Loopneus: waterige neus stoppen en een loopneus verhelpen

Loopneus: waterige neus stoppen en een loopneus verhelpen Een loopneus is een vervelende klacht. Een loopneus wordt vaak veroorzaakt door irritatie of een ontsteking van de neusslijmvliezen. Een loopneus duidt op een overmatige afscheiding, geproduceerd door het neusslijmvlies en aangrenzende weefsels. Deze afscheiding kan variëren van een heldere vloeistof tot dik slijm. Vaak gaat het bij een loopneus om een heldere, waterige afscheiding. Je hoeft niet verkouden te zijn om een loopneus te hebben. Een loopneus kan voorkomen bij allergie voor stof, hooikoorts of voor katten en honden, maar ook door factoren als droge lucht, roken of een bijholteontsteking. Je kunt ook een loopneus krijgen door prikkels als inspanning, temperatuursverandering (van een warm huis in de koude winterlucht), rook, alcohol, parfum en andere sterke geuren, baklucht en verflucht. Behandeling van een loopneus hangt af van de oorzaak. Het vermijden van uitlokkende factoren is belangrijk, en soms helpen medicijnen om van je loopneus en bijkomende klachten af te komen.

Een loopneus

Een loopneus is een aandoening van de neus die gepaard gaat met een continu of periodiek uitvloeiend slijm uit de neus. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie met een virus, zoals het griepvirus of ene verkoudheidsvirus, of door een allergische reactie. Loopneuzen komen vaak voor en kunnen vervelend zijn, maar ze zijn meestal ongevaarlijk en gaan vanzelf over binnen een week of twee. Om de symptomen van een loopneus te verminderen, kun je nasale decongestiva gebruiken om de neus open te houden, voldoende water drinken om het slijm te verdunnen, en regelmatig de neus spoelen met zout water om te helpen bij het verwijderen van het slijm. Als de symptomen ernstig zijn of lange tijd aanhouden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Symptomen van een loopneus

Verschijnselen

Een loopneus is vaak een symptoom van een ander gezondheidsprobleem, zoals een bijholteontsteking, verkoudheid of allergie. Je kunt een loopneus in de ochtend of de hele dag door. Afhankelijk van de oorzaak, kan een loopneus gepaard gaan met de volgende klachten:

Contact opnemen met een arts

Neem direct contact op met een arts bij een van de volgende klachten:

Acute of chronische bijholteontsteking

Acute sinusitis of bijholteontsteking zorgt ervoor dat de holtes rond je neusholtes (sinussen) ontstoken en opgezwollen raken. Dit staat een goede drainage in de weg en veroorzaakt ophoping van slijm. Bij acute sinusitis kan het moeilijk zijn om door je neus te ademen. Het gebied rond je ogen en gezicht kan opgezwollen zijn en je hebt misschien een kloppende gezichtspijn of hoofdpijn. Acute sinusitis wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid. Tenzij er een bacteriële infectie ontstaat, zijn de meeste gevallen binnen een week tot 10 dagen weer over. Een bijholteontsteking die ondanks medische behandeling meer dan 12 weken aanhoudt, wordt chronische bijholteontsteking genoemd.

Loopneus door een allergie voor katten / Bron: Chiemsee2016, PixabayLoopneus door een allergie voor katten / Bron: Chiemsee2016, Pixabay

Loopneus door een allergie

Een allergie kan van invloed zijn op je luchtwegen, sinussen en neuspassages, huid en spijsverteringsstelsel. Allergische reacties kunnen variëren van mild tot ernstig. In sommige ernstige gevallen kunnen allergieën een levensbedreigende reactie veroorzaken die bekend staat als anafylaxie. Er zijn veel mensen die een allergie hebben voor huisdieren zoals honden en katten, of een huisstofmijtallergie of hooikoorts hebben. Hooikoorts kan leiden tot de volgende klachten:

Hyperreactiviteit

Hyperreactiviteit duidt op het overgevoelig reageren op prikkels als inspanning, temperatuursverandering, rooklucht, alcohol, parfum, baklucht en verflucht. Dit kan onder meer een loopneus veroorzaken.

Syndroom van Churg-Strauss

Het syndroom van Churg-Strauss is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de bloedvaten. Deze ontsteking kan de bloedtoevoer naar vitale organen en weefsels beperken, en deze soms permanent beschadigen. Astma is het meest voorkomende teken van het syndroom van Churg-Strauss. De aandoening kan ook een verscheidenheid aan andere problemen veroorzaken, zoals hooikoorts, huiduitslag, gastro-intestinale bloedingen en pijn en gevoelloosheid in handen en voeten. Het Churg-Strauss-syndroom is zeldzaam en kan niet worden genezent. De symptomen kunnen evenwel onder controle worden gehouden met steroïden en andere krachtige immunosuppressieve geneesmiddelen.

