Waterpijp of shisha roken: minder schadelijk dan de sigaret?

Waterpijp of shisha roken: minder schadelijk dan de sigaret? We kennen de waterpijp vooral van vakantielanden als Turkije of Egypte, maar in de eenentwintigste eeuw is deze vorm van roken aan een opvallende opmars bezig in het Westen. Sommige steden pakken uit met trendy bars waar je ter plekke van een waterpijp kan genieten, als onderdeel van een relaxed sociaal ritueel. Nochtans heeft dit exotisch ritueel van het "shisha" roken ook haar nadelige effecten op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld een verhoogde kans op herpes, ademhalingsproblemen en aandoeningen aan de longen. De waterpijp heeft behoorlijk wat nadelen en is dus geen goed alternatief voor wie wil stoppen met de sigaret. Stoppen met roken blijft de meest ideale keuze om nadelige gezondheidseffecten te vermijden. Hoe slecht is het roken van de waterpijp of "shisha"? En hoe schadelijk is de shisha-pen?

Waterpijp of "shisha" roken

Het roken van de waterpijp is een traditioneel ritueel dat onder meer is overgekomen uit het Midden-Oosten en India. Iedereen die daar op vakantie is geweest, heeft deze manier van roken wel eens gezien of eraan deelgenomen. Maar sinds het begin van de eenentwintigste eeuw wordt er in Europa meer en meer waterpijp gerookt als substituut voor de sigaret. Sommige rokers beschouwen de waterpijp als een aangenaam alternatief voor de sigaret. En het is niet alleen in trendy steden als Parijs of Amsterdam waar je in een café of bar van een waterpijp kan genieten. In het hele land vind je wel gezellige plekjes waar je een shisha kan roken, en ook op het internet zijn waterpijpen makkelijk verkrijgbaar. Anno 2020 haal je al een waterpijp in huis voor de bescheiden prijs van 4,50 euro.

E-sigaret en shisha-pen

Aan de waterpijp worden verschillende benamingen gegeven zoals houkah, nargileh, goza of hubble bubble. In Egypte bijvoorbeeld spreekt men van shisha. De ontwikkeling van de e-sigaret heeft tot gevolg gehad dat er ook een shisha-pen op de markt kwam. Net als bij de e-sigaret is de achterliggende gedachte dat de shisha-pen kan helpen om met roken te stoppen, maar tegelijkertijd ook nog het genot van het roken zelf als aangenaam voordeel heeft.

Is shisha roken schadelijk?

Hoewel het roken van de waterpijp vooral een ontspannen sociaal ritueel is en onschuldig lijkt, zijn er toch wel enkele addertjes onder het gras. Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat het roken van de waterpijp toch heelwat nadelige effecten voor de gezondheid met zich mee kan brengen. De negatieve gevolgen van sigaretten roken zijn bij de meeste mensen vrij bekend, mede door intense mediacampagnes waarbij de nadelen ervan duidelijk benadrukt werden. Wat de schadelijke effecten van de waterpijp zijn, is daarentegen nog niet voor iedereen duidelijk. Het is dus nuttig om even op een rijtje te zetten op welke manier het roken van een shisha schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Nadelen waterpijp voor de gezondheid

Ademhalingsproblemen

Doordat de aroma's van de tabak een lange weg moeten afleggen vóórdat je ze inhaleert, lijkt het allemaal een beetje ongevaarlijk. Toch is het zo dat tabaksrook altijd gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hart-en vaatziekten en kankers. Hierbij is het van geen tel of je de rook nu inademt via de lange buis van de waterpijp of via een gewone sigaret.

Teer

Bovendien is het zo dat bij een waterpijp de tabak wordt vermengd met aroma's, waardoor de giftige effecten van de tabak eigenlijk verdoezeld worden. Toxische stoffen zoals teer worden helemaal niet tegengehouden door het water van de waterpijp. Voorts zorgt het water ervoor dat de tabaksrook afgekoeld wordt en dus minder irriterend is voor de mond, de keel en de longen.

Inhaleren

Dit heeft als gevolg dat de waterpijproker langer en dieper kan inhaleren, wat natuurlijk slecht is voor de longen. Water kan wel een kleine hoeveelheid nicotine opnemen, maar ook hier is het nadelig effect dat de roker dieper zal kunnen inhaleren. Hoewel het water een dosis nicotine opneemt, blijft de overgebleven concentratie aan nicotine hoog genoeg om verslavende effecten uit te oefenen op de roker.

