Vitamine B-complex: Voedingsbron, functie en tekort

Vitamine B-complex: Voedingsbron, functie en tekort De vitamine B-groep omvat een verscheidenheid aan vitaminen die gezamenlijk bekend staan als het vitamine B-complex. Deze vitaminen zijn cruciaal voor de stofwisseling in het lichaam en spelen een rol in tal van fysiologische processen. Iedere vitamine binnen het B-complex vervult unieke functies, maar ze werken ook samen om de algehele gezondheid te ondersteunen. Tekorten aan deze vitaminen kunnen leiden tot ernstige problemen met belangrijke lichaamsstructuren zoals het hart, de huid, het bloed, de ogen en de hersenen. Indien mensen onvoldoende van deze vitaminen, waaronder vitamine B, binnenkrijgen, kan het noodzakelijk zijn om supplementen te nemen. Daarnaast kan een arts een onderliggende ziekte behandelen die mogelijk het vitaminetekort veroorzaakt.

Geen opslag in het lichaam, behalve vitamine B12

In tegenstelling tot sommige vitaminen zoals vitaminen A en D, die door het lichaam voor toekomstig gebruik worden opgeslagen, kan het lichaam geen vitaminen uit het vitamine B-complex opslaan. Hierdoor wordt een overmatige hoeveelheid van deze vitaminen via de urine uitgescheiden. Dit betekent dat een dagelijkse inname van B-vitaminen noodzakelijk is. Vitamine B12 is een uitzondering op deze regel. Dit vitamine kan worden opgeslagen in het lichaam, maar een specifieke stof, de 'intrinsic factor', is nodig voor deze opslag.

Vitamine B1, thiamine

Voedingsbron

Vitamine B1 komt voor in graanproducten, peulvruchten, vlees, melk, aardappelen en diverse groenten.

Functie

Vitamine B1 speelt een belangrijke rol in de suikerstofwisseling en is essentieel voor de impulsgeleiding in zenuwcellen, wat noodzakelijk is voor een gezonde hersenfunctie. Daarnaast ondersteunt vitamine B1 de productie van zoutzuur, wat belangrijk is voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel.

Chronisch alcoholmisbruik leidt mogelijk tot een tekort aan vitamine B1 / Bron: Jarmoluk, PixabayChronisch alcoholmisbruik leidt mogelijk tot een tekort aan vitamine B1 / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Tekort
Een tekort aan thiamine kan leiden tot aandoeningen van het perifere zenuwstelsel (zoals polyneuritis en syndroom van Wernicke), het centrale zenuwstelsel (Korsakovpsychose), het hart (hartdecompensatie) en het maagdarmkanaal. Bovendien kan een gebrek aan deze vitamine het risico op cataract verhogen en de voortgang van atherosclerose (slagaderverkalking) versnellen. Bij chronisch alcoholisme kan er sprake zijn van een ernstige deficiëntie door een slecht voedingspatroon.

Vitamine B2, riboflavine

Voedingsbron

Vitamine B2 is te vinden in melkproducten, vlees, bladgroenten (zoals spinazie), champignons, dierenlever en eidooier.

Functie

Vitamine B2 is een onderdeel van flavoproteïnen, enzymen die betrokken zijn bij de omzetting van suikers, aminozuren en vetten. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de foetale ontwikkeling tijdens de zwangerschap en kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Vitamine B2 is ook nuttig bij de behandeling van het carpaletunnelsyndroom.

Wazig zien komt mogelijk voor bij een gebrek aan vitamine B2 / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien komt mogelijk voor bij een gebrek aan vitamine B2 / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Tekort
Tekort aan vitamine B2 kan leiden tot problemen met de slijmvliezen, zoals wondjes aan de lippen (droge lippen), scheurtjes in de mondhoeken en jeukende lippen. Andere symptomen zijn een tongontsteking (glossitis), een aardbeientong en tongtintelingen. Het risico op oogvermoeidheid, cataract, fotofobie (lichtschuwheid) en migraine kan ook toenemen.

Vitamine B3, nicotinezuur, niacine, nicotinamide

Voedingsbron

Vitamine B3 komt voor in vlees, vis (vooral tonijn), champignons, eieren, aardappelen, graanproducten, groente en fruit.

Functie

Vitamine B3 is cruciaal voor de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten, wat energie oplevert. Voldoende inname van vitamine B3 kan het risico op maculadegeneratie verlagen en mogelijk diabetes mellitus (suikerziekte) voorkomen. Onder medisch toezicht kan vitamine B3 helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en triglyceriden, terwijl het HDL of 'goede' cholesterol wordt verhoogd. Het kan ook atherosclerose vertragen en het risico op een hartaanval verminderen. Niacinamide is nuttig bij de behandeling van artrose en beschermt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer.

Tekort

Een langdurig tekort kan leiden tot pellagra, een vorm van ondervoeding gekenmerkt door huidontsteking, diarree en dementie. Andere symptomen zijn een droge huid, gebarsten huid, schilferige huid, spierzwakte, vermoeidheid, verlies van eetlust, indigestie en bevingen aan de handen. Mentale symptomen kunnen omvatten depressie, prikkelbaarheid, angst en verwardheid.

