Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgom

Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgom Ondanks dat het slecht voor je gezondheid is zijn er nog veel mensen die roken. Mensen roken vooral uit gewoonte, omdat het ontspannend is en omdat ze verslaafd aan de nicotine zijn. Toch is er ieder jaar weer een grote groep mensen die een poging doet om te stoppen met roken. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken en er zijn allerlei hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is de nicotine kauwgom. Nicotine is de stof die het roken zo verslavend maakt. Wanneer je deze stof op een andere manier binnenkrijgt dan via een sigaret, zou je zeggen dat je minder behoefte hebt aan een sigaret. Hoe werkt deze nicotine kauwgom?

Wat is nicotine kauwgom?

Nicotine kauwgom is een hulpmiddel om te stoppen met roken. Het belangrijkste om te stoppen met roken is de motivatie. Je wilt echt van de sigaretten af. Je zal sterk in je schoenen moeten staan om de sigaretten te laten staan en de knop in je hoofd moeten omzetten. Maar ook lichamelijk kan je lichaam er op reageren wanneer je niet meer rookt. Sommige mensen krijgen afkickverschijnselen of voelen heel erg de behoefte aan nicotine. Nicotine kauwgom kan bij dit gevoel helpen.

Wanneer je de nicotine kauwgom in je mond neemt en erop kauwt, wordt er nicotine aan je slijmvlies afgegeven. Via het slijmvlies komt de nicotine in je lichaam terecht, waardoor de behoefte aan nicotine afneemt. Je kunt nicotine kauwgom zonder recept kopen via internet, bij de apotheek en bij de drogist. Wanneer je nicotine kauwgom wilt gebruiken, lees dan altijd eerst goed de bijsluiter.

Hoe moet je deze kauwgom gebruiken?

Nicotine kauwgom kan eigenlijk niet worden vergeleken met normale kauwgom. Je moet de nicotine kauwgom op een speciale manier gebruiken om er optimaal nicotine uit te halen. Wanneer je sterk de behoefte voelt aan een sigaret en je kan dit gevoel echt niet meer onderdrukken, kun je de nicotine kauwgom in je mond nemen. Op deze kauwgom moet je minder snel kauwen dan op normale kauwgom. Aangeraden wordt om 15 keer langzaam te kauwen. Daarna stop je de kauwgom weg aan de zijkant van je mond. Na een paar minuten kan je het proces van het 15 keer kauwen herhalen. Na ongeveer 30 minuten heeft de nicotine kauwgom zijn werking verloren.

Er zijn twee verschillende soorten en smaken nicotine kauwgoms. Het verschil zit hem in de sterkte, namelijk twee mg en vier mg. Twee mg is voor de matige tot redelijke roker, terwijl vier mg voor de zware roker is. Om het stoppen met roken een succes te maken, is het belangrijk om er eerst voor te zorgen dat je echt geen sigaret meer aanraakt. In de praktijk zal blijken dat het moeilijk genoeg is om van de sigaretten af te blijven. De eerste drie maanden gelden er geen regels voor het aantal kauwgoms per dag. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je heel de dag door zit te kauwen. Je neemt alleen een nicotine kauwgom als je merkt dat je echt heel veel behoefte hebt aan een sigaret. Na drie maanden zal je merken dat je gewend bent aan het niet roken. Dit is het moment om de nicotine kauwgom af te bouwen. Probeer af te bouwen naar één of twee stukjes per dag en wanneer dit goed gaat, dan kan je er helemaal mee stoppen. Je bent dan sigaret en nicotine vrij!

Tijden het kauwen moet je proberen zo min mogelijk speeksel in te slikken als je een nicotine kauwgom in je mond hebt. Je kan anders last krijgen van je maag. Verder kun je verschillende bijwerkingen krijgen zoals:

 • Hoofdpijn
 • Darmklachten
 • Maagklachten
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Een zere mond

Nicotine kauwgom is niet geschikt voor de volgende mensen:

 • Die jonger dan 18 jaar zijn
 • Die borstvoeding geven of zwanger zijn
 • Die hartproblemen hebben of onlangs een beroerte hebben gehad
 • Die overgevoelig voor nicotine zijn
 • Die een ontsteking aan de mond of keel hebben

Conclusie

Je kunt nicotine kauwgom alleen gebruiken als je echt wilt stoppen met roken. Het is niet de bedoeling dat je de kauwgom eet en verder rookt. Je moet de nicotine kauwgom als een hulpmiddel zien dat er voor zorgt dat je de lichamelijke behoefte aan een sigaret kwijtraakt. Het psychische gedeelte zal je zelf moeten doen. Verder kun je de kauwgom gebruiken als een soort van afleiding. Wanneer je lichaam echt veel behoefte heeft aan nicotine of wanneer je de zin naar een sigaret niet meer kan onderdrukken, dan mag je een nicotine kauwgom nemen. Kauw deze volgens de aanwijzingen om de kauwgom zijn werk te laten doen. Na drie maanden moet je de nicotine kauwgom gaan afbouwen. Je zult merken dat je geen behoefte meer hebt aan een sigaret en uiteindelijk ook geen behoefte maar aan nicotine!
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…

Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…
Het effect van roken op de gezondheidHet effect van roken op de gezondheidRokers lopen heel wat risico´s, naast alle klachten leven rokers ook korter. Maar omdat roken een gevoel van welbehagen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.