Roken tijdens de zwangerschap
Roken en zwangerschap gaan vaak niet goed samen. Roken heeft een schadelijke invloed op het zwanger worden, de zwangerschap, de geboorte en op de baby. Stoppen met roken is daarom wel sterk aan te raden.
Het roken
Het beginnen met roken gebeurt vaak in de puberteit. Invloed van anderen is vaak van belang hierbij. Je wil meedoen met de rest en erbij horen. Ook kinderen van ouders die roken, hebben een grotere kans dat ze zelf ook gaan roken. De eerste sigaret is misselijkmakend, maar wie er eenmaal mee doorzet, raakt eraan verslaafd.
Zwangerschap en roken
Roken heeft een slechte invloed op de gezondheid. Wie zwanger is, moet extra voorzichtig zijn. Want de schadelijke stoffen bereiken ook de ongeboren baby.
In sigaretten zit nicotine. Deze nicotine stimuleert de hersenen van de roker, waardoor deze zich prettiger of rustiger gaat voelen. De nicotine veroorzaakt een hogere bloeddruk en beschadigd de vaten. Niet erg gezond tijdens een zwangerschap dus.
Ook koolmonoxide beschadigd de vaatwanden. Maar koolmonoxide zorgt ook voor een slechtere conditie van de roker. Tijdens de zwangerschap erg nadelig, omdat het lichaam vooral later in de zwangerschap toch al moeite heeft meg het fit houden van het lichaam. Ook stikstofmonoxide veroorzaakt deze verschijnselen. Het is mede veroorzaker voor het afsluiten van aderen.
Teer, wat een bekende stof is van sigaretten, is een schadelijke stof die de longen beschadigd. De trilhaartjes in de longen werken niet meer goed, waardoor de longen niet meer goed schoongemaakt worden.
Invloed op de baby
Roken heeft grote invloed op het zwanger worden, de zwangerschap, maar ook op de baby. Het zwanger worden kan vaak langer duren, soms wel meer dan 1-2 jaar. Dit omdat de vrouw die rookt verminderd vruchtbaar is. Maar ook mannen die roken hebben minder kwalitatief goed zaad.
Rokende vrouwen hebben ook meer kans op een miskraam. Een miskraam is vaak het gevolg van een aanlegfout. Door het roken kunnen aanlegfouten vaker voorkomen, wat uiteindelijk resulteert in een miskraam. Ook hebben rokende vrouwen meer kans op een vroeggeboorte. Dit is de geboorte voor de 37 weken zwangerschap. De baby's die geboren worden, hebben vaak ook een lager geboortegewicht en zijn over het algemeen zwakker dan andere baby's.
Baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap hebben gerookt, hebben veel van de schadelijke stoffen binnen gekregen. Deze schadelijke stoffen richten net zoveel schade aan als bij een roker. Dus het hart is zwakker, de vaten zijn zwakker, de longen werken minder goed. Vaak zijn deze kinderen dan ook vaker ziek en algemeen verzwakt. Aangeboren afwijkingen komen dan ook vaker voor bij meerokende baby's. Een hazenlip bijvoorbeeld.
Wiegendood komt vaker voor bij baby's waarvan een van de ouders rookt. Of wanneer de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Bij wiegendood overlijdt het kind plotseling zonder dat er een aanwijsbare reden voor is. Het komt voor bij kinderen tot twee jaar.
Stoppen met roken
Al deze nadelige invloeden, maakt het voor de aanstaande moeder vaak wel motiverend om te stoppen met roken. Begin hiermee voordat je zwanger wilt worden. Het fijnste is wanneer de partner ondersteunend is en eventueel ook stopt met roken. De gezondheid van jullie toekomstige kind staat tenslotte op het spel.