Meerokende kinderen

Meerokende kinderen Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen en meeroken is net zo slecht. Volgens Adam Goldstein van de Universiteit van North Carolina is roken in bijzijn van je kinderen een vorm van kindermishandeling. Veel landen hebben roken in de auto terwijl er ook kinderen in de auto zitten om die reden dan ook verboden.

Roken in de auto

Roken in een kleine afgesloten ruimte is extra schadelijk voor de overige inzittenden omdat ze er zo niet onder uit kunnen alle schadelijke uitstoot van de sigaret in te ademen. Het openen van een raampje blijkt hierbij weinig effect te hebben. De meeste rook blijft gewoon in de auto hangen. Wanneer je een sigaret rookt en daarna het raam opent, duurt het nog 2 ½ uur voordat de rook verdwenen is. Hierbij is meeroken in een auto bijna net zo schadelijk als meeroken binnenshuis.

In deze landen/staten is roken in de auto, wanneer er kinderen aanwezig zijn verboden:
 • Arkansas, sinds 2006 bij aanwezigheid van kinderen jonger dan zes jaar
 • Australië, sinds 2012 bij aanwezigheid van jongeren onder de zestien, let op de leeftijd kan per deel van het land anders zijn
 • Britse Eilanden, sinds 2014 bij aanwezigheid van jongeren onder de achttien jaar
 • Californië, sinds 2008 bij aanwezigheid van jongeren onder de achttien jaar
 • Canada, bij aanwezigheid van jongeren onder de zestien jaar (Nova Scotia is een uitzondering, hier geldt een verbod bij aanwezigheid van jongeren onder de negentien jaar)
 • Cyprus, bij aanwezigheid van jongeren onder de zestien jaar
 • Engeland, oktober 2015, bij aanwezigheid van jongeren onder de achttien jaar
 • Florida, sinds maart 2015, bij aanwezigheid van kinderen jonger dan dertien jaar
 • Frankrijk, sinds juli 2015, bij aanwezigheid van kinderen onder de twaalf jaar
 • Louisiana, sinds augustus 2015 bij aanwezigheid van kinderen onder dertien jaar
 • Maine, sinds 2008 bij aanwezigheid van jongeren onder zestien jaar
 • Oregon, sinds 2001 bij aanwezigheid van jongeren onder achttien jaar
 • Puerto Rico, sinds 2002 bij aanwezigheid van kinderen onder dertien jaar
 • Utah, sinds 2014 bij aanwezigheid van kinderen onder vijftien jaar
 • Verenigde Arabisch Emiraten, sinds 2010 bij aanwezigheid van kinderen onder de 12 jaar
 • Vermont, sinds 2001 bij aanwezigheid van kinderen onder negen jaar
 • Zuid-Afrika, bij aanwezigheid van kinderen onder 12 jaar

Meeroken tijdens de zwangerschap

Wanneer aanstaande moeders blijven roken tijdens de zwangerschap riskeren ze een grotere kans op een miskraam en een gecompliceerde zwangerschap. De kinderen die na deze zwangerschap geboren worden hebben vaak een lager geboortegewicht, een kleinere schedelomtrek en kleinere longen en luchtwegen. Hierdoor lopen ze een grotere kans op ADHD, leerproblemen, allergieën, astma en bronchitis. Volgens een onderzoek van the American Academy Pediatrics hebben nakomelingen van moeders die één pakje sigaretten of meer per dag roken tijdens de zwangerschap gemiddeld een IQ van 2,87 punten lager dan nakomelingen van niet rokende moeders.

Effecten van meeroken op kinderen

Kinderen die dagelijks meeroken hebben een verhoogd risico op leukemie, lymfomen en hersenkanker. Ze hebben vaak slechtere tanden, slechtere longen en/of een slechter immuunsysteem. Dit wil zeggen dat kinderen die meeroken vaker van school verzuimen vanwege infecties en vaker te maken krijgen met oorontstekingen, astma-aanvallen, longontstekingen, bronchitis, langdurig hoesten en tandbederf.

Effecten op langer termijn

Ook op langer termijn blijkt meeroken als kind een nadelig effect te hebben. Door het meeroken verminderd de elasticiteit van de aortawand. Dit is vaak al aantoonbaar bij elfjarige kinderen die hun leven lang hebben meegerookt. Deze verminderde elasticiteit is een vroege aanduiding voor atherosclerose. Deze kinderen hebben als volwassenen dus een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Meisjes die passief meeroken lopen als volwassenen een grotere kans op miskramen en gecompliceerde zwangerschappen.

Er zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat (mee)roken de kans op depressies en schizofrenie verhoogd. Het is algemeen bekend dat mensen met psychische stoornissen meer en vaker roken. Volgens de laatste onderzoeken is het vaker en meer roken door psychiatrische patiënten dus niet het gevolg van de psychische stoornis, maar de stoornis het gevolg van het roken.

Kinderen laten meeroken mishandeling?

Kindermishandeling is het doen van handelingen of het nalaten van handelingen door de ouder of verzorger die de dood of lichamelijke of emotionele schade tot gevolg hebben. Volgens deze definitie valt volgens Adam Goldstein roken in het bijzijn van kinderen onder kindermishandeling. In Amerika zijn vanwege deze reden al kinderen met ernstige longklachten uit huis geplaatst.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Hoe slecht is meeroken?Meeroken is vaak ongewild de tabaksrook inademen van anderen. Naarmate mensen langer meeroken neemt het risico op ro…
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?Iedereen weet dat roken ongezond is, maar niet iedereen weet precies waarom. Wat is er zo slecht aan roken? Bekend is da…

Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)Welke aambeienzalf kun je het beste gebruiken bij aambeien? De medische benaming van aambeien is hemorroïden. Aambeien k…
Blind of slechtziend en toch zien: EcholokalisatieBlind of slechtziend en toch zien: EcholokalisatieBlind en toch in staat zijn om een gebouw 80m verderop te zien en te beschrijven? Of zelfstandig en zonder een ziende be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.snopes.com/politics/traffic/nosmoking.asp
 • http://www.no-smoke.org/learnmore.php?id=616
 • http://www.bbc.com/news/health-31310685
 • Onderzoek US National Longitudinal Survey of Youth 2006, gepubliceerd in Science Daily van december 2008
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.