Stoppen met roken: herstel longen & gevolgen voor lichaam

Stoppen met roken: gevolgen korte termijn
Voordelen na 8 uurNadat je acht uur lang zonder sigaret bent geweest, beginnen er al positieve gevolgen voor je lichaam op te treden. Doordat je niet rookt wordt de hoeveelheid koolmonoxide in je bloed meteen gehalveerd. Koolmonoxide is de toxische stof die in tabaksrook zit. Positief gevolg hiervan is dat de zuurstoftoevoer naar je cellen en je organen weer een normaal peil kan bereiken.
24 uur
Als je al een volledige dag én nacht zonder sigaret bent, dan hebben de longen al tijd gekregen om de nadelige effecten van tabaksrook af te breken. Hierbij gaat het dan vooral om slijm en teer die zich nestelen in de longen. Dit is het begin van het herstel van je longen, die aan een lang proces beginnen om weer schoon te worden.
48 uur
Na al 48 uur gestopt te zijn met roken, begin je weer stilaan te beseffen dat je over een smaak- en een reukzin beschikt. Door niet te roken gaan immers de zenuwen die instaan voor de smaak en de reuk weer teruggroeien. Dit is het moment waarop de gestopte roker bepaalde geuren en smaken weer beter kan gaan onderscheiden.
3 weken
Wie al een drietal weken zonder tabak is, zal merken dat hij of zij minder zal moeten hoesten en kuchen. Geleidelijk aan is het zelfs mogelijk dat de hoestbuien volledig zullen verdwijnen. Je reuk- en smaakzin zullen zich intussen zodanig hersteld hebben dat je tenvolle de verschillende smaken van je eten zal kunnen proeven, en er dus ook meer van kunnen genieten.
3 maanden
De roker die drie maanden gestopt is, is duidelijk op de goeie weg en zal de positieve gevolgen voor de gezondheid meer en meer kunnen appreciëren. De gestopte roker zal merken dat hij minder snel vermoeid is en beter en zuiverder kan ademen. Na drie maanden hebben de longen al heelwat tijd gehad om te herstellen. De ex-roker zal merken dat hij minder snel buiten adem is als hij een trap oploopt en dat hij minder problemen heeft met lichamelijke inspanningen in het algemeen.
Gevolgen lange termijn
Herstel na 1 jaarNa een volledig jaar zonder sigaret heeft de ex-roker een belangrijke psychologische drempel overschreden. De positieve gevolgen voor de gezondheid die geleidelijk zijn gekomen, hebben zich na één jaar doorgezet en de algemene fysieke toestand van de ex-roker duidelijk verbeterd. De reuk-en smaakzin van de ex-roker staan weer helemaal op punt en bij lichamelijke inspanningen treedt de vermoeidheid minder snel op. Na één jaar speelt ook het voordeel dat het risico op een hartinfarct met de helft is gedaald.
5 jaar
Wie de drempel van één jaar overschreden heeft, is goed op weg om de kaap van de vijf jaar zonder sigaret te overschrijden. Dat is de periode dat ook het risico op hersenbloeding met de helft daalt. Bijkomend voordeel na deze periode is een halvering van het risico op kankers zoals mondkanker, slokdarmkanker en blaaskanker.
10 à 15 jaar
Als je op lange termijn rookvrij bent, zijn er nog extra voordelen voor de gezondheid. Zo wordt na tien à vijftien jaar het risico op longkanker gehalveerd en is het risico op hart-en vaatziekten ongeveer gelijk aan het risico dat een niet-roker loopt. Sommige specialisten gaan zelfs zo ver om te beweren dat na vijftien jaar de levensverwachting voor de ex-roker ongeveer gelijk is aan de levensverwachting van een persoon die nooit gerookt heeft.
Herstel longen
Als je dit lijstje bekijkt zie je dus dat er altijd voordelen zijn als je met roken stopt. Ook al heb je jarenlang gerookt, toch zijn er altijd positieve gevolgen voor de gezondheid als je de sigaret links laat liggen. Beweren dat je longen toch te zeer zijn aangetast om te proberen te stoppen, houdt dus geen steek. Zelfs de longen van de meest verstokte roker kunnen nog een herstelproces inzetten, waardoor een lichte tot significante verbetering van de algemene fysieke conditie kan opgemerkt worden.Immuunsysteem van de roker
Stoppen met roken is goed voor de gezondheid van de (ex)-roker in het algemeen en in het bijzonder voor zijn immuunsysteem. De afweer van je lichaam tegen bacteriën en mogelijke ziekte-indringers is sterker wanneer je niet rookt. Bij mensen die stoppen met roken en niet aan een ziekte lijden, kunnen de positieve gevolgen op het lichaam zich dus relatief snel laten gelden. Bij mensen die al aan een ziekte lijden en besluiten te stoppen met roken, kan het zijn dat hun toestand minder snel verergert. Daarentegen kan blijven roken een negatief effect hebben bij de mogelijke genezing van een ziekte.Stoppen met roken: middeltjes
NicotinepleistersHet loont dus steeds de moeite om met een rookverslaving te stoppen, hoe lang je ook gerookt hebt. Er zijn tal van middeltjes op de markt om rokers te helpen, zoals nicotinepleisters of kauwgom met nicotine. Een goede tip is om gebruik te maken van nicotinepleisters met verschillende hoeveelheden nicotine, zodat je lichaam stilaan kan wennen aan minder nicotine. Door middel van deze nicotinepleisters (bv. Niquitin) kan je in verschillende stappen de hoeveelheid nicotine geleidelijk afbouwen (bijvoorbeeld van 21 mg naar 14 mg enz..). Op deze manier zullen eventuele ontwenningsverschijnselen een stuk minder zijn dan wanneer je bruusk stopt met roken.
Begeleiding
Daarnaast zal je een behoorlijke dosis discipline en doorzettingsvermogen nodig hebben om in je plan te slagen. Maar het besef dat je lichaam zich altijd op de een of de andere manier herstelt, hoe minimaal ook, kan hierbij een belangrijke psychologische steun betekenen. Ook kan je capsules innemen die je helpen om te stoppen met roken, of je laten begeleiden door een Health Coach. Sommige boeken in verband met stoppen met roken kunnen je bovendien bijkomende tips geven om op een effectieve manier te stoppen met roken.
Lees verder
- Hoe stoppen met roken? De methode van het afbouwen
- Rookverslaving: wat zijn de voordelen van stoppen met roken?
- Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?
- Waterpijp of shisha roken: minder schadelijk dan de sigaret?
Warning: Undefined array key 99467 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202