Shisha pen: jongeren roken zonder nicotine

De shisha pen is een nieuw product op de rokersmarkt. Een sigaret zonder nicotine. Dat is mooi, zou je denken. Maar misschien is de shisha pen een klein opstapje naar een sigaret. De shisha pen, ook wel electronic shisha of hookah genaamd is mateloos populair op het schoolplein. Een klein formaat waterpijp met hetzelfde aromatische zoete smaakje.
Roken heeft een enorme aantrekkingskracht op de jeugd. De sigarettenreclame waarin stoere mensen met sigaretten een actief en spannend leven leiden is sinds enkele jaren verboden, maar roken heeft nog steeds een 'stoer' imago. Voor de commercie is roken een branche waarin nog steeds geld verdiend kan worden, ondanks dat mensen minder te besteden hebben. Eenmaal een gewoonte, dan hoort het roken bij de dag en zal de roker er veel voor over te hebben om te blijven roken.

Inhoud:


Shisha pen: nieuwe trend op het schoolplein

Een nieuw artikel op de sigarettenmarkt is de shisha pen. Ook wel genoemd E-shisha, electronic shisha of hookah. De naam shisha is het Egyptische woord voor waterpijp, de grote broer van de shisha pen. Waar je met het roken van de waterpijp naast gearomatiseerde waterdamp wel degelijk (o.a.) nicotine binnenkrijgt is dat met de shisha pen niet zo. Deze bevat geen teer of nicotine. Toch zijn ouders en ook Stichting Stivoro niet blij met het nieuwe product op de rokersmarkt. Waarom?

Wat is een shisha pen

De shisha pen ziet er op het eerste oog erg hip en onschuldig uit. Hij is er in verschillende kekke kleurtjes, afhankelijk van de smaak van het aroma. Smaken die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn:
  • Aardbei
  • Appel
  • Cola
  • Perzik
  • Vanille
  • Kersen
  • Watermeloen
  • Druiven

De zoete smaken vallen goed in de smaak bij jongeren, waar zoete zaken zoals energy drinks toch al populair zijn. Net zoals de waterpijp geeft de pen een voor veel mensen licht vernevelende ofwel misselijkmakende damp af.

Het gebruik van de shisha pen is erg eenvoudig. Je neemt een trekje en je inhaleert de vrijgekomen waterdamp met het smaakje. Tegelijkertijd gloeit het puntje van de pen op, net als een echte sigaret. Met een pen doe je zo'n 500 trekjes, daarna is hij leeg en goed voor de prullenbak. Er zijn echter ook exemplaren via internet verkrijgbaar die navulbaar zijn.

Ingrediënten, en onduidelijke import uit China

Geen nicotine dus, en ook geen teer. Dat is mooi, zou je denken. En wat is er dan tegen? De pen bevat wel een hoop andere stoffen die je inhaleert bij elk trekje, zoals: propylene glycol glycerin, triacetin water, ethyl alcohol, Maltol methyl cyclopentenolone, Beta-damascone, beta-lonone, 10.2- acetyl pyrrole. Niet enkel water dus. Wat doen die stoffen in je longen bij veelvuldig gebruik? De fabrikant claimt echter dat de pen volkomen veilig zou zijn. Daarnaast worden er ook al pennen uit China geïmporteerd. De samenstelling van die pennen kan anders zijn, en de effecten daarvan blijven bij verkoop onduidelijk.

Volgende stap: sigaret

Hoe grappig en onschuldig de pen er ook uitziet, stichting Stivoro en ook het Trimbos instituut denkt daar anders over. Stivoro ofwel het 'expertisecentrum voor tabaksontmoedigingsbeleid' denkt dat iemand die begint met het roken van de shisha pen ook een volgende stap neemt: het roken van sigaretten. In EditieNL van RTL4 werden enkele kinderen op het schoolplein geïnterviewd. Ze hadden de pen nog nooit gerookt, maar waren er wel nieuwsgierig naar. Maar ook zij dachten wel dat je hierna wel een echte sigaret gaat proberen. Zo wordt de shisha pen een oefensigaret.

grote broer: de waterpijp / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)grote broer: de waterpijp / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Verkrijgbaarheid

De shisha pen is bij diverse sigarenzaken verkrijgbaar, maar ook bij bijvoorbeeld de Primera, een gemakswinkel voor tijdschriften, kaarten en ook tabakswaren. De shisha pen valt niet onder de Tabakswet en een minderjarige kan hem dus makkelijk verkrijgen. De importeur adviseert wel de verkopers een leeftijdsgrens van minimaal 16 jaar aan te houden, maar wettelijk is dit niet. Ook via internet is de pen verkrijgbaar. Een pen kost tussen de 10 en 14 euro.

