Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huid

Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huid Door onder andere een slag, val of stoot ontstaat mogelijk een bloeduitstorting (hematoom) onder de huid. Door de bloeduitstorting ontstaat schade aan de bloedvaten onder de huid. Deze verwonding resulteert in een verkleuring van de huid wat kenmerkend is voor een blauwe plek. In de meeste gevallen is de oorzaak van een blauwe plek duidelijk en verdwijnt dit spontaan binnen enkele weken. Enkele zelfzorgmaatregelen zijn dan voldoende om het soms pijnlijke probleem te verhelpen. Af en toe treden complicaties op waarvoor het inschakelen van medische hulp belangrijk is. Dankzij enkele tips is het mogelijk om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Oorzaken van blauwe plek

Een bloeduitstorting is het gevolg van schade of een breuk van de onderhuidse kleine bloedvaten (haarvaten). Meestal ligt een trauma aan de basis van de bloeduitstorting. Het verhoogde gebied van een bult of blauwe plek is het gevolg van bloed dat lekt uit deze beschadigde bloedvaten in de weefsels, evenals van de reactie van het lichaam op de verwonding.

Risicofactoren van hematomen

Aandoeningen

Patiënten met erfelijke stollingsproblemen zoals hemofilie (bloedingsziekte door het ontbreken van stollingsfactoren) of verworven aandoeningen zoals hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier), levercirrose, sepsis (bloedvergiftiging) en leukemie lopen het risico op uitgebreide bloeduitstortingen en levensbedreigende bloedingen.

Krachtige training

Bloeduitstortingen treden op bij sommige patiënten die krachtig trainen, zoals atleten en gewichtheffers. Deze bloeduitstortingen zijn het gevolg van microscopische scheurtjes in bloedvaten onder de huid.

Het gebruik van bepaalde medicijnen verhoogt het risico op het krijgen van blauwe plekken / Bron: Stevepb, PixabayHet gebruik van bepaalde medicijnen verhoogt het risico op het krijgen van blauwe plekken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Medicijnen die het bloed verdunnen (bloedverdunners), verhogen de intensiteit van bloeduitstortingen mogelijk. Deze medicijnen interfereren met de natuurlijke bloedstolling, waardoor meer bloedingen van de bloedvaten en weefsels ontstaan. Geneesmiddelen die het bloed verdunnen, zijn bijvoorbeeld niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen, naproxen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals aspirine. Warfarine, een medicijn dat de arts voorschrijft voor patiënten met bloedstolsels in de benen en in het hart, veroorzaken ook ernstige bloeduitstortingen, vooral bij hoge doses. Corticosteroïden zoals prednison, verhogen de broosheid van kleine bloedvaten en bevorderen bloeduitstortingen. Tot slot is het gebruik van slaaptabletten en rustgevende middelen een risicofactor voor een bloeduitstorting

Ouderen

Ouderen zijn meer vatbaar voor bloeduitstortingen. De bloedvaten worden dun en broos naarmate mensen verouderen. Bloeduitstortingen treden soms ook op zonder enig letsel op oudere leeftijd.

Vitaminetekorten

Door enkele vitaminetekorten verhoogt het risico op het krijgen van een blauwe plek:

Bij een blauwe plek ontstaat een verkleuring van de huid / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bij een blauwe plek ontstaat een verkleuring van de huid / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Symptomen: Verkleuring van en pijn aan de huid

Een bloeduitstorting onder de huid staat bekend als een blauwe plek. Blauwe plekken veranderen van kleur in verschillende stadia van de genezing. In het begin is de blauwe plek roodachtig van kleur. Enkele uren later krijgt de blauwe plek een blauwachtig-paars uiterlijk (ecchymose) en vervolgens vervaagt dit tot een groengele kleur voordat de huidskleur weer een normale kleur krijgt. Blauwe plekken zijn gevoelig en soms zeer pijnlijk gedurende de eerste paar dagen. De pijn verzwakt als de kleur vervaagt, wat betekent dat het bloedstolsel normaliseert en de gekneusde weefsels het genezingsproces starten.

Alarmsymptomen

In volgende situaties is medische aandacht nodig:

Bij een onverklaarbare bloeduitstorting is een bloedonderzoek vereist / Bron: Frolicsomepl, PixabayBij een onverklaarbare bloeduitstorting is een bloedonderzoek vereist / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Als een verwonding duidelijk een blauwe plek is en er geen tekenen zijn van een gebroken bot of ernstig hoofdtrauma, zijn meestal geen verdere onderzoeken nodig. Bij een zwelling of hevige pijn, bestelt de arts een röntgenfoto van het gebied om een hematoom of breuk uit te sluiten. Een bloedonderzoek is nodig wanneer blauwe plekken ontstaan zonder bekende oorzaak.

Behandeling van bloeduitstortingen onder de huid

IJs

Het meest effectieve moment om de behandeling van een bloeduitstorting te beginnen, is in de eerste fase waarbij de bloeduitstorting een rode kleur heeft. De patiënt brengt een pakje bevroren erwten gewikkeld in een handdoek, een coldpack of een koud kompres gedurende een half uur aan op de bloeduitstorting om de zwelling te verminderen. De behandeling van bloeduitstortingen en de bijbehorende zwelling is belangrijk. De koude vermindert de bloedcirculatie naar het gebied, beperkt het bloeden in de huid en vermindert de omvang van de bloeduitstorting. Dit vermindert eveneens de pijn en ontsteking, waardoor het genezingsproces versnelt door de zwelling te beperken. De patiënt mag wel geen ijs direct op de huid toepassen, omdat anders schade aan de huid ontstaat door de extreme temperaturen.

