Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepels

Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepels Zo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschuldig is, kan het wel voor ongemakken zorgen. Zo ook wat betreft het geven van borstvoeding. Hoewel vaak wordt gedacht dat borstvoeding onmogelijk is wanneer een vrouw vlakke en/of ingetrokken tepels heeft, is dit niet waar. Het is echter wel zo dat het geven van borstvoeding bemoeilijkt wordt en er vaak speciale aandacht vereist is bij het geven van borstvoeding.

De oorzaak van ingetrokken en/of vlakke tepels

Ingetrokken en vlakke tepels zijn in de meeste gevallen al vanaf de geboorte aanwezig. De melkgangen in de borst zijn korter dan de dikte van de borst: als resultaat hiervan wordt de tepel naar binnen getrokken.
Een ingetrokken tepel kan ook op latere leeftijd ontstaan, vaak als gevolg van een borstoperatie of het geven van borstvoeding. Ook in deze gevallen is het verschijnsel vrijwel altijd goedaardig. Wanneer een tepel plotseling zonder enige aanwijsbare oorzaak naar binnen trekt, is het echter raadzaam om een bezoek te brengen aan een arts.

Borstvoeding en ingetrokken en/of platte tepels

Afwijkende tepels hoeven in principe geen probleem te zijn bij het geven van borstvoeding. Bij borstvoeding is het immers zo dat de baby niet alleen aan de tepel zuigt, maar een groot deel van het tepelhof in zijn of haar mond neemt. Het is goed mogelijk dat borstvoeding met vlakke en/of ingetrokken tepels zonder extra hulpmiddelen prima verloopt.
Het is echter wel zo dat een prominente tepel het aanhappen voor de baby vergemakkelijkt. Om het aanhappen voor de baby makkelijker te maken wordt aangeraden om de tepel tussen twee vingers te pakken en lichtjes samen te knijpen, zodat de baby een zo groot mogelijk deel van het tepelhof in zijn of haar mond kan nemen. Wanneer dit echter niet afdoende is, zijn er nog hulpmiddelen die het geven van borstvoeding met vlakke en/of ingetrokken tepels kunnen vergemakkelijken.

Hulpmiddelen bij borstvoeding

Tepelhoedje

Wanneer de baby moeite heeft met aanhappen kan een tepelhoedje uitkomst bieden. Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat een uitstulping heeft dat lijkt op een tepel. Hierdoor heeft het tepelhoedje wel iets weg van een soort speen.
Het tepelhoedje wordt over de vlakke of ingetrokken tepel geplaatst; vanwege de tepelvormige uitstulping kan de baby makkelijker aanhappen. Er ontstaat een vacuüm in het tepelhoedje en de tepel wordt naar buiten gezogen. Tepelhoedjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De juist maat is zeer belangrijk, om pijnklachten en kapotte tepels op de lange duur te voorkomen.

Het gebruik van een tepelhoedje is niet zonder risico's. Bij langdurig gebruik is het mogelijk dat de melkproductie afneemt, omdat de borst minder efficiënt wordt leeggedronken en het tepelhoedje het fysieke contact belemmert. Het is aan te raden om een tepelhoedje alleen te gebruiken onder begeleiding van bijvoorbeeld een lactatiekundige, en het gebruik van het tepelhoedje zo snel mogelijk af te bouwen. Vaak komt de tepel vanzelf makkelijker naar buiten naar mate een baby vaker aan de borst drinkt.

Niplette

De Niplette is een soort tepelhoedje dat verbonden is aan een zuigslangetje. Door het zuigende mechanisme in werking te stellen, wordt de tepel naar buiten gezogen. Bij langdurig gebruik kan het effect van blijvende aard zijn.
Echter, het gebruik van de Niplette wordt afgeraden aan het eind van de zwangerschap of wanneer de borstvoeding reeds op gang is gekomen. Wanneer je de Niplette wil gebruiken moet je dit dan ook voor of tijdens de zwangerschap al doen. Het is raadzaam om het gebruik van de Niplette te bespreken met je verloskundige of met een lactatiekundige.

Tepelvormer

De tepelvormer is een soort kunststof schild dat over de borst en in de beha wordt gedragen. Door de druk van de tepelvormer wordt de tepel zachtjes naar buiten geduwd. De effecten zijn over het algemeen niet blijvend: aangeraden wordt dan ook om de tepelvormer steeds voor elke voeding enkele tientallen minuten te dragen. Langdurig gebruik van tepelvormers kan op den duur irritaties veroorzaken. Ook als je overweegt om tepelvormers te gebruiken is het verstandig om advies te vragen bij een borstvoedingsdeskundige.

Kolven

Wanneer bovenstaande hulpmiddelen niet voldoende resultaat hebben of je wil ze niet gebruiken, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om melk af te kolven en dit in een flesje aan de baby te geven. Ingetrokken of vlakke tepels vormen immers geen enkel probleem voor een kolfapparaat, en op deze manier kan je je kindje toch borstvoeding geven.
© 2015 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Niplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieNiplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieIngetrokken tepels is een veel voorkomend probleem onder vrouwen: circa één op de tien heeft ermee te maken. Veel vrouwe…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…

Dingen die geregeld moeten worden tijdens je zwangerschapDingen die geregeld moeten worden tijdens je zwangerschapGefeliciteerd, je bent in verwachting! Er zal de komende periode veel op je afkomen. Je zal circa veertig weken je kindj…
Hoofdpijn en zwanger: mogelijke oorzaken en wat te doen?Hoofdpijn en zwanger: mogelijke oorzaken en wat te doen?Het is niet ongebruikelijk om spanningshoofdpijn te krijgen als je zwanger bent, vooral in het eerste trimester. Spannin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingetrokken_tepels
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_nipple
  • https://www.borstvoeding.com/artikelen/kindjeaandeborst/kraamtijd/tepelhoedje.html
  • http://www.ingetrokkentepels.nl/nl/home/niplette/
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.