Bijkomende nadelen waterpijp

"Sociaal" roken

Naast de negatieve gevolgen van de tabak, zijn er ook enkele bijkomende effecten van het roken van de waterpijp. Doordat het roken van de waterpijp een sociaal gebeuren is waar je rustig je tijd voor neemt, komen er enkele risico's bij. Zo worden waterpijpen al eens door collega-rokers uitgewisseld om de verschillende smaken uit te proberen.

Herpes

Als je eigen tabak is opgerookt, wil je ook graag eens lurken van de waterpijp van je vrienden. Hierdoor wordt het risico verhoogd op infectieziekten zoals bijvoorbeeld herpes en hepatitis. Bovendien is ook bij de shisha passief roken schadelijk. Als je al deze nadelen bij mekaar optelt, kan je dus tot de conclusie komen dat de waterpijp minstens zo schadelijk is voor de gezondheid als de sigaret.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarheid van de waterpijpDe waterpijp is een apparaat dat veel geruchten met zich meebrengt. Zo zou een waterpijp vaak drugs bevatten en zou het…
Shisha pen, schadelijk of niet?Shisha pen, schadelijk of niet?Misschien is de shisha pen, of e-smoking, wel dé oplossing tegen roken! Het zou de niet schadelijke variant van roken mo…
Shisha-pen - de e-sigaret als rokend snoepjeShisha-pen - de e-sigaret als rokend snoepjeDe shisha-pen lijkt op een sigaret of op een balpen, maar het is eigenlijk een snoepje dat je kunt roken. De shisha-pen…
Shisha pen: jongeren roken zonder nicotineDe shisha pen is een nieuw product op de rokersmarkt. Een sigaret zonder nicotine. Dat is mooi, zou je denken. Maar miss…

Met je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet urineonderzoek heeft ieder mens af en toe te maken. Waarom en wanneer is onderzoek gewenst van het in onze nieren ge…
Pas op met diclofenacPas op met diclofenacDe keuze aan pijnstillers is enorm. De meest gebruikte is paracetamol. Maar stel dat paracetamol niet echt meer helpt? V…
Bronnen en referenties
Reacties

Mirjam, 23-03-2013
Hallo, Mijn zoon rookt 1 x perweek waterpijp in onze woonkamer. Als ik 's morgens beneden kom ruikt de kamer lekker. Mijn vraag: Als hij rookt met een vriend, adem ik dan ook dat spul in als ik 's avonds door de woonkamer naar de keuken loop. Blijven die giftige stoffen hangen in huis en adem ik die dan ook in 's avonds als die rook naar boven gaat? En als ik 's morgens beneden kom? Reactie infoteur, 23-03-2013
Hallo Mirjam,

Het is inderdaad zo dat de giftige stoffen van de waterpijp via de rook blijven hangen in huis. Je ademt dus ook de rook van de waterpijp in zonder zelf te roken: dit wordt "passief roken" genoemd. Passief meeroken is uiteraard wel minder schadelijk dan zelf te roken. Stilaan trekt de rook wel weg en verspreidt zich over het huis, of verlaat het huis als je de kamer verlucht. Dus als je 's morgens naar beneden komt, zal de schadelijkheid van de waterpijprook stilaan verdwenen zijn.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Tim, 19-03-2013
Hallo, Ik heb vandaag ongeveer ander half uur met vrienden aan de waterpijp gezeten. Ik dacht eerst dat het onzin was maar nu begin ik te twijfelen. Ik heb al een paar uur lang last van mijn keel. Kan dit gevolgen hebben? Reactie infoteur, 19-03-2013
Hallo Tim,

De keelpijn die je hebt lijkt me het logisch gevolg van anderhalf uur aan de waterpijp hangen. Door de rook gaat je keel geïrriteerd geraken en daardoor krijg je last. Na enkele dagen (of misschien morgen al) zal de keelpijn vanzelf verdwijnen. Blijft natuurlijk het feit dat de rook van de waterpijp erg schadelijk is, niet alleen voor de keel, maar bij inhaleren ook voor slokdarm en longen. Op lange termijn kan ook kanker optreden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Bart, 07-09-2012
Hallo,
Mijn vraag is of de waterpijp ook zo schadelijk is als je het niet zo vaak doet (misschien 1 keer in de 2 weken) Ook merk je bij de eerste keer inhaleren dat het niet zo erg is dat je er van gaat hoesten en dat je er echt verslaafd aan raakt. Ze zeggen dat er veel stoffen in zitten die het verslavend maken maar is dat wel zo? En hoe kan dat nou gelijk staan aan 100 sigaretten als je 1uur lang waterpijpt? Is de tabak zo slecht?

