Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversie
Omgekeerde tepels, ook wel ingetrokken tepels of tepelinversie genoemd, zijn vaak geen teken van een ernstig medisch probleem. Veel mensen hebben dit vanaf de geboorte, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Hoewel ingetrokken tepels meestal onschadelijk zijn, is het verstandig om bij elke verandering in de vorm, grootte of textuur van de borst of tepel een arts te raadplegen om zeldzame, ernstige medische aandoeningen uit te sluiten. Behandeling of zelfzorg kan helpen bij het verhelpen van ingetrokken tepels.
Epidemiologie van tepelafwijking
Ongeveer 2 tot 10 procent van de vrouwen heeft minstens één omgekeerde tepel. Bij mannen komen omgekeerde tepels ook voor, maar de prevalentiegegevens voor mannen zijn niet goed gedocumenteerd (anno augustus 2024).
Oorzaken van omgekeerde tepels
Omgekeerde tepels kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn (congenitale inversie) of later in het leven ontstaan (verworven inversie). Verworven inversie kan wijzen op een onderliggende medische aandoening. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als er plotseling een verandering in de tepeloptie is.
Medische aandoeningen die tepelinversie kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
- Borstkanker: Borstkanker kan tepelafwijkingen en veranderingen in de borst veroorzaken. Let op andere veranderingen zoals een geschubde, gezwollen tepel of tepelafscheiding naast de ingetrokken tepel.
- Ductectasie: Een abnormale verwijding van een melkduct in het borstweefsel kan leiden tot tepelinversie.
- Borstabces: Een ophoping van pus in de borst kan tepelinversie veroorzaken.
- Infecties van de melkkanalen of een subareolair abces (ophoping van pus onder het tepelhof) kunnen ook bijdragen aan tepelinversie.
- Vetnecrose: Trauma aan de borst kan leiden tot vetnecrose, wat kan resulteren in tepelinversie.
- Littekens: Littekens door eerdere operaties of verwondingen kunnen de tepelstructuur beïnvloeden.
- Mastitis: Een infectie van de borstklier kan tepelinversie veroorzaken.
- Plotseling en overmatig gewichtsverlies kan de structuur van de borst en de tepels beïnvloeden.
- Tuberculose: Deze bacteriële infectie kan zich ook in de borst manifesteren, hoewel dit zeldzaam is.
Bij veroudering kunnen ingetrokken tepels ook vaker voorkomen.
Symptomen van tepelinversie
Bij tepelinversie ligt de tepel plat tegen het tepelhof of draait deze naar binnen in plaats van naar buiten. Het tepelhof is het ronde, gepigmenteerde gebied rond de tepel. Sommige mensen worden met deze aandoening geboren, terwijl anderen het later ontwikkelen. In sommige gevallen is slechts één tepel omgekeerd, maar bij anderen zijn beide tepels ingetrokken. Vrouwen met omgekeerde tepels kunnen meestal nog borstvoeding geven, hoewel de mate van inversie invloed kan hebben op dit proces. Soms nemen de tepels een meer normale vorm aan na borstvoeding. De gevoeligheid van de tepel varieert, maar vaak ervaren mensen met omgekeerde tepels een vergelijkbare gevoeligheid als die met normaal uitstekende tepels.
Graden van ingetrokken tepels
Er zijn drie graden van tepelinversie, afhankelijk van de mate van omkering en de mobiliteit van de tepel:
Graad 1
De tepel kan gemakkelijk worden teruggebracht naar de normale positie en blijft daar. Deze graad van inversie veroorzaakt meestal geen problemen bij het geven van borstvoeding.
Graad 2
De tepel is moeilijker in de juiste positie te krijgen en keert sneller terug naar de ingetrokken positie. Dit kan problemen veroorzaken bij het geven van borstvoeding.
Graad 3
De tepel kan niet in de juiste positie worden gebracht en keert onmiddellijk terug naar de ingetrokken positie. Dit maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om borstvoeding te geven.
Behandeling van ingetrokken tepels
Als omgekeerde tepels geen medische problemen veroorzaken en geen invloed hebben op de borstvoeding, is behandeling meestal niet nodig. Als een onderliggende oorzaak zoals een tumor of ontsteking aanwezig is, moet deze worden behandeld. Bij problemen met borstvoeding of esthetische redenen kan een arts een behandeling aanbevelen. Behandelingen kunnen onder andere omvatten:
- Handmatige stimulatie van de tepel om deze naar buiten te krijgen.
- Cosmetische chirurgie voor een permanente correctie van de tepelvorm.
- Behandeling van onderliggende aandoeningen die bijdragen aan tepelinversie.
De arts streeft ernaar om het gevoel in de tepel te behouden, zichtbare littekens te vermijden en de functie van het borstkanaal te behouden, zodat borstvoeding mogelijk blijft.
Preventie van tepelinversie
Er zijn geen specifieke preventieve maatregelen voor congenitale tepelinversie. Voor verworven tepelinversie kunnen de volgende algemene tips nuttig zijn:
- Regelmatige medische controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van onderliggende aandoeningen.
- Gezonde levensstijlkeuzes, zoals een evenwichtig voedingspatroon en vermijden van overmatig alcoholgebruik, kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid van de borsten.
- Bij veranderingen in de borst of tepel, zoals een ingetrokken tepel, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie.
Bij elke verandering in de vorm, grootte of textuur van de borst of tepel is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.
