Babyuitzet-checklist. Wat heb je nodig voor de kraamtijd?
Als je in verwachting bent, en alles gaat goed, dan is het verstandig om je bijtijds te richten op het bij elkaar sparen van een babyuitzet. De babyuitzet bevat noodzakelijke spullen die je nog hebt zodra je baby geboren is. Een (nieuwe) babyuitzet (zonder meubels) kost ongeveer 350,- à 500,- euro (2015). Een volledige babyuitzet kan je het beste regelen in de periode van je zwangerschap, wanneer je nog fit bent. Zorg in elk geval dat je alles voor de baby in huis hebt, zo'n vier weken voor de uitgerekende datum.
Omdat je nooit precies met zekerheid voorspellen kunt wanneer een bevalling begint, is het verstandig en handig om je babyuitzet al vroeg in je zwangerschap in orde te maken. Bovendien is het leuk werk om de babyspulletjes uit te zoeken. Je hebt best veel spullen nodig. Een deel van de spullen kan je wellicht gratis krijgen van familie of vrienden, die het zelf niet meer nodig hebben. Als je het betalen kunt en alles nieuw wilt, kan je alle spulletjes kopen bij babyzaken en warenhuizen. De een kiest veel prijziger spullen dan de ander. Het is dus afhankelijk van je budget. Heb je weinig geld dan is er veel tweedehands te verkrijgen. Matrasjes zijn ongeschikt om tweedehands te gebruiken, maar babykleding en lakens, en andere goed te reinigen spulletjes, kunnen prima gewassen worden en zijn tweedehands in principe wel veilig. Tweedehands babyspullen vind je bijvoorbeeld op Marktplaats, in kringloopwinkels of via advertenties in kranten. Je kunt ook op zogenaamde rommelmarkten op zoek gaan naar geschikte babyspulletjes. Als je helemaal geen geld hebt voor spullen voor de baby, dan kan je de hulp inroepen van vrienden en familie. Vraag of je spullen voor de baby kan lenen of mag hebben. Veel mensen bewaren babyspullen. Kleding kan je wassen en een babybadje is ook gemakkelijk te hergebruiken. Wat heb je zoal nodig voor de komst van een baby, en waarvoor dienen de spullen?
Kraampakket
Een kraampakket heb je nodig voor de algemene verzorging van je kindje. In een kraampakket zitten de spullen die je in de kraamperiode nodig hebt, en deels ook daarna. Heel handig zijn de kant-en-klare kraampakketten waar alles al inzit. Als je een aanvullende verzekering hebt is het mogelijk dat het kraampakket door je verzekering vergoed wordt. Zoek dit eerst uit voordat je het pakket koopt, want bij een dekking wordt het pakket opgestuurd. Je moet dan wel bijtijds een aanvraag hebben ingediend, bijvoorbeeld al voor de vijfde maand van je zwangerschap. Heb je geen aanvullende verzekering dan wordt het pakket met een basisverzekering niet vergoed. Je zal het kraampakket dan zelf moeten kopen of zelf moeten samenstellen. Je kunt kraampakketten kopen via gewone of (online) winkels, of bij je zorgverzekering (tegen betaling). Een kraampakket bevat meestal (inhoud kan enigszins verschillen per aanbieder):
- Kraammatras (bescherming van je matras tijdens de bevalling).
- Matrasbeschermer (bescherming van je matras voor het geval de vliezen breken als je in bed ligt, in de laatste weken van de zwangerschap).
- Onderleggers. Geschikt voor de nazorg bij de zwangerschap.
- Watten. Nodig voor ontsmetting van het navelgebied van de baby.
- Gaasjes (steriele). Geschikt voor schoonmaken van wondjes en dergelijke.
- Navelklemmetje (steriel). Om de navelstreng af te klemmen.
- Alcohol. Ontsmettingsmiddel.
- Kraamverband. Dit is extra stevig maandverband voor de moeder, om bloed en vocht in de periode na de bevalling op te vangen.
- Thermometer om de lichaamstemperatuur van je kindje te meten. Bij voorkeur een digitale koortsthermometer.
- Desinfecterende handgel om handen te wassen voordat men de baby aanraakt.
