Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepels

Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepels Een ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokken tepel trekt de tepel trekt naar binnen. Het staat ook wel bekend als omgekeerde tepel of tepelinversie. De tepelhof is het ronde en donkere gebied rond de tepel. Grofweg één op de tien vrouwen heeft last van ingetrokken tepels, eenzijdig of aan beide tepels. Sommige mensen worden ermee geboren en anderen ontwikkelen ze later in het leven. Zowel mannen als vrouwen kunnen een ingetrokken tepel hebben. Een ingetrokken tepel kan zich voordoen aan één tepel of beide tepels. Het kan aangeboren of verworven zijn. Verworven tepelinversie kan het gevolg zijn van goedaardige of kwaadaardige oorzaken. Goedaardige tepelinversie is meestal een geleidelijk proces, dat zich over een paar jaar voltrekt. Wanneer een ingetrokken tepel snel optreedt, kan de onderliggende oorzaak een ontsteking, postoperatieve veranderingen of een onderliggende maligniteit zijn (kanker).

Wat is een ingetrokken tepel?

Een ingetrokken tepel is een tepel die naar binnen is gericht in plaats van naar buiten, behalve wanneer de tepel wordt gestimuleerd. Dit type tepel wordt soms een omgekeerde tepel of tepelinversie genoemd genoemd.

Synoniemen

Andere benamingen van een ingetrokken tepel zijn:
  • omgekeerde tepel
  • vlakke tepel
  • tepelinversie
  • tepelretractie

Normale tepel

De normale tepel staat naar buiten. De donker gepigmenteerde tepelhof, gelegen in het midden van de borst, bevat dichte collageenvezels en een dunne laag contractiele spieren. Hoewel er aanzienlijke verschillen zijn in kleur, vorm, grootte en de naar buitengerichtheid van de tepel, is de gemiddelde tepelhoogte 0,9 cm. Verschillen hierin kunnen worden beïnvloed door leeftijd, etnische afkomst, gewicht en hormonale veranderingen.

Symptomen

Een tepel is een centraal punt gelegen op de borst van een vrouw of man met daaromheen de tepelhof. Wanneer de tepel naar binnen wordt getrokken en naar binnen wijst in plaats van naar buiten, wordt dit tepelinversie of teruggetrokken tepel genoemd. Symptomen van een ingetrokken tepel zijn:
  • een vlakke tepel
  • ingetrokken tepels vlak tegen de tepelhof in plaats van rechtopstaand
  • de tepel is naar binnen gevouwen of wordt naar binnen getrokken.
  • aan één tepel of beide tepels
  • meestal aangeboren, soms verworven
  • ingetrokken tepels kunnen rechtop gaan staan ​​door stimulatie, zoals aanraking, zuigen of koude

Oorzaken van een teruggetrokken tepel

Een ingetrokken tepel is een natuurlijke variant van de tepel. Dat betekent dat je misschien wordt geboren met ingetrokken tepels. Je kunt later in het leven ook een teruggetrokken tepel ontwikkelen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze toestand. Sommige zijn ernstiger dan andere. Oorzaken van ingetrokken tepels tepels zijn:

Veroudering

Een ingetrokken tepel kan langzaam en geleidelijk optreden naarmate je ouder wordt. Dit is een goedaardig en volkomen natuurlijk proces, wat betekent dat het niet gerelateerd is aan kanker of enige andere onderliggende aandoening.

Uitbreiding (ectasie) van de melkkanalen

Deze goedaardige aandoening komt het meest voor tijdens de perimenopauze, een fase rondom de overgang ofwel menopauze. Het wordt veroorzaakt door een melkkanaal dat breder en dikker wordt, geblokkeerd raakt en vocht in de borst ophoopt. Deze aandoening kan ook gepaard gaan met roodheid, gevoeligheid en tepelafscheiding.

