Blauwe plekken bij een mens

Blauwe plekken bij een mens Wie heeft het nu nog nooit meegemaakt? Dat je jouw been stoot en er een blauwe plek op komt. Sommige mensen hebben het nooit en andere heel vaak. Blauwe plekken komen veel voor. Als je jezelf stoot of valt ontstaat er een onderhuidse bloeding. Dat is te zien aan de blauw paarse vlek die op die plaats verschijnt. De plek voelt beurs aan en kan alle kleuren van de regenboog krijgen. Met name oudere mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van deze bloeduitstortingen.

Hoe kan een blauwe plek ontstaan

Een bloeduitstorting ontstaat doordat er kleine bloedvaatjes in de huid worden beschadigd en gaan lekker. Het bloed hoopt zich op onder de huid. Na enkele dagen wordt het door het lichaam afgebroken. Dit doen vooral de witte bloedlichaampjes. Die ruimen het bloed weer op. Hierdoor verandert de blauwe plek ook van kleur, totdat de plek weer de oude is. In sommige gevallen kunnen de blauwe plekken ineens ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kunnen ze worden veroorzaakt door een insectenbeet.

Bron: Julos, RgbstockBron: Julos, Rgbstock

Ongezond eten niet goed voor blauwe plekken

Door ongezond te eten heb je meer kans op blauwe plekken. Vroeger heette dat scheurbuik. Dit kwam voor bij zeelieden die tijdens lange reizen geen verse groenten en fruit aten. Tegenwoordig komt het wel eens voor bij mensen met extreem ongezonde eetgewoonten. Maar dit betekent gelukkig nog niet dat iemand met veel blauwe plekken ongezond leeft.

Oorzaak van een blauwe plek

De grootte van de blauwe plek is afhankelijk van de oorzaak. Het vallen van een fiets levert in het algemeen een grotere bloeduitstorting op dan wanneer je jezelf stoot aan de hoek van de tafel. Meestal is een blauwe plek na een week verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven. Je houdt er gelukkig niets aan over.

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Medicijngebruik en blauwe plekken

Pijnstillers kunnen blauwe plekken veroorzaken. Het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan blauwe plekken veroorzaken. Dit kan gebeuren bij sommige pijnstillers. Deze medicijnen remmen onder anderen de functie van de bloedblaadjes, die nodig zijn voor het herstel van iedere wond. Daardoor ontstaan sneller blauwe plekken na een klein stootje. Ook bloedverdunners kunnen de gevoeligheid voor blauwe plekken vergroten. Medicijnen gebruik je echter niet zonder reden. Soms moet je de bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld de blauwe plekken helaas maar op de koop toenemen. Bespreek dit soort zaken altijd met je huisarts. Het kan zijn dat er een alternatief mogelijk is.

Bron: Crisderaud, RgbstockBron: Crisderaud, Rgbstock

Kun je nog iets doen tegen een blauwe plek

Wat doe je tegen blauwe plekken? Een blauwe plek na een val of een stoot is dus meestal niet ernstig en gaat vanzelf weer over. En je kunt er helaas niets aan doen om hem sneller te laten verdwijnen. Wel kan je de pijn verlichten door de plek te koelen met koud stromend water of een ijskompres. Zon ijskompres kun je bijvoorbeeld maken door wat ijsklontjes in een washand te doen en deze voorzichtig op de blauwe plek te leggen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…

Tryptofaan supplement: depressie natuurlijk behandelenDepressieve klachten komen vaak voor en worden vaak behandeld met antidepressiva. Sommige mensen vinden het prettiger om…
IJzertekort: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesIJzertekort: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesIJzergebrek of ijzertekort symptomen zijn moeheid, een gebrek aan energie, jeuk en haaruitval. IJzer is een mineraal en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maxxl2, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.blauweplekken.net
  • www.dokter.nl
  • Afbeelding bron 1: Julos, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Mzacha, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Crisderaud, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.