Je hebt overigens ook nog een extra thermometer nodig, voor jezelf. Je gebruikt als moeder uiteraard niet dezelfde thermometer als de thermometer die voor je baby wordt gebruikt. Als je pas bevallen bent wordt zowel de temperatuur van jou en je kind regelmatig opgemeten.
Luiers verschonen, wat heb je nodig?
Vanaf dag een zal je baby plassen en poepen. Je hebt dus luiers nodig. Om babybillen te verzorgen heb je minimaal nodig:
- Newborn luiers. Twee pakken.
- Billendoekjes. Handig voor directe verzorging van babybilletjes.
- Billencrème. Deze crème beschermt de kwetsbare babyhuid tegen bijtende stofjes in ontlasting en urine.
- Aankleedkussen. Een aankleedkussen bevat opstaande randen waardoor zeer kleine baby's niet gemakkelijk van de commode af kunnen vallen. Laat een baby echter nooit alleen op een commode of tafel liggen, ook niet op een aankleedkussen met opstaande randen.
- Hoesjes voor aankleedkussen. Die zijn er ook. Ze zijn meestal van badstof en bevatten een elastiek in de zoom. Ze doet ze daardoor gemakkelijk om een aankleedkussen heen. Het maakt het aankleedkussen minder koud voor je baby, en ze zijn gemakkelijk te wassen. Twee stuks is aanbevolen voor de kraamtijd.
Hydrofiele luiers of doeken
Hydrofiele luiers zijn doeken die je voor van alles gebruiken kunt. Ze zijn heel handig in de eerste maanden na de geboorte. Deze doeken worden voor heel veel dingen gebruikt. Als de baby een boertje moet laten na een voeding, leg je bijvoorbeeld eerst een hydrofiele luier over je schouder, om het spuug van de baby op te vangen. Als je baby verschoond wordt, kan je de doek gebruiken om de koude plastic ondergrond van het aankleedkussen te bedekken. Dat scheelt weer een huilbui van je kleintje. Als je baby in bad is geweest, zijn de hydrofiele doeken ideaal om plooien in de babyhuid mee af te drogen. De hydrofiele luiers zijn licht en nemen veel vocht op en ze zijn goed schoon te wassen, terwijl je wasmachine niet meteen propvol zit, zoals bij handdoeken wel het geval is. Ze nemen weinig ruimte in. Er worden zestien stuks geadviseerd voor een babyuitzet.
Borstvoeding of flesvoeding
Als je borstvoeding geeft heb je een aantal zaken nodig:
- Voedings-bh (tweemaal). Natuurlijk kan je ook borstvoeding geven zonder gebruik van een voedings-bh, maar het is veel handiger om wel een voedings-bh te gebruiken. De bh is zo in elkaar gezet dat je gemakkelijk een borst kunt ontbloten om de baby aan de tepel te leggen.
- Zoogcompressen. Dit zijn pads die melk opvangen. Als je een baby voedt verlies je ook regelmatig wat melk uit je borsten. Niet alleen tijdens het voeden, maar ook 's nachts. De pads vangen de moedermelk op en voorkomen dat je kleding vol vlekken komt te zitten. Er zijn wegwerpzoogcompressen, maar er zijn ook zoogcompressen te verkrijgen die je uit kunt wassen. Een à twee verpakkingen met zoogcompressen is om te starten voldoende.
- Borstkolf. Als je van huis bent en je moet melk afkolven, kan je kiezen tussen een handkolfje of een elektrische borstkolf.
- Zuigflesjes om melk in te bewaren. Tweemaal.
- Voedingskussen. Niet echt noodzakelijk maar wel handig.
Flesvoeding
- Babymelk, passend bij de leeftijd.
- Flesjes met spenen. Vier flesjes zijn nodig, omdat de flesjes tussendoor goed gereinigd moeten worden. De speen van het flesje moet bij de leeftijd van de baby passen.
- Flessenwarmer. Niet echt een must maar wel handig. Je kunt de flesjes ook op andere manieren verwarmen. Lees in de gebruiksaanwijzing van de babymelk tot welke temperatuur je verwarmen moet en eventuele andere belangrijke aanwijzingen.
