Erytrocytenindices: Waarden (parameters) rode bloedcellen

Erytrocytenindices: Waarden (parameters) rode bloedcellen Rode bloedcellen (erytrocyten) spelen een essentiële rol in ons lichaam door zuurstof te transporteren naar de weefsels en koolstofdioxide af te voeren. De zogenaamde erytrocytenindices zijn belangrijke waarden die de arts helpen bij het analyseren van de rode bloedcellen en het stellen van diagnoses op basis van een volledig bloedonderzoek. Deze indices zijn bijzonder nuttig bij het vaststellen van bloedarmoede, die kan ontstaan door diverse oorzaken zoals ijzertekort (ferriprieve anemie), vitamine B12-tekort, bloedverlies of maagdarmproblemen. Het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals het verbeteren van de ijzeropname of het behandelen van vitaminetekorten, kan vaak het aantal rode bloedcellen normaliseren en de symptomen van bloedarmoede verlichten.
De waarden van rode bloedcellen worden gemeten aan de hand van vier hoofdcomponenten: het gemiddeld corpusculair volume (MCV), het gemiddeld corpusculair hemoglobine (MCH), de gemiddelde corpusculaire hemoglobineconcentratie (MCHC) en de spreiding van de grootte van de rode bloedcellen (RDW).

MCV (Mean Corpuscular Volume)

MCV staat voor 'mean corpuscular volume', wat verwijst naar het gemiddelde volume van elke rode bloedcel. De normale waarde ligt tussen 80 en 100 femtoliter (fl), waarbij een femtoliter gelijk is aan 0,000.000.000.000.001 liter. Een afwijking in MCV kan wijzen op verschillende aandoeningen:

Hoog MCV

Hypothyreoïdie (trage schildklier)
Vermoeidheid, een gewichtstoename en een gezwollen gezicht zijn symptomen van hypothyreoïdie. Bij deze aandoening zijn MCV-waarden vaak hoger dan 100 fl, aangezien de schildklierfunctie invloed heeft op de productie van rode bloedcellen.

Leverziekte
Verhoogde MCV-waarden kunnen duiden op een leverziekte. Een slecht functionerende lever kan leiden tot macrocytose, een aandoening waarbij de rode bloedcellen groter zijn dan normaal, vaak door een tekort aan vitamine B12, wat resulteert in megaloblastische anemie.

Medicatie
Sommige medicijnen kunnen de MCV-waarden verhogen, hoewel dit niet altijd gepaard gaat met bloedarmoede.

Overmatig alcoholgebruik leidt tot hogere MCV-waarden in het bloed / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt tot hogere MCV-waarden in het bloed / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Overmatig alcoholgebruik
Overmatig alcoholgebruik kan de leverfunctie beschadigen, wat vaak resulteert in verhoogde MCV-waarden. Dit gebeurt doordat grote hoeveelheden alcohol de productie van rode bloedcellen door de lever verstoren.

Vitaminetekorten
Een tekort aan vitamine B9 (foliumzuur) of vitamine B12 kan ook leiden tot een verhoogd MCV. Beide vitamines zijn cruciaal voor een goede werking van het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen. Een vitamine B12-tekort kan gepaard gaan met symptomen zoals constante hoofdpijn of migraine, naast eenzijdige hoofdpijn. Lage niveaus van deze vitamines beïnvloeden de DNA-synthese en productie van rode bloedcellen negatief.

Laag MCV

Chronische bloeding
Bij langdurige menstruatiebloedingen of bloedverlies door maagdarmproblemen, kunnen de MCV-waarden laag zijn. Chronisch bloedverlies verhindert een adequate aanvulling van de rode bloedcellen, wat leidt tot lagere MCV-waarden.

IJzertekort
Een veelvoorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer, ook wel ferriprieve anemie genoemd. Dit ontstaat door onvoldoende ijzeropname via de voeding. Symptomen van ijzertekort zijn onder andere constante vermoeidheid, concentratieproblemen, verminderde weerstand tegen ziekten en scheuren in de mondhoeken.

Andere oorzaken voor lage MCV
Lage MCV-waarden kunnen ook voortkomen uit thalassemie (een erfelijke aandoening met een tekort aan hemoglobine), toxische loodvergiftiging, zeldzame enzymdeficiënties of sideroblastische bloedarmoede.

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin)

Mean Corpuscular Hemoglobin (MCH) verwijst naar de gemiddelde hoeveelheid hemoglobine per rode bloedcel. De normale waarde ligt tussen 1,7 en 2,1 femtomol (fmol). Hemoglobine is de ijzerhoudende kleurstof in de rode bloedcellen die zuurstof aan de weefsels levert. MCH meet de gemiddelde hoeveelheid hemoglobine per erytrocyt.

