Roken schadelijker dan gedacht!

Roken, wie kent het niet? 27,5 % van Nederland rookt. 27% van de vrouwen en 28% van de mannen in Nederland neemt elke dag wel eens een sigaret. Iedereen weet ook tegenwoordig, dat roken erg schadelijk is. Er zitten veel giftige stoffen in tabaksrook. Teer de veroorzaker van de rokershoest, nicotine de verslavende stof, koolmonoxide zorgt voor slechtere conditie en stikstofmonoxide beschadigt de vaatwand. Waarom zou je gaan roken, als je weet dat al deze stoffen in een sigaret zitten?

Roken

Roken is door middel van inhaleren nuttigen van de rook van smeulende tabak. Er zijn ook andere genotsmiddelen of drugs die gerookt kan worden. Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Vroeger was roken een genotsmiddel, veel meer mensen rookten dan nu. Dat kwam omdat nog niemand wist dat in tabaksrook zeer schadelijke stoffen zaten.

De giftige stoffen in tabaksrook

Er zitten een aantal giftige stoffen in tabak:
 • Teer
 • Nicotine
 • Koolmonoxide
 • Stikstofmonoxide

Teer veroorzaakt de rokershoest, Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt, Koolmonoxide beschadigt de vaatwand en zorgt ervoor dat je conditie verslechterd en Stikstofmonoxide beschadigt ook de vaatwand. In tabaksrook zitten nog veel meer giftige stoffen. Er zitten ruim 40 schadelijke stoffen in sigarettenrook.

Roken en gezondheid

Dat roken schadelijk is, is algemeen bekend, maar wat voor een ziektes kun je zo al krijgen door te roken?
 • Ziekten aan hart en bloedvaten is vrijwel de bekendste ziekte wat je kunt krijgen door te roken. De ziekte van Buerger wordt vrijwel bij alle rokers gezien.
 • Ziekten van de luchtwegen (bronchitis, COPD, emfyseem) zijn vaak ziektes waarmee een roker te maken krijgt.
 • Aandoeningen aan de mondholte en vrijwel alle soorten kanker (met name mondkanker, keelkanker, longkanker) kan een roker mee te maken krijgen.
 • Schildklierziekten en bot-, spier- en gewrichtziekten en rugklachten zijn aandoeningen die vooral bij rokers worden gezien.
 • Ook het denkvermogen en het gehoor gaan achteruit als je te veel rookt.
 • Blindheid is ook een verschrikkelijke aandoening waar rokers mee te kampen krijgen.
 • Zelfs is er een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer bij rokers.
 • Zware rokers kunnen ook gele tanden, onfrisse adem, kleurverandering van de handen, voortijdige veroudering van de huid (rimpels), verhoogde kans op haaruitval en een slechtere conditie krijgen.

Rokerslongen

De teer die binnenkomt in de longen zet zich vast op het longweefsel. In de longen bevinden zich trilhaartjes, deze zorgen ervoor dat vervuild slijm uit de longen wordt gehaald. De trilhaartjes worden beschadigd door het teer, daardoor kunnen de trilhaartjes de longen niet meer reinigen en komt er veel vuil binnen in de longen. Dit vuil moet worden uitgehoest, vandaar dat teer zorgt voor de rokershoest. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak, komen de longen binnen. De gassen dringen door het slijmlaag de longen in. Deze stoffen tasten cellen aan; de cellen sterven af.

Rokers in Nederland

In Nederland rookt 27,5 % van de bevolking, dat zijn ongeveer 4.400.000 mensen. Rokers kosten de Nederlandse Maatschappij zo'n 2,4 miljard euro. Deze kosten ontstaan door het vaak ziek worden van de rokers en dat de rokers een lagere productiviteit hebben. Tabaksaccijns levert daartegen wel weer ruim 2,3 miljard euro op in de nederlandse schatkist.

Rokers in Europa

In Portugal roken de minste mensen van Europa, daar rookt ongeveer 13,5 % van de bevolking. In frankrijk wordt het meest gerookt, daar rookt ongeveer 38% van de bevolking. Ook in Griekenland (37%), Duitsland (36,5%) en Hongarije (35,5%) wordt veel gerookt.
 • In Griekenland roken de meeste mannen (46%)
 • In Frankrijk roken de meeste vrouwen (37%)
 • In Zweden roken de minste mannen (17%)
 • In Portugal roken de minste vrouwen (7%)

Roken zonder tabak

In 2007 kwam de oplaadbare sigaret op de markt. Deze sigaret bevat veel schadelijke stoffen niet, het bevat alleen een kleine dosis nicotine. In 2008 werd verboden om reclame te maken voor de oplaadbare sigaret, omdat deze voor mensen die pas gestopt zijn met roken een alternatief zou zijn om weer te beginnen met roken.
© 2011 - 2024 Only_sunny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isDe feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isBijna iedereen weet wel dat roken slecht is voor de mens. Kanker, hart- en vaatziekten, COPD, ze worden allemaal veroorz…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Roken schadelijk voor hersenen en gezondheidRoken schadelijk voor hersenen en gezondheidRoken: tijdens zwangerschap, verslavend, schadelijk voor de gezondheid. Roken werd tot de jaren negentig van de 20e eeuw…

Wat doet roken met uw lichaam?Wat doet roken met uw lichaam?In Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar desonda…
Nicotineverslaving (stoppen met roken)Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer één. Toch roken 200 miljoen Europeanen en is ruim 30% van de volwassenen eraan…
Bronnen en referenties
 • Ervaring Wikipedia Kranten
Only_sunny (1 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.