Werken homeopatische geneesmiddelen?

Werken homeopatische geneesmiddelen? Wat is homeopathie? Hoe worden homeopathische geneesmiddelen gemaakt? Werken homeopathische geneesmiddelen? Wat zijn de veelgehoorde kritieken op homeopathische geneesmiddelen? Welke homeopathische geneesmiddelen zijn er? Worden homeopathische geneesmiddelen vergoed door de zorgverzekeraar? Dit en meer wordt uitgelegd in onderstaand artikel.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die bestaat uit het voorschrijven van sterke verdunningen van stoffen die als ze niet verdund zouden zijn dezelfde symptomen oproepen als die van de ziekte die men tracht te bestrijden met de verdunning. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie daadwerkelijk helpt. Daarom vind je op homeopathische geneesmiddelen ook vaak dat het niet is getoetst aan wetenschappelijke criteria.

Bij de homeopathie gaat men uit van een zogenaamd placebo-effect. Een placebo is een middel dat als geneesmiddel wordt aangeboden, maar geen werkzame bestanddelen bevat. Het placebo-effect - ook wel eens kortweg placebo genoemd - duidt op het positieve mentale effect dat het geneesmiddel heeft doordat de gebruiker ervan vertrouwen heeft in de werking. Het placebo-effect treedt heel vaak op. Als men bijvoorbeeld net een pijnstiller heeft ingenomen, kan men zich al meteen wat beter voelen. De werking van de pijnstiller bevindt echter pas een tijdje later.

Omdat eventuele verbeteringen na inname van een homeopathisch medicijn bijna alleen door placebo-effecten kunnen worden verklaard, wordt de homeopathie tot de pseudowetenschap gerekend.

Hoe maakt men homeopathische geneesmiddelen?

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt op basis van plantaardige, dierlijke of minerale bestanddelen. Van deze bestanddelen wordt geacht dat als men deze in pure vorm toedient bij de mens, dat deze dan ongeveer dezelfde symptomen opleveren als de ziekte die men ermee wenst te bestrijden.

Voorbeeld:
Stel men wilt een homeopathisch geneesmiddel tegen griep maken. De symptomen van griep zijn duidelijk. In de homeopathie gaat men nu op zoek naar plantaardige, dierlijke of minerale bestanddelen die dezelfde symptomen opleveren als griep. Dit extract dient vervolgens als basis van het homeopathische geneesmiddel.

Als men een geschikt geconcentreerd extract heeft gevonden, dan wordt dit extract stapsgewijs verdund. Dit wordt potentiëren genoemd, omdat deze bewerking het middel kracht zou geven. Het mengsel wordt hierbij flink geschud.

Als men een enkele stof gebruikt om te verdunnen - de zogenaamde simplexmiddelen - , dan spreekt men van klassieke homeopathie. In de complexhomeopathie maakt men gebruik van complexmiddelen. Dit is een mengsel van verschillende stoffen die samen worden verdund.

Werken homeopathische geneesmiddelen?

Homeopaten zijn er vooral op gericht om het inwendige evenwicht te versterken en niet zozeer om direct de ziektekiemen te bestrijden. Daarnaast is men niet alleen geïnteresseerd in de diagnose van een bepaalde ziekte, maar ook waarom de ziekte bij de ene patiënt anders tot uiting komt dan bij de andere patiënt. Niet alleen de uiterlijk waarneembare symptomen zijn hierbij van belang, maar ook de gemoedstoestand van de patiënt bij deze symptomen. De homeopathie gaat dan ook uit van drie verschillende niveaus:
 • Fysiek niveau
 • Emotioneel gevoelsniveau
 • Mentaal niveau

Volgens homeopaten ontstaan ziektes op het energetische niveau, hetgeen de eigen levenskracht is: een aansturing van de bovenstaande drie niveaus.

Omdat de werkwijze van homeopaten erg ingewikkeld is en de producten niet wetenschappelijk bewezen zijn, is het erg lastig om te zeggen of homeopathische geneesmiddelen werken. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen waarbij homeopathische geneesmiddelen werkten, maar de vraag is dan altijd: Zou de kwaal ook zijn opgelost zonder het homeopathische geneesmiddel? Dit is erg lastig te beantwoorden. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat homeopathische geneesmiddelen werken en dat het meer dan alleen placebo's zijn.

