Hormonen die je helpen bij je bevalling

Hormonen die je helpen bij je bevalling Heb je een goede zwangerschap en ben je zelf gezond dan is een natuurlijke bevalling weggelegd. Als je goed kunt luisteren naar je lichaam en je kunt overgeven aan het proces, gaan de bevalhormonen je helpen. Voordeel van deze natuurlijke manier van bevallen is onder andere dat je direct na de bevalling een band met je kind op kunt bouwen. Jullie zijn beiden niet onder invloed van sufmakende pijnbestrijders en kunnen dus direct starten met de kennismaking. Ook geeft het jouw als vrouw een groot vertrouwen in je lichaam en je hele zijn. Iets wat je de komende jaren als moeder hard nodig hebt.

De bevalling

Tijdens de bevalling weet ons lichaam wat er moet gebeuren en gaat het aan de slag zonder dat ons verstand zich ermee hoeft te bemoeien. Het lichaam van de moeder en van het kind zijn dan nog onlosmakelijk verbonden en werken samen om de geboorte tot een goed eind te brengen.
Diverse hormonen spelen een belangrijke rol in het hele proces van de bevalling en geboorte.

De bevalhormonen

Zodra het lichaam van de moeder niet voldoende voeding meer kan aanmaken voor haar ongeboren baby, wordt dit in het lichaam van de baby opgemerkt waardoor een hele keten van hormonen van de baby in actie komt.

Cortisol

De stress als gevolg van het voedingstekort zorgt voor productie van extra cortisol. De cortisol gaat via de navelstreng naar de placenta waar deze de aanmaak van progesteron afremt.

Progesteron

Progesteron heeft gedurende de gehele zwangerschap ervoor gezorgd dat de baarmoeder niet gaat samentrekken. Door de afname van de progesteronproductie wordt de baarmoeder niet meer geremd en gaat samentrekken.

Oestrogeen en prostaglandine

Tegelijk met de afname van de progesteron neemt de aanmaak van oestrogeen en prostaglandine toe. Beide hormonen zorgen ervoor dat de baarmoeder gevoeliger wordt voor oxytocine. Prostaglandine zet de hersenen van de moeder ertoe aan om oxytocine te gaan produceren.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het bevalhormoon genoemd maar is ook wel bekend als het knuffelhormoon. Zodra de aanmaak van oxytocine op gang is, wordt de productie ervan alleen maar meer. Dit proces is zichzelf versterkend op de volgende manier: de oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoeder sterker gaat samentrekken. Het samentrekken van de baarmoeder zorgt er vervolgens voor dat de oxytocine productie verder toeneemt. Bovendien zorgen de steeds krachtigere weeën ervoor dat het hoofdje van de baby harder tegen de baarmoedermond duwt, wat vervolgens weer leidt tot meer productie van oxytocine.
De productie van oxytocine is op zijn best als de vrouw zich ontspant en op haar gemak voelt.

Endorfine

Endorfine is een hormoon dat onder andere geproduceerd wordt bij lichamelijke inspanning en pijn. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je je prettig en ontspannen voelt. Tijdens de bevalling komt endorfine vrij als reactie op de kracht van de weeën. Hoe krachtiger de weeën, hoe meer aanmaak van endorfine. Gedurende de bevalling wordt het endorfine niveau zo hoog dat de barende vrouw zich afsluit van de rest van de wereld en in een soort (gelukzalige) roes terecht komt. Deze roes zorgt er vervolgend voor dat de vrouw zich goed ontspant waardoor de aanmaak van oxytocine optimaal is.

Adrenaline

Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt in stress situaties. Het zorgt ervoor dat we alert en kunnen reageren. Tijdens de bevalling werkt adrenaline het hele bevalproces tegen; het zorgt ervoor dat de productie van oxytocine en endorfine wordt verminderd. Hierdoor zullen de weeën minder krachtig zijn en de pijn van de weeën heftiger. Echter zodra de persfase van de bevalling is aangebroken, is het van belang dat de adrenalineproductie toeneemt. Dan zorgt adrenaline er juist voor dat de barende vrouw zich optimaal kan inzetten om dit laatste deel van de bevalling te voltooien. De baby krijgt via de navelstreng de extra adrenaline ook binnen. Dit zorgt ervoor dat de baby direct na de geboorte helder en alert is. Hij of zij is zo goed in staat om zijn omgeving (lees mama en papa) te zien en contact te leggen met hen: de eerste stap naar een goede hechting.

Cocktail voor moeder en kind

Niet alleen moeder maar ook de baby krijgt deze gehele cocktail van hormonen binnen. Voor de baby betekent dit dat de geboortepijn verzacht wordt en dat hij of zij rustig en ontspannen (maar wel alert doordat op het allerlaatst een shot adrenaline is vrijgekomen) ter wereld kan komen. Voor moeder betekent deze cocktail een natuurlijke hulp om de bevalling te doorstaan zonder ingrijpen van buitenaf.

Invloeden van buitenaf

Indien op één of andere manier wordt ingebroken op dit proces wordt het gehele proces beïnvloed en mogelijk zelfs beëindigd. Zo zal een verstoring van de rust en het veilige gevoel van moeder zorgen voor een verminderde oxytocine productie waardoor het hele proces wordt vertraagd. In geval van toedienen van pijnstilling of kunstmatige oxytocine wordt geen natuurlijke endorfine aangemaakt. Als dan vlak voor het persen de toediening van pijnstilling stopt om moeder de gelegenheid te geven de persweeën goed te voelen, zal het endorfinegehalte niet hoog genoeg zijn om de pijn van de persweeën voldoende te verzachten.
Als moeder en kind beiden over een goede gezondheid beschikken, is er geen reden om aan te nemen dat bovenstaand bevalproces niet op gang komt.
© 2015 - 2024 Be-okay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oxytocine: hormoonOxytocine: hormoonOxytocine is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt en bij vrouwen voorkomt. Ook komt dit hormoon voor bij mann…
Wat doet endorfine met je?Wat doet endorfine met je?Soms komt het woord voorbij in een gesprek over chocola, liefde, sport of drugs. En dan heb ik het over het woord endorf…
Hechting: (on)veilig gehechte kinderenHechting: (on)veilig gehechte kinderenHechting is een onderwerp dat gaat over de emotionele band die een baby/jong kind aangaat met zijn ouder(s) of verzorger…
Geneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevalling kunnen gebruikt worden om een dreigende vroeggeboorte tegen te houden of juist het o…

NIPT-test bij zwangere vrouwen bepaalt syndroom van DownNIPT-test bij zwangere vrouwen bepaalt syndroom van DownDe NIPT of de niet-invasieve prenatale test is een bloedtest die wordt afgenomen bij zwangere vrouwen om te bepalen of d…
Babyuitzet-checklist. Wat heb je nodig voor de kraamtijd?Babyuitzet-checklist. Wat heb je nodig voor de kraamtijd?Als je in verwachting bent, en alles gaat goed, dan is het verstandig om je bijtijds te richten op het bij elkaar sparen…
Bronnen en referenties
  • Wij zijn ons brein - Dick Swaab
  • Vrije geboorte - Anna Myrte Korteweg
Be-okay (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.