Niet-alcoholische vette leverziekte: Ophoping vet in lever

Niet-alcoholische vette leverziekte: Ophoping vet in lever De lever is een deel van het spijsverteringsstelsel dat nodig is om voedsel af te breken, energie op te slaan en afvalproducten (waaronder gifstoffen) uit het lichaam te verwijderen. Een niet-alcoholische vette leverziekte is een leveraandoening waarbij een overmatige opbouw van vet in de lever tot stand komt. Vaak is obesitas geassocieerd met de leverziekte, maar ook andere risicofactoren zijn bekend. In het begin treden weinig symptomen op, maar de ziekte evolueert mogelijk verder waardoor leverschade ontstaat. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren en de risicofactoren aan te pakken, zodat de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen. De vooruitzichten van een niet-alcoholische vette leverziekte zijn tot slot goed, maar bij een aantal patiënten ontstaat wel leverschade met bijbehorende symptomen.

Synoniemen van niet-alcoholische vette leverziekte

Synoniemen voor een niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) zijn:

Epidemiologie van leveraandoening

Ongeveer 10 tot 46 procent van de bevolking heeft leververvetting maar geen ontsteking in of schade aan de lever. Tussen 3 en 12 procent van de bevolking lijdt aan niet-alcoholische steatohepatitis. Een niet-alcoholische vette leverziekte NAFLD is de meest voorkomende oorzaak van een leverziekte in westerse landen. NAFLD komt voorts vaker voor bij personen met een Spaanse, Indiaanse of Aziatische afkomst dan bij personen met een Europese of Afrikaanse achtergrond. De leveraandoening komt het meest voor bij patiënten van middelbare of oudere leeftijd, hoewel ook kinderen en jongeren aangetast zijn.

Aparte ziekte

Een vette lever komt ook tot uiting bij een aantal zwangere vrouwen, en cirrose resulteert mogelijk uit een aan alcohol gerelateerde leverziekte, maar een niet-alcoholische vette leverziekte beschouwen artsen als een afzonderlijke diagnose. De behandeling is ook anders.

Oorzaken van ophoping van vet in lever

Bij een niet-alcoholische vette leverziekte is er een overmatige hoeveelheid vet in de lever aanwezig. De lever maakt te veel vet aan of kan dit anders niet goed verwerken. De exacte oorzaak is onbekend, maar diverse risicofactoren dragen wel bij aan de niet-alcoholische vette lever.

Overgewicht vormt een risicofactor voor een niet-alcoholische vetleverzieke / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht vormt een risicofactor voor een niet-alcoholische vetleverzieke / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren: Obesitas

Risicofactoren voor een niet-alcoholische vette leverziekte zijn:

De leveraandoening beschouwen artsen als de levercomponent van het metabool syndroom. Insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) komt bij iedereen voor. Daarnaast is de leverziekte gekoppeld aan een cardiovasculaire ziekte en een chronische nierziekte.

Symptomen

Weinig of milde leverproblemen

De meeste patiënten zijn asymptomatisch in de vroege stadia van de ziekte. Soms is een vergroting van de lever (hepatomegalie) aanwezig. Andere symptomen zijn vermoeidheid, spierzwakte, een gebrek aan energie, gewichtsverlies, een lage eetlust, misselijkheid, ongemak en mogelijke zwelling in de bovenbuik.

Ascites (vochtophoping in de buik) is mogelijk bij ernstigere leverproblemen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ascites (vochtophoping in de buik) is mogelijk bij ernstigere leverproblemen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ernstigere leverproblemen

Voortdurende schade aan de lever leidt echter bij sommige patiënten tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Deze leverziekte ontwikkelt zich mogelijk tot cirrose of littekens en een slechtere leverfunctie.

Volgende symptomen komen voor bij cirrose of littekens of een slecht werkende lever:

Diagnose en onderzoeken

De meeste patiënten met eenvoudige leververvetting weten meestal niet dat ze hieraan lijden. De arts diagnosticeert dit vaak per toeval omdat hij de patiënt test op een andere aandoening. Een bloedonderzoek onthult aanwijzingen voor de leveraandoening doordat de leverenzymwaarden verhoogd zijn. De diagnose van een leververvetting gebeurt meestal via beeldvormende onderzoeken zoals een echografie, een CT-scan of een MRI-scan. Een leverbiopsie maakt de enscenering van de ziekte mogelijk, hetgeen inhoudt dat het stadium en de ernst van de leverziekte hiermee op te sporen is. Ook is een biopsie soms vereist om andere leverproblemen uit te sluiten. De histologische veranderingen zijn vergelijkbaar met deze van leverschade veroorzaakt door alcohol. De histologische wijzigingen variëren van eenvoudige vetveranderingen tot vet en ontsteking (steatohepatitis, NASH) en fibrose (littekenvorming in lever). Een elastografie (stijfheid van lever opmeten) is inzetbaar om de mate van fibrose te evalueren.

