Dingen die geregeld moeten worden tijdens je zwangerschap

Dingen die geregeld moeten worden tijdens je zwangerschap Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Er zal de komende periode veel op je afkomen. Je zal circa veertig weken je kindje bij je dragen. Je lichaam verandert, je kindje groeit en ontwikkelt zich en je zal je gaan instellen op een leven dat totaal anders is dan toen je nog geen kinderen had. Dit feit alleen al kan veel emoties met zich meebrengen. Toch moeten er ook tijdens de zwangerschap al veel zaken geregeld worden voor tijdens en na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een verloskundige, het inrichten van de babykamer en het aanmelden bij een kinderdagverblijf.

Zodra je weet dat je in verwachting bent

Levensstijl en foliumzuur

Zodra je weet dat je in verwachting bent of wanneer je in verwachting wilt raken, kun je beginnen met het slikken van foliumzuur (vitamine B11) en er een gezondere levensstijl, voor zover je die nog niet had, op na houden. Hierbij kun je denken aan het stoppen met roken en drinken, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten. Foliumzuur verkleint de kans op aandoeningen als een open ruggetje en een open schedel. Foliumzuur slik je de eerste twaalf weken van je zwangerschap.

Het inlichten van instanties

Breng ook zodra je weet dat je zwanger bent je huisarts op de hoogte en informeer je apotheek, zodat zij rekening kunnen houden met eventueel medicijngebruik dat schadelijk zou kunnen zijn voor je kindje. Vertel ook je tandarts dat je zwanger bent. Dan kan hij hier rekening mee houden bij het maken van röntgenfoto’s. Dit is ook het moment om contact op te nemen met een verloskundige en een afspraak te maken voor een intake en de eerste echo. Informeer ook je verzekeringsmaatschappij en bestel een kraampakket en vraag naar de mogelijkheden van kraamzorg.

Kinderdagverblijf

Het lijkt misschien erg vroeg om hier nu al mee bezig te zijn, maar de wachtlijsten bij kinderdagopvangcentra zijn meestal flink lang. Dus als je besluit om na de bevalling weer aan het werk te gaan en je hebt geen oppas voor de kleine, zorg dan dat je zo vroeg mogelijk al kijkt naar de mogelijkheden bij jou in de omgeving. Welke kinderdagverblijven zijn er? Welke passen bij jouw gezin? En is er plaats voor je kind vanaf het moment dat jij weer aan het werk gaat? Zorg dat je kind naar een geregistreerd dagverblijf gaat. Je kunt dan een aanzienlijk deel van de kosten terugkrijgen via de Belastingdienst.

Moeders voor Moeders

Je kunt je, als je wil, aanmelden bij Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen totdat zij twaalf weken in verwachting zijn. Uit de urine halen zij hormonen die andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kunnen helpen om in verwachting te raken. Dit is uiteraard niet verplicht, maar als je andere vrouwen graag wil helpen, is het aan te raden om mee te doen met dit project.

Tussen de twaalfde en dertigste week van de zwangerschap

Vertellen dat je zwanger bent

Je kunt je familie en vrienden vertellen dat je zwanger bent! Dit kan natuurlijk ook eerder of later, maar de meeste vrouwen vertellen dit rond de twaalfde week, omdat ze de kritieke fase dan voorbij is. Ook is het nu zo’n beetje de tijd dat je je werkgever gaat inlichten. Dan kan hij zich alvast instellen op jouw zwangerschapsverlof en jullie kunnen nadenken over de mogelijkheden van ouderschapsverlof en in welke vorm je dit wil gieten. Regel ook een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige en overhandig deze aan je werkgever en bepaal wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan. Dit kan van zes weken tot vier weken voor de dag dat je bent uitgerekend.

Zwangerschapsgym

Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsgymnastiek. Dit kan yoga zijn, maar ook zwemmen. Wanneer het je leuk lijkt om met andere vrouwen in contact te komen die ook een baby verwachten, kun je besluiten deel te nemen aan een dergelijke activiteit.

Erkenning van het kind

Wanneer je getrouwd bent, is de erkenning van het kindje automatisch geregeld. Is dit niet het geval, dan kun je met de vader van je kind naar het gemeentehuis om je kind te laten erkennen en om de naamgeving (achternaam) te bepalen.

De babykamer

Je kindje heeft straks ook een eigen kamer nodig en heel veel benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan kruiken, kruikenzakken, kleding, meubilair en andere zaken. Bij je verloskundige kun je een lijst krijgen met alle zaken die je nodig hebt wanneer je kindje is geboren.

