InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Wat is Arnica en wat kan je ermee?

Wat is Arnica en wat kan je ermee?

Wat is Arnica en wat kan je ermee? Iedereen heeft wel eens van de naam gehoord en feitelijk dateert de naam Arnica al uit “grootmoederstijd”. Arnica, een meerjarige plant, bevat een middel dat helpt bij de behandeling van blauwe plekken en kneuzingen. Daar staan uiteraard sceptici tegenover die Arnica, een plant die onder de homeopathische geneesmiddelen geschaard kan worden, helemaal niet als zodanig zien werken. Voor- en tegenstanders van een andere geneeswijze dan de reguliere zullen er altijd zijn. Echter, bekijk eens wat Arnica feitelijk is, hoe het toegepast kan worden en het belangrijkste… wat kan het voor je betekenen?

Wat is Arnica en waar is het te vinden?

Arnica montana is een valkruid en een meerjarige plant. De plant dankt de naam aan het Griekse Arnakis. Arnakis wil lamshuid of lamsvacht zeggen en de bladeren voelen ook enigszins aan als lamshuid. Montana refereert aan de bergen, waar Arnica veelal te vinden is. Berggebieden, maar wel met een grens van zo’n 3000 meter én op het noordelijk halfrond. Met name de Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Zuid-Scandinavië, het oostelijk gedeelte van de Balkan en ook in Zuid-Duitsland vinden we Arnica op de hellingen. De Arnica-plant die hoger in de bergen gevonden wordt, schijnt meer helende werking te hebben dan wanneer die uit de dalen gehaald wordt. Een vochtige bodem op een zonnige berghelling, daar kan Arnica pas echt goed gedijen.

Historie

Hoewel het al veel langer als geneeskrachtige plant in gebruik is (de eerste meldingen dateren al van ca. 1100), is het in de 18e eeuw officieel voor het eerst in de reguliere geneeskunst toegepast en wel door de Duitse arts Dr. Fehr. Iets wat als heel opmerkelijk gezien kan worden. Verder zijn er ook in de middeleeuwen al mensen geweest die de toepassing van Arnica in beeld hadden. Hildegard van Bingen is zo iemand en paste het voor wondbehandeling toe.

Toepassing

Waar kan Arnica concreet bij helpen?

Goed toegepast kan Arnica bloeduitstortingen deels of geheel voorkomen en ontstekingen afremmen. Daar waar iemand zich gestoten heeft, en er direct Arnica opsmeert, kan een blauwe plek voorkomen worden of tot een minimum worden beperkt. De doorbloeding wordt door Arnica namelijk bevorderd en hierdoor kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden, ontstekingen worden geremd en zwellingen verminderen. Het natuurlijk herstel wordt als het ware gestimuleerd. De meest werkzame stof in Arnica is kiezel. Op oude trauma’s kan Arnica ook toegepast worden én zelfs op psychische trauma's. Denk hierbij aan klachten na zware geestelijke inspanning of shock, angst voor ziekten, halve bewusteloosheid, bij apathisch gedrag.

Arnica wordt meestal in tablet of crème toegepast. Toepassing is uiteraard afhankelijk van waarvoor het gebruikt gaat worden. Het is raadzaam om toepassing in overleg met een deskundige te doen.

Juiste toepassing is belangrijk!

Het goed toepassen is namelijk geen kleinigheid, want Arnica werkt in op de bloedsomloop, het spierstelsel en de spijsverteringsorganen. Verkeerd gebruik kan misselijkheid, zweten, onverklaarbare kou, glazig zicht en spiersamentrekkingen veroorzaken. Bovendien kan iemand aanrakingen ontwijken. Er zit namelijk een giftige stof in, te weten barnsteenzuur. Verder dient Arnica nooit op open wonden gesmeerd te worden, daar kan je bijvoorbeeld wel Calendula voor gebruiken.

Overige toepassingen

Hoewel mogelijk minder bekend wordt Arnica ook steeds vaker in andere producten toegepast. Producten zoals:
  • Haarwater (kan de gespannenheid van de hoofdhuid doen afnemen)
  • Tandpasta (kan geïrriteerd tandvlees "verzachten")
  • Reguliere cosmetische producten (speciale crèmes die veelal voor de nacht zijn in verband met de extra werking als de huid aan het herstellen is of dagcrèmes)
  • Haargroeimiddelen
  • Tabak (dit werd officieel in het verleden toegepast, maar nog steeds wordt het wel eens teruggevonden in tabaksoorten)
  • Fysiotherapiepraktijk (met name de crèmes die de fysiotherapeut gebruikt voor specifiek te behandelen gebieden)

Tot slot

Eenieder staat het vrij voorstander of of juist sceptisch over Arnica te zijn. Echter is het wel zo dat scepsis gevoed door gevoel weinig reëel is. Pas als het toegepast wordt en niet werkzaam blijkt, hebben sceptici feitelijk recht van spreken. De natuur heeft de mens te veel te bieden om dit te negeren. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer mensen die zweren bij het in het huis hebben van Arnica en passen het op het juiste moment toe. Mogelijk is uitproberen op het moment dat het een helende werking kan hebben, de beste manier om erachter te komen.
© 2015 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaPlantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
De geneeskracht van valkruidDe geneeskracht van valkruidZalf en massageolie op basis van valkruid horen zowel thuis in de dokterstas van een professionele sportploeg als in de…
Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.klassiek-homeopaat.info/arnica-een-acuut-maar-ook-een-chronisch-middel/
  • De tuinen november 2015: “Focus op Arnica”

Reageer op het artikel "Wat is Arnica en wat kan je ermee?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Carla Mol, 10-03-2019 12:53 #1
Mooi artikel. Ben er blij mee. Ik ben begonnen met Kneipp "Arnika Salbe S", en nu "Árnica Crema" van TaüllOrcànics voor rug- en beenpijn door Artrose. Ik smeer dit dagelijks op bovenbenen en onderrug vanaf middel. Ik woon op Tenerife. Wat kan ik nog meer doen? ( heb al Fysio en medicijnen)

Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!