Onderzoek uit 2004 van Gühtlin, Lange en Walach toont aan dat ongeveer 80% van de patiënten die homeopathische geneesmiddelen gebruikte een verbetering hadden in hun klachten. Tevens waren de behandelingskosten bij deze patiënten beduidend lager en hadden de patiënten nauwelijks bijwerkingen.

Worden homeopathische geneesmiddelen vergoed door de verzekeraar?

De meeste zorgverzekeraars in Nederland vergoeden homeopathische geneesmiddelen, maar veelal alleen in het aanvullende pakket. In het buitenland verschilt het echter zeer of homeopathische geneesmiddelen worden vergoed. In landen waar de afkeer tegen homeopathie groot is, wordt weinig vergoed door verzekeraars. Omdat het ook per verzekeraar in Nederland kan verschillen wat er wel en niet wordt vergoed, is het goed om uw verzekeraar te benaderen en navraag te doen over het maximale bedrag aan homeopathische geneesmiddelen wat u kunt declareren.

Kritiek op homeopathische geneesmiddelen

De kern van de kritiek die er wordt geleverd op homeopathische geneesmiddelen is dat er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs is die de werking van de geneesmiddelen aantoont. Hieronder staat een lijst veelgehoorde kritieken op homeopathische geneesmiddelen:
 • Het is niet wetenschappelijk bewezen dat men een ziekte kan genezen door een werkzaam middel te vinden dat soortgelijke symptomen als die van de ziekte oproept.
 • Bij verdunningen van ongeveer 12C bereikt men de grens van Avogrado. Er zit dan maximaal één molecuul van de oorspronkelijke stof die werd verdund in het oplosmiddel. In de homeopathie verdund men in sommige gevallen echter veel sterker. In feite is deze verdunning dan niet meer te onderscheiden van een zuiver oplosmiddel.
 • Er is in de homeopathie geen wetenschappelijk bewijs dat oertinctuur door het schudden wordt overgedragen op het oplosmiddel. Er is geen bewijs dat er energie wordt overgedragen bij dit proces.
 • Soms wordt er gepretendeerd alsof het middel werkt, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Het kan dan ook een gevaarlijke misvatting zijn om ernstige ziektes alleen met homeopathische geneesmiddelen te behandelen. Vooral in ontwikkelingslanden is dit een veelgehoord probleem.

Welke aanbieders van homeopathische geneesmiddelen zijn er?

Bekende aanbieders van homeopathische geneesmiddelen zijn VSM en A.Vogel.

Bekende producten van A.Vogel zijn:
 • A.Vogel Echinaforce (Een van de meest bekende producten van A.Vogel. Wordt werkzaam geacht bij griep.)
 • A.Vogel Pollinosan Hooikorts Oogdruppels
 • A.Vogel Menstruasan
 • A.Vogel Drosera Complex Druppels
 • A.Vogel Cinuforce
 • A.Vogel Gastonol
 • A.Vogel Arnicaforce

Bekende producten van VSM zijn:
 • VSM Calendulan Wondspray
 • VSM Spiroflor
 • VSM Nisyleen
 • VSM Tussistin
 • VSM Tonsiotreen
 • VSM Cardiflor
 • VSM Arniflor
 • VSM Nisyspray
 • VSM Chamodent
© 2013 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Homeopathie als pseudowetenschapHomeopathie is een geneeswijze welke gebruik maakt van natuurlijke producten om het lichaam zichzelf te laten genezen. H…
Alternatieve geneesmiddelenAlternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…

Water als natuurlijk geneesmiddelWater als natuurlijk geneesmiddelWat maar weinig mensen weten is dat één van de belangrijkste en meest voorkomende stoffen op aarde -de vloeistof water-…
Hersentonica uit de AjurvedaTonica nemen in Oosterse geneeswijzen zoals de Ajurveda een eigen plaats in. Enkele van deze planten worden specifiek aa…
Bronnen en referenties
 • http://www.artsencentrumvoorhomeopathie.nl
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.