Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezen

Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezen Iedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun je doen om de genezing te versnellen?

Het ontstaan van blauwe plekken

Wanneer we ons stoten of vallen, dan ontstaat er vaak een bloeduitstorting: de blauwe plek. Soms zie je de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. Bij een harde val of kneuzingen ten gevolge van een vechtpartij kan de bloeduitstorting grotere afmetingen hebben. Veel mensen hebben ooit een blauw oog gehad en hebben ervaren dat dit pijnlijk en ontsierend is. Bij het verzwikken van de voet ontstaat er ook een kneuzing met als gevolg een bloeduitstorting aan de zijkant van de voet. Een bloeduitstorting ontstaat doordat het weefsel onder de huid is gaan bloeden. Het onderhuids uitgestroomde bloed is onder de huid zichtbaar, beginnend van blauw/paars in de eerste dagen, dan verkleurend naar zwartachtig en vervolgens vervaagt de plek naar rood, groen, en geel waarna de plek verdwijnt. Bij drukken op de plek zal veelal pijn gevoeld worden, bij een flinke bloeduitstorting zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook zonder aanraking.

Hoewel een bloeduitstorting onschuldig lijkt, kan er sprake zijn van een ernstigere situatie. Wanneer je bij de minste of geringste aanraking al blauwe plekken krijgt is het verstandig de huisarts te bezoeken. Ook wanneer er spontaan blauwe plekken ontstaan, zonder je gestoten te hebben of gevallen te zijn, kan er iets ernstigers aan de hand zijn dan een simpele blauwe plek. Ook dan moet je de huisarts raadplegen.

Eerste hulp bij blauwe plekken

Een bloeduitstorting is normaal gesproken niet gevaarlijk, wel vervelend. Je kunt de plek met rust laten en deze vanzelf laten genezen. Dit duurt een aantal dagen tot een aantal weken. Maar er zijn ook middelen om de genezing van blauwe plekken te versnellen.

Leg ijs op de blauwe plek

IJs is altijd goed om te gebruiken bij kneuzingen, zwellingen en bloeduitstortingen. IJs zorgt voor verlichting van roodheid en pijn. Zorg er voor dat je geen ijs rechtstreeks op de huid legt. Een goede manier is een koelelement van een koelbox in een washandje te doen en deze op de huid leggen. Er zijn ook speciale icepacks verkrijgbaar, waar een hoesje omheen zit. Heb je geen van deze middelen in huis, gebruik dan iets wat in de vriezer ligt, bijvoorbeeld een diepvrieszak groenten. Wikkel dit en een theedoek en plaats het op de bloeduitstorting.

Gebruik warmte op de blauwe plek

De dag nadat je ijs op de bloeduitstorting hebt gelegd, kun je er een warmtepack op doen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie op de plek wordt verhoogd. Dit bevordert het genezingsproces. Heatpacks zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: te verwarmen in water, te verwarmen in de magnetron of te verwarmen door het omklikken van een metalen plaatje in het heatpack. Je kunt ook een warmwaterzak vullen met heet water. Zorg voordat je deze op de huid plaatst wel dat hier een hoes of theedoek omheen zit, anders kan de huid verbranden.

Gebruik Arnica zalf

Arnica zalf is een zalf die perfect is voor het snel laten genezen van blauwe plekken. Breng de zalf aan op de blauwe plek. Arnica is een natuurlijk middel, wat verkrijgbaar is bij de drogist en apotheek. Handig is om te zorgen dat je deze zalf altijd in huis hebt, bijvoorbeeld in je verbanddoos of medicijnkastje.

Gebruik vitamine C

Vitamine C kan het genezingsproces versnellen. Je kunt je vitamine C inname verhogen door meer voedsel te eten wat rijk is aan vitamine C, maar je kunt ook dagelijks een dosis vitamine C supplement slikken. Vitamine C kun je gerust innemen totdat de blauwe plek verdwenen is. Daarna kun je weer stoppen met het gebruik van extra vitamine C.

Verhoog de inname van vocht

Meer drinken is altijd goed voor een betere genezing van wonden, zorg ervoor veel te drinken. Met name water, thee en vruchtensappen zijn goed.

Huismiddeltjes

Sommige mensen zweren bij oude huismiddeltjes zoals:
  • Direct een rauwe biefstuk op de plek leggen
  • De binnenkant van een bananenschil op de plek drukken
  • Een in water met appelazijn gedrenkte doek op de plek leggen
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Arnica, ook wel valkruid genoemd is een homeopathisch middel dat wordt gegeven bij acute aandoeningen. Het kan gebruikt…

Dauwworm eczeemEen van de eczeemvormen die bij kinderen voor kunnen komen is bij de zuigelingen het dauwworm eczeem. Dauwworm heeft hel…
Rugklachten, de oorzaken en oplossingenOngeveer 80 procent van alle volwassenen heeft er wel eens mee te maken: Rugklachten. In de meeste gevallen gaat het ove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.