Hoe het verder gaat met de shisha pen weten we niet. Deze opstapper naar sigaretten roken wordt door veel ouders als bedreigend gezien. Het is in ieder geval een commercieel slim product wat tussen de mazen van de (Tabaks)wet door valt en daardoor vooralsnog alle ruimte voor verkoop krijgt, ook voor de jongeren op het schoolplein.

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarheid van de waterpijpDe waterpijp is een apparaat dat veel geruchten met zich meebrengt. Zo zou een waterpijp vaak drugs bevatten en zou het…
Shisha-pen - de e-sigaret als rokend snoepjeShisha-pen - de e-sigaret als rokend snoepjeDe shisha-pen lijkt op een sigaret of op een balpen, maar het is eigenlijk een snoepje dat je kunt roken. De shisha-pen…
Waterpijp of shisha roken: minder schadelijk dan de sigaret?Waterpijp of shisha roken: minder schadelijk dan de sigaret?We kennen de waterpijp vooral van vakantielanden als Turkije of Egypte, maar in de eenentwintigste eeuw is deze vorm van…
Shisha pen, schadelijk of niet?Shisha pen, schadelijk of niet?Misschien is de shisha pen, of e-smoking, wel dé oplossing tegen roken! Het zou de niet schadelijke variant van roken mo…

De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isDe feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isBijna iedereen weet wel dat roken slecht is voor de mens. Kanker, hart- en vaatziekten, COPD, ze worden allemaal veroorz…
Verzamelwoede is definitief te stoppen via thuisbegeleidingVerzamelwoede is definitief te stoppen via thuisbegeleidingOnbeheersbare verzamelwoede kan tot onveilige en asociale toestanden leiden, want je woning kan door die verzamelverslav…
Bronnen en referenties
  • Uitzending Editienl van RTL4
  • http://www.shishapen.nl
  • http://www.tumblr.com
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reacties

Vraag, 17-02-2014
Is het bewezen dat shisha schadelijk is, is het kanker verwekend? Reactie infoteur, 19-02-2014
De stoffen lijken op korte termijn niet schadelijk voor je te zijn. Of je bij lange termijn gebruik schade oploopt, dat is nog onduidelijk (de pen bevat nl. wel enkele chemische stoffen die je binnenkrijgt). De shisha-pen is nog maar kort op de markt en uitgebreid onderzoek moet nog gedaan worden. Alhoewel de meeste shisha-pennen het niet bevatten, zijn ze zowel met als zonder nicotine te verkrijgen. De pennen met nicotine zijn schadelijker dan die zonder.
Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/stoppen-met-roken/de-shisha-pen

Concluderend: schadelijk/kankerverwekkend is nog niet bewezen. Maar het is ook niet bewezen dat het niet zo is.

Jaap, 30-04-2013
Is het even slecht als echt roken of is t helemaal niet slecht? Reactie infoteur, 01-05-2013
Best Jaap, volgens diverse bronnen is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bestanddelen van de shishapen. Daarom kan er nog geen uitspraak gedaan worden over de mogelijke gezondheidsschade van het gebruik van de pen.

Want100cookies, 03-04-2013
Is dit ook verslavend? Reactie infoteur, 04-04-2013
Voor zover bekend zitten er in de shisha pen geen verslavende stoffen, maar uitgebreid onderzoek is daar nog niet naar gedaan. Maar de handeling van het roken van de pen kan wel verslavend werken.

De pen kan als een oefensigaret werken: een kind dat aan roken begint door roken van de shisha pen zal waarschijnlijk ook sneller de volgende stap nemen: het roken van sigaretten. Kinderen gaan ook roken als normaal zien en dan is het opstapje naar tabak roken klein.

Krom, 21-03-2013
Is die pen ook slecht voor astma? Reactie infoteur, 22-03-2013
De pen wordt verkocht als zijnde veilig. Echter het is niet verstandig risico's te nemen indien er al sprake is van astma. Neem voor de zekerheid contact op met je arts en leg hem/haar de ingrediëntenlijst voor. Dan heb je meer zekerheid. Beter maar zuinig zijn op je gezondheid en je longen.

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 07-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.