Vitamine B4, choline

Voedingsbron

Choline komt voor in eieren, dierlijke organen, graanproducten en peulvruchten.

Functie

Hoewel het technisch gezien geen vitamine is, speelt choline een rol in het remmen van vetafzetting in de lever en stimuleert het de parasympathicus (het autonome zenuwstelsel). Het wordt in het lichaam gevormd uit andere verbindingen.

Tekort

Een tekort aan choline kan leiden tot leverproblemen zoals levercirrose en leverbeschadiging, hoge bloeddruk, en nierproblemen. Verdere symptomen zijn abnormale botvorming, slechte groei bij zuigelingen, vermoeidheid, slapeloosheid en onvruchtbaarheid.

Vitamine B5, pantotheenzuur

Voedingsbron

De voornaamste bronnen van vitamine B5 zijn melk, aardappelen, brood, groente (vooral bloemkool en champignons), dierenlever en ruwe rijstzemelen.

Functie

Vitamine B5 vervult tal van belangrijke functies:
  • Ondersteunt de normale functie van het maagdarmkanaal
  • Helpt bij de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie
  • Ondersteunt de overdracht van zenuwimpulsen tussen zenuwcellen
  • Bevordert de productie van bijnierhormonen (helpt bij het omgaan met stress)
  • Speelt een rol in de productie van hemoglobine
  • Ondersteunt de stofwisseling van de huid en slijmvliezen
  • Betrokken bij de synthese van vetzuren en cholesterol
  • Helpt bij de vorming van antilichamen voor infectiebestrijding
  • Vergemakkelijkt het gebruik van andere vitaminen en mineralen in het lichaam

Hoofdpijn treedt mogelijk op bij een tekort / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn treedt mogelijk op bij een tekort / Bron: Geralt, Pixabay
Tekort
Een tekort kan resulteren in een verminderde energieproductie, wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, depressie, maagkrampen en diarree. Bij ernstige tekorten kunnen symptomen zoals slecht genezende wonden en spierpijn optreden.

Vitamine B6, pyridoxine, adermine

Voedingsbron

Vitamine B6 is te vinden in vlees, vis, gevogelte, aardappelen, groenten, fruit, granen en noten.

Functie

Vitamine B6 speelt een rol in de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten, de werking van het zenuwstelsel en de afweer van het lichaam. Het is betrokken bij de productie van neurotransmitters en serotonine, wat belangrijk is voor de stemming en slaap.

Tekort

Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot symptomen zoals depressie, geïrriteerdheid, vermoeidheid, verwardheid, huiduitslag, ontstekingen van de mond en tong, en verzwakte immuunrespons. Bij ernstige tekorten kunnen symptomen zoals perifere neuropathie en aanvallen optreden.

Biotine (vitamine B8, vitamine H)

Voedingsbron

Biotine, ook bekend als vitamine B8 of vitamine H, komt voor in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals eieren, melk, noten, vis, groenten, fruit en volkorenproducten.

Functie

Biotine speelt een essentiële rol in het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Het is ook noodzakelijk voor de DNA-replicatie, celdeling en groei. Verder ondersteunt biotine de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten, wat belangrijk is voor het verkrijgen van energie. Biotine helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en kan nuttig zijn voor patiënten met diabetes mellitus type 2. Daarnaast verlaagt biotine het triglycerideniveau en het LDL-cholesterolgehalte, wat het risico op atherosclerose kan verminderen, vooral wanneer het wordt gecombineerd met chroom.

Tekort

Een tekort aan biotine kan leiden tot verschillende symptomen:
  • Energie: Vermoeidheid of extreme uitputting door een verminderde energieproductie. Spierpijn en krampen door fysieke inspanning kunnen ook optreden.
  • Hersenen: Zenuwschade kan leiden tot krampen, gevoelloosheid en tintelingen in de armen en benen, spierzwakte en coördinatieproblemen zoals ataxie.
  • Huid, haar en nagels: Problemen zoals een droge huid, broos en dunner haar, en haaruitval. Nagels kunnen broos worden en gemakkelijk breken.
  • Maag en darmen: Maag- en darmklachten zoals verlies van eetlust, misselijkheid en braken.
  • Mentaal: Symptomen zoals depressie en slapeloosheid kunnen ook optreden bij een tekort aan biotine.

Vitamine B11, folaat, foliumzuur

Voedingsbron

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, komt voor in een verscheidenheid aan zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Belangrijke bronnen zijn bladgroenten (zoals spinazie), citrusvruchten, peulvruchten en lever.

Foliumzuur is nodig bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayFoliumzuur is nodig bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Functie
Vitamine B11 speelt een onmisbare rol bij de vorming van erytrocyten (rode bloedcellen) en de synthese van DNA en RNA. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot diverse vormen van anemie (bloedarmoede) en depressieve symptomen. Het is ook bijzonder belangrijk voor zwangere vrouwen, aangezien het de ontwikkeling van de foetus ondersteunt en het risico op neurale buisdefecten vermindert.