Praktische tips voor het omgaan met ingetrokken tepels
Herkennen en begrijpen van oorzaken
Als je ingetrokken tepels hebt, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben hier last van, en het is meestal onschuldig. Maar als je merkt dat je tepels ineens ingetrokken raken, of als er andere veranderingen zijn, zoals pijn of afscheiding, is het verstandig om je arts te raadplegen. Dit kan helpen om ernstige oorzaken uit te sluiten, zoals een infectie of een tumor.
Als de oorzaak aangeboren is, zijn er verschillende methoden om hiermee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld speciale tepelcorrectors gebruiken. Dit zijn kleine hulpmiddelen die je tepels voorzichtig naar buiten trekken. Ze moeten vaak gedurende langere tijd worden gebruikt voor het beste resultaat. Overleg met je arts of dit een goede optie voor jou is.
Zelfzorg en emotionele ondersteuning
Voor veel mensen kunnen ingetrokken tepels invloed hebben op hun zelfbeeld. Als dit bij jou het geval is, praat er dan over met iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend of je partner. Een gesprek met een therapeut kan ook helpen om je zelfvertrouwen te versterken.
Als je borstvoeding wilt geven, kan dit soms een uitdaging zijn met ingetrokken tepels. Maar het is zeker niet onmogelijk! Een lactatiekundige kan je helpen om technieken te leren die borstvoeding vergemakkelijken, zoals het gebruik van tepelhoedjes of borstkolven.
In het dagelijks leven kun je comfortabele kleding dragen die geen extra druk uitoefent op je tepels. Vermijd strakke bh's of synthetische stoffen die kunnen irriteren. Hydrateer je huid regelmatig om droogheid of irritatie te voorkomen. Als je onzeker bent over hoe je tepels eruitzien, onthoud dan dat dit slechts een klein deel van wie jij bent. Je bent zoveel meer dan dat.
Misvattingen rond ingetrokken (omgekeerde) tepels
Ingetrokken tepels zijn altijd een aangeboren afwijking.
Hoewel sommige mensen van nature ingetrokken tepels hebben, kan deze verandering zich ook later in het leven voordoen. Het kan te maken hebben met bindweefselstrengen die de tepel naar binnen trekken, maar ook met hormonale schommelingen, veroudering of zelfs medische aandoeningen. In sommige gevallen kan een plotseling ingetrokken tepel een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals
borstkanker, waardoor het belangrijk is om dit te laten controleren.
Ingetrokken tepels zijn een teken van borstkanker.
Hoewel ingetrokken tepels een symptoom kunnen zijn van borstkanker, betekent dit niet dat iedereen met deze eigenschap kanker heeft. Veel mensen worden ermee geboren of ontwikkelen het door goedaardige oorzaken, zoals hormonale veranderingen of littekenweefsel. Als een tepel echter plotseling intrekt en dit gepaard gaat met andere symptomen zoals een knobbeltje, veranderingen in de huid of afscheiding, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Alleen vrouwen kunnen ingetrokken tepels hebben.
Hoewel ingetrokken tepels vaker bij vrouwen worden opgemerkt, kunnen mannen er ook last van hebben. De structuur van de borstweefsels verschilt, maar de mechanismen die een tepel naar binnen trekken, zoals fibrose of een onderliggende aandoening, kunnen bij beide geslachten voorkomen.
Ingetrokken tepels kunnen niet gecorrigeerd worden.
Er zijn verschillende manieren om ingetrokken tepels te corrigeren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst. In milde gevallen kan stimulatie of vacuümtherapie helpen. Bij ernstigere gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de bindweefselstrengen die de tepel naar binnen trekken los te maken. Het is belangrijk om de opties met een arts te bespreken voordat een beslissing wordt genomen.
Ingetrokken tepels beïnvloeden de borstvoeding niet.
In sommige gevallen kunnen ingetrokken tepels het geven van borstvoeding bemoeilijken, vooral als de tepel onvoldoende naar buiten komt om goed vastgepakt te worden door de
baby. Oefeningen, tepelhoedjes of een kolf kunnen helpen om de tepel naar buiten te brengen. In ernstige gevallen kan professionele begeleiding nodig zijn om borstvoeding succesvol te laten verlopen.
Hormonale veranderingen hebben geen invloed op ingetrokken tepels.
Hormonale schommelingen kunnen juist wel een rol spelen bij het intrekken van tepels. Veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap of de menopauze kunnen ervoor zorgen dat het bindweefsel in de borst zich anders gedraagt. Dit kan tijdelijk zijn, maar in sommige gevallen blijft de tepel ingetrokken. Het is daarom nuttig om eventuele veranderingen in de tepels goed in de gaten te houden en zo nodig medisch advies in te winnen.
Ingetrokken tepels hebben geen verband met andere gezondheidsproblemen.
Hoewel ingetrokken tepels op zichzelf geen ziekte zijn, kunnen ze soms samenhangen met andere aandoeningen. Naast borstkanker kunnen hormonale stoornissen, zoals problemen met de
schildklier of
bijnieren, veranderingen in het borstweefsel veroorzaken. Ook bepaalde infecties of ontstekingen kunnen leiden tot veranderingen in de tepelstructuur. Regelmatige controle en tijdige diagnose zijn daarom belangrijk om onderliggende problemen uit te sluiten.
Lees verder