Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?

Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk? De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die willen stoppen met roken. De nicotinepleister kan een goede hulp vormen voor de roker om van zijn rookverslaving af te geraken. Maar dan moet de nicotinepatch wel op een correcte manier gebruikt worden. Een van de belangrijkste regels is om de juiste dosis nicotine te kiezen voor de nicotinepleister die je op je huid zal aanbrengen, want de pleister levert continu nicotine af. Een overdosis nicotine behoort om die reden tot de mogelijke bijwerkingen van nicotinepleisters. Met welke dingen moet je zoal rekening houden als je nicotinepleisters wilt gebruiken om te stoppen met roken?

Stoppen met roken

Nicotine vervangen

In een poging om te stoppen met roken zijn er heelwat rokers die gebruik maken van de nicotinepleister of nicotinepatch. Dat zijn pleisters die nicotine bevatten en op het lichaam gekleefd worden. Op die manier kan de nicotine via de huid opgenomen worden in het lichaam en kan de pleister dienen als een vervanging voor de sigaret.

Soorten nicotinepleisters

Nicotinepleisters kunnen verschillen qua grootte, qua dosis en qua gebruik. Sommige nicotinepleisters dienen alleen overdag aangebracht te worden, terwijl andere pleisters ook 's nachts op het lichaam mogen blijven plakken. Afhankelijk van de soort nicotinepleister mag hij alleen of samen met andere vervangproducten voor nicotine gebruikt worden.

Nicotinedosis van pleisters

Huid

De nicotinepleister levert in tegenstelling tot de sigaret een constante hoeveelheid nicotine af. Zolang de nicotinepleister op het lichaam aangebracht is, transporteert hij de nicotine tot in de huid. Via de huid komt de nicotine dan in het lichaam en zorgt voor een vervanging van de sensatie van nicotine die een gewone sigaret geeft.

Overdosis nicotine?

Bij het aanbrengen van een nicotinepleister moet je er dan ook op letten om rekening te houden met de juiste dosis. Als de dosis nicotine kleiner of groter is dan gewenst, dan kan dat gevolgen hebben voor de opname in je lichaam. Op die manier kunnen er ongewenste bijwerkingen ontstaan. Zo kan een te grote hoeveelheid leiden tot een overdosis aan nicotine in je lichaam.

Roken met nicotinepleisters

Risico

Als je wilt roken terwijl je een nicotinepleister op je lichaam hebt aangebracht, kan je het risico op een overdosis nicotine vergroten. De werking van de nicotinepleister is immers continu, en wordt versterkt doordat je daarbovenop nog eens een sigaret rookt.

Nicotinepleister afnemen

Sommige rokers hebben hier een oplossing op gevonden: als ze een sigaretje willen roken, dan nemen ze de pleister gewoon even af. Ze denken dat ze op die manier een te hoge dosis kunnen vermijden. Niets is minder waar. Ook al heb je de pleister even afgenomen, toch blijft de nicotine in het bovenste deel van de huid aanwezig. Zo blijft dus de kans op een te hoge dosis nicotine bestaan.

Nicotinepleisters niet altijd aangewezen

Soms is het aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen vóórdat je begint met nicotinepleisters. Zo zijn nicotinepleisters niet aan te raden bij rokers met een gevoelige huid of een allergie voor de lijm van de nicotinepleisters. Een ander voorbeeld zijn zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het beste is om het advies te vragen van je huisarts voor dat je eraan begint.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…
Stoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken kan een hels karwei zijn. Hulp bij stoppen met roken is dan ook zeer gewenst. Nicotinevervangers vorme…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…

Antabuse en alcoholverslavingAntabuse en alcoholverslavingAntabuse is een middel dat gebruikt wordt in strijd tegen alcoholisme. Het is het eerste medicijn dat door de Amerikaans…
Stop met roken door sport en voedingStop met roken door sport en voedingHet onhandige gevoel ineens niets om handen te hebben... De plotselinge toenemende trek in zoet en snacks... In gewicht…
Bronnen en referenties
  • https://roken.nl/informatief/nicotinepleisters/ (bron geraadpleegd op 06/04/2017).
Reacties

Anne, 11-09-2013
Hallo,
Zelf ben ik nu twee dagen bezig met de pleisters. Als ik de pleister op doe dan word mijn huid er onder en er om heen rood en gaat jeuken dit houd een tijdje aan maar word in de loop van de dag minder.
Is dit wel goed? Reactie infoteur, 11-09-2013
Hallo Anne,

