Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)

Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid) Arnica, ook wel valkruid genoemd is een homeopathisch middel dat wordt gegeven bij acute aandoeningen. Het kan gebruikt worden bij trauma’s op lichamelijk niveau, maar ook in geval van een psychisch trauma. Door een valpartij kun je een blauwe plek krijgen, waarbij bloedvaten onder de huid zijn beschadigd. Geleidelijk zal deze vervagen en na een week tot twee weken is het meestal weer verdwenen. Arnica bevat bestanddelen dat zwellingen kan verminderen en de doorbloeding bevordert. Hierdoor kun je sneller van een blauwe plek af komen.

Algemeen

De volledig naam van arnica is "arnica montana", in het Nederlands wordt het ook wel valkruid of wolverlei genoemd. Dit homeopathische middel behoort tot de acute middelen en wordt gegeven bij acute aandoeningen. Het kan gaan om zowel lichamelijke trauma’s en om klachten op het emotionele vlak. Je kunt het gebruiken bij recente trauma’s, bijvoorbeeld na een valpartij, maar je kunt het ook gebruiken als het trauma al wat langer geleden is en als je er nu nog last van hebt. Je kunt arnica laten voorschrijven door een homeopaat. Wanneer je nog andere klachten hebt door het trauma, worden er daarnaast nog middelen voorgeschreven.

Over de plant

Valkruid is een meerjarige plant en hij komt van nature voor in de Alpen, Pyreneeën, in het oosten van Europa tot de Balkan en in Zuid-Scandinavië . In Nederland komt hij vooral voor in het oosten en hij komt ook voor in de Belgische Ardennen. In ons land is deze plant vanwege zijn sterk afgenomen hoeveelheid beschermd. Deze plant wordt tussen de 20 en 45 cm hoog en bloeit in juni en juli met orangje-gele bloemen. De plant is giftig omdat het arnicine bevat. Bij een dosering met de juiste concentratie, heeft het een helend effect.

Blauwe plek

Een blauwe plek ontstaat als je de huid stoot door bijvoorbeeld een klap. De bloedvaatjes onder de huid raken beschadigd en er lekt bloed in het omringende weefsel. Het bloed is rood van kleur, maar omdat je huid een soort filter is, lijkt het blauw/paars. Het lichaam zal het weggestroomde bloed verwijderen. Door bepaalde cellen uit het immuunsysteem (macrofagen) worden deze bloedcellen opgeruimd. Enzymen zetten daarnaast de rode bloedcellen om in een geelgekleurde stof, bilirubine. Daarom krijgt een blauwe plek verschillende kleuren tijdens het genezingsproces.

Het gebruik van Arnica

Een blauwe plek kan pijnlijk en ontsierend zijn. Je kunt er wat aan doen om het sneller te laten genezen. Arnica bevat een bestanddeel waardoor zwellingen en ontstekingen verminderen en dat de doorbloeding verbetert. Bij de drogist of apotheek kun je een zalf kopen dat arnica bevat. Deze kun je meerdere malen per dag aanbrengen op de blauwe plek. Er bestaan ook druppels en tabletten die je kunt innemen. Arnica is te gebruiken bij zowel lichamelijke als psychische trauma. Het wordt gebruikt bij:

Acuut lichamelijk trauma:

 • (Snij)wonden
 • Kneuzingen
 • Breuken
 • Voor of na operatie
 • Beurse/blauwe plekken
 • Spierpijn
 • Insectenbeten
 • Na een bevalling

Psychisch trauma:

 • Angst voor ziekten
 • Pleinvrees
 • Angst na schokkende gebeurtenis
 • Geestelijke uitputting en rusteloos lichaam
 • Verdriet bij rouw

Symptomen

Sommige mensen hebben bepaalde symptomen waardoor arnica voor hen geschikt is. Mensen die niet aangeraakt willen worden, de klachten ontkennen, of het erg koud hebben, hebben baat bij het gebruik van arnica. Na het trauma hebben sommige mensen last van dat het bloed naar het hoofd neigt te stromen in plaats van naar de aangedane plek. Zij hebben het gevoel dat het bed waarop ze liggen te hard is.

Complementaire middelen

In sommige gevallen wordt er voor een aanvullend middel gekozen bij arnica. Dat is het geval bij onder andere: snijwonden die gehecht moeten worden. Hierbij wordt er vaak ook calendula gebruikt. Bij een ingreep bij de tandarts zoals een wortelkanaalbehandeling, wordt soms gekozen voor huypericum. Iemand die erg nerveus is voor bijvoorbeeld een medische ingreep, kan arnica samen met gelsemium gebruiken.

Preventie

Het is niet altijd te voorkomen dat je een blauwe plek krijgt. Wel kun je ervoor zorgen dat je een blauwe plek zo snel mogelijk laat genezen. Vooral grote blauwe plekken zijn gebaat bij het nemen van rust. Direct na het stoten kun je de plek koelen. De bloedvaten trekken dicht waardoor er minder bloed kan wegstromen. Door de kou wordt pijn verlicht en de kans op een zwelling minder. De dag erna kun je de plek beter verwarmen. Dan kunnen de bloedvaten uitzetten, waardoor de circulatie toeneemt. Dit zorgt voor een sneller herstel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…

Chrysopraas, groene steen voor regeneratieChrysopraas, groene steen voor regeneratieChrysopraas is een appelgroene variëteit van chalcedoon. De steen is vrij zeldzaam en geldt als de meest waardevolle ste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jmawork, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.klassiekehomeopathie.nl
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.