Loopneus door verkoudheid / Bron: Istock.com/gpointstudioLoopneus door verkoudheid / Bron: Istock.com/gpointstudio

Waterige neusafscheiding door verkoudheid

Een waterige neusafscheiding komt heel vaak door een verkoudheid, een virale infectie van je neus en keel (bovenste luchtwegen). Veel soorten virussen kunnen verkoudheid veroorzaken. De meeste mensen zijn binnen een week tot tien dagen van een verkoudheid af, maar de symptomen kunnen langer duren bij mensen die roken. Symptomen van verkoudheid verschijnen meestal één tot drie dagen na blootstelling aan een verkoudheidsvirus. Symptomen kunnen bestaan uit een loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoesten, lichte pijn in het lichaam of lichte hoofdpijn, niezen en algehele malaise. De afscheiding uit je neus kan dikker en geel of groen van kleur worden naarmate de verkoudheid vordert. Dit is geen indicatie voor een bacteriële infectie.

Overmatig gebruik van neusspray

Als je te lang of overmatig neussprays gebruikt, kan er rebound optreden. Je spuit meerdere keren per dag, maar je verstopte neus lijkt erger te worden. Het is een bekend probleem. De officiële naam van de aandoening is rhinitis medicamentosa en heeft één oorzaak: overmatig gebruik van decongestivum-neussprays. Een decongestivum is een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken. Deze sprays bevatten chemicaliën die overbelaste bloedvaten doet krimpen. Hierdoor kun je weer door je neus ademen. Omdat ze rechtstreeks op de neus worden aangebracht, geven ze snel verlichting. Als je te lang dergelijke neussprays gebruikt (bijvoorbeeld Otrivin) treedt er rebound op, waarbij het slijmvlies gaat opzwellen als de druppels zijn uitgewerkt (na ongeveer 6 uur), wat tot gevolg heeft dat je moet blijven spuiten om je neus open te houden.

Een loopneus door roken / Bron: WerbeFabrik, PixabayEen loopneus door roken / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Loopneus door roken

De slijmvliezen in je neus en sinussen produceren constant slijm dat fungeert als een beschermende laag voor je hele ademhalingssysteem. De bekleding van de neus en sinussen is hetzelfde als die in de longen. Er zijn trilhaartjes of kleine haarachtige structuren die de neus, sinussen en longen van zwevende deeltjes, bacteriën en slijm reinigen. Roken veroorzaakt dat de trilhaartjes stoppen met werken, waardoor de roker vatbaarder wordt voor verhoogde infecties van de longen en sinussen. Zodra je tabaksrook inhaleert, irriteert het het de bovenste luchtwegen. Irriterende gassen zoals ammoniak en formaldehyde zorgen ervoor dat je neus en sinussen meer slijm produceren. Je wordt gevoeliger voor verkoudheden en allergieën en uiteindelijk voor kanker van de keel en de longen, respectievelijk keelkanker en longkanker.

Loopneus door drugsgebruik (coke en speed)

Bij het snuiven van cocaïne wordt het snel via het slijmvlies in de bloedbaan opgenomen. Een onmiddellijk effect binnen het membraan is het krimpen van de bloedvaten. Als gevolg hiervan raakt deze geïrriteerd en ontstoken. Kortetermijnsymptomen zijn niezen, loopneus, verstopte neus en neusbloedingen. Ook door veelvuldig speed snuiven kunnen het neusslijmvlies en de voorhoofdsholten ontsteken.

Loopneus door droge lucht

Droge lucht kan ook een druipneus veroorzaken.

Warm en droog weer

De neus vereist een bepaalde luchtvochtigheid om goed te kunnen werken, en extreem warme of droge omstandigheden kunnen een droge neus tot gevolg hebben. Een heet, droog klimaat, lage luchtvochtigheid en airconditioning kunnen allemaal leiden tot uitdroging in de neus.

Koud en droog weer

Als het buiten houd weer is, kun je ook een loopneus krijgen. Ingeademde lucht wordt een beetje opgewarmd door het slijm aan de binnenkant van je neus. Bij koud en droog weer droogt het weefsel dat dit vocht produceert een beetje uit, waardoor de slijmvliezen in de neus extra veel slijm gaan aanmaken. En als je uitademt via je neus, dan komt er verwarmde en vochtige lucht terecht in koude, droge lucht en de waterdamp in je adem zal dan condenseren en neerslaan in je neus. Een mengsel van slijm en vocht druppelt vervolgens naar beneden.