- (Magnetron) sterilisator. Een sterilisator is ideaal om flesje goed te steriliseren. Hoewel een (magnetron) sterilisator geen noodzaak is om flessen te kunnen steriliseren, is het wel een handig apparaatje.
- Flessenborstel voor het reinigen van de binnenkant van zuigflessen.
Slabbetjes en spuugdoekjes
Monddoekjes worden ook wel spuugdoekjes of slabbetjes genoemd. Het slabbetje is meer gericht op het schoonhouden van babykleding terwijl spuugdoekjes (zoals de naam al zegt) geschikt zijn om spuug weg te vegen. Spuugdoekjes zijn meestal vierkante afgebiesde kleine handdoekjes van badstof. Ze zijn handig om baby's mondje, kin, nek en handjes schoon te vegen. Slabbetjes worden om de nek gedragen om kleding te beschermen tegen etensvlekken. Het slabbetje kan ook direct dienst doen als spuugdoekje. Zes monddoeken worden in beginsel aanbevolen.
Babykleertjes
Zodra je baby geboren is, heeft het kleding nodig om het warm te houden.
Rompers
Rompertjes zijn pakjes met een sluiting tussen de dijbenen van je baby. Het zijn pakjes uit een stuk, qua model te vergelijken met een zwempak. Er zijn rompers met lange of korte mouwen, en ook mouwloze modellen. Rompertjes zijn ideaal voor baby's omdat de luier goed op zijn plek blijft zitten, en omdat het pakje het buikje van de baby bedekt. Je hebt zes rompers nodig voor de babyuitzet. De kleinste maten zijn 50/56. Als je baby een gewone grootte lijkt te hebben op de echo, dan kan je bijvoorbeeld drie rompertjes in maat 50/56 nemen, en drie stuks in maat 56/62.
Babysokjes
Een stuk of vier à vijf paar sokjes in de maten 10-12 zijn handig voor kort na de geboorte. Als de sokjes je bevallen, neem dan ook een maatje groter want je baby zal de eerste maanden snel groeien.
Bovenkleding
Over de luier en het rompertje gaat de bovenkleding. Dit kan van alles zijn, van hansop tot jurk met maillot, of een lange broek met shirt of trui. Voor kleine baby's zij hansopjes handig omdat ze zowel de voetjes, de beentjes de buik en de armpjes lekker warm houden. Let bij bovenkleding goed op de sluiting. Je moet eenvoudig de luier kunnen verschonen. Ook hou je natuurlijk rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Maten bij baby's van gemiddeld gewicht en lengte: drie stuks bovenkleding in maat 50/56 en drie stuks in maat 56/62
Broeken
Broeken van zachte stof zitten prettiger voor je baby dan broeken van spijkerstof. Broeken met voetjes eraan zijn makkelijk en lekker voor je baby. Je kunt bijvoorbeeld drie broeken kopen zonder sokken, en drie met sokken.
Jasje
De baby heeft een jas nodig voor als je naar buiten gaat. Voor de winter kies je een warme jas, er zijn ook babypakjes die de baby van top tot teen in een lekkere warme winterjas pakken, met capuchon, broek, voetjes en handschoenen ineen. In de zomer is een zomerjasje nodig.
Mutsjes
Mutsjes lijken ouderwets maar zijn dat zeker niet. Afkoelen gaat het snelst via het hoofd, daarom zijn mutsjes juist noodzakelijk. Minimaal twee katoenen mutsjes worden aanbevolen. Als het erg koud is, is katoen wellicht niet voldoende om het hoofdje warm te houden. Kies dan voor een katoenen mutsje met daar overheen een (veilige) capuchon of een katoenen mutsje met daar overheen een mutsje met echte wol erin verwerkt.
Babybadje
Je baby zal regelmatig een badje nodig hebben. Het handigste is nog altijd het babybadje op een standaard. De hoogte is goed (voor je rug) en je kunt de baby daardoor met een arm ondersteunen terwijl je het in bad doet. Na het badje is het bad weer gemakkelijk te legen, schoon te maken en op te bergen. Alles wat je nodig hebt om je baby in bad te doen is:
- Babybad met standaard.
- Badthermometer.
- Babybadolie of een andere zeepvrije gel.
- Babyshampoo.
- Badjasje of badcape (tweemaal).
