Stoppen met roken: acupunctuur
Acupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologische aandoeningen waaronder verslavingen. Sinds enige tijd wordt acupunctuur ook toegepast als behandeling van rookverslaving. Diverse onderzoekers hebben getracht de effectiviteit van acupunctuur bij stoppen met roken in kaart te brengen.
Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode die afkomstig is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Centraal bij deze behandeling staat het gebruik van naalden op zogeheten acupunctuurpunten in het lichaam. Bij traditionele acupunctuur worden roestvrijstalen naalden ingebracht in verschillende delen van het menselijk lichaam. Een modernere toepassing maakt eveneens gebruik van een laagfrequente wisselstromen op de naalden. Hiermee kan een grotere, sterkere stimulatie gegeven worden. De ene acupuncturist plaatst de naalden in de buurt van de oorzaak van de symptomen (de ziektehaard), de andere acupuncturist kiest punten op basis van de symptomen waarmee een persoon zich meldt. De traditionele acupunctuur combineert beide vormen dikwijls.
De traditionele Chinese geneeskunde
Zoals reeds vermeld is acupunctuur een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Bij deze vorm van geneeskunde worden twee zaken verondersteld:
- De mens heeft een zogenaamde levensenergie (chi of qi genaamd) die door het lichaam stroomt door middel van 14 kanelen, welke meridianen genoemd worden. Deze meridianen kennen op hun beurt vertakkingen naar alle organen en andere lichaamsdelen.
- Een ziekte of klacht wordt toegeschreven aan een disbalans (gebrek aan evenwicht) van de levensenergie. Met behulp van onder andere acupunctuur probeert men het evenwicht te hersellen.
Stoppen met roken met acupunctuur
Acupunctuur wordt reeds enkele tijd toegepast als
behandeling van rookverslaving. Met name de ooracupunctuur wordt toegepast in de behandeling van rookverslaving.
Recente onderzoeken naar de behandeling van rookverslaving met acupunctuur
Een groep onderzoekers (Clavel-Chapelon en collega's) heeft gedurende vier jaar een groep van 996 mensen gevolgd die gestopt waren met roken. Zij hadden hierbij hulp van ofwel acupunctuur ofwel nicotine kauwgom. In beide bleek
acupunctuur effectief voor een groep mensen. Een maand na de acupunctuursessie was 22% van de mensen nog steeds gestopt met roken. Na vier jaar bleek 5,6% van de mensen nog steeds gestopt te zijn. In de kauwgomgroep waren deze percentages 26,2% en 6,1% voor respectievelijk de maand en de vier jaar. Beide behandelingen blijken dus effectief bij het stoppen met roken.
In een herhaalstudie vonden deze onderzoekers dat het toedienen van acupunctuur op bepaalde plaatsen in het oor geassocieerd met de
rookverslaving effectiever bleek dan het toedienen van de acupunctuur op niet aan roken gerelateerde delen van het oor. 31% van de personen in de eerste groep bleek gestopt met roken, tegenover 0% in de tweede, controlegroep. Na vijf jaar bleek 18% uit de testgroep nog steeds niet te roken.
Waite en haar collega voerden eveneens een onderzoek uit naar de effectiviteit van
acupunctuur bij stoppen met roken. Zij vonden dat na zes maanden 12,5% van de experimentele groep gestopt was met roken, tegenover 0% in de placebogroep. De experimentele groep ervaarde echter iets meer bijwerkingen dan de placebogroep (21% vs. 8%).
He en collega's vergeleken acupunctuur toegepast op bekende 'anti rook punten' (de experimentele groep) en op punten die verondersteld worden geen effect te hebben op het rookgedrag. Beide groepen bleken echter een reductie in roken te veroorzaken, hoewel de experimentele groep significant minder sigaretten rookte. Aan het eind van het onderzoek bleek 31% van de personen in de experimentele groep compleet gestopt te zijn met roken, tegenover geen enkele persoon in de placebogroep.
Georgiou en zijn collega's vonden echter geen significant bewijs voor het gebruik van acupunctuur bij het stoppen met roken. Zij vonden dat de effecten in de placebogroep en de experimentele groep even groot waren.