Iliotibiale band syndroom: Aandoening met laterale kniepijn

Iliotibiale band syndroom: Aandoening met laterale kniepijn De iliotibiale band is een soort peesblad dat van het bekken langs de zijkant van de dij naar de knie loopt. Het iliotibiale band syndroom (iliotibiaal frictiesyndroom, lopersknie) is een veel voorkomende knieblessure, meestal geassocieerd met het duursporten waarbij herhaalde bewegingen optreden. De aandoening treedt meestal acuut op en veroorzaakt pijn en/of zwelling aan de buitenkant van de knie. Een conservatieve behandeling verlicht in de meeste gevallen de symptomen.
Hardlopers zijn vaak getroffen / Bron: Skeeze, PixabayHardlopers zijn vaak getroffen / Bron: Skeeze, Pixabay

Oorzaken van iliotibiale band syndroom

Het iliotibiale band syndroom is één van de belangrijkste oorzaken van laterale kniepijn bij hardlopers en bij andere duursporten waarbij veel herhaalde bewegingen optreden. De iliotibiale band is een peesblad aan de zijkant van de knie, die zich uitstrekt van de buitenkant van het bekken, over de heup en knie. De aanhechting van de iliotibiale band gebeurt net onder de knie. De band is cruciaal voor het stabiliseren van de knie tijdens het hardlopen of bij duursporten, omdat deze tijdens activiteit van achter het dijbeen naar de voorkant van het dijbeen beweegt. De voortdurende wrijving van de band over een beenderig uitsteeksel aan de laterale zijde (buitenkant)van het dijbeen gecombineerd met het herhaalde buiten en strekken van de knie tijdens de training, leidt mogelijk tot een ontsteking van het gebied.

Risicofactoren

Het iliotibiale band syndroom kent meerdere risicofactoren zoals anatomische afwijkingen, spieronevenwichtigheden en/of trainingsgewoonten.

Afwijkingen in de anatomie van de benen / voeten

Enkele voorbeelden van anatomische afwijkingen aan de benen en voeten resulteren mogelijk tot het iliotibiale syndroom zoals ongelijke beenlengtes of O-benen.

Spieronbalans

De aandoening komt mogelijk ook tot stand door een onbalans of zwakte in de heupspieren, bijvoorbeeld veroorzaakt door langdurig in kleermakerszit te zitten.

Trainingsgewoonten

Volgende mogelijke trainingsgewoonten leiden tot het iliotibiale syndroom.
 • grote afstanden wandelen
 • herhaalde bewegingen zoals op en af trappen lopen, overmatig bergopwaarts en heuvelafwaarts rennen, roeien, schoolslag zwemmen, ...
 • lange periodes van tijd doorbrengen / regelmatig zitten in lotushouding in yoga.
 • onvoldoende of slecht opwarmen of afkoelen
 • verandering van loopondergrond
 • verandering van loopschoenen

Symptomen: Laterale kniepijn

De symptomen van het iliotibiale band syndroom zijn variabel. Sommige patiënten ervaren een branderig, prikkelend gevoel net boven de knie en aan de buitenzijde de knie (laterale kant van de knie). Anderen kampen met een zwelling of verdikking van het weefsel in het gebied waar de band over het dijbeen wrijft. Het prikkende gevoel net boven het kniegewricht is voelbaar aan de buitenzijde van de knie of over de gehele lengte van de iliotibiale band. De pijn treedt niet onmiddellijk op tijdens de activiteit, maar neemt mogelijk toe na verloop van tijd. De pijn is meestal voelbaar wanneer de voet op de grond wordt neergezet. De pijn houdt na de activiteit mogelijk aan. Soms ervaart de patiënt ook pijn boven en onder de knie, waar de iliotibiale band zich hecht aan het scheenbeen.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van het iliotibiale band syndroom is gebaseerd op voorgeschiedenis en de bevindingen van lichamelijk onderzoek. De arts betast hierbij de knie.

Behandeling van knie-aandoening

Rust, ijs toepassen, druk toepassen en de knie verhogen zijn inzetbaar om de kniepijn en ontsteking te verminderen. Daarna moet de patiënt de knie stretchen. Fysiotherapie biedt verlichting als zich symptomen voordoen. Verder is het belangrijk om de risicofactoren aan te pakken, bijvoorbeeld door tijdelijk minder te sporten. Helpen deze conservatieve maatregelen niet, dan is een chirurgische behandeling nodig. De patiënt draagt tot tien dagen na de operatie een gipsverband of brace waarna aangepaste revalidatie nodig is om een terugval of andere blessures te voorkomen. De patiënt mag met goedkeuring van de arts of fysiotherapeut zeer geleidelijk de training hervatten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn bij hardlopen (lopersknie): symptomen & behandelingKniepijn bij hardlopen (lopersknie): symptomen & behandelingKniepijn komt vaak voor tijdens het hardlopen of joggen. De pijn komt voor aan de buitenkant van de knie en wordt veroor…
Plica-syndroom: Irritatie aan kapselplooi van knie met pijnPlica-syndroom: Irritatie aan kapselplooi van knie met pijnKniepijn kent diverse mogelijke oorzaken. Soms is dit het gevolg van een probleem met de plica (kapselplooi). De kapselp…
Patella luxaties - Knieschijf uit de komPatella luxaties - Knieschijf uit de komTot op heden is er nog te weinig onderzoek gedaan naar een actief stabiliserend behandel protocol gericht op de instabil…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…

Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Trillende benen: Oorzaken van beentremorenTrillende benen: Oorzaken van beentremorenSommige patiënten kampen met tremoren in de benen (trillingen in de benen). Er zijn veel oorzaken voor beentrillingen. D…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 16 april 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Iliotibial band syndrome, https://en.wikipedia.org/wiki/Iliotibial_band_syndrome
 • Iliotibiale band syndroom, https://www.fysiodouma.nl/wiki/iliotibiale-band-syndroom/
 • Iliotibiale band syndroom, https://www.ortho-kortrijk.be/nieuw/home/probleem-zones/knie1/iliotibiale-band-syndroom/
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.