26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschap

26 tot 40 weken zwanger. Ontwikkeling van de zwangerschap Vanaf week 26 is een ongeboren baby levensvatbaar. Het betekent dat het een kans heeft om te overleven als het te vroeg geboren zou worden. Ongeveer 81% van de kinderen die in week 26 geboren worden, overleven. De baby moet wel de couveuse in. Omdat het te vroeg geboren is kan het allerlei problemen hebben, wat een bron van zorg kan zijn. Bij het merendeel van de te vroeg geboren kinderen die vanaf week 26 geboren worden, komt het gelukkig goed. De meeste baby's ontwikkelen zich gemiddeld 40 weken in de baarmoeder en worden dus niet te vroeg geboren. Men noemt te vroeg geboren kinderen prematuur tot week 28 van de zwangerschap.

Week 26 tot week 40 van de zwangerschap

Niet alleen je baby groeit snel, maar ook jij komt ongeveer een pond per week aan. In deze periode is dat niets om je zorgen om te maken. Vanaf deze periode van de zwangerschap groeit je baby nog steeds in gewicht en lengte. Ook worden alle organen voorbereid op 'zelfstandig' leven en functioneren buiten de baarmoeder.

Week 26

In week 26 gaan de oogjes van de baby open, dat wil zeggen dat de oogleden, die voorheen met elkaar verkleefd waren, van elkaar loskomen. Het kindje is nog erg kwetsbaar. Hoewel het kindje een goede kans heeft om te overleven, kunnen er wel risicovolle complicaties optreden bij een vroeggeboorte, zoals een hersenbloeding of infectie. De longen zijn ook nog niet sterk genoeg om probleemloos buiten de baarmoeder te functioneren. Er moet veel worden gedaan om de baby in leven te houden. Gelukkig worden de meeste baby’s niet zo vroeg geboren.

De ongeboren baby trappelt met 26 weken zwangerschap al stevig in je buik. Er kan in deze periode van de zwangerschap een vervelende pijn onder je ribben voelbaar zijn. Soms steekt de baby namelijk enkele ledematen uit. De elleboog of knie of voet drukt tegen je buik of ribben, en dat geeft soms een vervelend gevoel. De baby is al ongeveer 30 centimeter lang.

Je bent vast druk bezig om de babyuitzet te verzamelen. Veel aanstaande ouders hebben alle spullen voor de kraamtijd in deze periode al in huis, want je weet niet of de geboorte van de baby zich (al veel) vroeger dan de uitgerekende datum zal aandienen.

Baby in de laatste maanden. Tekening: Leonardo da Vinci / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Baby in de laatste maanden. Tekening: Leonardo da Vinci / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Week 27
Rond week 27 kan je weer wat vaker last van vermoeidheid beginnen te krijgen en dat kan de rest van de zwangerschap aanhouden. Je hebt daardoor meer behoefte aan rust. De baby heeft inmiddels wenkbrauwen, oogwimpers en blauwachtige ogen. De ogen krijgen namelijk pas later, na de geboorte, hun definitieve oogkleur.

Week 28

In week 28 verandert het kraakbeen van de baby langzaamaan in bot. Het wordt dus harder. De verhouding van het lichaam komt meer in balans. Het donshaar dat de baby lange tijd bedekte, wordt nu vervangen voor huidsmeer. Het beschermt de baby tegen uitdroging.

Week 29

Rond week 29 is de baby zo groot geworden dat het minder ruimte heeft om te bewegen. Het is ongeveer 36,5 centimeter lang en weegt rond de 1100 gram.

Week 30

Vanaf week 30 is het mogelijk dat je baby al met het hoofdje naar beneden ligt, toch kan het zich nog omkeren. Het kan ook nog een paar weken duren voordat het met het hoofdje naar beneden gaat liggen. De baby is dan weer enkele centimeters gegroeid en is in deze periode ongeveer 38 centimeter lang.

Week 31

De baby weegt nu ongeveer 1500 gram en is (om en nabij) 39 centimeter lang. Hoewel de baby misschien wat minder beweeglijk is, voel je het toch regelmatig schoppen of trappelen. Als je gaat rusten en op je zij gaat liggen, voel je de baby meestal snel daarna bewegen. Als je twijfelt over de gezondheid van je baby, neem dan direct contact op met de verloskundige. Meestal is alles gelukkig in orde.

Week 32

Ongeveer in week 32 ondergaan de longen van de baby een verandering om te voorkomen dat de longen inklappen zodra de baby geboren wordt. De longen worden beschermd door een soort vettige stof die zal voorkomen dat de longblaasjes zich sluiten als de baby ademen gaat. De baby heeft nu geen donshaartjes meer op het lichaam, maar wel wat haar op het hoofd. In week 32 groeit de baby meer in gewicht dan in lengte. Per week komt er ongeveer 230 gram gewicht bij.

Week 33

In week 33 is de baby ongeveer 41 centimeter lang en weegt ongeveer 2 kilo. 4 Pond dus.

Week 34

In week 34 is de baby ongeveer 42,5 centimeter en weegt ongeveer 2250 gram. Vrijwel alle baby’s die in deze periode geboren worden, overleven probleemloos de te vroege geboorte. Ongeveer 1% van de te vroeg geboren kinderen in week 34, redden het niet omdat er iets niet goed gaat. Rond deze periode begint de baby in de buik van de moeder ook vaak al flink in te dalen, waardoor je indalingsweeën kunt voelen. Misschien heb je last van harde buiken of pijn in de onderbuik. De harde buiken worden ook wel oefen-weeën genoemd.

