Alcoholgebruik door jongeren

Alcoholgebruik door jongeren In de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in heel korte tijd erg veel alcohol drinken, wat af en toe ook leidt tot een coma. Alcoholgebruik door kinderen heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen, wat grote effecten kan hebben, ook voor de toekomst van die persoon. Het heeft ook effect op de bot ontwikkeling en verstoort de balans tussen hormonen.

Effect alcohol op volwassenen en op jongeren

Wanneer je een standaard glas bier, wijn of andere alcoholische drank drinkt, krijgt de gemiddelde volwassen man een alcohol promillage in het bloed van ongeveer 0,2 en een vrouw gemiddeld een alcohol promillage van 0,3. Dit komt doordat het lichaam van een vrouw minder vocht en meer vet bevat. Het promillage in je bloed hangt samen met je gewicht. Kinderen, en al helemaal meisjes zijn daardoor sneller onder invloed, na het nuttigen van alcohol. Bovendien heeft de lever ook nog meer tijd nodig om de alcohol af te breken, omdat het orgaan nog niet helemaal volgroeid is.

Gevolgen alcoholgebruik jongeren

  • Alcoholgebruik door jongeren kan grote negatieve lichamelijke gevolgen hebben. De ontwikkeling van de hersenen, die nog niet volgroeid zijn, raakt verstoord. De hersenen groeien minder goed, en dit alles kan invloed hebben op het karakter en gedrag op latere leeftijd. Ook heeft het een negatief effect op de concentratie, de leerprestaties en het geheugen van het kind op de langere termijn. Ook neemt de kans op een alcoholverslaving op latere leeftijd toe. Bij jongens kan alcoholgebruik de botontwikkeling remmen en de hoeveelheid mannelijk hormoon en groeihormoon wordt verlaagt.
  • Agressie en de kans op een ongeluk nemen toe.
  • Door het ontremmende effect wat alcohol heeft, is de kans groter dat een jongere eerder onveilig gaat vrijen.
  • De schoolprestaties nemen af. Het geheugen wordt slechter en na een hoge alcoholconsumptie kan je ook vaak slechter slapen. Hierdoor is het moeilijk om je te concentreren op school.
  • Er is kans om een black out te krijgen na het drinken van veel alcohol in korte tijd. Informatie uit het korte termijn geheugen wordt niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen, waardoor de persoon zelf niet meer weet wat er gebeurd is. Als iemand regelmatig een black out heeft, kan dit de hersenen blijvend beschadigen.
  • Alcoholvergiftiging komt steeds vaker voor bij jonge kinderen, door het drinken van veel alcohol in korte tijd. Het zenuwstelsel raakt verdoofd, er treedt bewusteloosheid op en een coma. Dit kan zelfs tot de dood leiden.

Syndroom van Korsakov

Als een kind vaak veel drinkt, is de kans groter dat het op latere leeftijd verslaafd raakt aan alcohol of drugs. De kans om de ziekte van Korsakov op te lopen, wat een blijvende geheugenstoornis is, is vier keer groter. De ziekte komt zo nu en dan nu al voor bij mensen van in de twintig, terwijl dat voorheen pas plaatsvond bij vijftigjarigen. Meisjes en vrouwen lopen nog extra risico om verslaafd te raken en om Korsakov te krijgen.

Alcohol drinken voor je 16 bent is altijd schadelijk voor de gezondheid, en in een korte tijd veel alcohol drinken is veel schadelijker voor je lichaam dan dezelfde hoeveelheid alcohol drinken verspreid over een aantal dagen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongerenHoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongeren"Drinkt mijn kind te veel?", "Is mijn kind verslaafd aan alcohol?", veel ouders zitten met dergelijke zorgen. Niet gek,…
Alcohol en de werking van de hersenenAlcohol en de werking van de hersenenAlcoholgebruik leidt tot veranderingen in het gedrag en van de stemming omdat de werking van de hersenen beïnvloed wordt…
Alcohol en jongerenAlcohol en jongerenAlcohol en jongeren: je hoort het steeds vaker: kinderen lusten wel pap van al die Breezers en andere zoete mixdrankjes.…
Wat is het syndroom van Korsakov?Wat is het syndroom van Korsakov?Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van overmatig alcoholgebruik en een tekort aan vitamine B1…

Sigaret: algemene informatieSigaret: algemene informatieDe sigaret kunnen we omschrijven als een hoopje tabak dat d.m.v. een rolletje papier als een kokertje bijeengehouden wor…
Tips stoppen met rokenTips stoppen met rokenStoppen met roken is één van de beste manieren om je levensverwachting te verhogen en de kwaliteit van je leven te beter…
Bronnen en referenties
  • Folder Trimbos instituut: Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.