- Hydrofiele washandjes (zesmaal).
Meubels en andere toebehoren
Meubels voor het inrichten van de babykamer vallen niet allemaal onder de meest noodzakelijke babyuitzet-spullen. Je kunt een baby immers ook verschonen op een aankleedkussen op de de eettafel, en mee naar buiten nemen in een draagdoek in plaats van in een kinderwagen. Toch kopen de meeste mensen wel een commode met aankleedkussen, en ook een kinderwagen. En als je de baby met een auto vervoert heb je uiteraard wel een
veilig autostoeltje nodig. Meubels en andere praktische spullen, die je dus (in meer of mindere mate) nodig hebt, zijn:
- Commode (met aankleedkussen).
- Kledingkast met legplanken en een stang.
- Babybedje (ledikant of wieg).
- Autostoeltje. Noodzakelijk zodra je een baby per auto vervoeren wilt.
- Kinderwagen. Een kinderwagen is al snel een noodzaak als je naar buiten wilt met je kindje, maar niet iedereen koopt een kinderwagen. Je kunt ook een buggy nemen die je horizontaal kunt uitklappen. Sommige moeders en vaders kiezen voor een draagdoek. Hoe groter je baby wordt, hoe meer last je dan wel van je rug kunt krijgen. De meeste ouders kiezen toch het liefst voor een kinderwagen.
Babybedje
Of je nou kiest voor een wiegje of een ledikant, het bedje moet opgemaakt worden. Kies voor een veilig, nieuw matrasje. Tweedehands matrasjes worden sowieso afgeraden wegens kans op de aanwezigheid van schimmels en/of bacteriën diep in het matras. Een matrasje moet minstens 8 centimeter dik zijn. Tussen de wandjes van het bedje en het matrasje mag niet meer dan 2 cm ruimte zitten, om verstikkingsgevaar en beknelling te verkleinen. Je hebt twee moltons nodig, steeds een tegelijk, om het matrasje te beschermen en droog te houden. Over de molton gaat een hoeslaken om het matrasje. Dit lakentje moet goed en netjes strak om het matrasje heen passen. Als je er twee koopt, kan je ze afzonderlijk wassen. Vier is echter handiger omdat je het bedje vaak zal moeten verschonen. Je hebt eenzelfde aantal bovenlakens nodig. Het is het beste als je het bedje 'kort opmaakt.' Dat houdt in dat je het laken zover onder het matrasje vastlegt, dat het een kort lakentje wordt, zodat je baby niet onder het laken terecht kan komen. Dit is om te voorkomen dat een baby verstrikt raakt in het laken, of dat het kindje er onder komt te liggen met het hoofdje. Een baby in een 'kort opgemaakt' bedje ligt met de voetjes bijna tegen het voeteneinde aan. Over het bovenlaken gaat een babydeken van katoen of wol. Je hebt aan twee dekentjes voor de babyuitzet genoeg, waarvan je er vaak (behalve als het koud is) maar een tegelijk gebruiken zal. Dekbedden worden nadrukkelijk afgeraden voor kinderen jonger dan 2 jaar, wegens verstikkingsgevaar.
Kruik
Een baby heeft nog moeite om zichzelf warm te houden. Daarom zijn naadloze metalen kruiken met kruikenzakken nodig om het bedje voor te verwarmen en de pasgeboren baby warm te houden.
Puckababy
Een Puckababyslaapzak is een alternatief voor lakens en dekentjes, en wordt steeds vaker gebruikt. Het lijkt een beetje op de ouderwetse trappelzak, maar in een Puckababy zitten ook de armpjes en handjes van de baby ingepakt.
Overige spulletjes voor je baby
Er zijn nog legio spulletjes die je kunt aanschaffen voor de babyuitzet. Of je vindt dat je deze spulletjes meteen nodig hebt, bepaal je zelf. Voorbeelden hiervan zijn:
- Speentje.
- Box.
- Box-kleed.
- Wipstoeltje.
- Babymuziekdoos (speeldoosje met ontspannend melodietje).
- Draagzak.
- Luiertas.
- Babyfoon.
- Luieremmer.
- Baby haarborstel en kam.
- Nachtlampje.
- Reiswieg.