De voor- en nadelen van nicotinekauwgom

De voor- en nadelen van nicotinekauwgom Stoppen met roken is voor de meeste mensen niet makkelijk. Motivatie en een goede voorbereiding zijn belangrijk om je poging te laten slagen. Ook zijn er nicotinevervangers die kunnen helpen bij het stoppen met roken. In dit artikel worden de voor- en nadelen van nicotinekauwgom besproken.

Over nicotine en verslaving

Stoffen

Nicotine is een zeer verslavende stof die voorkomt in de tabaksplant en in gedroogde tabak. Hoewel er minstens 4000 stoffen in tabaksrook voorkomen, blijkt nicotine één van de meest verslavende stoffen in de sigaret.

Roes

Nicotine heeft zowel een verdovende als een verslavende werking en geeft een soort 'roes' waar veel mensen al snel niet meer zonder (denken te) kunnen. Maar door deze stof steeds minder tot je te nemen, kan de verslavingscirkel wel degelijk worden doorbroken.

Nicotinevervangers

Bij nicotinevervangende producten is het de bedoeling de behoefte aan nicotine af te bouwen door een steeds lagere dosis van de verslavende stof in te nemen. De nicotine zit in verschillende hoeveelheden en sterktes in de vervangers. Enkele voorbeelden van deze vervangers zijn:
 • Electrische sigaret
 • Nicotinepleisters
 • Inhalator
 • Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom, wat is het precies?

Kauwen

Nicotinekauwgom is, zoals de naam het al aangeeft, kauwgom die een bepaalde hoeveelheid nicotine bevat. Deze hoeveelheid komt langzaam tijdens het kauwen vrij en wordt zo aan het lichaam afgegeven. De bedoeling is dat de afkickverschijnselen tijdens het stoppen met roken minder zijn dan wanneer men 'cold turkey' stopt. Hierdoor wordt stoppen met roken makkelijker.

Dragees

Door nicotinekauwgom te gebruiken ervaart je lijf toch de effecten die nicotine geeft. Zo zijn de (lichamelijke) afkickverschijnselen beter te verdragen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je per dag steeds minder nicotine nodig hebt. Het aantal dragees en/of de sterkte hiervan moet dus worden afgebouwd om uiteindelijk nicotinevrij te worden.

Licht en zwaar

Nicotinekauwgom is er in twee varianten: 2 mg (voor de wat lichtere rokers) en 4 mg (voor de zware rokers). Het is in diverse smaken verkrijgbaar zoals mint, drop en citrus. In Nederland is er nicotinekauwgom van twee merken: Nicorette en Nicotinell.

Voordelen van nicotinekauwgom

Dosering

Zoals bij elk product zitten er voor- en nadelen aan het gebruik hiervan. Het grootste voordeel van nicotinekauwgom is dat de dosering zelf te bepalen is. Wie een grote rookbehoefte voelt opkomen, kan een kauwgompje nemen en hier eindeloos op kauwen.

Afbouwen

Ook is het aantal mg dat per dag wordt ingenomen zelf goed te bepalen. Hierdoor kan er makkelijk een afbouwschema worden gemaakt. Verder is de kauwgom:
 • betaalbaar
 • in diverse smaken beschikbaar
 • overal verkrijgbaar zonder recept

Nadelen van nicotinekauwgom

Verslavend

Uiteraard heeft het gebruik van nicotinekauwgom ook nadelen. Deze verschillen van mens tot mens. Een belangrijk nadeel van de kauwgom is dat deze op zichzelf verslavend kan werken. Sommige mensen kunnen geen maat houden met de kauwgom en blijven deze heel de dag of tijdens een te lange periode gebruiken.

Lichamelijk

Er zit immers nicotine in de kauwgom en het lichaam wil hier -als roker- eigenlijk niet zonder. Hou hier dus rekening mee tijdens het gebruik! Verder heeft de kauwgom een aantal andere nadelen. Nicotinekauwgom:
 • wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar
 • kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en huiduitslag
 • mag niet tijdens de borstvoedingsperiode of zwangerschap worden gebruikt
 • bevat nicotine die tijdens de afkickperiode in je lichaam blijft- in tegenstelling tot de 'cold turkey' methode.
 • heeft een zeer sterke en indringende nicotinesmaak

Informatie

De lijst met voor- en nadelen van het gebruik van nicotinekauwgom is niet volledig. Raadpleeg dus altijd de bijsluiter voor het gebruik. Ook kunnen de huisarts, medewerkers van de apotheek of drogist meer informatie geven.

Prijs en verkooppunten

Vrij verkrijgbaar

De meeste apotheken verkopen nicotinekauwgom hoewel deze kauwgom zonder recept van de huisarts verkrijgbaar is. Ook is de kauwgom te koop bij de plaatselijke drogist of supermarkt en uiteraard ook online.

Diverse prijzen

De prijs van de kauwgom is afhankelijk van de sterkte en het aantal dragees dat de verpakking bevat. Voor nicotinekauwgom van 2 mg (pakje à 12 stuks) betaal je ongeveer 3,70
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomStoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomOndanks dat het slecht voor je gezondheid is zijn er nog veel mensen die roken. Mensen roken vooral uit gewoonte, omdat…
Stoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken: nicotinevervangersStoppen met roken kan een hels karwei zijn. Hulp bij stoppen met roken is dan ook zeer gewenst. Nicotinevervangers vorme…

Socialbesitas: een verslaving aan social mediaSocialbesitas: een verslaving aan social mediaVroeger bestonden er geen mobieltjes. Maar nu is dat heel anders. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en je…
Aantasting hersenen door overmatig alcoholgebruikAantasting hersenen door overmatig alcoholgebruikHet overmatig drinken van alcohol kan leiden tot gewenning of zelfs verslaving. Je kunt op een gegeven moment niet meer…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.wikipedia.nl
 • www.ikstop.nl
 • www.apotheek.nl
 • www.deonlinedrogist.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.