Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huid
Door onder andere een slag, val of stoot ontstaat mogelijk een bloeduitstorting (hematoom) onder de huid. Door de bloeduitstorting ontstaat schade aan de bloedvaten onder de huid, wat resulteert in een verkleuring van de huid die kenmerkend is voor een blauwe plek. In de meeste gevallen is de oorzaak van een blauwe plek duidelijk en verdwijnt deze spontaan binnen enkele weken. Enkele zelfzorgmaatregelen zijn dan voldoende om het soms pijnlijke probleem te verhelpen. Af en toe treden complicaties op waarvoor het inschakelen van medische hulp belangrijk is. Dankzij enkele tips is het mogelijk om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Oorzaken van blauwe plekken
Een bloeduitstorting is het gevolg van schade of een breuk van de onderhuidse kleine bloedvaten (haarvaten). Meestal ligt een trauma aan de basis van de bloeduitstorting. Het verhoogde gebied van een bult of blauwe plek is het gevolg van bloed dat lekt uit deze beschadigde bloedvaten in de weefsels, evenals van de reactie van het lichaam op de verwonding.
Risicofactoren van hematomen
Aandoeningen
Patiënten met erfelijke stollingsproblemen zoals
hemofilie (
bloedingsziekte door het ontbreken van stollingsfactoren) of verworven aandoeningen zoals hypothyreoïdie (een
te traag werkende schildklier),
levercirrose, sepsis (
bloedvergiftiging) en
leukemie lopen het risico op uitgebreide bloeduitstortingen en levensbedreigende bloedingen.
Krachtige training
Bloeduitstortingen treden op bij sommige patiënten die krachtig trainen, zoals atleten en gewichtheffers. Deze bloeduitstortingen zijn het gevolg van microscopische scheurtjes in bloedvaten onder de huid.
Het gebruik van bepaalde medicijnen verhoogt het risico op het krijgen van blauwe plekken /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Medicijnen die het bloed verdunnen (bloedverdunners), verhogen de intensiteit van bloeduitstortingen mogelijk. Deze medicijnen interfereren met de natuurlijke bloedstolling, waardoor meer bloedingen van de bloedvaten en weefsels ontstaan. Geneesmiddelen die het bloed verdunnen, zijn bijvoorbeeld
niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals
ibuprofen,
naproxen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals
aspirine.
Warfarine, een medicijn dat de arts voorschrijft voor patiënten met
bloedstolsels in de
benen en in het hart, veroorzaakt ook ernstige bloeduitstortingen, vooral bij hoge doses.
Corticosteroïden zoals prednison verhogen de broosheid van kleine bloedvaten en bevorderen bloeduitstortingen. Tot slot is het gebruik van slaaptabletten en rustgevende middelen een risicofactor voor een bloeduitstorting.
Ouderen
Ouderen zijn meer vatbaar voor bloeduitstortingen. De bloedvaten worden dun en broos naarmate mensen verouderen. Bloeduitstortingen treden soms ook op zonder enig letsel op oudere leeftijd.
Vitaminetekorten
Door enkele
vitaminetekorten verhoogt het risico op het krijgen van een blauwe plek:
Bij een blauwe plek ontstaat een verkleuring van de huid /
Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Symptomen: Verkleuring van en pijn aan de huid
Een bloeduitstorting onder de huid staat bekend als een blauwe plek. Blauwe plekken veranderen van kleur in verschillende stadia van de genezing. In het begin is de blauwe plek roodachtig van kleur. Enkele uren later krijgt de blauwe plek een blauwachtig-paars uiterlijk (
ecchymose) en vervolgens vervaagt dit tot een groengele kleur voordat de huidskleur weer een normale kleur krijgt. Blauwe plekken zijn gevoelig en soms zeer
pijnlijk gedurende de eerste paar dagen. De pijn verzwakt als de kleur vervaagt, wat betekent dat het bloedstolsel normaliseert en de gekneusde weefsels het genezingsproces starten.
Alarmsymptomen
In de volgende situaties is medische aandacht nodig:
Bij een onverklaarbare bloeduitstorting is een bloedonderzoek vereist /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
Als een verwonding duidelijk een blauwe plek is en er geen tekenen zijn van een gebroken bot of ernstig hoofdtrauma, zijn meestal geen verdere onderzoeken nodig. Bij een zwelling of hevige pijn, bestelt de arts een
röntgenfoto van het gebied om een
hematoom of
breuk uit te sluiten. Een
bloedonderzoek is nodig wanneer blauwe plekken ontstaan zonder bekende oorzaak.
Eerste hulp bij blauwe plekken
In geval van een blauwe plek is het belangrijk om snel en effectief eerste hulp toe te passen om de zwelling en pijn te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.
Koelen
Het onmiddellijk koelen van de plek met een koud kompres of een ijszak helpt om de bloedvaten te vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar het getroffen gebied vermindert en zwelling en pijn worden beperkt.
Druk uitoefenen
Door lichte druk uit te oefenen op de plek, kan verdere bloeduitstorting worden beperkt. Gebruik hiervoor een elastisch verband, maar zorg ervoor dat het niet te strak zit.
Rust
Geef het getroffen gebied rust om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te ondersteunen. Vermijd belastende activiteiten die druk kunnen uitoefenen op de gekneusde plek.
Voedingssupplementen
Overweeg het nemen van voedingssupplementen zoals vitamine C en bioflavonoïden, die kunnen bijdragen aan de versterking van de bloedvaten en het herstelproces ondersteunen.