Loopneus tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayLoopneus tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap, menstruatie, gebruik van een oraal anticonceptiemiddel of hormonale aandoeningen zoals hypothyreoïdie (trage schildklier) kunnen niet-allergische rhinitis veroorzaken, ook wel hyperreactieve rhinitis genoemd. Hierbij zwelt het slijmvlies op en wordt er slijm in de neus gevormd. Dit kan zorgen voor een loopneus.

Waterig afscheiding door griep

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Aanvankelijk kan de griep lijken op een verkoudheid met een loopneus, niezen en keelpijn. Maar verkoudheid ontwikkelt zich meestal langzaam, terwijl de griep meestal plotseling optreedt. En hoewel verkoudheid je een vervelend gevoel kan geven, voel je je meestal veel slechter met griep. Veel voorkomende symptomen van griep zijn onder meer:
 • koorts
 • spierpijn, vooral in je rug, armen en benen
 • rillingen en zweten
 • hoofdpijn
 • droge, aanhoudende hoest
 • vermoeidheid en zwakte
 • verstopte neus
 • keelpijn

Hete pepers kunnen een loopneus veroorzaken / Bron: Holbox/Shutterstock.comHete pepers kunnen een loopneus veroorzaken / Bron: Holbox/Shutterstock.com

Loopneus door voeding

Een loopneus door voeding wordt meestal veroorzaakt door gekruid voedsel. In het verleden hebben studies zoals die gepubliceerd in 1989 in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, aangetoond dat pittig voedsel de mucus- of slijmproductie bij mensen met smaakrhinitis stimuleert. Het komt vaker voor bij ouderen. Deze vorm van rhinitis brengt overmatige, waterige neusafscheiding met zich mee. Kruidig voedsel dat een loopneus kan veroorzaken, is onder meer:

Andere oorzaken van een loopneus

Andere oorzaken van een loopneus zijn:
 • medicijnen: een loopneus of andere neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, cholesterolverlagers, en druppels tegen een verhoogde oogdruk;
 • neuspoliepen: goedaardige uitstulpingen van het neusslijmvlies;
 • niet-allergische rhinitis: chronische congestie of niezen die geen verband houdt met allergieën;
 • beroepsastma: een longaandoening waarbij blootstelling aan stoffen in de werkomgeving je luchtwegen vernauwen;
 • zwangerschap: vooral in het tweede trimester kan een zwangere vrouyw last krijgen van een verstopte neus of een loopneus;
 • respiratoir syncytieel virus (RSV): een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt;
 • granulomatose met polyangiitis (GPA) (voorheen de ziekte van Wegener genoemd): gekenmerkt door ontstekingen van de wanden van de kleine bloedvaten.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De meeste mensen accepteren een loopneus als onderdeel van het leven. Het is vaak geen ernstig probleem, maar soms kunnen de symptomen van een loopneus zo ernstig worden dat ze je kwaliteit van leven verstoren. Op dat moment is het een goed idee om je huisarts te raadplegen.

Er zijn veel verschillende aandoeningen die neusafscheiding kunnen veroorzaken. Daarom begint de huisarts met een vraaggesprek over je klachten, waarna lichamelijk onderzoek volgt.

Vervolgonderzoek

Soms is vervolgonderzoek nodig:
 • Via een huidpriktest kan worden nagaan of er sprake is van een allergische gevoeligheid;
 • een bloedonderzoek om te kijken of je allergisch bent en, zo ja, waarvoor;
 • anterieure rhinoscopie om het voorste gedeelte van de onderste neusgang goed te beoordelen;
 • neusendoscopie: kijkonderzoek van de neus.

Medicatie ter behandeling van een loopneus / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie ter behandeling van een loopneus / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling: loopneus stoppen en verhelpen

Hoe je het best een loopneus kunt verhelpen hangt af van de oorzaak. De meeste symptomen kunnen worden verlicht door uitlokkende factoren te vermijden (prikkels waarvan je hebt gemerkt dat ze klachten geven), niet te roken en door bepaalde (vrij verkrijgbare of voorgeschreven) medicijnen te gebruiken.
 • Bij allergische klachten kun je een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken.
 • Bij voortdurende neusklachten kan een neusspray met corticosteroïden helpen. Dit remt de overgevoeligheid van het slijmvlies.
 • Eventueel kun je een neusspray met cromonen gebruiken. Door cromoglicinezuur komt histamine minder gemakkelijk vrij.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Preventie

De symptomen van niet-allergische rhinitis kunnen worden voorkomen met een paar leefstijlveranderingen, zoals:
 • vermijden van uitlokkende factoren;
 • stoppen met roken en het vermijden van passief roken;
 • het vermijden van beroepstriggers (schilderen, bouwwerkzaamheden) of tijdens het werken een masker dragen;
 • gebruik van geurvrije zeep, wasmiddelen, moisturizers en haarproducten;
 • kruidig ​​voedsel vermijden.