De ziekte van Paget aan de tepel

De ziekte van Paget aan de tepel is een vorm van borstkanker. Naast een ingetrokken tepel (vaak doet het zich aan één borst voor), kunnen de volgende symptomen optreden:

Andere oorzaken

Mogelijke andere oorzaken zijn:

Borstvoeding geven met een ingetrokken tepel

Het hebben van ingetrokken tepels betekent niet per se dat je je kindje niet de borst kunt geven. Veel vrouwen met vlakke tepels kunnen prima borstvoeding geven. Raadpleeg de huisarts of lactatiekundig als je problemen ondervindt met het geven van borstvoeding. Een lactatiekundige kan je helpen bij het aanpassen van de manier waarop je je boreling vasthoudt tijdens de borstvoeding om te zien of dat de situatie verbetert. Het blijkt namelijk dat andere voedingshoudingen je baby kunnen helpen om de borst goed te kunnen aanhappen en beter vast te houden, waardoor de voeding wel goed verloopt. Ze kunnen ook controleren of je melk maakt. Zo nodig kan een tepelhoedje tijdelijk uitkomst bieden bij een ingetrokken tepel.

Mammografie / Bron: Alexilusmedical/Shutterstock.comMammografie / Bron: Alexilusmedical/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal vragen stellen over je klachten, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en een lichamelijk onderzoek van je tepels en borsten uitvoeren. De arts kan het ook nodig vinden om een mammogram en echografie te laten maken om afbeeldingen van de borsten en tepels te krijgen. Deze afbeeldingen kunnen de arts helpen de oorzaak te bepalen. Mogelijk is er ook een MRI nodig. Als kanker wordt vermoed, zal een naaldbiopsie worden uitgevoerd. Hierbij verwijdert de arts een stukje weefsel uit de tepel of tepelhof, die onder een microscoop wordt geanalyseerd.

Behandeling van een ingetrokken tepel

Ingetrokken tepels die niet worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, hoeven niet te worden behandeld. Het is echter mogelijk dat je om cosmetische redenen een ingreep wenst.

Er zijn zelfzorgmaatregelen zoals de Hoffman-techniek (waarbij je de tepels handmatig naar buiten trekt) of het plaatsen van een zuigsysteem, die een tijdelijke oplossing kunnen bieden. Bekend is het zuigsysteem (de Niplette), dat met een vacuüm de tepel in een klein buisje zuigt en zo weefselexpansie veroorzaakt en de tepel naar buiten trekt. Er zijn ook chirurgische behandelingen die een duurzame of permanente oplossing kunnen bieden. Probeer geen van deze behandelingen zonder eerst een arts te raadplegen, zodat deze onderliggende aandoeningen kan uitsluiten die behandeling vereisen.

Prognose

Ingetrokken tepels kunnen een normale, fysiologische variatie van het tepeltype zijn. Ze kunnen ook duiden op een onderliggende aandoening die goedaardig of kwaadaardig kan zijn. Als je tepel plotseling ingetrokken raakt, raadpleeg dan de huisarts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieIngetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieOmgekeerde tepels (ingetrokken tepels, tepelinversie) zijn in de meeste gevallen geen teken van een medisch probleem. Bi…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…

Gezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingGezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingHet rectum is het laatste deel van de dikke darm. Hier wordt de ontlasting vastgehouden voordat het uit de anus komt. Ee…
Iliotibiale band syndroom: Aandoening met laterale kniepijnIliotibiale band syndroom: Aandoening met laterale kniepijnDe iliotibiale band is een soort peesblad dat van het bekken langs de zijkant van de dij naar de knie loopt. Het iliotib…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
  • https://www.uptodate.com/contents/nipple-inversion#H14508220
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323301.php
  • https://www.healthline.com/health/nipple-retraction
  • https://www.verywellhealth.com/nipple-variations-erect-inverted-retracted-430664
  • https://breastcancer-news.com/nipple-retraction/
  • https://www.medicinenet.com/inverted_nipple/symptoms.htm
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/ingetrokken-tepel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingetrokken_tepels
  • https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/281-vlakke-of-ingetrokken-tepels
  • https://nl.wikihow.com/Van-ingetrokken-tepels-afkomen
  • Afbeelding bron 1: Alexilusmedical/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.