Stoppen met roken: nicotinevervangers

Stoppen met roken: nicotinevervangers Stoppen met roken kan een hels karwei zijn. Hulp bij stoppen met roken is dan ook zeer gewenst. Nicotinevervangers vormen een groep van hulpmiddelen die de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Nicotinevervangers bestaan in de vorm van nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinezuigtabletten en nicotinemicrotabs.

Stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken kan je last krijgen van zogenaamde ontwenningsverschijnselen. Je lichaam heeft zich namelijk ingesteld op de dagelijkse portie nicotine en wanneer je stopt krijgt het lichaam dit niet meer. Je kan dan last krijgen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Circa de helft van alle mensen die stoppen met roken krijgt last van ontwenningsverschijnselen in meer of mindere mate. Je lichaam verwijdert de overgebleven nicotine uit je lichaam, en dit kan vervelend zijn. Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:
  • Zin hebben om te roken
  • Snel boos worden
  • Minder alert zijn dan normaal
  • Je onrustig voelen
  • Je spijsverteringsstelsel kan van slag zijn

In principe verdwijnen alle bovengenoemde klachten na twee à drie dagen, met uitzondering van de drang om een sigaret op de steken. Dit is een gewoonte die afgeleerd moet worden, wat wel twee maanden kan duren. Je hebt ineens een heleboel tijd over (het roken van een sigaret duurt ongeveer zes minuten) en je weet niet goed wat je met je handen aan moet.

Nicotinevervangers

Wanneer je echt heel veel last hebt van ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken kan je overwegen een nicotinevervanger te gebruiken. Nicotinevervangers zorgen er voor dat je minder last hebt van de ontwenningsverschijnselen en dat je minder zin hebt om te roken. Je kunt de hoeveelheid nicotine in je lichaam langzaam afbouwen. Nicotinevervangers werken het beste wanneer je minstens tien sigaretten per dag rookt.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters zijn - de naam zegt het al - pleisters die je op een haarloos plekje op de huid plakt en die over de dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine afgeven aan het lichaam. Dit vermindert de hevige trek in een sigaret. De pleister draag je 24 uur en verwissel je elke dag. De nicotinepleisters zijn verkrijgbaar in meerdere sterktes waardoor je langzaam af kan bouwen met de hoeveelheid nicotine. Nicotinell en Niquitin zijn merknamen van nicotinepleisters die in Nederland bij de drogist en apotheek vrij verkrijgbaar zijn.

Nicotinepleisters zijn helaas niet voor iedereen geschikt. Voor onder andere mensen die slechts af en toe roken, mensen jonger dan 18 jaar en mensen die borstvoeding geven is de nicotinepleister niet geschikt.

Nicotinekauwgom

Een alternatief voor nicotinepleisters is nicotinekauwgom. Het voordeel van nicotinekauwgom boven nicotinepleisters is dat je zelf de controle hebt over de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt. Je neemt namelijk enkel een stukje nicotinekauwgom wanneer je hevige trek hebt in een sigaret. Het is raadzaam om het stukje kauwgom tussen de kiezen en de wang te plaatsen en slechts af en toe te kauwen, dit verkleint de kans op een zere keel, een misselijk gevoel en de hik. Nicotinekauwgom is verkrijgbaar in een aantal smaken en is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Nicotinekauwgom wordt verkocht onder de merknamen Nicorette en Nicotinell en is verkrijgbaar in meerdere sterktes.

Ook nicotinekauwgom is helaas niet voor iedereen geschikt. Voor onder andere mensen die slechts af en toe roken, mensen jonger dan 18 jaar en mensen die borstvoeding geven is nicotinekauwgom niet geschikt.

Nicotinezuigtabletten

Er bestaan ook zuigtabletten met nicotine die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Nicotine zuigtabletten werken vergelijkbaar met nicotinekauwgom: wanneer de trek in een sigaret op komt neem je een zuigtablet. Wanneer je op een zuigtablet zuigt komt er nicotine vrij. Nicotine zuigtabletten zijn eveneens verkrijgbaar bij de apotheek en drogist onder de merknamen Nicotinell en Niquitin in verschillende sterktes.

Ook nicotinezuigtabletten zijn helaas niet voor ieder persoon geschikt. Voor onder andere mensen die slechts af en toe roken, mensen jonger dan 18 jaar en mensen die borstvoeding geven worden nicotinezuigtabletten afgeraden.

Nicotinemicrotabs

Aan nicotinemicrotabs hoef je vrijwel geen aandacht te besteden. Bij trek in een sigaret neem je een nicotine microtab welke je onder de tong plaatst. Daar lost de microtab vanzelf langzaamaan op in circa 30 minuten. Nicotinemicrotabs zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist van het merk Nicorette. Nicotine microtabs hebben slecht één sterkte (2 milligram).

Nicotinemicrotabs worden afgeraden aan mensen die borstvoeding geven, mensen die slecht af en toe roken en mensen jonger dan 18 jaar.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken is voor velen jaarlijks een goed voornemen. Toch hebben veel mensen grote moeite met het stoppen met r…
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
De voor- en nadelen van nicotinekauwgomDe voor- en nadelen van nicotinekauwgomStoppen met roken is voor de meeste mensen niet makkelijk. Motivatie en een goede voorbereiding zijn belangrijk om je po…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 03-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.