Groeten,
Bart Reactie infoteur, 08-09-2012
Hallo Bart,

Als je niet zo vaak waterpijp rookt, dan zal het ook niet zo schadelijk zijn, tegen als je het elke dag doet. Bij gelegenheid een sigaret of een sigaar roken komt ongeveer op hetzelfde neer. Zolang je er geen gewoonte van maakt zal de schade bij recreatief roken dus beperkt blijven. Het gevaar bestaat wel dat je stilletjes aan in een rokersgewoonte gaat terechtkomen, waarna het verlangen groter kan worden om meer te gaan roken. Als de verslaving er dan eens is, is het moeilijk om er weer vanaf te geraken.
Het gelijk staan van 100 sigaretten aan 1 uur lang waterpijpen wordt doorgaans vooral metaforisch bedoeld, maar toch geeft het een goed idee van hoe het niveau van schadelijkheid van de waterpijp staat in verhouding tot dat van sigarettten.

Verslavende stoffen in de waterpijp zijn er zeker: nicotine, teer, de tabak zelf (en alle mogelijke soorten en geuren van tabak). Die aroma's geven de rook een aangename geur en zijn een bedrieglijke verdoezeling van de negatieve effecten van de tabak. Bovendien is er het sociaal het ritueel dat bijzonder is tegenover het roken van een simpele sigaret, en een bijklank heeft van ontspanning en relaxatie. Ook hier kan je meer en meer naar gaan verlangen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Gerard, 03-08-2012
Mijn vraag is of waterpijp ook schadelijk is als je bij het inhaleren het niet over je longen doet, want het gaat bij een waterpijp vooral aan het smaakje en die proef je ook al zonder het over je longen te doen. Als je het niet over je longen doet net zoals bij een sigaret dan is het natuurlijk nog steeds niet gezond maar kan het toch niet veel kwaad voor je gezondheid lijkt mij? Hoe denken jullie erover? Reactie infoteur, 03-08-2012
Hallo Gerard,

Over de longen inhaleren is natuurlijk altijd schadelijker dan het gewoon in de mond nemen van de rook van de waterpijp. Waterpijp blijft toch wel schadelijk doordat de rook die je in de mond neemt schadelijke effecten kan hebben voor mond en keel. Net zoals ook sigaren roken uiteindelijk kan leiden tot kanker in de mond en de keel. Voorts moet je bij de waterpijp in het bijzonder ook rekening houden met het doorgeven van herpes, als tenminste niet het mondstuk vervangen wordt bij elke nieuwe waterpijpbeurt. Aangeraden is om telkens een nieuw (plastieken) wegwerpbaar mondstuk te gebruiken als je waterpijp rookt.

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Toon, 05-01-2012
Ik ben sinds kort gestopt met roken en begonnen met af en toe een waterpijp te roken… Ik dacht dat je wel degelijk nicotine en andere schadelijke stoffen die door verbranding vrijkomen binnenkrijgt, maar vond het een leuk alternatief aangezien er geen teer in de tabak zit (althans dat staat op de verpakking) Is dit wel degelijk zo of zit daar toch teer in?

Groeten Reactie infoteur, 06-01-2012
Hallo Toon,

Bedankt voor je reactie.
Het is weinig waarschijnlijk dat je via het roken van de waterpijp geen teer inhaleert. Op sommige pakjes tabak staat soms dat er geen teer inzit, maar of dit echt zo is, is nog maar de vraag. De tabak én de rook van de waterpijp bevatten teer, die zijn schadelijke effecten op de longen uitoefent. De verbranding van de houtskool en van de tabak zorgt voor de productie van teer.
Het probleem is dat de tabak voor de waterpijp niet onderworpen is aan dezelfde regelgeving die geldt voor pakjes sigaretten en sigaren, waarbij het gehalte aan teer en nicotine op de verpakking vermeld moet staan. De informatie op pakjes waterpijptabak is niet onderworpen aan dezelfde wettelijke vereisten en is dus niet noodzakelijk correct. (Bron: http://neestankje.wordpress.com/vragen/).
Concluderend kan je zeggen dat er aan elke vorm van roken, of het nu gaat om sigaretten, sigaren, waterpijp of marihuana, nadelen voor de gezondheid verbonden zijn.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Harry, 06-06-2011
Wat hier staat kan ik eigelijk niet geloven… Ik rook nu al waterpijp voor zo'n 15 jaar en ik heb steeds geen klachten, nog niet eens een rokersstem… Ik heb trouwens ook een wetenschappelijke site gevonden waar een professor dit ook komt tot de conclussie dat instellingen verkeerde tests hebben gedaan, hier is de link: http://premium-hookahs.nl/Interactief/Waterpijp-Tips/Waterpijp-Schadelijk/#gevaarlijk Reactie infoteur, 21-06-2011
Hallo Harry,