Behandeling van bloeduitstortingen onder de huid
IJs
Het meest effectieve moment om de behandeling van een bloeduitstorting te beginnen, is in de eerste fase waarbij de bloeduitstorting een rode kleur heeft. De patiënt brengt een pakje bevroren erwten gewikkeld in een handdoek, een coldpack of een koud kompres gedurende een half uur aan op de bloeduitstorting om de zwelling te verminderen. De behandeling van bloeduitstortingen en de bijbehorende zwelling is belangrijk. De koude vermindert de bloedcirculatie naar het gebied, beperkt het bloeden in de huid en vermindert de omvang van de bloeduitstorting. Dit vermindert eveneens de pijn en ontsteking, waardoor het genezingsproces versnelt door de zwelling te beperken. De patiënt mag geen ijs direct op de huid toepassen, omdat anders schade aan de huid ontstaat door de extreme temperaturen.
Pijnstilling
Paracetamol of ibuprofen, beiden
pijnstillers, zijn inzetbaar voor het verlichten van de pijn. De patiënt mag geen aspirine gebruiken, want dit vertraagt de bloedstolling en verlengt zelfs de bloeding.
Verhoging
Indien mogelijk moet de patiënt het gekneusde gebied boven het hart verheffen. Als de patiënt een grote bloeduitstorting op het been krijgt, moet hij het been gedurende de eerste 24 uur van de blessure verhoogd houden.
Warmte
Na ongeveer 48 uur mag de patiënt de plaats van de bloeduitstorting drie of vier keer per dag gedurende ongeveer tien minuten zachtjes verwarmen met een warm washandje. Dit verhoogt de bloedcirculatie naar het gebied en bevordert de genezing. De patiënt mag hierbij zeer voorzichtig druk uitoefenen op het gekneusde gebied.
Medicatie
De patiënt moet mogelijk stoppen met het nemen van bloedverdunnende medicijnen of de dosis wijzigen. Dit gebeurt altijd in overleg met de arts.
Een gezonde voeding is belangrijk /
Bron: Jill111, PixabayVoeding voor bloeduitstortingen
Patiënten consumeren best een
gezonde en evenwichtige voeding, want de genezing verloopt optimaal als het lichaam voldoende voedingsstoffen en
vitaminen heeft. Bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, witte bloem, suiker en bewerkte voedingsmiddelen vermijdt de patiënt omdat deze het herstel vertragen.
Knoflook en
uien bevorderen de genezing door de natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Ook vitamine C en
ijzer zijn nodig. Citrusvruchten en verse groenten zoals
zoete aardappelen,
bloemkool, broccoli en alle verse vruchten bevatten vitamine C en essentiële vitaminen die helpen bij het opbouwen van weefsels en het herstel van het weefsel. Veel water en gezonde vloeistoffen drinken zoals kruidenthee, soepen en verse vruchtensappen is nodig.
Stoppen met roken
Stoppen met
roken of eventueel minder roken (indien de patiënt hiermee niet kan stoppen) is nodig bij een bloeduitstorting. Roken verstoort de bloedcirculatie en bloedtoevoer naar het lichaam en tast het collageenmetabolisme aan. Het genezingsproces is door roken vertraagd.
Medische interventies bij ernstige bloeduitstortingen
Bij ernstige bloeduitstortingen kan medische interventie noodzakelijk zijn om verdere complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.
Drainage van hematomen
In sommige gevallen is het nodig dat een arts een hematoom draineert om opgehoopt bloed en vocht te verwijderen en de druk op omliggende weefsels te verminderen.
Fysiotherapie
Bij langdurige of ernstige bloeduitstortingen kan fysiotherapie worden aanbevolen om de mobiliteit te herstellen en de spierkracht te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen en technieken voorstellen om het genezingsproces te versnellen.
Chirurgische ingrepen
In zeldzame gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om beschadigd weefsel te repareren of om een uitgebreid hematoom te verwijderen. Deze ingrepen worden meestal uitgevoerd wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.
Prognose van onderhuidse bloeduitstorting
De vooruitzichten voor blauwe plekken hangen af van een eventuele onderliggende ziekte. Een gewone blauwe plek zonder onderliggende problemen verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot twee weken spontaan.
Complicaties van hematomen
Af en toe gaan blauwe plekken niet weg, maar ontstaat een stevig gebied dat zelfs toeneemt in omvang. Dit kent twee oorzaken. Als zich een grote bloedophoping onder de huid of in de spier vormt, ontstaat een hematoom (kleine, afgeschermde plas bloed onder de huid). De arts moet een hematoom zo snel mogelijk afvoeren. Verder zet het lichaam soms
calcium af op het gebied van het letsel, waardoor een gevoelig en stevig gebied ontstaat. Dit proces staat in
medische termen bekend als ‘heterotope ossificatie’ of ‘
myositis ossificans’.
Preventie van blauwe plekken
Volgende tips helpen een bloeduitstorting onder de huid te voorkomen:
- beschermende kleding dragen (zoals scheenbeschermers) tijdens het spelen van contactsporten zoals voetbal
- een klein nachtlampje laten branden of een zaklamp gebruiken voor het nachtelijk toiletgebruik
- geen rommel op de vloer leggen
- meubels uit de buurt van deuropeningen en wandelpaden plaatsen
- regelmatig de arts bezoeken bij medicatiegebruik zoals bloedverdunners
- slipbestendige tapijten leggen
- telefoon- en elektriciteitssnoeren uit de buurt van open gebieden houden (om struikel- en valpartijen te voorkomen)
- vloeren steeds droog houden
Lees verder