Stop met roken door sport en voeding

Stop met roken door sport en voeding Het onhandige gevoel ineens niets om handen te hebben... De plotselinge toenemende trek in zoet en snacks... In gewicht aankomen... Moeilijker naar de wc kunnen... Het opgefokte chagrijnige gevoel... De constante gedachte aan een sigaret... Er zijn tal van manieren en methodes om te stoppen met roken. Hoe dan ook, de kans van slagen hangt vooral af van het doorzettingsvermogen van de persoon die probeert te stoppen. Dat doorzettingsvermogen kan ook gebruikt worden om de bovenstaande bijverschijnselen zoveel mogelijk te beperken.

De redenen waarom mensen stoppen met roken, zijn uiteenlopend: Ineens vind je het niet meer lekker, je kinderen zeuren dat je een wandelende asbak bent, tijdens de bodypump-les kom je adem te kort, je partner moet jou er op wijzen dat hij/zij een nieuw luchtje op heeft, je voelt steken op je borstkas, of het dringt simpelweg ineens tot je door dat roken eigenlijk toch niet zo goed voor je gezondheid is.

Maar de gedachte dat je straks niet meer rookt, maakt dat je meteen denkt aan hoeveel sigaretten je tot die tijd nog kan roken. En hoewel je wellicht nog nooit gestopt bent met roken, kan je je nu al voorstellen hoe chagrijnig je er van zult worden, en hoezeer het je in beslag zal nemen. De ergste en meest onontkomelijke gedachte van allemaal, je hebt het zo vaak gehoord: je zult zeker 5 kilo aankomen.

Na de laatste sigaret

Roken is zowel een lichamelijke als geestelijke verslaving. De lichamelijke verslaving is gemiddeld met een paar dagen al over. De lichamelijke verslaving daarentegen duurt veel langer, en veel mensen zullen altijd gevoelig blijven voor roken. Er wordt wel eens gezegd “je blijft je leven lang een roker die gestopt is”. De geestelijke verslaving, de gewoonte en het iets in handen hebben, maakt vaak dat mensen die stoppen met roken, meer gaan eten. In je dagelijks handelen zit nog steeds dat signaal om te roken. Dat signaal “iets te moeten” wordt vaak: iets eten, snoep, een snack, chips.

Naast de verslaving heeft roken een directe invloed op de stofwisseling. Het versnelt de stofwisseling. Na het stoppen met roken, normaliseert de stofwisseling en wordt in verhouding dus langzamer. Dit, tezamen met het vaker gaan eten en snoepen, maakt dat men toch als snel 5 kilo aankomt.

Hoe stop je met roken?

Een goede methode om gewichtstoename te voorkomen zijn een goed voedingsschema en sport. Het combineren van deze twee, kan het stoppen met roken zelfs makkelijker maken. Bijkomend voordeel is: nog gezonder bezig zijn dan wanneer je enkel zou stoppen met roken.

Waarom voeding

We zijn gewend in Nederland om 3 keer te eten: ontbijt, lunch, diner. De maaltijden zijn vaak groot, zeker het diner, en tussendoor wordt er vaak nog wat gesnoept of gesnackt. Ga je dit veranderen en om de 2 a 3 uur een kleinere maaltijd eten, dan verhoog je je stofwisseling. Bovendien wordt de behoefte minder om te tussendoor te snoepen. Zo eet men bijvoorbeeld ook in de krachtsport. Bij een goede sportschool is men in staat om een voedingsschema op maat te maken. In zo’n schema zie je meervoudige koolhydraten (denk bijvoorbeeld aan meergranen brood, of zilvervliesrijst), mager vlees, vis, veel groente, fruit, en enkel de onverzadigde vetzuren (de goede vetten). Deze voedingsschema ’s zorgen dat je genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgt en is niet te vergelijken met een vermageringsdieet.

Door het eten van meervoudige koolhydraten en groente krijg je ook veel vezels binnen die een goede invloed hebben op de spijsvertering en stoelgang. Drink je hierbij ook nog voldoende water (minimaal 1,5 liter), dan zit dat laatste helemaal goed.
Doordat je bij zo’n voedingsschema toch al gauw 7 keer mag eten op een dag, ben je veel bezig met je voeding. Dit kan helpen om af te leiden van het roken. Bovendien zijn veel mensen niet gewend om zo gezond te eten en het houdt je dan ook wel even bezig om je goed aan het schema te houden. Zo kan je de ene slechte verslaving, vervangen door een gezondere “verslaving”.

Waarom sport

Sporten verhoogt de stofwisseling. Als het lichamelijk mogelijk is, valt het aan te raden om zowel cardio (hardlopen of fietsen bijvoorbeeld) als een spieropbouwende sport te doen (bijvoorbeeld fitness). Cardio zorgt ervoor dat je vet verbrandt. De mogelijke kilo’s die je aankomt door het stoppen met roken, kun je op die manier nog meer in de hand houden.

Door je spieren te trainen, bouw je spieren op. De stofwisseling vind plaats in vetvrije massa van het lichaam: het spierweefsel. Des te meer spieren je opbouwt, des te meer stofwisseling er plaats vindt. Zo kun je het effect van het stoppen met roken op de stofwisseling compenseren.

Meer lezen over fitness en krachttraining zie het artikel: Krachttraining! Hoe begin je?

Tot slot

Wees niet bang om je spieren te trainen: je wordt er niet breder of vreselijk gespierd van. Daarvoor moet je extreem veel sporten, dat gebeurt niet zomaar. Het zorgt er vooral voor dat je strakker in je vel komt te zitten, je je stofwisseling verhoogt, en in combinatie met goede gezonde voeding (let wel: geen vermageringsdieet!!!) lichaamsvet verbrandt.

Door het sporten en het volgen van een voedingsschema verleg je de aandacht van het roken. Je minimaliseert de kans om in gewicht aan te komen. Je zorgt dat je een goede spijsvertering en stoelgang hebt, en je draait het stoppen met roken om in een goede gezonde leefgewoonte.

Voor een goed voedingsschema kun je meestal terecht bij een sportschool.
Voor meer informatie over gezonde voeding zie het artikel: Gezonde voeding: praktische tips

Lees verder

© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…

Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Hoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenHoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenEen succesvolle methode om te stoppen met roken hoeft niet altijd samen te gaan met nicotinepleisters of andere substitu…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 22-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.