Hoog MCH

Leverstoornissen
Een gezonde leverfunctie is cruciaal voor de productie van hemoglobine. Hoge MCH-waarden worden vaak geassocieerd met macrocytaire anemie als gevolg van leverproblemen of chronisch alcoholmisbruik. Het stoppen met alcoholgebruik kan de MCH-waarden normaliseren.

Vitamine B12-tekort
Een tekort aan vitamine B12 verhoogt de gemiddelde hemoglobineconcentratie in de rode bloedcellen, wat bijdraagt aan een verhoogde MCH. Dit kan gepaard gaan met slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Laag MCH

Coeliakie
Coeliakie is een aandoening waarbij het lichaam gluten niet goed kan verdragen, wat leidt tot verminderde ijzerabsorptie en daardoor lage MCH-waarden. Het volgen van een glutenvrij dieet en het nemen van ijzersupplementen kan het MCH-gehalte verbeteren.

IJzergebreksanemie
Bij onvoldoende hemoglobine in het bloed ontstaat bloedarmoede door ijzertekort. Dit leidt tot symptomen zoals zwakte, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Maagchirurgie
Maagchirurgie, zoals een maag-bypass-operatie, kan leiden tot malabsorptie van voedingsstoffen, waaronder ijzer. Dit kan resulteren in een lage MCH. Patiënten die deze chirurgie ondergaan kunnen ook risico lopen op infecties, chronische aandoeningen of auto-immuunziekten.

Schildklierafwijkingen
Schildklierafwijkingen kunnen zowel lage als hoge MCH-waarden veroorzaken, afhankelijk van de aard van de afwijking.

MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration)

MCHC staat voor 'mean corpuscular hemoglobin concentration', wat verwijst naar de gemiddelde hemoglobineconcentratie per rode bloedcel. De normale waarde ligt tussen 19 en 23 mmol/l. Lage MCHC-waarden worden vaak gezien bij anemie veroorzaakt door:
  • [U]Een laag ijzergehalte in het bloed
  • [U]Enorme bloedingen
  • [U]Foliumzuur (vitamine B9) -deficiëntie
  • [U]Malabsorptie door gastro-intestinale aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie of een Helicobacter pylori-infectie

RDW (Red-Cell Distribution Width)

RDW staat voor 'red-cell distribution width', wat de spreiding van de grootte van de rode bloedcellen meet. Bij aandoeningen zoals megaloblastische anemie door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 ontstaan vaak grote ovale erytrocyten (macroovalocytes), wat resulteert in een verhoogd RDW-gehalte. IJzergebreksanemie kan ook leiden tot een verhoogd RDW, wat vaak het eerste teken is van afwijkingen, soms zelfs voordat de bloedarmoede en microcytose (kleinere dan normale rode bloedcellen) zich voordoen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Wat zijn erytrocyten?Erytrocyt is een ander woord voor rode bloedcel. Het woord erytrocyt komt van de Griekse woorden erythros, wat rood bete…
Bloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenBloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenOns bloed kan worden opgevat als een vloeibaar weefsel voor afweer en transport. Maar waar bestaat het nu uit? Het bloed…
Hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenHoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenDe klachten hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingen kunnen wijzen op bloedarmoede. De medische benaming va…

Loopneus: waterige neus stoppen en een loopneus verhelpenLoopneus: waterige neus stoppen en een loopneus verhelpenEen loopneus is een vervelende klacht. Een loopneus wordt vaak veroorzaakt door irritatie of een ontsteking van de neuss…
Streptokokkeninfectie: symptomen en besmetting groep AStreptokokkeninfectie: symptomen en besmetting groep AStreptokokkeninfectie symptomen variëren van mild tot ernstig. Een streptokokkeninfectie is elk type infectie veroorzaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Geraadpleegd op 15 januari 2018:
  • Chapter 152Red Cell Indices, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK260/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • De diagnostiek van anemie, https://www.ntvg.nl/artikelen/de-diagnostiek-van-anemie
  • Femtoliter, https://www.ensie.nl/wiktionary/femtoliter
  • MCV (mean cel volume), https://www.medics4medics.com/nl/medische-analysen/mcv-mean-cel-volume
  • MCV, RDW, MCH en MCHC, http://www.medischcentrumhuisartsen.be/documents/labo/pdf/labomailing/lm201112-mcv-rdw-mch-mchc.pdf
  • RBC indices interpretation, http://www.eclinpath.com/hematology/tests/rbc-indices-interpretation/
  • RBC Indices, https://medlineplus.gov/ency/article/003648.htm
  • RBC Indices: What Are They and What They Tell About Your Health, http://www.healthyandnaturalworld.com/rbc-indices/
  • Red Blood Cell (RBC) Indices: Definitions and Calculations, https://www.labce.com/spg579119_red_blood_cell_rbc_indices_definitions_and_calcula.aspx
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.