Ten eerste bedankt voor je reactie op het artikel over de schadelijkheid van de waterpijp.
Over de schadelijkheid van roken en het eventuele gevaar op ziekten zoals longkanker zijn inderdaad al jaren discussies aan de gang, waarbij verschillende partijen de nodige argumenten aanhalen om de nadelige gevolgen van roken te bewijzen of te relativeren. Feit is dat sommige mensen jarenlang kettingroker kunnen zijn en toch stokoud worden, zonder ooit ziek te zijn geworden door teveel te roken. Er zijn mensen die vanaf jonge leeftijd hebben gerookt en toch nooit longkanker hebben gekregen. Dat hangt nu eenmaal af van moeder natuur, die sommige rokers longkanker bezorgt en anderen dan weer niet. Toch kan je er moeilijk omheen dat roken geen positieve invloed heeft op je gezondheid, of het nu gaat om de sigaret of de waterpijp.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Eren, 10-04-2011
Hoi ik rook zelf dagelijks een halfuur tot een uur metde waterpijp. Heeft de waterpijp een kans op kanker verwekking? En zoja is dat erg groot? Zijn er nog andere bijwerkingen die kunnen treden met teveel waterpijpen? Reactie infoteur, 11-04-2011
Beste Eren,

De schadelijke gevolgen van het roken van de waterpijp of chicha zijn doorgaans minder bekend bij het grote publiek dan de gevolgen van het roken van sigaretten. Toch mag het gevaar van de waterpijp niet onderschat worden, want het roken ervan kan wel degelijk leiden tot kanker aan bijvoorbeeld de longen.
Bij het roken van de waterpijp is de hoeveelheid koolmonoxide groter dan bij het inhaleren van sigaretten. Bij het roken van de chicha krijgt de roker schadelijke stoffen binnen als teer, nicotine en koolmonoxide, net als kankerverwekkende stoffen zoals arseen, nikkel en chroom. Op regelmatige tijdstippen en op lange termijn de waterpijp roken kan dus wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien kan er bij het roken van hoge doses duizeligheid ontstaan door een overdreven hoeveelheid koolmonoxide. De kans op kanker door het roken van de waterpijp is dus zeker niet kleiner dan door het roken van sigaretten.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Cansu, 30-01-2011
Hallo een vriend van mij ging waterpijp roken alleen daar is hij duizelig van geworden. en naar het ziekenhuis gegaan. hij is door het roken flauwgevallen. waardoor kan dit komen? Reactie infoteur, 02-02-2011
Beste Cansu,

Het duizelig worden van het roken van de waterpijp heeft de volgende oorzaak. Net als bij het roken van sigaretten zorgt het inhaleren van rook ervoor dat koolmonoxyde in het lichaam opgenomen wordt. Koolmonoxyde is giftig en belemmert de opname van zuurstof door de hersenen. De hersenen hebben een goede toevoer van zuurstof nodig om effectief te functioneren. Door de koolstofmonoxyde wordt dit belemmerd en zal er duizeligheid ontstaan. In acute gevallen, wanneer de zuurstoftoevoer naar de hersenen heel sterk belemmerd wordt, kan de roker ook flauwvallen, zoals bij jouw vriend dus is gebeurd.

Doordat de hoeveelheid rook van de waterpijp bij het inhaleren groter is dan bij het roken van een gewone sigaret, zal de duizeligheid nog sneller ontstaan bij de waterpijproker dan bij de sigarettenroker. Het roken van de waterpijp is dus intenser dan het roken van een sigaret. Men vergelijkt het roken van de waterpijp wel eens met het roken van een half pakje sigaretten tegelijkertijd.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.