De pretecho

Je kunt rond week twintig een pretecho laten maken. Je kunt dan het geslacht van het kindje te weten komen. De pretecho is geheel vrijblijvend. Sommige ouders willen graag weten of ze een jongen of een meisje verwachten, andere mensen willen dat het een verrassing blijft.

De laatste loodjes

De laatste loodjes zijn het zwaarst, zegt men. Bij een zwangerschap is dit zeker het geval. Je buik zit waarschijnlijk aardig in de weg en je zal sneller vermoeid zijn. Toch moeten er nu ook nog wat zaken geregeld worden.

Pufcursus

Als het je een gerust gevoel geeft om voordat je daadwerkelijk gaat bevallen te weten hoe je het best kunt ademhalen en de weeën kunt opvangen, is een pufcursus misschien iets voor jou. Dit is geen must, maar sommige dames hebben hier baat bij. Informeer bij je verloskundige naar de mogelijkheden.

De naam van je kindje

In het laatste trimester van je zwangerschap wordt het tijd om een naam te kiezen voor je kindje. Als je het geslacht niet weet, zorg dan dat je zowel een jongens- als een meisjesnaam paraat hebt. Je zal hier waarschijnlijk allang over hebben nagedacht, maar nu is het de tijd om de knoop door te hakken.

Geboortekaartjes regelen

Veel ouders vinden het leuk om hun vrienden en familie een geboortekaartje te sturen. Zoek alvast kaartjes uit die je leuk vindt en zorg dat de opmaak al is zoals je deze hebben wilt. Zorg ook dat je eventueel een leuk versje of tekstje klaar hebt. Als je kindje straks geboren is, hoeven alleen de naam, de lengte en het gewicht te worden ingevuld.

Waar wil je bevallen?

Als er geen medische indicaties zijn, mag je thuis bevallen. In het ziekenhuis mag dat ook, als je voorkeur hiernaar uitgaat. Je zal hoe dan ook je bed moeten verhogen door deze op zogenaamde klossen te zetten. Het bed moet op circa 90 centimeter hoogte staan, zodat de verloskundige makkelijker haar werk kan doen. De klossen en de ondersteek, die ook nodig zal zijn tijdens de bevalling, kun je huren bij de thuiszorg.

De vluchtkoffer klaarzetten

Een bevalling laat zich niet op de dag af plannen en misschien wilde je thuis bevallen, maar moet je onverhoopt toch naar het ziekenhuis. Het is verstandig om te zorgen dat er voor week 37 een vluchtkoffer klaarstaat met daarin:
  • Je zwangerschapskaart
  • Je verzekeringspapieren en ponsplaatje
  • Een nachthemd om in te bevallen
  • Een horloge om de tijd tussen de weeën te meten
  • Een fotocamera
  • Je telefoon, inclusief oplader
  • Een badjas en sokken
  • Toiletartikelen
  • Kraamverband
  • Een lijst met telefoonnummers van mensen die gebeld moeten worden
  • Luiers
  • Een rompertje
  • Sokjes voor je kindje
  • Kleding en dekentjes voor je kindje
  • Maxi-Cosi, zodat je je pasgeborene veilig mee naar huis kunt nemen
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
De ontwikkeling van je baby; 15 weken zwangerIn de 15e week van een zwangerschap beweegt een baby in de buik van een zwangere vrouw lekker in het vruchtwater en word…
Relatiebreuk als je zwanger bentAls je partner de relatie verbreekt als je zwanger bent, klinkt dat als een nachtmerrie, en eigenlijk is het dat ook. Er…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…

Babyuitzet-checklist. Wat heb je nodig voor de kraamtijd?Babyuitzet-checklist. Wat heb je nodig voor de kraamtijd?Als je in verwachting bent, en alles gaat goed, dan is het verstandig om je bijtijds te richten op het bij elkaar sparen…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • http://www.in-verwachting.nl/zwanger/foliumzuur.html
  • https://www.moedersvoormoeders.nl/
  • http://www.kraamzorglc.nl/zwangerschap/checklist-per-trimester/
  • http://verloskundigenettenleur.nl/tijdens-zwangerschap/regelen-tijdens-de-zwangerschap/
  • https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/praktisch/vluchtkoffer/
  • http://www.baby2b.nl/zwangerschap/wat-moet-ik-regelen/_408____NL
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.