Wat is Arnica en wat kan je ermee?

Wat is Arnica en wat kan je ermee? Iedereen heeft wel eens van de naam gehoord en feitelijk dateert de naam Arnica al uit “grootmoederstijd”. Arnica, een meerjarige plant, bevat een middel dat helpt bij de behandeling van blauwe plekken en kneuzingen. Daar staan uiteraard sceptici tegenover die Arnica, een plant die onder de homeopathische geneesmiddelen geschaard kan worden, helemaal niet als zodanig zien werken. Voor- en tegenstanders van een andere geneeswijze dan de reguliere zullen er altijd zijn. Echter, bekijk eens wat Arnica feitelijk is, hoe het toegepast kan worden en het belangrijkste… wat kan het voor je betekenen?

Wat is Arnica en waar is het te vinden?

Arnica montana is een valkruid en een meerjarige plant. De plant dankt de naam aan het Griekse Arnakis. Arnakis wil lamshuid of lamsvacht zeggen en de bladeren voelen ook enigszins aan als lamshuid. Montana refereert aan de bergen, waar Arnica veelal te vinden is. Berggebieden, maar wel met een grens van zo’n 3000 meter én op het noordelijk halfrond. Met name de Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Zuid-Scandinavië, het oostelijk gedeelte van de Balkan en ook in Zuid-Duitsland vinden we Arnica op de hellingen. De Arnica-plant die hoger in de bergen gevonden wordt, schijnt meer helende werking te hebben dan wanneer die uit de dalen gehaald wordt. Een vochtige bodem op een zonnige berghelling, daar kan Arnica pas echt goed gedijen.

Historie

Hoewel het al veel langer als geneeskrachtige plant in gebruik is (de eerste meldingen dateren al van ca. 1100), is het in de 18e eeuw officieel voor het eerst in de reguliere geneeskunst toegepast en wel door de Duitse arts Dr. Fehr. Iets wat als heel opmerkelijk gezien kan worden. Verder zijn er ook in de middeleeuwen al mensen geweest die de toepassing van Arnica in beeld hadden. Hildegard van Bingen is zo iemand en paste het voor wondbehandeling toe.

Toepassing

Waar kan Arnica concreet bij helpen?

Goed toegepast kan Arnica bloeduitstortingen deels of geheel voorkomen en ontstekingen afremmen. Daar waar iemand zich gestoten heeft, en er direct Arnica opsmeert, kan een blauwe plek voorkomen worden of tot een minimum worden beperkt. De doorbloeding wordt door Arnica namelijk bevorderd en hierdoor kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden, ontstekingen worden geremd en zwellingen verminderen. Het natuurlijk herstel wordt als het ware gestimuleerd. De meest werkzame stof in Arnica is kiezel. Op oude trauma’s kan Arnica ook toegepast worden én zelfs op psychische trauma's. Denk hierbij aan klachten na zware geestelijke inspanning of shock, angst voor ziekten, halve bewusteloosheid, bij apathisch gedrag.

Arnica wordt meestal in tablet of crème toegepast. Toepassing is uiteraard afhankelijk van waarvoor het gebruikt gaat worden. Het is raadzaam om toepassing in overleg met een deskundige te doen.

Juiste toepassing is belangrijk!

Het goed toepassen is namelijk geen kleinigheid, want Arnica werkt in op de bloedsomloop, het spierstelsel en de spijsverteringsorganen. Verkeerd gebruik kan misselijkheid, zweten, onverklaarbare kou, glazig zicht en spiersamentrekkingen veroorzaken. Bovendien kan iemand aanrakingen ontwijken. Er zit namelijk een giftige stof in, te weten barnsteenzuur. Verder dient Arnica nooit op open wonden gesmeerd te worden, daar kan je bijvoorbeeld wel Calendula voor gebruiken.

Overige toepassingen

Hoewel mogelijk minder bekend wordt Arnica ook steeds vaker in andere producten toegepast. Producten zoals:
  • Haarwater (kan de gespannenheid van de hoofdhuid doen afnemen)
  • Tandpasta (kan geïrriteerd tandvlees "verzachten")
  • Reguliere cosmetische producten (speciale crèmes die veelal voor de nacht zijn in verband met de extra werking als de huid aan het herstellen is of dagcrèmes)
  • Haargroeimiddelen
  • Tabak (dit werd officieel in het verleden toegepast, maar nog steeds wordt het wel eens teruggevonden in tabaksoorten)
  • Fysiotherapiepraktijk (met name de crèmes die de fysiotherapeut gebruikt voor specifiek te behandelen gebieden)

Tot slot

Eenieder staat het vrij voorstander of of juist sceptisch over Arnica te zijn. Echter is het wel zo dat scepsis gevoed door gevoel weinig reëel is. Pas als het toegepast wordt en niet werkzaam blijkt, hebben sceptici feitelijk recht van spreken. De natuur heeft de mens te veel te bieden om dit te negeren. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer mensen die zweren bij het in het huis hebben van Arnica en passen het op het juiste moment toe. Mogelijk is uitproberen op het moment dat het een helende werking kan hebben, de beste manier om erachter te komen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaPlantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Arnica, ook wel valkruid genoemd is een homeopathisch middel dat wordt gegeven bij acute aandoeningen. Het kan gebruikt…

De aanpak van kanker ingevolge Andreas MoritzDe aanpak van kanker ingevolge Andreas MoritzBij een teveel aan afvalstoffen kan zuurstof bepaalde cellen niet meer bereiken, waardoor deze cellen beschadigen. Deswe…
Vocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasVocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasDoor het ouder worden, slecht werkend lymfesysteem of eenzijdige inname van stoffen, kunnen vocht, zuren, metalen of gif…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.klassiek-homeopaat.info/arnica-een-acuut-maar-ook-een-chronisch-middel/
  • De tuinen november 2015: “Focus op Arnica”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.