Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversie

Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversie Omgekeerde tepels (ingetrokken tepels, tepelinversie) zijn in de meeste gevallen geen teken van een medisch probleem. Bij veel mannen en vrouwen komt dit symptoom vanaf de geboorte reeds tot stand. Wanneer dit voorkomend probleem plots verschijnt, is dit meestal tijdelijk van aard. Het is echter verstandig om bij elke verandering in de vorm, de grootte of textuur van de borst of tepel een arts te raadplegen om zeldzame ernstige medische aandoeningen uit te kunnen sluiten. Enkele medische behandelingen of zelfzorgtips verhelpen de ingetrokken tepel of tepels.

Epidemiologie van tepelafwijking

Naar schatting twee à tien procent van de vrouwen heeft minstens één omgekeerde tepel. Ook mannen kampen hiermee maar prevalentiecijfers voor mannen met een tepelinversie zijn niet gevonden in de geraadpleegde bronnen (oktober 2020).

Oorzaken van omgekeerde tepels

Een patiënt heeft mogelijk reeds vanaf de geboorte omgekeerde tepels (congenitale inversie). Mogelijk krijgen patiënten ook later in het leven te maken met ingetrokken tepels, wat dan bekend staat als ‘verworven inversie’. Verworven inversie wijst vaak op een onderliggende medische aandoening. Patiënten moeten steeds een arts raadplegen als één of beide tepels in korte tijd omkeren.

Medische aandoeningen die tepelinversie kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
  • borstkanker: Borstkanker veroorzaakt tepelafwijkingen en borstveranderingen. Als een patiënt naast een ingetrokken tepel één van deze veranderingen opmerkt, is het verstandig om een arts te raadplegen: een geschubde, gezwollen tepel of een tepelafscheiding.
  • complicaties van een tepel- of borstoperatie
  • ductectasie: een abnormale verwijding van een kanaal in het borstweefsel (uitbreiding van de melkkanalen)
  • een borstabces
  • een infectie van het melkkanaal
  • een subareolair abces (ophoping van pus onder tepelhof in borst)
  • een trauma met vetnecrose (gebied van vetweefsel na trauma, vaak op borst) of littekens als gevolg
  • mastitis, een infectie van de borstklier
  • plotseling en overmatig gewichtsverlies
  • tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen)

Ook komen ingetrokken tepels vaker voor door de veroudering.

Symptomen

Bij een tepelinversie ligt de tepel plat tegen het tepelhof of draait deze naar binnen in plaats van naar buiten. Het tepelhof is het ronde gebied met gepigmenteerde huid rond de tepel. Sommige patiënten komen ter wereld en met de tepelafwijking anderen ontwikkelen de ingetrokken tepels pas later in het leven. Soms is slechts één tepel omgekeerd maar bij andere patiënten zijn beide tepels ingetrokken. Vrouwen met omgekeerde tepels zijn meestal nog in staat om borstvoeding te geven; de baby kan immers het hele tepelhof vasthouden. Maar dit hangt ook af van de mate van de inversie (omkering). Bij sommige vrouwen krijgen de tepels uiteindelijk een normalere vorm na het geven van borstvoeding. De gevoeligheid van de tepel varieert van patiënt tot patiënt, maar een patiënt met omgekeerde tepels ervaart vaak hetzelfde gevoel als een patiënt met normale, uitstekende tepels. Voor de meeste patiënten heeft een ingetrokken tepel dus geen invloed op de tepelgevoeligheid.

Graden van tepelinversie

Er zijn drie graden van ingetrokken tepels, afhankelijk van de mate van de inversie en de mobiliteit van de tepel:

Graad 1

Een patiënt kan de tepel gemakkelijk weer in de goede positie krijgen en deze positie blijft ook behouden. Deze graad van inversie veroorzaakt geen grote problemen bij het geven van borstvoeding.

Graad 2

Een patiënt heeft het moeilijker om de tepel in de goede positie te krijgen, en de tepel gaat ook sneller weer in de ingetrokken positie staan. Patiënten met deze graad van tepelinversie hebben het moeilijker om borstvoeding te geven.

Graad 3

Een patiënt kan zijn tepel niet in de juiste positie krijgen. De tepel keert namelijk onmiddellijk terug in de ingetrokken positie. Het is heel moeilijk of zelfs onmogelijk om borstvoeding te geven.

Behandeling van ingetrokken tepel of tepels

Een tepelinversie is meestal normaal en dan is een behandeling niet nodig. Een arts beveelt soms een behandeling aan als de onderliggende oorzaak van de omgekeerde tepel of tepels schadelijk is, zoals een kwaadaardige tumor of een ontsteking van de borst. Ook is het soms nodig om de tepelvorm te veranderen wanneer het geven van borstvoeding problemen oplevert of wanneer esthetische redenen aanwezig zijn. De arts geeft verder persoonlijke adviezen om de tepels in de goede vorm te krijgen. Meestal zijn omgekeerde tepels is goed te behandelen door deze handmatig te stimuleren. Soms verkiezen patiënten een permanente tepelcorrectie via cosmetische chirurgie. De arts behandelt verder het eventueel onderliggend probleem van de tepelinversie. Bij elke procedure streeft de arts ernaar de om het gevoel in de tepel te behouden, zichtbare littekens te vermijden en de werking van het borstkanaal te behouden zodat een vrouw borstvoeding kan blijven geven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…

Cafeïneonttrekkingssyndroom: symptomen en kenmerken DSM-5Cafeïneonttrekkingssyndroom: symptomen en kenmerken DSM-5Als je een fervente koffiedrinker bent of graag dagelijks energiedrankjes drinkt, dan weet je hoe verslavend cafeïnehoud…
Metabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingMetabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingHet metabolisme van een persoon staat voor de snelheid waarmee calorieën verbrand worden voor het verkrijgen van energie…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 13 oktober 2018:
  • Are Inverted Nipples Common? 6 Things You Should Know About Having A Pair Of Innies, https://www.bustle.com/articles/62795-are-inverted-nipples-common-6-things-you-should-know-about-having-a-pair-of-innies
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • INVERTED NIPPLES – CAUSES AND TREATMENT OPTIONS IN NJ, https://www.ganchi.com/inverted-nipples-causes
  • Inverted nipples, https://www.healthywomen.org/content/ask-expert/1266/inverted-nipples
  • It's Time We Talked About Inverted Nipples, https://www.mindbodygreen.com/articles/its-time-we-talked-about-inverted-nipples
  • Nipple inversion, https://www.uptodate.com/contents/nipple-inversion
  • What to know about inverted nipples, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323301.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.