Complicaties

Complicaties van een loopneus zijn zelden gevaarlijk, maar ze kunnen hinderlijk zijn. Mogelijke complicaties van een chronische loopneus zijn:

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loopneus bij koud weerLoopneus bij koud weerEen verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien…
Homeopathie: allium cepa (ui)Homeopathie: allium cepa (ui)In de klassieke homeopathie behoort allium cepa tot de acute middelen. Het wordt bereid uit verse uien die in de zomer w…
Neusafscheiding bij de hondNeusafscheiding bij de hondNet zoals mensen hebben honden ook wel eens last van een loopneus. Ze kunnen ook verkouden worden, een probleem met een…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…

Polyartralgie: Pijn en stijfheid in meer dan vijf gewrichtenPolyartralgie: Pijn en stijfheid in meer dan vijf gewrichtenPolyartralgie is een medische aandoening waarbij een patiënt op hetzelfde moment pijn heeft in meer dan vijf gewrichten…
Erytrocytenindices: Waarden (parameters) rode bloedcellenErytrocytenindices: Waarden (parameters) rode bloedcellenRode bloedcellen (erytrocyten) leveren zuurstof door het lichaam en zijn tevens nodig om koolstofdioxide uit het lichaam…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
 • Everydayhealth. How Smoking Harms Your Sinuses. https://www.everydayhealth.com/ear-nose-throat/sinuses-and-smoking.aspx (ingezien op 14-1-2018)
 • Healthgrades. What other symptoms might occur with runny nose? https://www.healthgrades.com/right-care/allergies/runny-nose--symptoms (ingezien op 14-1-2018)
 • Healthline. What Causes Stuffy Nose? https://www.healthline.com/symptom/stuffy-nose (ingezien op 14-1-2018)
 • Healthline. Why Does My Nose Run When I Eat? https://www.healthline.com/health/runny-nose-after-eating (ingezien op 15-1-2018)
 • Mayo Clinic. Acute sinusitis: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351671 (ingezien op 15-1-2018)
 • Mayo Clinic. Runny nose: Basics. https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/definition/sym-20050640 (ingezien op 14-1-2018)
 • Themix. Coke and your nose. http://www.themix.org.uk/drink-and-drugs/drugs-a-z/coke-and-your-nose-9573.html (ingezien op 15-1-2018)
 • Thuisarts. Ik heb vaak last van een loopneus en/of een verstopte neus. https://www.thuisarts.nl/neusklachten-chronisch/ik-heb-vaak-last-van-loopneus-enof-verstopte-neus (ingezien op 14-1-2018)
 • Quest. Adem je uit via je neus, dan komt er verwarmde en vochtige lucht terecht in koude, droge lucht. De waterdamp in je adem condenseert dan. Het water en een beetje slijm hopen zich op in je neus. Het mengsel valt dan vanzelf in druppelvorm naar beneden. https://www.quest.nl/artikel/waarom-krijg-je-een-loopneus-als-het-buiten-koud-is (ingezien op 8-2-2019)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 2: Chiemsee2016, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/gpointstudio
 • Afbeelding bron 4: WerbeFabrik, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Holbox/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Reacties

Meekel N. Pm, 26-09-2020
Corona. Ik mag een vliegtuig niet in wanneer op de lijst van vragen staat of ik een loopneus heb. Hoe moet ik dan aantonen dat ik deze vorig jaar ook al had? Reactie infoteur, 28-09-2020
Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn, zijn klachten die vaak voorkomen bij COVID-19.

P. Smits, 07-11-2019
Wat te doen bij een chronische loopneus bijna heel de dag snot of water uit de neus kan nooit zonder zakdoek? Reactie infoteur, 18-01-2020
Over een chronische loopneus heb ik het volgende artikel gelezen: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/198329-chronische-loopneus-symptomen-behandeling-en-preventie.html.

Jannieemmie, 24-01-2019
Bij mij wordt mijn chronische loopneus veroorzaakt door koude of koudere lucht.
Pas als de temperatuur echt stijgt is het over. Reactie infoteur, 08-02-2019
Bedankt voor uw reactie! Ik heb het artikel aangevuld.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.