Hoe slecht is meeroken?

Meeroken is – vaak ongewild – de tabaksrook inademen van anderen. Naarmate mensen langer meeroken neemt het risico op rookgerelateerd aandoeningen toe. Er bestaat allang geen twijfel meer dat roken slecht is voor je gezondheid, maar hoeveel schade veroorzaakt ‘mee’roken?

Schadelijke effecten meeroken

Sigarettenrook bestaat voor zo'n 15% uit hoofdstroomrook . Dit is rook door de roker ingeademd en vervolgens weer uitgeblazen. De overige 85% is afkomstig van het gloeiende puntje van de sigaret, oftewel de nevenstroomrook genoemd. Deze rook bevat opmerkelijk genoeg vijf keer zoveel giftige gassen en 46 keer zoveel ammoniak dan de rook die wordt ingeademd. Deze rook is namelijk heter en geeft daardoor een betere verbranding van de tabak en meer schadelijke stoffen dan de hoofdstroomrook. De hoofdstroomrook wordt als het ware eerst door de roker ‘gefilterd’.

Alles bij elkaar zorgen hoofd- en nevenstroomrook voor een mix van een paar duizend toxische stoffen, waaronder een 40-tal kankerverwekkende. Die worden de meeroker in de vorm van gassen (90%) en vaste deeltjes (10%) onder en in de neus gewreven. De effecten van de aanwezige gifstoffen niet gebonden zijn aan een minimumhoeveelheid. De rook van één enkele sigaret volstaat al om zijn werk te doen.

Gevolgen meeroken

Meeroken heeft zowel op de korte als op de lange termijn gevolgen voor de gezondheid. Mensen die in een rokerige ruimte verblijven, krijgen last van oogirritatie, hoofdpijn, hoesten, droge of pijnlijke keel, duizeligheid en misselijkheid. Het is bovendien bewezen dat bij niet-rokers binnen 30 minuten een plotselinge vermindering van de werking van de bloedvaten wordt geconstateerd bij een korte blootstelling aan sigarettenrook. Bij rokers is dit meetbare effect op het hart er niet.

Mensen met COPD en astma zijn extra gevoelig voor het verblijven in rokerige ruimtes. Zij krijgen vaak extra klachten en moeten vaak noodgedwongen rookruimtes mijden.

Gevolgen passief meeroken voor kinderen

Kinderen zijn nog gevoeliger voor meeroken, omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn. Hun longen zijn nog niet volgroeid en zij ademen sneller, waardoor het negatief effect van sigarettenrook nog sterker is. Meeroken veroorzaakt jaarlijks vele tienduizenden gevallen van meer of minder ernstige luchtwegaandoeningen bij kinderen. Meeroken tast de longfunctie van het kind al op jonge leeftijd aan. Kinderen van rokende ouders hebben vaker last van verkoudheid, griep, bronchitis, oorontsteking en astma. Mensen die roken terwijl ze zwanger zijn bezorgen hun kind een hoog risicofactor op luchtwegklachten (dat bovendien later kan leiden tot de ontwikkeling van COPD). Deze kinderen wegen minder bij de geboorte, hebben een grotere kans op wiegendood en hersenvliesontsteking. Bovendien is in veel gevallen het risico erg groot, dat een kind van een rokende moeder, later groei- of andere achterstanden zal hebben.

Zo kan bijvoorbeeld een vijfjarige die jarenlang passief meerookt pikzwarte longen hebben. Bij zulke jonge kinderen zijn aangetaste longen meestal nog omkeerbaar. Buiten roken is, naast stoppen met roken, dan de op één na beste manier om kinderen te beschermen tegen de schadelijke stoffen omdat de rook dan niet direct ingeademd wordt door het kind.

Indien ouders de gevolgen van het meeroken voor hun kind proberen te beperken door bijvoorbeeld onder de dampkap te roken of naar een andere kamer te gaan, helpt niet. Een dampkap zal nooit alle schadelijke deeltjes afzuigen. De rook van sigaretten bestaat uit zware en lichte deeltjes. De lichte deeltjes kunnen door een goede ventilatie vrij snel naar buiten maar de zwaardere deeltjes zetten zich vast in tapijten, gordijnen en andere materialen. In huis verhoogt rook het fijn stofgehalte. Fijn stof zijn de zeer kleine deeltjes die de lucht vervuilen. Fijn stof kan schadelijk zijn wanneer het wordt ingeademd en in de longen terecht komt.

Stoppen met meeroken

Vier op de vijf mensen ervaren rookoverlast als een serieus probleem. Steeds meer niet-rokers durven uit te spreken dat ze last ondervinden van tabaksrook en een toenemend aantal rokers houdt rekening met hen. Niet willen meeroken is een keuze net zoals roken een keuze is. Stoppen met meeroken vermindert het risico op kanker, hartziektes en (chronische) longziektes. Geniet van het leven en gun je zelf een langer leven. Niemand verwacht dat je de roker zoveel respect gunt, dat je je eigen gezondheid daaraan ondergeschikt maakt.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meerokende kinderenMeerokende kinderenRoken is slecht voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen en meeroken is net zo slecht. Volgens Adam Goldstein van…
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Roken, zwangerschap en kinderenRoken is schadelijk voor de gezondheid. Longkanker, hart- en vaarziekten, oogaandoeningen, allerlei gevolgen die roken h…

Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.