Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap Roken en zwangerschap gaan vaak niet goed samen. Roken heeft een schadelijke invloed op het zwanger worden, de zwangerschap, de geboorte en op de baby. Stoppen met roken is daarom wel sterk aan te raden.

Het roken

Het beginnen met roken gebeurt vaak in de puberteit. Invloed van anderen is vaak van belang hierbij. Je wil meedoen met de rest en erbij horen. Ook kinderen van ouders die roken, hebben een grotere kans dat ze zelf ook gaan roken. De eerste sigaret is misselijkmakend, maar wie er eenmaal mee doorzet, raakt eraan verslaafd.

Zwangerschap en roken

Roken heeft een slechte invloed op de gezondheid. Wie zwanger is, moet extra voorzichtig zijn. Want de schadelijke stoffen bereiken ook de ongeboren baby.

In sigaretten zit nicotine. Deze nicotine stimuleert de hersenen van de roker, waardoor deze zich prettiger of rustiger gaat voelen. De nicotine veroorzaakt een hogere bloeddruk en beschadigd de vaten. Niet erg gezond tijdens een zwangerschap dus.

Ook koolmonoxide beschadigd de vaatwanden. Maar koolmonoxide zorgt ook voor een slechtere conditie van de roker. Tijdens de zwangerschap erg nadelig, omdat het lichaam vooral later in de zwangerschap toch al moeite heeft meg het fit houden van het lichaam. Ook stikstofmonoxide veroorzaakt deze verschijnselen. Het is mede veroorzaker voor het afsluiten van aderen.

Teer, wat een bekende stof is van sigaretten, is een schadelijke stof die de longen beschadigd. De trilhaartjes in de longen werken niet meer goed, waardoor de longen niet meer goed schoongemaakt worden.

Invloed op de baby

Roken heeft grote invloed op het zwanger worden, de zwangerschap, maar ook op de baby. Het zwanger worden kan vaak langer duren, soms wel meer dan 1-2 jaar. Dit omdat de vrouw die rookt verminderd vruchtbaar is. Maar ook mannen die roken hebben minder kwalitatief goed zaad.

Rokende vrouwen hebben ook meer kans op een miskraam. Een miskraam is vaak het gevolg van een aanlegfout. Door het roken kunnen aanlegfouten vaker voorkomen, wat uiteindelijk resulteert in een miskraam. Ook hebben rokende vrouwen meer kans op een vroeggeboorte. Dit is de geboorte voor de 37 weken zwangerschap. De baby's die geboren worden, hebben vaak ook een lager geboortegewicht en zijn over het algemeen zwakker dan andere baby's.

Baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap hebben gerookt, hebben veel van de schadelijke stoffen binnen gekregen. Deze schadelijke stoffen richten net zoveel schade aan als bij een roker. Dus het hart is zwakker, de vaten zijn zwakker, de longen werken minder goed. Vaak zijn deze kinderen dan ook vaker ziek en algemeen verzwakt. Aangeboren afwijkingen komen dan ook vaker voor bij meerokende baby's. Een hazenlip bijvoorbeeld.

Wiegendood komt vaker voor bij baby's waarvan een van de ouders rookt. Of wanneer de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Bij wiegendood overlijdt het kind plotseling zonder dat er een aanwijsbare reden voor is. Het komt voor bij kinderen tot twee jaar.

Stoppen met roken

Al deze nadelige invloeden, maakt het voor de aanstaande moeder vaak wel motiverend om te stoppen met roken. Begin hiermee voordat je zwanger wilt worden. Het fijnste is wanneer de partner ondersteunend is en eventueel ook stopt met roken. De gezondheid van jullie toekomstige kind staat tenslotte op het spel.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens de zwangerschap leidt er toe dat baby’s vaker vroeger worden geboren dan nodig is om volgroeid te raken. V…
Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Wat is het effect van roken tijdens de zwangerschap? Dat is een vraag waar veel (bijna) zwangere vrouwen het antwoord op…
Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Mocht je twijfelen om voor je zelf te gaan stoppen om roken, misschien helpt dit artikel je wanneer je zwanger bent of w…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…

Bevalling: het verloopBevalling: het verloopHet verloop van de bevalling is niet bij iedereen gelijk, iedere vrouw is anders en ervaart de bevalling ook anders. Toc…
26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschap26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschapVanaf week 26 is een ongeboren baby levensvatbaar. Het betekent dat het een kans heeft om te overleven als het te vroeg…
Bronnen en referenties
  • Stivoro helpt bij het stoppen met roken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofmonoxide
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.