Blauwe plekken: wat kun je het beste doen?

Blauwe plekken: wat kun je het beste doen? Door ergens tegen aan te stoten of te vallen kan er een blauwe plek ontstaan. Dat komt doordat er onder de huid een bloeduitstorting ontstaat vanwege een beschadiging van een bloedvat. Het lichaam moet dit weer opruimen en zal deze afvalstoffen langzaam afvoeren, waardoor de blauwe plek vervaagt en na een week tot enkele weken weer helemaal verdwenen is. Zelf kun je eraan bijdragen om de blauwe plek sneller te laten vervagen. Zo kun je bijvoorbeeld de aangedane plek koelen, waardoor de zwelling afneemt of extra vitamine C nemen.

Wat een blauwe plek is

Door te vallen of ergens tegenaan te stoten, kan er een blauwe plek ontstaan. Door de klap raken de bloedvaten onder de huid beschadigd en stroomt er bloed het weefsel in. Het bloedvat herstelt zich, waardoor de onderhuidse bloeding stopt. Het lichaam komt direct in actie en zal een beschermingsring om de aangepaste plek bouwen, waardoor het uit de vaten gelekte bloed niet meer verder in het lichaam wordt verspreid. Het bloed dat in het weefsel is gelopen, wordt gezien als afval en het lichaam zal dit geleidelijk afbreken, waardoor de blauwe plek langzaam verdwijnt. Het hele proces kan een week tot enkele weken duren, waarna de huid er weer normaal uitziet.

Sneller van de blauwe plek af

Een blauwe plek kan erg ontsierend en pijnlijk zijn en je wilt er daarom soms sneller van af. Zelf kun je de kans op blauwe plekken verkleinen en blauwe plekken die er al zijn sneller laten genezen. Hier volgen wat tips om van blauwe plekken af te komen:

Koelen

Door iets kouds op de plek te leggen waar een blauwe plek kan ontstaan zal de zwelling minder worden. Het is het beste door het meteen na de verwonding te koelen. Je kunt een zak met ijsklontjes of een zak met bevroren groente hiervoor gebruiken, of anders een icepack die verkrijgbaar zijn in sportwinkels. Leg het ijs elk uur ongeveer een kwartier op de plek en houd dit een dag vol. Pas op dat je huid niet bevriest en doe het ijs eventueel in een washandje of handdoek. Laat de huid na het koelen op natuurlijke wijze weer opwarmen. Door het koelen sluiten de bloedvaten zodat er minder uit de vaten stroomt, het beperkt de zwelling en de kou heeft een verdovend effect.

Warmte

Na 24 uur koelen, wordt het tijd om de plek warm te houden. Door de warmte zullen de bloedvaten wijder worden, zodat de gekneusde plek goed wordt doorbloed. Hierdoor kunnen de afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd.

Voeten omhoog

Door de zwaartekracht zal het bloed dat uit de vaten is gelekt, omlaag lopen. Daarom kan het voorkomen dat je blauwe plek omlaag zakt. Als je het aangedane deel omhoog houdt, stroomt er minder bloed in dat deel en zal het minder verkleuren.

Masseren

Masseer het weefsel om de blauwe plek voorzichtig. Begin er de dag nadat je de blauwe plek hebt opgelopen mee en masseer het een paar keer per dag. Hierdoor zal het lymfestelsel beter in staat zijn de afvalstoffen van de blauwe plek af te voeren. Mocht het teveel pijn doen, wacht er dan nog even mee en probeer het een dag of enkele dagen later nog eens.

Zon

Door de ultraviolette straling van de zon wordt het afvalproduct van bloed dat in de blauwe plek zit, gemakkelijker afgebroken. Probeer dagelijks even met de blauwe plek in de zon te zitten. Pas op dat je de huid niet verbrandt.

Rust

Als je inspanning verricht, zullen je spieren meer bloed nodig hebben. Meer bloed in het aangedane gebied wil je juist voorkomen. Doe het daarom rustig aan en houd rust. Door te slapen zal je lichaam zichzelf herstellen. Ga daarom op tijd naar bed.

Voeding

Mensen die te weinig vitamine C binnenkrijgen, krijgen gemakkelijker blauwe plekken en bij hen genezen blauwe plekken minder snel. Vitamine C helpt beschermend collageenweefsel op te bouwen rond de bloedvaten in de huid. Als je gemakkelijk blauwe plekken krijgt, neem dan drie keer per dag 500 milligram extra vitamine C in om de collageen in het lichaam op te bouwen. Hoewel het niet veel voorkomt, kan het ook zijn dat je een tekort hebt aan vitamine K. Deze vitamine is betrokken bij de bloedstolling.

Medicijnen

Mensen die bloedverdunners gebruiken of andere medicijnen zoals ontstekingswerende middelen of antidepressiva, kunnen soms gemakkelijker blauwe plekken krijgen. Dat geldt ook voor alcohol- en drugsverslaafden. Mochten je medicijnen hierdoor een probleem vormen, neem dan contact op met je huisarts. Wanneer de blauwe plek erg pijnlijk is, neem dan een paracetamol. Indien dit niet voldoende werkt, neem dan een ibuprofen. Lees hiervoor eerst goed de bijsluiter.

Naar de dokter

Als je gemakkelijk blauwe plekken krijgt zonder dat je weet waar ze vandaan komen, kan het zijn dat er sprake is van een ziekte. Raadpleeg een dokter als je blauwe plekken krijgt zonder dat je jezelf hebt gestoten, als je hoge koorts erbij hebt of tekenen van infectie rond de blauwe plek ziet en als de blauwe plek zich blijft uitbreiden en pijnlijker wordt. Sommige bloedziekten kunnen onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…
Blauwe plekken bij een mensBlauwe plekken bij een mensWie heeft het nu nog nooit meegemaakt? Dat je jouw been stoot en er een blauwe plek op komt. Sommige mensen hebben het n…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…

Proctoscopie: Inwendig kijkonderzoek van endeldarm en anusProctoscopie: Inwendig kijkonderzoek van endeldarm en anusEen proctoscopie is een inwendig kijkonderzoek van de anus en het slijmvlies van de endeldarm. Het onderzoek gebeurt doo…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.