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Behandeling

Een behandeling is niet voorhanden voor een niet-alcoholische vetlever. Gewichtsverlies, een strikte controle van de hypertensie, diabetes en lipideniveaus zijn belangrijke behandelingsmogelijkheden voor een niet-alcoholische vette leverziekte. Het consumeren van een gezonde en gevarieerde voeding met veel groenten en fruit maar met weinig zout, suiker en verzadigde transvetten is nodig om de ziekte te voorkomen of zelfs om te keren. Patiënten met elke soort leveraandoening mogen geen of slechts beperkte hoeveelheden alcohol drinken. Thiazolidinedionen, medicijnen die de insulineresistentie verbeteren, zijn mogelijk inzetbaar. Hiermee is een histologische verbetering gedocumenteerd. Een levertransplantatie is voorbehouden voor patiënten met cirrose in het laatste stadium.

Prognose

Een leververvetting veroorzaakt bij de meeste patiënten meestal geen ernstige problemen. De lever herstelt zich mogelijk (gedeeltelijk) door het hanteren van een gezondere levensstijl. Vooral bij kleine leverschade is het lichaam in staat om de leverproblemen zelf op te lossen. De leverziekte keert mogelijk wel terug, zelfs na een levertransplantatie. Een regelmatige controle door de arts is geïndiceerd.

Complicaties van leververvetting

In 1% van de gevallen leidt de leveraandoening mogelijk tot levercirrose. Bij dit leverprobleem ontstaat onherstelbare leverschade daar het normaal leverweefsel vervangen is door littekenweefsel. De lever werkt hierdoor niet meer goed wat leidt tot leverfalen. Ook is de kans op een hepatocellulair carcinoom (vorm van leverkanker) hoger bij patiënten met een niet-alcoholische vetleverziekte Voorts hebben patiënten met een niet-alcoholische vette leverziekte meer kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus en hartaandoeningen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseAlcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseHet jarenlang overmatig drinken van alcohol produceert mogelijk een breed spectrum van leveraandoeningen zoals een vette…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Leverschade door alcohol: symptomen, oorzaken en behandelingLeverschade door alcohol: symptomen, oorzaken en behandelingDoor alcohol veroorzaakte leverschade wordt veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik. De taak van de lever is om alcohol af…
Leverfibrose: Littekens in lever door herhaalde verwondingLeverfibrose: Littekens in lever door herhaalde verwondingLeverfibrose is de vorming van een abnormaal grote hoeveelheid littekenweefsel in de lever. Dit komt meestal voor wannee…

Misselijk na het eten: symptomen, oorzaken en behandelingMisselijk na het eten: symptomen, oorzaken en behandelingBen je misselijk na het eten? Je misselijk voelen na het eten is een vervelende klacht. Een aantal factoren kunnen ervoo…
Vergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieVergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieEen vergrote blaas kan bij zowel mannen als vrouwen optreden. Een vergrote blaas, ook wel blaashypertrofie genoemd, is e…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 30 januari 2018:
  • Thiazolidinediones and Advanced Liver Fibrosis in Nonalcoholic Steatohepatitis: A Meta-analysis., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28241279
  • 6 Facts About Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, http://www.activebeat.com/your-health/6-facts-about-non-alcoholic-fatty-liver-disease/
  • Non-alcoholic Fatty Liver Disease, https://patient.info/health/alcohol-and-liver-disease/non-alcoholic-fatty-liver-disease
  • Non-alcoholic fatty liver disease: An expanded review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5468341/
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
  • Non-alcoholic fatty liver disease Printable PDF, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/non-alcoholic-fatty-liver-disease
  • What to know about nonalcoholic fatty liver disease, https://www.medicalnewstoday.com/articles/312536.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE (NAFLD), boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 344-345
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.