De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk is

De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk is Bijna iedereen weet wel dat roken slecht is voor de mens. Kanker, hart- en vaatziekten, COPD, ze worden allemaal veroorzaakt door de slechte gewoonte. Maar wat zit er nu allemaal in de sigaret aan kankerverwekkende stoffen? En hoeveel jongeren roken er bijvoorbeeld? Hierbij de feiten over roken en hun schadelijke effecten.

Het aantal jongeren dat rookt

In het jaar 2012 rookten ongeveer 360.000 jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Dit zijn alle inwoners van de stad Utrecht en nog een aantal dorpen erom heen.

Roken is niet meer zo cool als het wel was

Vroeger was roken heel stoer en leuk. Wie herinnert zich niet de vaasjes met sigaretten en sigaren op feesten en partijen, maar ook op avondjes bij mensen thuis. Nu iedereen wel weet dat roken niet zo gezond is, is de mening over de gewoonte wel bijgesteld. Van de jongeren geeft tegenwoordig 63 procent aan dat het niet cool is om te roken. In 2003 vond nog 49 procent van de jongeren dat. Zo’n 51 procent vond het toen wel stoer om met een sigaret gezien te worden.

Tabaksindustrie stopt nog meer stoffen in sigaretten en tabak

De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen die niet roken toch weer aan de sigaret te krijgen. Jongeren worden verleid met allerlei smaakjes in de sigaret zoals:
 • Drop
 • Cacao
 • Menthol
 • Vanillesmaak
Ook worden de sigarettenpakjes zo gemaakt dat het zo aanzetten tot roken.

Campagne “Roken kan echt niet meer”

Het KWF Kankerbestrijdingsfonds wil met de campagne “Roken kan echt nier meer” het roken ontdoen van haar hippe imago. Dit om te voorkomen dat jongeren juist gaan roken of om ze er van af te houden (weer) te gaan roken.

Feiten over roken

 • In 1958 rookte 60 procent van de Nederlanders
 • In 2013 rookt 25 procent van de Nederlanders
 • Een op de 2 rokers overlijdt (vroegtijdig) aan de gevolgen van roken
 • Een op de vier mensen sterft voor zijn 65e aan de gevolgen van roken
 • Jaarlijkse sterven bijna 200.000 mensen in Nederland omdat zij roken
 • Als niemand meer zou roken zou er 20 tot 30 procent minder kanker zijn

Stoffen die nicotine verslavender maken

Producenten stoppen in de tabak en de sigaret nog eens extra stoffen, zodat de roker niet meer van zijn peuk af kan blijven. Deze stoffen zijn:
 1. Ammonium. Deze stof zorgt ervoor dat de longen en het bloed de nicotine beter opnemen.
 2. Etherische oliën zoals menthol. Door deze oliën wordt de hoestreflex tegengegaan. Daardoor kan dieper worden geïnhaleerd.
 3. Theobromide. Deze stof maakt de bronchiën wijder, zodat de rook dieper in de longen kan komen.
 4. Suikers. De acetaldehyde die vrijkomt bij de verbranding van de suikers maakt de nicotine nog verslavender.

Tabaksrook bevat meer dan 4000 chemische stoffen

Tabaksrook bevat meer dan 4000 chemische stoffen. Van hen hebben meer dan 60 stoffen kankerverwekkende eigenschappen. Een deel van hen zit al in de tabak zoals hij in de natuur groeit, maar een heel groot deel ervan wordt door de tabaksindustrie toegevoegd.

Inademen schadelijke stoffen is veel schadelijker dan het eten

Het inademen van giftige stoffen is vaak veel schadelijker dan het eten van die stoffen. Dit komt omdat de longen de schadelijke stoffen niet afbreken. De stoffen komen dus diep in het lichaam terecht.

Hoeveelheid teer en nicotine verschilt per merk en soort tabak

Alle tabak bevat de verslavende en giftige stof nicotine. Door verbranding van de tabak ademt de roker, maar ook de meerokers. Teer en koolmonoxide in. De hoeveelheid nicotine, teer en koolmonoxide verschilt per merk en soort tabak.

Lijst van giftige stoffen

In onze hedendaagse maatschappij hebben we nogal eens te maken met giftige stoffen. In rook, maar ook in andere producten. Hieronder een greep uit die lijst:
 • Aceton. Zit in verf- en nagellakverwijderaar
 • Acrolien. Biocide die wordt gebruikt om algengroei te verwijderen
 • Acetaldehyde. Wordt gebruikt bij de productie van verf, azijnzuur en polyesterharsen. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.
 • Butaan. Gas dat in aanstekers zit.
 • Methanol. Brandstof. Onder andere voor raketten.
 • Waterstofcyanide. Deze stof wordt als rattengif gebruikt, maar komt dus ook vaak in het milieu terecht.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken schadelijker dan gedacht!Roken, wie kent het niet? 27,5 % van Nederland rookt. 27% van de vrouwen en 28% van de mannen in Nederland neemt elke da…
Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?Wat zijn de gevolgen van roken voor het lichaam?De meeste mensen weten wel dat roken ongezond is, maar weten niet precies hoe dat komt. En mensen weten vaak wel dat ze…
Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zo’n 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…
Waarom is roken slecht voor je?Waarom is roken slecht voor je?Roken is de veroorzaker van verschillende problemen, zoals kanker, langdurige (chronische) ademhalingsproblemen, hart-en…
Shisha pen: jongeren roken zonder nicotineDe shisha pen is een nieuw product op de rokersmarkt. Een sigaret zonder nicotine. Dat is mooi, zou je denken. Maar miss…
Bronnen en referenties
 • RIVM
 • Kracht
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.