Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/Arnica

Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/Arnica In de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt in dat men er van uit gaat dat een stof die gezonde mensen ziek maakt, zieken kan genezen. De meeste homeopathische middelen worden gemaakt van planten. Deze planten zijn het verleden uitgebreid onderzocht door homeopathen op verschillende eigenschappen. Twee van de planten die veel gebruikt worden in de homeopathie is de anarcardium en arnica

Anarcardium

Anacardium, algemeen

  • De Nederlandse naam voor de anacardium is de inktboom.
  • De anacardium wordt vooral aangetroffen in Maleisië, India en Indonesië waar hij groeit op droge, beboste hellingen.
  • Lang geleden gebruikten de arabieren het sap van de vruchten van de boom, om mensen te behandelen die kampten met geheugenverlies, verlamming en kramp.
  • In India smeert men het sap van de anacardium op de huid als remedie tegen wratten.

Uiterlijk van de anacardium

Interessant aan de anacardium is niet de boom zelf, maar haar noten. Deze zijn zwart en hartvormig.

Anacardium in de homeopathie

De naam die gegeven werd aan de anacardium is latijn, maar werd afgeleid van het Griekse woord Kardia. Dit woord betekend hart. De naam is toepasselijk wanneer er gekeken wordt naar de hartvormige, zwarte noten die de plant draagt. Deze noten bevatten een melkachtig sap dat zodra het blootgesteld wordt aan lucht, zwart wordt Wanneer het sap gemengd wordt met kalk, ontstaat er een onuitwisbare inkt. Dit deed men in Zuid-Oost Azië. Daarom heet de boom ook de inktboom. Het was homeopaat Hahnemann die in 1835 begon met het doen van onderzoek naar de anacardium. Sindsdien wordt het middel als remedie gebruikt tegen zowel psychische als fysieke klachten gebruikt.

Traditioneel gezien wordt anacardium voorgeschreven aan hen die last hebben van verwarring en geheugenstoornissen. Vooral mensen die veel te maken hebben met innerlijke conflicten hebben er baat bij. Deze mensen hebben vaak ook een laag zelfbeeld of kunnen heel kwaad verdrag vertonen. Vaak kampen deze mensen buiten deze psychische klachten ook met fysieke klachten, de darmen en anus lijken verstopt te zitten. Ook deze klachten kunnen behandeld worden met anacardium Verder wordt het middel gebruikt bij huidirritaties.

Arnica

Arnica, algemeen

  • Arnica heeft veel verschillende namen in het Nederlands. Allereerst arnica, vervolgens nog wondkruid,valkruid, heilig vrouwenkruid en wilde goudsbloem.
  • Arnica groeit in de Alpenweiden en in de Pyreneeen. Verder wordt het aangetroffen in Siberie, maar vooral veel in Duitsland en Zwitserland.
  • Vroeger had men al door dat de het kruid genezende krachten had. Men gebruikte het tegen kneuzingen, verrekkingen en spierpijn.

Uiterlijk van arnica

De arnica plant wordt 20 tot 45 centimeter hoog en heeft weinig bladeren aan de stengel. Deze bladeren zijn licht behaard en ongeveer 2 tot 4 centimeter groot. In juni en juli heeft de plant goudgele bloemetjes. Een voorbeeld van arnica is zichtbaar in de foto.

Arnica in de homeopathie

Al ruim 400 jaar is men op de hoogte van de geneeskrachtige werking van arnica. Arnica remt ontstekingen en bevorderd genezing. Men gebruikte het kruid uitwendig, omdat de plant giftig is. Het as een remedie tegen spierpijn, kneuzingen en verrekkingen. Sinds Hahneman de plant bestudeerde wordt de plant ook inwendig gebruikt, namelijk om jicht te behandelen en dysenterie.

Arnica wordt vaak gebruikt als eerste hulp na een ongeluk, operatie of emotioneel verlies. Het wordt gebruikt tegen gewrichtspijn en huidsproblemen. Mensen aan wie arnica wordt voorgeschreven, zijn vaak prikkelbaar en kunnen last hebben van morbide fantasieën.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Werken homeopatische geneesmiddelen?Werken homeopatische geneesmiddelen?Wat is homeopathie? Hoe worden homeopathische geneesmiddelen gemaakt? Werken homeopathische geneesmiddelen? Wat zijn de…

Plantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaPlantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
Plantaardig homeopathisch middel: Ui en AloePlantaardig homeopathisch middel: Ui en AloeEen van de alternatieve geneeswijzen die veel wordt toegepast is de homeopathische. In de homeopathie worden kwalen beha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://hpbimg.arachneverteltheater.nl/kleine%20foto%20arnica%20bloemen.JPG Homeopathie: principes en toepassingen in de praktijk, dr. Andrew Lockie
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.