Tekort

Bij een foliumzuurtekort ontstaan tal van mogelijke klachten zoals:

Inositol (inosiet)

Voedingsbron

Inositol is voornamelijk aanwezig in vruchten zoals bananen, citrusvruchten en cantaloupes, en in groene bladgroenten.

Functie

Inositol speelt een cruciale rol in het vet- en cholesterolmetabolisme en helpt bij het voorkomen van arteriosclerose. Het ondersteunt ook de gezondheid van het haar en de hersenen.

Tekort

Een tekort aan inositol kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

Para-aminobenzoëzuur (PABA)

Voedingsbron

PABA komt voornamelijk voor in gist, lever en tarwekiemen.

Functie

PABA is belangrijk voor een gezonde huid en haar. Het is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en speelt een rol in het behoud van een gezonde darmflora.

Tekort

Een tekort aan PABA kan leiden tot symptomen zoals eczeem, vroegtijdig grijs haar, vermoeidheid, prikkelbaarheid, nervositeit, hoofdpijn, obstipatie en andere maag- en darmklachten.

Vitamine B12, cobalamine

Voedingsbron

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals lever, vis (zoals kabeljauw, heilbot, haring, makreel, zalm), en forel.

Functie

Vitamine B12 is essentieel voor de stofwisseling, de productie van rode bloedcellen en een gezonde hersenzenuwfunctie. De opname van vitamine B12 is afhankelijk van de aanwezigheid van de 'intrinsic factor', een door maagcellen geproduceerde stof. Bij mensen met maagaandoeningen kan de opname van vitamine B12 verminderd zijn, wat kan leiden tot pernicieuze anemie (bloedarmoede door falende absorptie van vitamine B12).

Een vitamine B12-tekort leidt tot vermoeidheid / Bron: Concord90, PixabayEen vitamine B12-tekort leidt tot vermoeidheid / Bron: Concord90, Pixabay
Tekort
Een vitamine B12-tekort kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:
  • Bewegingsstoornissen
  • Dementie
  • Desoriëntatie
  • Diarree
  • Bleke huidskleur
  • Depressie of andere stemmingsstoornissen
  • Lage bloeddruk (hypotensie)
  • Onstabiele beweging
  • Verhoogd risico op borstkanker
  • Verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer
  • Verlies van eetlust
  • Vertraagde groei
  • Evenwichts- en coördinatieproblemen
  • Geheugenverlies
  • Gewichtsverlies
  • Hallucinaties
  • Hartkloppingen
  • Prikkelbaarheid
  • Problemen met het gezichtsvermogen
  • Roos
  • Rode tong of mond
  • Verhoogd risico op een hartaanval en een beroerte
  • Vermoeidheid
  • Verwardheid
  • Zenuwschade (tintelingen en gevoelloosheid in de handen en voeten)
  • Zwakte

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor het lichaam. De chemische aanduiding voor vitamine B6 is pyridoxine. Vitami…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…

Gele nagels: oorzaken van gele nagels op vingers en/of tenenGele nagels: oorzaken van gele nagels op vingers en/of tenenLast van gele nagels aan vingers of tenen (gele teennagels)? Nagels kunnen je veel vertellen over je algemene gezondheid…
Vitamine C-deficiëntie: Tekort aan vitamine CVitamine C-deficiëntie: Tekort aan vitamine CVitamine C is ook gekend als ascorbinezuur. Het is een wateroplosbare vitamine. De vitamine is belangrijk voor de normal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Geraadpleegd op 3 oktober 2017:
  • Anatomie en fysiologie van de mens, L.L. Kirchmann, zestiende druk, uitgeverij: Elsevier Gezondheidszorg, blz. onbekend wegens digitale uitgave
  • Geraadpleegd op 1 oktober 2017:
  • 5 SYMPTOMS OF VITAMIN B DEFICIENCY (INCLUDING STRANGE NAILS AND TONGUE), https://juicing-for-health.com/vitamin-b-deficiency
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • The Symptoms of Vitamin B Deficiency, https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#vitamin-b6
  • Vitamin B Complex Deficiency Symptoms, http://www.livestrong.com/article/342433-vitamin-b-complex-deficiency-symptoms/
  • Vitamin B12 deficiency anemia, https://medlineplus.gov/ency/article/000574.htm
  • Vitamin B6, https://medlineplus.gov/ency/article/002402.htm
  • Vitamin Chart: Vitamin Deficiency Symptoms, Benefits, Food Sources, http://www.healthsupplementsnutritionalguide.com/vitamin-deficiency-symptoms/
  • VITAMINE B DEFICIËNTIES – LOOP JIJ EEN RISICO?, http://jessevandervelde.com/vitamine-b-deficienties-loop-jij-een-risico/
  • Vitamine B, http://www.vitaminetekort.be/vitamine-b/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.