De invloed van schadelijke stoffen op je hersenen

De invloed van schadelijke stoffen op je hersenen Door een gezonde leefstijl houd je de conditie van je hersenen optimaal. Factoren zoals lichaamsbeweging, voeding en alcohol hebben invloed op je hersenen. Verkeerde suikers hebben invloed op het kortetermijngeheugen en teveel cafeïne kan leiden tot angstgevoelens. Juiste voedingsstoffen hebben een gunstige werking op de boodschappenstoffen in de hersenen. Welke stoffen hebben een schadelijke invloed op je hersenen en wat kun je eraan doen om de schade zoveel mogelijk te beperken?

Het denkvermogen

Je vermogen om dingen te onthouden is van een aantal factoren afhankelijk. Zo hebben gezonde eetgewoonten een positieve invloed op de conditie van je hersenen. Daarnaast spelen meerdere factoren een rol om de hersenwerking optimaal te houden.

Evenwichtige voeding

Voeding heeft grote invloed op de chemie van je hersenen. Door de juiste voedingsstoffen te eten, krijgen je hersenen de gelegenheid om neurotransmitters aan te maken. Dit zijn boodschappenstofjes voor chemische stoffen die overal invloed op hebben. Neurotransmitters zijn niet alleen van invloed op je humeur en je vermogen om helder te denken, maar ook op je vermogen om te onthouden. Een gezond en evenwichtig dieet bestaat uit koolhydraten, eiwitten en in mindere mate vetten. Eet daarbij voldoende groente en fruit. Door 3 keer per dag een evenwichtige maaltijd te gebruiken, kweek je een stevig basis voor je hersenen en je geheugen.

Voedingssupplementen

Vitaminen en kruiden helpen je hersenen om goede geheugenvaardigheden te ontwikkelen. Zo zijn sommige B-vitaminen de bouwstenen voor een gezonde hersenchemie. Vitamine E helpen de hersenen om schadelijke stoffen zoals vrije radicalen (deeltjes die het afweersysteem helpen om ziekteverwekkers buiten te houden) en homocystine (aandoening eiwitstofwisseling) te bestrijden.

Kruiden

Kruiden zoals gingko worden gebruikt om de bloedsomloop in de hersenen te bevorderen. Gingko verwijdt de haarvaatjes, dat zijn de dunste bloedvaten, die je hersencellen helpen de benodigde voedingsstoffen te verkrijgen.

Lichaamsbeweging

Door te bewegen of te sporten verbeter je aanzienlijk je geheugen. Deze activiteiten bevorderen dat je hersenen de benodigde voedingsstoffen krijgen en daardoor beter presteert. Elke keer wanneer je sport, neemt je ademhalingssnelheid, je stofwisseling en doordoor ook je energieniveau toe.

Verkeerd voedsel

Het eten van verkeerd voedsel, kan je hersenen en dus je geheugen kunnen aantasten. Als je een overmaat aan suikerrijk kant-en-klaarvoedsel eet, komt er een overschot aan verkeerde suikers in je lichaam. Dit heeft invloed op je kortetermijngeheugen. Het kan zelfs leiden tot angst. Ook als je teveel cafeïne binnen krijgt, kan dit leiden tot angst en een afname van je vermogen om te onthouden. Als je cafeïne en suiker op een lege maag naar binnen werkt, kun je zelfs een snelle verslechtering van je humeur en geheugenvaardigheden verwachten.

Houd daarom volgende twee richtlijnen in gedachten:
  1. Vermijd voedsel dat grote hoeveelheden suiker bevat (koekjes, snoepjes, gebak)
  2. Gebruik zo weinig mogelijk cafeïne en drink geen koffie op een lege maag

Als je langdurig slecht voor je hersenen zorgt, kan je langetermijngeheugen achteruitgaan en zul je een negatieve
uitwerking krijgen op je geheugenvaardigheden. Je kunt de verwoesting van je hersenen en je geheugen voorkomen door de inname van deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Alcohol

Alcohol doodt hersencellen. Maar ook een goed geheugen dat door hersencellen wordt geproduceerd, wordt door alcohol aangetast. Het kan de hersenen blijvend beschadigen. Alcohol tast de denkvaardigheden en aanpassingsvermogen op situaties aan die voor een goed geheugen zo belangrijk zijn. Ook zorgt het ervoor dat je hersenen langzamer werken.

Drugs

Hash en andere drugs benevelen je geheugen zodanig dat je het vermogen verliest om je te concentreren. De chemische stof tetrahydrocannabinol (THC) in hasj en wiet kan je kortetermijngeheugen en je motivatie in sterke mate negatief beïnvloeden.

Neurotoxinen

Tot deze stoffen behoren petrochemische stoffen, oplosmiddelen en onkruidverdelgers. Ze doden hersencellen wanneer je ermee in contact komt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…
Geheugen: onthouden en gezonde voedingGeheugen: onthouden en gezonde voedingVoeding heeft een grote invloed op het functioneren van je geheugen. Door bepaalde producten te eten verhoog je je conce…
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…

Hoe gezond leef je eigenlijk?Hoe gezond leef je eigenlijk?Het besef dat onze gezondheid belangrijk is, is de afgelopen jaren wel doorgedrongen. Zeker ook door de media die veelvu…
Ochtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokOchtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokSommige mensen hebben grote moeite om op te staan in de ochtend en op gang te komen terwijl anderen haast fluitend het b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
  • Boek: Je geheugen trainen voor dummies. ISBN: 9789043016889
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.