Roken schadelijk voor hersenen en gezondheid

Roken schadelijk voor hersenen en gezondheid Roken: tijdens zwangerschap, verslavend, schadelijk voor de gezondheid. Roken werd tot de jaren negentig van de 20e eeuw afgedaan als gezond of veilig. Tegenwoordig weet iedereen hoe schadelijk roken voor de gezondheid is. Wat doet roken met een ongeboren kind, meerokers en oudere rokers?

Wat is roken?

Roken is het gebruik maken van smeulende tabak. Tabak wordt ingerold in een dun papiertje, een vloeitje, en wordt aangestoken, De tabak die gaat smeulen, wordt geïnhaleerd. Het vloeitje met ingerolde tabak wordt een sigaret genoemd. Een sigaret kan uit een extra mondstuk bestaan: een filter. Bij een filtersigaret komen schadelijke stoffen minder diep in de longen terecht. Deze schadelijke stoffen zijn terug te vinden hogerop in de luchtwegen. Een filtersigaret is dus niet gezonder roken.

Is roken schadelijk?

Roken is zeker schadelijk voor de gezondheid. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de omgeving. De omgeving die meerookt wordt de passieve roker genoemd. Vooral kinderen die passief meeroken, zijn zeer kwetsbaar voor longziekten. Roken tijdens de zwangerschap veroorzaakt al schade bij het ongeboren kind. Dit is vooral te zien aan een achterstand in de groei.

Een sigaret bevat meer dan vierduizend chemische stoffen. Hiervan zijn zeker veertig stoffen zeer giftig voor de gezondheid. De meeste van deze stoffen zijn kankerverwekkend, maar werken ook irriterend op de luchtwegen, de neus en op de ogen. De meest voorkomende ziekten en aandoeningen die ontstaan naar aanleiding van het roken zijn:

Meest schadelijke stoffen

Een van de meest schadelijke stoffen in een sigaret is nicotine. Nicotine werkt sterk verslavend. Mensen die roken hebben een sterke drang naar nicotine. Nicotine werkt verdovend, waardoor een roker de teer in de longen niet voelt. Wanneer nicotine in het lichaam is uitgewerkt, zullen de hersenen een seintje aanmaken om een nieuwe dosis nicotine binnen te krijgen. Mensen roken graag omdat het een prettig gevoel geeft, dat door de nicotine wordt veroorzaakt. Bovendien werkt nicotine in op de glucosegehalte: hierdoor heeft men minder snel eetlust.

Nicotine is een stof die zeer snel bij de hersenen aankomt: vanaf het moment van inhaleren heeft de stof zeven seconden nodig om in de hersenen aan te komen. In de hersenen veroorzaakt nicotine schade. Het veroorzaakt concentratieproblemen en bij kinderen kan het later ADHD veroorzaken. In het lichaam is nicotine een medeveroorzaker van kanker. Verder veroorzaakt deze stof een verhoogde bloeddruk een verhoogde kans op een hartinfarct en slagaderverharding.

Een andere giftige stof in sigaretten is teer. Teer is een mengsel van een aantal stoffen, die de trilharen en de slijmvliezen irriteren en aantasten. Hierdoor ontstaat de bekende rokershoest.

Een andere giftige stof is koolmonoxide. Door deze stof raakt ongeveer tien procent van de rode bloedlichaampjes niet meer in staat om zuurstof te vervoeren. Hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in het lichaam. Een roker zal hierdoor kortademig gaan worden, vooral bij inspanning is dit goed te merken.

Gevolgen van het roken

Mensen die langdurig roken of meer dan twee sigaretten per dag roken, kunnen er zeker van zijn dat er na enige tijd een chronische bronchitis ontstaat. Deze chronische bronchitis is te herkennen door de typische rokershoest. De rokershoest komt vooral na het ontwaken voor, er wordt dan slijm opgehoest. In een later stadium kan zich emfyseem ontwikkelen.

Er bestaat door het roken een verhoogde kans op een aantal ziekten een aandoeningen zoals kanker of maagzweren. Ook een verhoogde bloeddruk komt voor. De helft van alle rokers haalt de leeftijd van 65 jaar niet. Toch wordt er vaak beweerd dat roken helemaal niet ongezond is, en worden voorbeelden aangehaald van mensen die 85 zijn, roken en nog gezond zijn. Roken geeft een verhoogd risico op bovenstaande aandoeningen en ziekten. Waarom het ene lichaam eerder op de schadelijke stoffen reageert dan de ander, is onduidelijk. Voor rokers is het belangrijk om extra vitamine C in te nemen: de schadelijke stoffen in de tabak verhinderen een goede opname van vitamine C.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zon 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…
Roken schadelijker dan gedacht!Roken, wie kent het niet? 27,5 % van Nederland rookt. 27% van de vrouwen en 28% van de mannen in Nederland neemt elke da…
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…
De schadelijke effecten van rokenJaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven…

Hoe stoppen met cafeïne? Verslaafd aan koffie?Hoe stoppen met cafeïne? Verslaafd aan koffie?Stoppen met cafeïne is niet zo'n makkelijke opgave. Mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld koffie kunnen zich geen l…
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.