Tips stoppen met roken

Tips stoppen met roken Stoppen met roken is één van de beste manieren om je levensverwachting te verhogen en de kwaliteit van je leven te beteren. Het is belangrijk zelf te beslissen om te stoppen. Ook al heb je het al vaker geprobeerd, iedereen kan het. Dus ook jij.

Tabak roken

Er is al op vele goede manieren bewezen dat roken echt heel slecht voor je is, het verlaagd je levensverwachting. Toch is er nog een groot deel van de rokers dat wil geloven dat het niet waar is. Natuurlijk zijn er gevallen dat rokers gewoon heel oud worden en nooit ziek zijn geweest, maar dat betekent niet dat roken niet slecht voor je is. Alleen al in Engeland sterven er jaarlijks 120.000 mensen door de gevolgen van roken.

Stoppen

Dagelijks proberen er mensen te stoppen met roken. De één houdt het voor altijd voor, maar de ander lijkt het maar niet te lukken. Toch kan iedereen het, alleen de één kost het iets meer moeite dan de ander. Hier onder handige tips om te helpen met het stoppen met roken.

Doel

Stel je doel goed voor ogen, laat goed tot jezelf doordringen waarom je zou moeten stoppen met roken en waarom het belangrijk is dat je stopt. Vaak is de reden om te stoppen een slechte gezondheid, maar ook geld speelt vaak een rol. Ook omdat andere mensen er last van hebben en omdat je tegenwoordig op veel plekken niet meer mag roken.

Tips

Hier onder handige tips voor stoppen met roken.

Plan

In plaats van direct te stoppen met roken, op het moment dat je besloten hebt niet meer te roken, kun je beter een dag plannen iets verder weg. Als je beslist over een week te stoppen kun je een strategie bedenken en kun je ook in de week ervoor al iets minderen. Dat is makkelijk dan van de één op de andere dag geen sigaret meer aan te raken.

Breek je routine

Vaak heb je bepaalde momenten dat je een sigaret rookt. Probeer voor jezelf eens na te gaan wanneer die moment zijn. Soms na het eten, na het werk, als je stress hebt, voor het slapen, maar mensen hebben altijd een bepaald moment dat ze een sigaret opsteken. Je ontwikkelt er namelijk een routine voor. Breek die routine. Ga voor jezelf eens op zoek naar iets anders om op die moment te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een glas water drinken, of een appel eten in plaats van een sigaret roken. Of ga simpelweg even een frisse neus halen.

Schrijf je redenen op

Omdat het belangrijk is dat je goed voor ogen hebt waarom je gaat stoppen met roken, is het soms handig op te schrijven wat je redenen zijn. Op momenten dat je dan het gevoel hebt dat je het niet lang meer gaat volhouden kun je een blik op je lijstje werpen. Dat zorgt er dan hopelijk voor dat je weer weet waarom je het doet en dat zal je dan weer beheersing geven.

Andere manieren

Veel mensen stoppen met wilskracht en zelfbeheersing, maar er zijn ook mensen die dat op die manier gewoon niet kunnen. Gelukkig zijn er daarvoor ook nog andere manieren bedacht. Zoek voor jezelf uit welke manier voor jou goed werkt. Ten eerste kun je naar zogenaamde klinieken gaan. Je kunt zelfs opgenomen worden, al is dit wel een hele drastische en dure manier. Iets simpeler zijn de nicotine vervangers, je hebt pleisters, maar ook gewoon kauwgom. Dit is een effectieve manier en er is zelfs bewezen dat dit de kans dat je daadwerkelijk stopt verdubbeld. Vraag eens aan je huisarts of die nog andere middelen heeft. Of gewoon in de apotheek.

Anderen

Vertel het altijd aan je omgeving. Als je familie, vrienden en gezin weet dat je probeert te stoppen met roken, kunnen zij je altijd helpen als je het even moeilijk hebt. Ze kunnen je helpen en zorgen dat je het volhoudt. Dit is echt een goede stimulans vaak voor de stopper. Ook kun je misschien een online forum voor mensen die stoppen met roken vinden, waar mensen elkaar tips kunnen geven.

Vermijdt uitgaan

Vermijdt vooral in het begin even het uitgaan, zeker als je met een groep vol rokers gaat. Dit is vaak een reden om weer te beginnen. Als je dan gezellig met de rokers buiten gaat staan, steek je er zelf vaak ook één op. Voorkom dit dus in het begin eventjes.

Beloon jezelf

Vooral als het moeilijk voor je is, is het belangrijk jezelf af en toe te belonen voor hoe ver je al bent gekomen. Al geef je jezelf een klein cadeautje, of doe iets leuks met het geld dat je hebt bespaart door niet meer te roken.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…

Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.