de verschijning van de klassieke, intens jeukende platte rode vlekjes die later veranderen in blaasjes en zich overal op het lichaam kunnen voordoen.Voorkeursleeftijd: 0-4 jaar.

Wat te doen?

Kinderziektes met vlekjes zijn besmettelijk. De ziekmakende virussen of bacteriën komen via de mond of de neus het lichaam binnen. Deze lastpakken zitten in het speeksel van iemand die besmet is. Via druppeltjes die uitgehoest of uitgeniest worden, kan een ander besmet worden met de ziekteverwekker. Ook via handen kunnen de virussen en bacteriën zich verspreiden. Nagenoeg alle kinderen in Nederland zijn via de BMR-prik tegen rode hond en mazelen ingeënt. Meestal zijn kinderziektes met vlekjes onschuldig, maar niet altijd. Van roodvonk of mazelen kan een kind flink ziek worden. Voorkom uitdroging en zorg dat je kind veel drinkt.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met de huisarts of de huisartsenpost indien:
 • je kind jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt;
 • je vermoedt dat je kind roodvonk heeft
 • je zwanger bent en in contact bent geweest met een kind met een vlekjesziekte.

Wanneer moet je direct contact opnemen met de huisarts?

Bel onverwijld de huisarts of de huisartsenpost als je kind:
 • erg ziek is;
 • suf wordt; en/of
 • puntvormige donkerrode of blauw-rode vlekjes krijgt.

Afbeeldingen kinderziekten met vlekjes

Waterpokken / Bron: Hannofichtner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Waterpokken / Bron: Hannofichtner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Roodvonk / Bron: Badobadop.co.uk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Roodvonk / Bron: Badobadop.co.uk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rode hond / Bron: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Rode hond / Bron: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Mazelen / Bron: CDC/NIP/Barbara Rice, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mazelen / Bron: CDC/NIP/Barbara Rice, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De zesde ziekte / Bron: M Davis, Wikimedia Commons (Publiek domein)De zesde ziekte / Bron: M Davis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De vijfde ziekte / Bron: Andrew Kerr, Wikimedia Commons (Publiek domein)De vijfde ziekte / Bron: Andrew Kerr, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en onts…
Hoe herken je een kinderziekteKinderziektes gaan vaak gepaard met vlekjes. Niet alle kinderziekten zijn ernstig, van sommige ziekten zijn zelfs bijna…
Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenenHand-, voet- en mondziekte bij volwassenenDe hand-, voet- en mondziekte is een virus die vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook bij volwassenen komt deze ziekte s…

De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…
Ik houd veel vocht vast, hoe raak ik het weer kwijt?Ik houd veel vocht vast, hoe raak ik het weer kwijt?Iedereen houdt wel eens vocht vast, indien dit incidenteel voorkomt, is het niet zo erg. Het wordt echter een ander verh…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/KArtfoliophoto
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.
 • Afbeelding bron 1: Hannofichtner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Badobadop.co.uk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: CDC/NIP/Barbara Rice, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: M Davis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Andrew Kerr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.