Hersentonica uit de Ajurveda

Tonica nemen in Oosterse geneeswijzen zoals de Ajurveda een eigen plaats in. Enkele van deze planten worden specifiek aangeduid als hersentonica. De meeste bekende zijn Centella asiatica, Bacopa monniera, Valeriana wallichii, Withania somnifera en Asparagus racemosus. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen voor de hersenen en het zenuwstelsel. Ze worden gebruikt om de geestkracht, het verstand, het opnemingsvermogen, het uitdrukkingsvermogen, de lichaam-geest-coördinatie, het geheugen, het leervermogen en de concentratie te versterken.

Centella asiatica

Centella asiatica is een kruipende plant die op vochtige plaatsen zoals oevers en geïrrigeerde velden overal in Azië te vinden is. De plant groeit tot op een hoogte van 2000 meter. De plantendelen blad, vrucht, wortel en zaad worden wel afzonderlijk gebruikt maar in de meeste gevallen gebruikt men de gehele plant. In de klassieke leerboeken wordt centella aangeduid als zijnde verjongend. Ook in China wordt de plant al eeuwenlang gebruikt als hersentonicum. C. asiatica is geschikt bij geheugen- en leerproblemen, slechte concentratie en aandachtstekortstoornissen. Ze heeft een uitermate hoog gehalte aan B-vitaminen, name B1, B2 en B6, essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Onderzoek toont aan dat centella de sociale vaardigheden verbetert en angsten en mentale vermoeidheid vermindert. C. asiatica wordt in Zuid-Oost-Azië, van India tot de Filipijnen, als groente gegeten. In Shri Lanka zegt men dat deze plant het lievelingskostje is van olifanten. Vele traditionele toepassingen zijn door modern onderzoek bevestigd.

Bacopa monniera

Bacopa monniera (ook Herpestis monniera, brahmi) wordt sinds mensenheugenis gebruikt in de ayurveda als tonicum voor de hersenen om het geheugen, het leervermogen en de concentratie te verbeteren. Chopra vermeldt het gebruik bij angst en epilepsie. B. monniera heeft een rustgevende en voedende werking op de hersenen en versterkt het bewustzijn. De plant werkt harmoniserend op het denkvermogen en de ademhaling en ontspant bij krampen en spasmen. Recent onderzoek is gericht op cognitieve effecten, geheugen, leervermogen, concentratie, angst, epilepsie en maagzweren. Deze studies bevestigen de traditionele ayurvedische bevindingen. Klinisch onderzoek toont verbetering van concentratie, geheugen, leervermogen en algehele mentaal functioneren, alsmede ruimtelijk inzicht en visueel geheugen.

Asparagus racemosus

Asparagus racemosus (shatavari) bevordert het denkvermogen, het geheugen, de weerstand en jeugdigheid. Vanwege de tonische en verkoelende werking op de ogen kent deze plant toepassing bij oogziekten. Shatavari is verwant aan de aspergeplant en komt in India in het wild voor in de hoger gelegen bosgebieden van de Himalayaketen. De plant wordt tevens op grote schaal verbouwd voor de wortels. Het poeder van de wortel is een belangrijk regeneratiemiddel en tonicum dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is bijzonder nutritief, verzachtend en kalmerend en heeft een positieve invloed op de vochthuishouding. A. racemosus staat ook bekend als een verjongend middel voor de vrouw en wordt daarom ook wel ‘vrouwenginseng’ genoemd. Deze plant heeft een regenererende en versterkende werking op de voortplantingsorganen en hormoonhuishouding.

Valeriana wallichi

Net als de Westerse varianten is de Indiase valeriaan een van de beste kruiden voor het zenuwstelsel. Deze plant is sterk ‘aardend’ en geeft meer stabiliteit in geval van flauwvallen, duizeligheid, rusteloosheid en slaapstoornissen. De gebruikte plantendelen zijn de wortelstok of de gehele plant. De klassieke leerboeken noemen het gebruik van de plant en zijn werking op het centrale zenuwstelsel. De plant is inheems in de wat mildere klimaatregio van de op 3000 meter gelegen hooglanden van de Himalaya en Kashmir.

Withania somnifera

Withania somnifera komt van nature voor in de wat drogere gebieden van India, met name in de woeste open vlakten gelegen tegen het Himalayagebergte tot op een hoogte van 1600 meter. De plant wordt ook verbouwd. Gebruikte plantendelen zijn de wortel en het blad. De Sanskrietnaam voor Withania somnifera is ashwagandha. De plant wordt vaak beschouwd als de Indiase equivalent van ginseng. Maar in tegenstelling tot ginseng heeft ashwagandha meer een kalmerende invloed op het zenuwstelsel waardoor het meer geschikt is als middel bij nerveuze uitputting. Bij geheugen- en concentratiestoornissen wordt ashwagandha samen met brahmi gebruikt.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tonicum: een natuurlijke geneeswijzeTonicum: een natuurlijke geneeswijzeEen tonicum is geen geneesmiddel, en moet dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Wel kan een tonicum ter ondersteuni…
Rhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola rosea is een van de adaptogene kruiden. Dit houdt in dat het gebruikt kan worden om fysiologische processen te…
De invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDe invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDoor een gezonde leefstijl houd je de conditie van je hersenen optimaal. Factoren zoals lichaamsbeweging, voeding en alc…
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…

Werken homeopatische geneesmiddelen?Werken homeopatische geneesmiddelen?Wat is homeopathie? Hoe worden homeopathische geneesmiddelen gemaakt? Werken homeopathische geneesmiddelen? Wat zijn de…
Bronnen en referenties
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/withania-somnifera-ea-ashwaganda
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/bacopa
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/asparagus-racemosus-shatavari
Reactie

Wilhelmina Harnas, 13-11-2013
Beste Dames/Heren,

Ik heb atrofie, (verschrompelde hersens). Ik wilde graag weten of die Hersentonica iets voor mij zou zijn?

In afwachting op een reactie.
Vriendelijke groet W.E. Harnas Reactie infoteur, 17-11-2013
Dat is moeilijk te beoordelen. Maar zeker te proberen.

Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.