Pijnstilling

Paracetamol of ibuprofen, beiden pijnstillers, zijn inzetbaar voor het verlichten van de pijn. De patiënt mag geen aspirine gebruiken, want dit vertraagt de bloedstolling en verlengt zelfs de bloeding.

Verhoging

Indien mogelijk moet de patiënt het gekneusde gebied boven het hart verheffen. Als de patiënt een grote bloeduitstorting op het been krijgt, moet hij het been gedurende de eerste 24 uur van de blessure verhoogd houden.

Warmte

Na ongeveer 48 uur mag de patiënt de plaats van de bloeduitstorting drie of vier keer per dag gedurende ongeveer tien minuten zachtjes verwarmen met een warm washandje. Dit verhoogt de bloedcirculatie naar het gebied en bevordert de genezing. De patiënt mag hierbij zeer voorzichtig druk uitoefenen op het gekneusde gebied.

Medicatie

De patiënt moet mogelijk stoppen met het nemen van bloedverdunnende medicijnen of de dosis wijzigen. Dit gebeurt altijd in overleg met de arts.

Een gezonde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Voeding voor bloeduitstortingen

Patiënten consumeren best een gezonde en evenwichtige voeding, want de genezing verloopt optimaal als het lichaam voldoende voedingsstoffen en vitaminen heeft. Bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, witte bloem, suiker en bewerkte voedingsmiddelen vermijdt de patiënt omdat deze het herstel vertragen. Knoflook en uien bevorderen de genezing door de natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Ook vitamine C en ijzer zijn nodig. Citrusvruchten en verse groenten zoals zoete aardappelen, bloemkool , broccoli en alle verse vruchten bevatten vitamine C en essentiële vitaminen die helpen bij het opbouwen van weefsels en het herstel van het weefsel. Veel water en gezonde vloeistoffen drinken zoals kruidenthee, soepen en verse vruchtensappen is nodig.

Stoppen met roken

Stoppen met roken of eventueel minder roken (indien de patiënt hiermee niet kan stoppen) is nodig bij een bloeduitstorting. Roken verstoort de bloedcirculatie en bloedtoevoer naar het lichaam en tast het collageenmetabolisme aan. Het genezingsproces is door roken vertraagd.

Prognose van onderhuidse bloeduitstorting

De vooruitzichten voor blauwe plekken hangen af van een eventuele onderliggende ziekte. Een gewone blauwe plek zonder onderliggende problemen verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot twee weken spontaan.

Complicaties van hematoom

Af en toe gaan blauwe plekken niet weg maar ontstaat een stevig gebied dat zelfs toeneemt in omvang. Dit kent twee oorzaken. Als zich een grote bloedophoping onder de huid of in de spier vormt, ontstaat een hematoom (kleine, afgeschermde plas bloed onder de huid). De arts moet een hematoom zo snel mogelijk afvoeren. Verder zet het lichaam soms calcium af op het gebied van het letsel, waardoor een gevoelig en stevig gebied ontstaat. Dit proces staat in medische termen bekend als ‘heterotope ossificatie’ of ‘myositis ossificans’.

Preventie van blauwe plekken

Volgende tips helpen een bloeduitstorting onder de huid te voorkomen:
 • beschermende kleding dragen (zoals scheenbeschermers) tijdens het spelen van contactsporten zoals een voetbal
 • een klein nachtlampje laten branden of een zaklamp gebruiken voor het nachtelijk toiletgebruik
 • geen rommel op de vloer leggen
 • meubels uit de buurt van deuropeningen en wandelpaden plaatsen
 • regelmatig de arts bezoeken bij medicatiegebruik zoals bloedverdunners
 • slipbestendige tapijten leggen
 • telefoon- en elektriciteitssnoeren uit de buurt van open gebieden houden (om struikel- en valpartijen te voorkomen)
 • vloeren steeds droog houden

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe plekken bij een mensBlauwe plekken bij een mensWie heeft het nu nog nooit meegemaakt? Dat je jouw been stoot en er een blauwe plek op komt. Sommige mensen hebben het n…
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…

Jeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauwJeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauwJeukende wenkbrauwen zijn een vervelend symptoom maar in de meeste gevallen verdwijnt de wenkbrauwjeuk spontaan. Jeuk aa…
Buikpijn rond de navel: oorzaken pijn in de buik rond navelBuikpijn rond de navel: oorzaken pijn in de buik rond navelEr zijn veel mogelijke oorzaken van buikpijn rond de navel. Sommige oorzaken houden verband met ernstige aandoeningen, t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Baedaya, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 24 augustus 2018:
 • Bruises, https://www.home-remedies-for-you.com/remedy/Bruises.html
 • Bruises, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/bruises-article#1
 • Bumps & Bruises (Contusions & Ecchymoses), https://www.medicinenet.com/bruises/article.htm#bumps_and_bruises_facts
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What’s Causing These Black and Blue Marks?, https://www.healthline.com/health/bruise
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.