Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingen

Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingen Arnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wordt voor de genezing van lichte spierschade, zoals kneuzingen en verstuikingen. De plant is inheems in Europa. Volgens de legende werd de genezende werking van Arnica voor het eerst ontdekt door geitenherders die hun dieren zagen zoeken naar Arnica nadat ze waren gevallen of zich bezeerd hadden.

Gebruik van Arnica

Het is bekend dat Arnica al sinds het eind van de Middeleeuwen gebruikt wordt als geneesmiddel bij kneuzingen, botsingen, bij zwelling door botbreuk en spierschade door verrekkingen of overbelasting. Arnica wordt vooral gebruikt bij blessures die niet resulteren in open wonden of een beschadigde huid, omdat de Arnica de wond kan irriteren. Arnica crème kan worden gebruikt als hulp bij het herstel van een blessure, blauwe plekken of zwaar werk. Wanneer Arnica langdurig gebruikt wordt kan dit leiden tot irritatie. Arnica wordt meestal toegepast op verschillende wijzen. Arnica creme of Arnica gelei zijn de meest gebruikte vormen die direct op de kneuzing worden aangebracht. Ook wordt Arnica vaak in druppelvorm toegepast voor orale inname.

Eigenschappen van Arnica Creme.

Bron: Regenwolke0, PixabayBron: Regenwolke0, Pixabay
Arnica crème of ook wel Arnica gelei, bevat de werkzame stof sesquiterpeen lacton helanaline. Deze anti-inflammatoire stof reguleert het ontstekingsproces dat ontstaat wanneer het lichaam reageert op een beschadiging. Het immuunsysteem stimuleert de doorbloeding van het beschadigde weefsel om zo het herstel te bevorderen. Dit resulteert in onder meer een pijnlijke zwelling van het aangedane lichaamsdeel. Arnica crème ondersteund de doorbloeding, door het bloed snel naar de beschadiging te sturen, maar ook vervolgens weer snel er vandaan, zodat afvalstoffen, vergif en een overmaat aan (gestold) bloed zo snel mogelijk kunnen worden afgevoerd. Dit proces zorgt ervoor dat de zwelling afneemt, minder pijnlijk wordt en bovendien bevorderd het herstel van de weefsels.

Homeopathische Arnica Cream en Arnica gelei

Homeopatisch Arnica crème of gelei is een veilig te gebruiken hulpmiddel bij kneuzingen en kan veilig gebruikt worden zonder dat er interactie is met andere medicijnen die tegelijkertijd gebruikt worden. Homeopatische oplossingen en crèmes met Arnica verdunnen de opgeloste plant zodanig, tot meer dan 1000 maal, zodat het gebruik ervan volledig veilig is, terwijl de effectiviteit in de behandeling van blessures nauwelijks verminderd wordt.

Arnica Crème op kruidenbasis

Arnica crème op kruidenbasis is significant sterker dan homeopatische arnica crème. In deze vorm wordt Arnica vaak gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Onverdunde Arnica crème is een zeer goede behandeling van kneuzingen, maar men dient wel rekening te houden met eventuele bijwerkingen. Omdat deze vorm van Arnica gebruik zoveel sterker is, kan gebruik ook een geïrriteerde huid tot gevolg hebben. Plantaardige Arnica crèmes worden meestal vervaardigd met vers gemaakte Arnica tinctuur (Arnica opgelost in alcohol).

Overwegingen bij gebruik

Gebruik Arnica bij voorkeur niet samen met voedsel, maar bij voorkeur een half uur vóór de maaltijd. Arnica crème, zowel de homeopatische als die op kruidenbasis kan het herstelproces van een weefselbeschadiging aanzienlijk versnellen. In homeopatische vorm is Arnica mild en veilig en zou in geen enkele EHBO doos mogen ontbreken voor de behandeling van lichte kneuzingen en blauwe plekken. Arnica op kruidenbasis is een zeer sterk genezend middel en kan worden samengesteld op basis van wilde of in de tuin gekweekte Arnica. Let bij deze laatste vorm er wel op dat de Arnica niet leidt tot irritaties en gebruik het niet op een beschadigde huid. Stop de behandeling onmiddellijk wanneer er huiduitslag dreigt te ontstaan.

Vergoeding bij gebruik

Arnica is een zelfhulpgeneesmiddel. De meeste zelfhulpgeneesmiddelen worden niet vergoed door de verzekeraar.

Lees verder

© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Wat is Arnica en wat kan je ermee?Wat is Arnica en wat kan je ermee?Iedereen heeft wel eens van de naam gehoord en feitelijk dateert de naam Arnica al uit “grootmoederstijd”. Arnica, een m…
Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaPlantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
Geneeskrachtige kruiden bij kneuzingenGeneeskrachtige kruiden bij kneuzingenBij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit tijd…

Weleda elixers en extracten voor een natuurlijke gezondheidDe natuurlijke Weleda elixers en Weleda extracten kunnen uitstekend gebruikt worden tegen voorjaarsmoeheid, tijdens de z…
Aromatherapie voor uw chakra'sAromatherapie voor uw chakra'sAroma´s en kruiden kunnen uw chakra´s weer in balans brengen. Door middel van inhaleren, ruiken en masseren. In dit arti…
Bronnen en referenties
  • http://www.consumed.nl/medicijnen/5895/Arnica_D6_A.Vogel_
  • Afbeelding bron 1: Regenwolke0, Pixabay
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.