Mogelijk veroorzaken de nicotinepleisters een irritatie van de huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Een jeukende huid door nicotinepleisters kan erg vervelend zijn in het begin maar na verloop van tijd inderdaad minder worden. Als je er veel last van hebt en toch wilt stoppen met roken, kan je voor alle zekerheid eens raad vragen aan je huisarts of een huidspecialist.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

S. van der Ploeg, 18-01-2013
Ik heb een vraag mag iedereen nicotine pleisters gebruiken? Ik heb namelijk een hartkwaal, maar wil met nicotine pleisters proberen te stoppen met roken, kan dit? Reactie infoteur, 18-01-2013
Hallo S.,

In het algemeen wordt het niet afgeraden om nicotinepleisters te nemen als je een hartprobleem hebt. Het is sowieso een goede zaak om te stoppen met roken omdat roken natuurlijk heel slecht is voor het hart. Op sommige plaatsen wordt hartpatiënten zelfs aangeraden om te stoppen met roken door middel van nicotinepleisters, zie bv.
http://www.e-gezondheid.be/stoppen-met-roken-de-waarheid-en-niets-dan-de-waarheid/2/actueel/471

Voor alle zekerheid kan ik wel advies geven om eerst raad te vragen aan je arts vóórdat je ermee begint. Elke situatie is specifiek en kan bepaalde problemen met zich meebrengen. Je behandelend arts heeft hier een goed beeld van.

(Als je beslist om het niet via nicotinepleisters te doen, kan het nog altijd proberen via de methode van het geleidelijk afbouwen met roken. Een methode die ik zelf heb gevolgd en met succes heb kunnen volbrengen op enkele maanden tijd. Dit is uiteraard maar een persoonlijke mening.)
Alvast veel succes met het stoppen met roken!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Petra, 12-01-2012
Ik heb een vraag: sinds maandag gebruik ik nicotinepleisters, ik rookte tussen de 10 a 15 sigaretten op een dag. Ik begon met 14mg, en nog voelde ik drang om te roken en ik was hartstikke prikkelbaar. Nu overweeg ik 21mg te gaan gebruiken… is dat te adviseren? Reactie infoteur, 12-01-2012
Hallo Petra,

Bedankt voor je reactie in verband met stoppen met roken door middel van nicotinepleisters.
Het roken van tien of vijftien sigaretten per dag is toch al relatief veel en ermee stoppen zal altijd wel moeilijkheden met zich meebrengen, zeker in het begin. Ook al gebruik je nicotinepleisters, alle begin is moeilijk. Bovendien zal de drang om te roken niet meteen verdwijnen. Misschien kan je nog even volhouden en afwachten om de dosis van je nicotinepleisters te verhogen. Vraag alleszins het advies aan je arts of apotheker vóórdat je de dosis verhoogt.

Alvast veel succes met het stoppen met roken.
Vriendelijke groet,

Verdanov

Jet, 12-07-2011
Hallo, mijn moeder is dementerend en kan omdat ze opgenomen is veel minder roken stoppen is geen optie. Ze rookt al vanaf haar veertiende hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Toch nicotinepleisters en het roken zoveel mogelijk beperken wat is in combinatie een aanvaarbaar aantal sigaretten? Ik rook zelf niet en weet echt niet hoe we dit voor haar zo makkelijk mogelijk maken. Alvast bedankt, groetjes jet Reactie infoteur, 12-07-2011
Hallo Jet,

Ten eerste bedankt voor je reactie op het artikel in verband met stoppen met roken door middel van nicotinepleisters.
Nicotinepleisters kunnen een middel zijn om te stoppen met roken maar of deze kunnen gebruikt worden in een specifiek geval moet gevraagd worden aan de behandelende arts. De arts zal beslissen of nicotinepleisters in dat bepaalde geval raadzaam zijn. Een aanvaardbaar aantal sigaretten vaststellen is moeilijk zonder een advies te vragen aan een arts. Bij voorkeur is volledig stoppen met roken aangeraden. Als dit niet mogelijk is, kan je nog altijd langzaam aan stoppen met roken via de effectieve methode van de geleidelijke vermindering.
zie ook de artikels:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/73032-weg-met-de-sigaret-snel-of-geleidelijk-stoppen-met-roken.html

en

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/41760-stoppen-met-roken-een-efficiente-methode.html

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.