Week 35

In week 35 is de baby klaar voor het leven op de wereld, maar het groeit nog lekker een paar weekjes door. Ook de hersenen zijn nog steeds in ontwikkeling. De moeder kan rond deze tijd ook wat vaker last hebben van kortademigheid. De baarmoeder neemt namelijk zoveel ruimte in dat de longen wat minder capaciteit hebben. Doe het rustig aan en in je eigen tempo. Rugpijn en harde buiken kunnen je ook tot last zijn. Als je veel harde buiken hebt, doe het dan ook rustiger aan. Bel bij twijfel altijd met je verloskundige of een arts.

Week 36/37

In week 36 of 37 is je baby waarschijnlijk al goed ingedaald. De buik van de moeder hangt lager dan eerst. De baby zal (als het is ingedaald) niet meer omkeren. Als de baby met het hoofdje naar beneden ligt wordt het waarschijnlijk een gewone bevalling. De baby kan ook indalen met de billetjes in het bekken, er is dan sprake van een stuitligging. Soms ligt een baby met het hoofd naar boven of overdwars. Dan wordt het geboren met een keizersnee. Je maakt rond deze tijd meestal ook de tas klaar die je nodig hebt als je onverwachts naar het ziekenhuis zou moeten.

Week 38

In week 38 weegt de baby ongeveer ruim 6 pond en het is ongeveer 48 centimeter lang. De baby kan nu elk moment geboren worden. Je uitgerekende datum komt nu in zicht. Vanaf nu groeit de baby nog ongeveer 30 gram per dag. Het merendeel van de baby’s worden geboren tussen de 38e en 42e week van de zwangerschap. Slechtst een klein deel wordt precies op de uitgerekende datum geboren. Voorlopig is het afwachten wanneer de baby geboren zal worden. Het zal vanaf de uitgerekende datum binnen veertien dagen geboren (moeten) worden.

Week 39

In week 39 weegt de baby ongeveer 3300 gram.

Week 40

In week 40 is er nog ongeveer 100 gram bijgekomen en is de baby ongeveer 50 centimeter lang.

Nesteldrang

Nesteldrang is een woord dat wel gebruikt wordt om de behoefte om alles op orde te hebben te beschrijven, een behoefte die je bij hoogzwangere vrouwen vaak kort voor de geboorte ziet. Je wilt dan misschien tot in de puntjes opruimen, alle spullen in orde hebben, van alles schoonmaken of misschien zelfs nog je hele huis opknappen. Het is een natuurlijke reactie op de komst van een baby. Neem echter niet teveel hooi op je vork. De baby heeft maar een paar dingen nodig: liefde, gezonde voeding en goede verzorging.

Gaat de bevalling beginnen? Verschijnselen bij de moeder

Verschijnselen die erop duiden dat de bevalling snel gaat beginnen kunnen zijn:
  • Obstipatie.
  • Zwangerschapskwaaltjes zoals brandend maagzuur en bandenpijn.
  • Vaker moeten plassen.
  • Bekkeninstabiliteit.
  • Veel dromen.
  • Rugpijn en/of pijn in het schaambeen.
  • Vocht vasthouden (dikke voeten en strakke handen). (Bespreek dit met de verloskundige en laat je bloeddruk regelmatig meten.)
  • Spataderen.
  • Vergeetachtigheid.
  • Kramp in de kuiten.
  • Overige.

Verschijnselen die erop duiden dat de bevalling al begonnen is

Als de bevalling begonnen is, is dit niet altijd even duidelijk. Je verwacht immers heftige weeën, toch kunnen die soms nog op, zich laten wachten terwijl de bevalling officieel wel al begonnen is. Duidelijke signalen dat je lichaam zich voorbereid op de geboorte zijn bijvoorbeeld:
  • Gebroken vliezen en als gevolg daarvan vochtverlies.
  • Het verliezen van de slijmprop die de baarmoeder afsluit, via de vagina. Herkenbaar aan een (vaak wat taaie) prop slijm met vaak een klein beetje bloed erin. (Niet iedereen merkt dit).
  • Duidelijk herkenbare weeën. (De bevalling is dan op gang)
  • Persdrang (laatste fase van de uitdrijving)

Bij pijnklachten of andere klachten kan je altijd het beste overleggen met je verloskundige of arts. Ook als er verschijnselen zijn maar de bevalling lijkt nog niet op gang omdat je bijvoorbeeld geen weeën krijgt, overleg je natuurlijk ook met je huisarts of je verloskundige.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Een gezonde levensstijl vóór de zwangerschapHet is zo dat veel moeders roken of alcohol gebruik opgeven in de eerste periode van de zwangerschap. Het duurt dus even…
De ontwikkeling van je baby; 27 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 27 weken zwangerIn week 27 is een ongeboren baby zo'n 34 centimeter lang, en weegt ruim 800 gram. De ogen van de baby openen zich in wee…

Roken tijdens de zwangerschapRoken tijdens de zwangerschapRoken en zwangerschap gaan vaak niet goed samen. Roken heeft een schadelijke invloed op het zwanger worden, de zwangersc…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
Bronnen en referenties
  • Babybytes.nl
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 24-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.